marți, 26 martie 2013

Băsescu a luat-o razna ?! Mai mult ca sigur.


Este de discutat. Ultimele zile ne arată un Băsescu ciudat. Foarte ciudat. Comportamentul lui iese, mult, foarte mult, din normal. Am fost obișnuiți cu ideea că Băsescu își planifică mișcările politice pentru a obține un avantaj maxim cu efort minim. Chiar dacă unele au fost cam ciudate, ele au adus lui Băsescu „un ce în plus” într-o situație dată. Puteam judeca la fel și ultimele acțiuni numai că nu prea mai merge. S-au schimbat multe din datele problemei. În plus, el nu mai are inițiativa. El nu mai dictează agenda politică și administrativă. Înfruntarea lui cu liderii USL, Antonescu și Ponta, l-a dus în dezavantaj. Evident și constant.

Ziua de 23 martie 2013 îi va fi de tristă amintire. Dimineața își lăuda partidul de suflet pentru „salvarea democrației” băsesciene, seara îi anunța melodramatic că se desparte de ei. Toate explicațiile ulterioare ale susținătorilor lui sunt la nivelul penibil al comportamentului lui. Toate ocolesc adevărul. Băsescu a dat în mintea copiilor. Nu de azi, de ieri, ci de alaltăieri, de niște ani în urmă. Noi nu am văzut bine. Copiii sunt scuzați pentru lipsa de discernământ. Sunt în creștere, au timp să acumuleze. Băsescu este o șandrama bătrână, care a acumulat suficient în viață pentru a deveni un înțelept. Putea deveni. Dar nu a devenit. „Materialul” de suport a fost de slabă calitate. Foarte slabă. Din acest motiv avem în fața ochilor un măscărici penibil care are puteri constituționale ce îl arată ca un factor de risc pentru sănătatea națiunii și un pericol potențial pentru siguranța statului.

După mascarada de la convenția PDL, Băsescu propune USL un parteneriat: „Doresc să reiterez, prin intermediul acestei scrisori, propunerea mea de a avea un parteneriat cu Parlamentul şi Guvernul atât în ceea ce priveşte asumarea în comun a celor trei obiective, cât mai ales pentru desfăşurarea de acţiuni coordonate şi concertate în sensul îndeplinirii lor”. Mediafax.

Parteneriatul are o propunere de plan de acțiune cu termene. Mai peste tot am găsit analize pe marginea scrisorii. Bune și ele. Însă eu vreau să evidențiez altceva. Scrisoarea are alt rol. Scrisoarea vrea să arate că Băsescu se menține constant în ideea de a lucra împreună cu liderii politici din tabăra adversă pentru realizarea obiectivelor guvernării lor la care el vine cu unele propuneri ce pot fi negociate cu privire la unele funcții din Guvern și funcții de decizie din unele instituții publice, cum ar Ministerul Public. Pe de altă parte, scrisoarea vine să arate că el, Băsescu, nu se mai sprijină pe PDL. Acceptarea de către liderii USL a planului de acțiune propus în scrisoare ar aduce, ciudat, pe Băsescu în tabăra USL, făcând din Băsescu unul din beneficiarii succesului guvernării USL în perioada de până la alegerile prezidențiale și, normal, după aceea.

Melodrama din sufragerie cu despărțirea de PDL are o continuare în această scrisoare. Acceptarea propunerii lui Băsescu ar însemna o nouă negociere între USL și Băsescu pentru a stabili limitele colaborării, Băsescu primind cel mai mult. Îl credibilizează în timp ce USL pierde cel mai mult. Practic, USL poate pierde politic tot ce a câștigat până acum. Refuzul USL menține situația politică la nivelul actual. De aceea a fost previzibil refuzul liderilor USL la propunerea lui Băsescu. USL va urmări și realiza obiectivele de politică internă, europeană și externă la care s-a angjat, înscrise în mesajul băsescian însă nu îl va lua pe Băsescu drept partener.


Răspunsul lui Crin Antonescu a fost destul de clar, la Realitatea Tv:

"Nu numai că încalcă, dar acum îndeamnă la încălcarea Constituţiei. (...) Nu numai că este cu totul în afara legii şi a Constituţiei ca o formaţiune politică sau liderii ei să facă propunerile de procurori, dar în general dl Traian Băsescu nu are nici prin natura funcţiei şi cu atât mai puţin natura persoanei vreo calitate de a da termene Parlamentului, despre partide nu mai vorbim. Este o scrisoare pe care mie cel puţin mi-a scris-o degeaba, presupun că nici nu eram destinatarul real. Este un nou gest de natură politicianistă, adică încă un gest din acele mii de gesturi care fac în întregime mandatele dlui Băsescu - nimic serios, nimic durabil, nimic benefic, doar gesturi populiste, giumbuşlucuri şi în cel mai bun caz nişte victorii electorale atunci când au fost pentru domnia sa. Pentru mine este un subiect care nu există această scrisoare. Nu le iau în considerare (n.r. termenele) pentru că nu are niciun fel de calitate". Agerpres.


"Apreciez faptul că am primit o scrisoare şi că nu a postat pe facebook. Dacă preşedintele îşi închipuie că prin noua scrisoare dvs. n-o să mai vorbiţi de PDL, înseamnă ca nu mai e preşedintele pe care îl ştiam noi. O să răspundem în scris, dar după ce se termină subiectul PDL". Agerpres.

Scrisoarea lui Băsescu este un act politicianist. Este un act neserios deși, din conținut și demers, lasă impresia că ar fi ceva deosebit de important. Ea arată că Băsescu se zbate. Se chinuie să redevină personajul politic important care a fost însă se comportă caraghios. Tratată separat de evenimentele politice în derulare, cu accent pe „răfuiala” din PDL, scrisoarea putea fi tratată ca un demers al Președintelui României care vrea să se împace cu opoziția aflată la putere. Tratată în legătură cu evenimentele în derulare, ținând cont de melodrama din sufragerie, este doar un alt gest „extrem” prin care măscăriciul național vrea să spună altceva decât conține mesajul. Mai ales că la propunerile din scrisoare, reiterate în fața Parlamentului, i s-a dat un răspuns negativ. Un răspuns care i-a dat de înțeles cât se poate de clar că el, Traian Băsescu, ca personaj politic, nu mai are nimic de spus României. Nu are cum să devină partener al guvernării USL. El, Traian Băsescu rămâne, pentru totdeauna, răul împotriva căruia s-a constituit USL, răul împotriva căruia a votat populația țării la locale, referendum și parlamentare.

A trata scrisoarea lui Băsescu ca un act serios ar fi un consum inutil de inteligență. Mai grav, am accepta să fim luați de proști. Iar eu nu vreau.

3 comentarii:

Florin spunea...

Foarte tare !! http://www.e-chimicale.ro/

ADRIAN spunea...

"El, Traian Băsescu rămâne, pentru totdeauna, răul împotriva căruia s-a constituit USL, răul împotriva căruia a votat populația țării la locale, referendum și parlamentare."
Si ramane, si ramane si ramane ... Asa sa-i ramana numele ca USL, desi s-a constituit cu un scop, sta rabdatoare sa o scuipe si basescu si oamenii basescului de pe unde or fi ei. Cu alte cuvinte, USL s-a infiintat degeaba, noi am fost niste idioti masa de manevra la vot care sa justifice cocotatul in functie a celor care nu au ceva mai bun de spus decat "n-avem ce face". Si bag seama ca aia impottriva carora chiar s-a votat la locale acum "intorc armele" si trec la USL deci degeaba s-a votat impotriva lor. Ca sa ce? Nu stiu inca dar pare ca e un scop in sine. Cacat de tara.

pariuri online spunea...

Credeti ca a scapat de el? Da, de unde? Nu ne vom scapa noi de el asa de curand! USl -ul care sa construit impotriva sa si-a uitat deja scopul dat de popor.