duminică, 14 aprilie 2013

Discursul politic rațional. Și-l va asuma PDL ?

Fii ceea ce ești. Nu încerca să fii ceea ce spune lumea din jurul tău. Pentru că vrei greși.

Am deschis „Adevărul” și am citit diferitele materiale. Între ele, pe cel al Adrianei Săftoiu: „Ridicări de sprânceană”. Am constatat că Adriana Săftoiu se menține pe o anumită linie de conduită în discursul public, linie care va fi, probabil, adoptată de PDL din moment ce partidul condus de Vasile Blaga vrea să se schimbe. În material, Adriana Săftoiu chiar aduce vorba despre un anumit comportament pe care PDL va trebui să îl accepte: „PDL e intr-o perioadă complicată. Trebuie să facă opoziţie Puterii si trebuie să se reconstruiască. Să se recompună acceptându-şi greşelile, pentru care politic a plătit cu vârf şi îndesat, să îşi găsească ritmul şi mai ales unitatea de a fi un partid preocupat de binele cetăţeanului şi mai puţin preocupat de tot felul de răfuieli sterile interne. În fond, ceea ce faci e mai important decât ceea ce spun altii că li se pare că ai face.

Pentru PDL este o mare încercare să își accepte greșelile. Până acum, din dorința nebună a păstrării unității partidului, singura greșeală acceptată a fost aceea a comunicării greșite cu electoratul. Toți liderii PDL, mai vechi sau mai noi au băgat la înaintare în media această „greșeală”. Toți au considerat că măsurile așa-zis de austeritate ar fi fost înțelese de populație dacă ar fi fost o mai bună comunicare. Nici unul dintre ei nu a observat în public (sunt sigur că au știut totuși esența problemei) că măsurile lor nu au fost de austeritate ci naționalizări a proprietăților individuale, în cote procentuale, în favoarea unei guvernări care, cu banii folosiți, și-a făcut campanie politică în diferite localități pentru a avea un câștig politic la alegerile parlamentare viitoare. Nimic pentru o viață mai bună a cetățenilor. Mai mult pentru propriul buzunar și pentru satisfacerea lăcomiei sponsorilor politici. Sponsori mulți, activi în sistemele de stat cum sunt sănătatea, învățământul, energia, gazele etc.

Înclin să cred că Adriana Săftoiu este o voce însă izolată în PDL. Pentru că acum în PDL sunt mulți dintre cei care au de apărat propriile decizii luate în anii de guvernare Boc. Cum este Elena Udrea și asociații, Paul-Vass, grupul Macovei etc.

Apoi, PDL ca partid constată că are mari probleme funcționale. Băsescu face teatru în fața presei, își crează propria formațiune politică iar PDL este cel mai la îndemână partid din care își poate trage membrii. Fundația Mișcarea Populară are deja un mare număr de membri din membrii PDL, își face filiale în țară cu sprijinul entuziast al membrilor PDL, potenți oameni de afaceri susținători, până mai ieri ai PDL, s-au reorientat către Mișcarea Populară. Mai mult, grupul intelectualilor din PDL se îndreaptă, cu declarații sforăitoare, către Mișcarea Populară urmați, normal, de baronii PDL care îi susțin. În curând, după cum spun unii pedeliști mai guralivi, o mare parte dintre susținătorii Elenei Udrea și sigur ai Monicăi Macovei se vor despărți de PDL pentru a forma un alt partid politic cu care să concureze PDL la alegerile pentru parlamentarele europene.

Materialul din „Adevărul” al Adrianei Săftoiu este valabil, probabil, doar pentru partea din PDL care îl va urma pe Vasile Blaga, cu unele excepții. Înclin să cred că unii susținători actuali ai lui Blaga nu sunt de acord cu modul în care Săftoiu construiește mesajul către public al partidului.

Sunt foarte curios cum vor evolua lucrurile în PDL. Cei care își declară public susținerea față de Băsescu și opoziția față de Blaga continuă să gargarisească despre stânga și dreapta, arătând cu degetul pe unii că sunt de stânga - de parcă a fi de stânga ar fi o crimă -, pe alții că nu pot fi de dreapta pentru că sunt aliați cu unii de stânga - de parcă ei, băsescienii nu ar fi făcut alianțe conjuncturale ciudate, chiar Băsescu recunoscând că a făcut compromisuri pentru a pune mâna pe putere etc. În timp ce Blaga vrea să reconstruiască PDL susținătorii lui Băsescu se comportă ca niște țațe de mahala care bârfesc vecinii și trecătorii. Culmea, în spatele respectivelor țațe stau ca suport căruțele cu diplome universitare și titluri care mai de care mai onorante, pentru oamenii normali. Dar nu pentru haimanale. Este ca și cum ai strica orzul pe gâște. Au cap, dar nu au morală. Hoțului, tâlharului, prins asupra sau după săvârșirea faptei nu i te adresezi cu domnule decan al facultății „X” sau domnule prof. univ. doctor docent ci cu „hoțule” sau „tâlharule”, „titluri” care denunță comportamentul social.

Până la urmă rămâne întrebarea: va putea trăi PDL cu un discurs politic rațional, și-l va asuma ? În plus se pune întrebarea dacă PDL va mai trăi după ce suferă, azi, de gangrenă, ischemie și urmează să sufere de o schismă. „Martorii lui Băsescu” urmează să plece.

2 comentarii:

dvg-original spunea...

Salut imi place blogul tau, vreau sa stiu daca te intereseaza un schimb de linkuri cu www.dvg-original.com , eu te-am adaugat deja.Astept raspunsul tau, Multumesc frumos.

Crăciun Florin spunea...

dvg-original,

La tine nu am putut posta răspunsul. Te-am adăugat și eu.