duminică, 24 martie 2013

PDL va naște un partiduleț băsescian. Băsescu a dat în mintea copiilor.


Filmulețul lui Băsescu cu despărțirea este pueril. Ca a copilului care se supără pe ceilalți din jur pentru că nu i se dă o jucărie. Lacrimile în ochi și timbrul tremurat al vocii arată ciuda. Având în vedere faptul că are peste 60 de ani, bănuiesc că a fost ajutat, de cineva neajuns la maturitate, să facă această comicărie. Probabil că EBA era alături. Individa a avut în PE astfel de ieșiri așa că are antecedente. Cred că și Lăzăroiu a fost pe alături sau l-a consiliat în consecință. Îi stă în caracter individului.

Filmulețul îmi spune că ideea era în mintea lui de mai mult timp, Lăzăroiu a aruncat-o pe piață, chiar dacă inițial Băsescu nu a fost de acord, public, cu ea. Exista, însă nu avea nici o acțiune concretă în plan. Acum. Era ceva probabil. Planurile se fac abia de acum încolo.

Câți îl vor urma ? Iată o întrebare la care vom afla răspunsurile destul de repede. Udrea va fi „jalonul”. De rămâne în PDL, ceea ce este posibil, va face opoziție cruntă lui Blaga. Dar nu va confirma despărțirea lui Băsescu de PDL. Toți ai ei vor pierde pozițiile de putere din partid și din administrația locală. Blaga și cei care l-au însoțit știu că dacă nu procedează așa, au câștigat puterea pentru a o pierde. Rămânerea lui Udrea în PDL îl face pe Băsescu un caraghios cu filmulețul despărțirii. Dar mai știi, poate și despărțirea asta este din ciclul „plec în 5 minute”. Dacă Udrea pleacă din PDL pentru a forma partidul lui Băsescu, cu scopul de a aduna pe toți susținătorii băsescieni, vom asista la pupături cu MRU și Pavelescu. Nu este exclus ca cei din PDL care au funcții administrative ce depind de partid să stea cuminți până la alegerile din 2016. Atunci va fi marea ruptură în PDL cu condiția ca până atunci partidulețul ce se presupune că va fi înființat va avea o oarecare vizibilitate, ceva peste 5%.

Blaga îmi apare într-o postură ingrată. Uneori gândește bine și acționează prost. Dacă va da dovadă de moliciune, ceea ce este posibil, chiar dacă în discurs se arată un fioros, va avea un partid ostil conducerii lui în foarte scurt timp. Dacă însă va ține cont de sfaturile celor capabili să ducă lupte politice, va avea un partid cu care se va putea așeza la masa negocierilor. Nu este exclus ca PDL să înceapă o ușoară creștere, cei care nu îl suportă pe Băsescu să se ducă alături de Blaga.

Monica Macovei are un rol important. A recunoscut rezultatul alegerilor însă nu este exclus să meargă lângă Udrea. Cristian Preda, susținătorul lui Macovei a stat lângă Udrea ieri, în seara protestelor udriste. Înclin să cred că va merge lângă Udrea. Blaga nu este un personaj agreat de nici unul dintre susținătorii lui Macovei. În plus, Macovei are marea șansă de a pune în aplicare, în noul partid, ideile ei de „corectitudine” politică.

Presa băsistă este, cumva, în dilemă. Din partea cărui partid va critica USL ? Este evident că PDL iese, cumva, din ecuație. Turcescu de la B1 va trebui să aleagă. Nu este exclus să meargă la Udrea, cu toți ai lui. EvZ la fel. Andronic va alege, la rândul lui. Blaga este câh. Tot după Udrea ? Sau, nu cumva, gândind în perspectivă, se va alătura lui Blaga ? Hotnews iar este, cumva, în dilemă. Tapalabă este evident de partea lui Macovei. Iar aici, aici este o idee care îmi dă târcoale. Macovei se duce după Udrea sau se duce la MRU ? Alte fițuici de presă vor fi de partea lui Udrea, fără discuție. Sunt plătite din fonduri udriste, de mai mult timp.

Sunt curios ce se va întâmpla mai departe. Nu neg faptul că acum se activează, la maxim, celula din PNL a foștilor pedeliști care vor căuta să sprijine pe Blaga. O parte dintre susținătorii lui Udrea la convenție vor fi atenționați, momiți către Blaga în ideea anunțată de Blaga însuși la convenție cu privire la deschiderea partidului către alianțe viitoare cu PNL. Între PDL Blaga și băsescienii lui Udrea s-a instalat, deja, confortabil, o proiecție a viitorului politic pentru mulți dintre membrii PDL. Blaga le promite stabilitate și un viitor politic alături de PNL, Băsescu le propune o aventură într-o construcție politică viitoare ce urmează a se naște fără o perspectivă. Doar cei cu boii plecați pe coclauri pot gândi că „dreapta” lui Băsescu are viitor până în 2016. În plus, nu există, în istoria recentă a partidelor politice, o construcție politică a lui Băsescu. Individul nu știe să construiască, știe însă a naibii de bine să consume ce au construit alții. PDL a fost consumat de Băsescu în folos propriu. Nu este exclus ca cei mai hotărâți și mai experimentați în ale politicii să aleagă plecarea către PNL încă de pe acum. Interesele lor locale au nevoie de un partid mare, aflat la guvernare, potent azi și nu într-un viitor îndepărtat.

Dacă și cu parcă ajută la exerciții speculative. Câte ceva se poate întâmpla, dacă țin cont de ce pot gândi cu adevărat oamenii. Pentru cei cu instrucțiunile de folosire a creierului la purtător comportamentul natural în care interesul personal primează, părăsirea lui Băsescu este o necesitate. Anul 2012 a fost anul înfrângerilor lui Băsescu. Populația țării nu îl mai vrea. Ieri, PDL l-a refuzat pe Băsescu. Ieri Băsescu a pierdut sprijinul partidului care i-a asigurat ascensiunea și sprijinul pentru toate ticăloșiile făcute. Acum Băsescu este singur. Faptul că mai are niște susținători nu este ieșit din comun. Însă susținătorii lui au un mare handicap. Nu sunt un partid politic, nu au nici o putere, nu au perspectivă. Mâine, când partidele politice puternice vor dori să desăvârșească căderea lui Băsescu prin acțiuni concrete, susținătorii lui Băsescu vor fi în fața unei alegeri simple: viața sau moartea politică. Înclin să cred că majoritatea vor alege viața politică din care trăiesc de ani buni. Nu îi văd alegând, simbolic, moartea politică. Au și ei familii, angajați, susținători interesați să prospere. Băsescu prin noua lui „idee politică” nu le poate promite nimic în timpul vieții lor.

Sunt curios. Căderea lui Băsescu se anunță spectaculoasă la fel cum spectaculoasă va fi și căderea susținătorilor lui. Despărțirea lui Băsescu de PDL pune în mare dificultate și viitorul Forței Civice a lui MRU și PNȚ-ul lui Pavelescu. Blaga în schimb, are marea șansă de a coagula în PDL pe cei care nu vor pe Băsescu însă nu vor nici PNL și PSD. Azi, pentru mine, PDL cu Blaga are șanse mai mari de a deveni un partid stabil și potent. Mai ales dacă alege să formeze cu PNL, în 2016, polul politic de dreapta.

7 comentarii:

ADRIAN spunea...

Daca nu-l suspenda, nu-l dau jos si nu-l urmaresc in justitie pentru toate porcariile facute atunci eu m-am lamurit cum e cu oamenii politici din teritoriul asta numit Romania.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Pe jumătate sunt de acord cu tine. La cealaltă jumătate nu particip.

Suspendarea ar fi posibilă însă nu sunt condiții acum. Legea referendumului nu este modificată, apărătorii lui din Evropa încă există, Ponta are interesele lui ...

ADRIAN spunea...

Daca ideea de dreptate se apreciaza in functie de conjunctura atunci inteleg de ce ungurii nu mai vor sa faca parte dintr-o astfel de tara. Care nu e Cehia. USL = PDL = aceeasi mizerie. Se va vedea din ce in ce mai limpede atunci cand vor incepe sa fie "recuperati" din ce in ce mai multe jigodii portocalii cum s-a mai si intamplat, tot din cauza "conditiilor" momentului. Mi-e limpede ca traim intr-o tara de cacat, fara morala, fara coloana vertebrala, fara creier si fara oua. Sunt scarbit total de "revolutia bunului simt" si nu voi mai veni la vot decat ca sa stampilez auto distrugerea. Voi incepe prin vot la europarlamentare pentru Tokes si la prezidentiale sper sa candideze si vreun tigan ca pe ala am sa-l votez.

Crăciun Florin spunea...

Sunt opțiunile tale Adrian.

Nu pot fi de acord cu tine că toți oamenii politici sunt la fel. Faptul că se vor primi unii din PDL în PNL sau PSD, chiar în PC sau altă formațiune politică face parte din însăși practica politică de când există societățile omenești.

Tu ai niște puncte de vedere. Eu am altele. Așa este bine să fie. Tu ești mai nerăbdător, eu sunt mai răbdător și mai aplecat către toleranță. Vom vedea ce va fi în viitor. Eu sper să fie bine.

ADRIAN spunea...

Nu sunt nerabdator dar m-am saturat. "Just" si "injust" nu se calibreaza in functie de "oportunitati". Legal si ilegal si pedepsele aferente nu se judeca dupa oportunitati. Politica in care principiile se ajusteaza dupa "conjuncturi" in loc sa ataci conjunctura ca sa mentii principiile nu este decat o unealta pentru politicieni si nu pentru cetateni. Or eu sunt un cetatean si pot sa spun ca cine face politica in acest fel nu merita nimic pentru ca nimeni nu voteaza de dragul clasamentului politicienilor ci ca astia sa faca ceea ce au spus.

Or daca legea pedepseste prostitutia atunci nu mi s-ar parea normal sa aud de la un politician ca pe curvele x,y,z nu le putem pedepsi azi doar pentru ca s-ar supara marinarii americani care tocmai s-ar fi oprit in port, ca le pedepsim doar daca nu ar mai exista potentiali clienti. Cum ar fi asta?

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Tu vrei să fie alb sau negru. Nu a fost, nu este și nu va fi așa cât timp va exista omenirea. Poate că este mai bine așa. Viața are mai multă culoare.

ADRIAN spunea...

Posibil dar in acest caz sigur culoarea e un maro.