joi, 11 aprilie 2013

În PDL se spală o mână pe alta. PSD se apropie de PDL.

Vasile Blaga face curte „adversarului” Monica Macovei și vorbărețului Cristian Preda. Afirmă public că cei doi și-au făcut treaba, foarte bine, în Parlamentul European. Agerpres.

Pe Elena Udrea, o vede iar în postura de ministru al dezvoltării în situația în care PDL va ajunge la guvernare (își dorește ca în 2016, la alegerile parlamentare, PDL să obține 30%). Consideră că Elena Udrea a fost un ministru foarte bun.

Se pare că PDL a hotărât să se unească după ce Traian Băsescu i-a spus „Pa”. Din sufragerie. Și după CNC-ul PDL unde oamenii lui Blaga au obținut pozițiile de forță. Cred eu și după ce Adriana Săftoiu a fost cooptată la vârful partidului. Mai ales după ce Băsescu a moșit și „născut” Mișcarea Populară cu potențial de transformare în partid politic. Nu de alta, dar PDL este în pericol de a deveni o anexă a Mișcării Populare băsesciene, ba chiar va fi obligat să se lase absorbit în Mișcarea Populară dacă nu va fi o formațiune puternică.

Mișcarea Populară este, după părerea mea, motivul pentru care Vasile Blaga încearcă să facă pace în partid, acceptând pozițiile curentelor opuse lui, curente conduse de Elena Udrea și Monica Macovei. Un PDL puternic, peste 20% la viitoarele alegeri (nu europarlamentarele sunt alegerile pentru evaluarea conducerii PDL de către Vasile Blaga !), se va putea impune în fața oricărei formațiuni politice născute sub „steaua” lui Traian Băsescu: Mișcarea Populară, Partidul Forța Civică, Noua Republică etc. Este o cursă contra-cronometru între Vasile Blaga și Traian Băsescu. Dacă Vasile Blaga are succes, moartea politică a lui Traian Băsescu poate fi declarată public. În mod evident că toate formațiunile politice moșite de Traian Băsescu se vor preda, vor capitula în fața PDL. Calculele pot arăta bine. Există speranță pentru pedelepre.

Iar toate acestea se vor întâmpla dacă PNL va alege să doarmă politic în această perioadă. Dacă va accepta ultimele declarații ale lui Ponta că „Jos Băsescu !” este doar un slogan de campanie și nu un obiectiv politic. PNL trebuie să continue, la nevoie singur, să aibă ca obiectiv politic eliminarea din viața socială a tuturor elementelor care aduc aminte de Traian Băsescu și regimul lui politic. Iar ce se întâmplă în PDL acum, această uniune a curentelor de putere cu reevaluarea și aprecierea rezultatelor guvernărilor Boc, reevaluarea și promovarea comportamentului Monicăi Macovei și a lingăilor ei la Parlamentul European, trebuie să intre în discursul politic curent. Nu poți lupta împotriva lui Băsescu fără a lupta împotriva celor care i-au pus în operă ideile demente. Prin ce face astăzi Vasile Blaga, impune PNL să ducă lupta contra PDL cu toate forțele. În PDL este doar o luptă pentru putere între Vasile Blaga și Traian Băsescu. PDL rămâne același. Un partid nefrecventabil.

Pe de altă parte, Adriana Săftoiu lasă și o ușiță deschisă pentru o viitoare colaborare a PDL cu PNL, în special după scenariul în care PNL pleacă din USL înainte de anul 2014 iar Crin Antonescu candidează la președinție sub sigla PNL (?!):

"În condiţiile în care eu nu-mi doresc un partid mamut, cu peste 50%, că nu îi mai poţi controla, am văzut ce face puterea din om, va trebui să facă alianţă. Atunci, personal, prefer ca PDL să facă o alianţă cu un partid de dreapta, cu PNL". Realitatea Tv.

PNL este invitat să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard. De mulți oameni. Politicieni, analiști politici, vorbitori despre politică din societatea civilă, jurnaliști se întrec în a vorbi despre ce ar trebui să facă PNL cu o evidentă aplecare către ruperea USL și alierea cu PDL. Chiar și „prietenii” se chinuie să ceară PNL să se rupă de PSD acum, urgent, ieri dacă se poate. Ar fi o greșeală.

PDL a redevenit periculos prin „reevaluarea” Monicăi Macovei și a prietenilor ei. Sper ca cei care vorbesc aiurea spunând că vor binele PNL să își reevalueze comentariile. Zilnic avem surprize neplăcute de la PSD, prin ceea ce fac miniștrii lui Ponta. În timp ce ne pomenesc de Frunzăverde și Stănișoară, pesediștii nu doar că îi preiau pe „haiducii” PDL foști la conducerea unor instituții publice dar îi și repun în funcțiile publice respective sau în altele cu același profil. Mai mult, prin aceste manevre dușmănoase față de PNL, toate acuzele aduse guvernării PDL își pierd din substanță iar posibilele procese penale pentru aflarea adevărului și sancționarea abuzurilor din guvernarea PDL își pierde din substanță. Cu un minister public politizat deja în favoarea PSD sunt slabe speranțe că oamenii lui Băsescu reevaluați de Ponta și PSD vor ajunge să răspundă pentru abuzurile comise.

Este sinistră apropierea dintre PDL și PSD. Sunt multe acțiuni ale PSD care confirmă această apropiere.

Niciun comentariu: