joi, 4 iulie 2013

Să renunțăm la listele electorale permanente.

Hiba sistemului nostru electoral îl constituie „lista electorală permanentă”. Rațional vorbind este o tâmpenie. Nu are cum fi permanentă din moment ce este și trebuie să fie modificată zilnic, pentru că zilnic se adaugă la ea persoane cu drept de vot și se șterg persoane care au decedat sau au pierdut dreptul civil de a vota.

Pe de altă parte, lista electorală permanentă are sens doar în condițiile în care votul ar fi obligatoriu, cei care nu s-ar prezenta la vot urmând a fi sancționați pentru neîndeplinirea, cu rea credință, a unei obligații civile cu caracter public.

Votul nu este obligatoriu. Legislația cuprinde mai multe prevederi care justifică liste electorale realizate pe baza intenției exprimate de a vota și nu a existenței ca persoană trăitoare într-un colegiu electoral.

Se impune trecerea la listele electorale care să cuprindă doar pe cei care își doresc, cu adevărat să voteze. Cel mai bine, ar fi ca anual, în prima parte a anului, 1-3 luni, să fie deschisă înscrierea în listele electorale. Fie că sunt alegeri, fie că nu. Pentru că, în general, alegeri vor fi, dacă nu la nivel național măcar la nivel local. Pe de altă parte, organizarea de referendumuri este aleatorie. Așa că înscrierea anuală în listele electorale ar fi o soluție pe măsura complexității fenomenului.

Listele electorale permanente au făcut, până acum, dovada ineficienței lor. Toate rezultatele raportate la listele electorale actuale sunt mari falsuri. Iar referendumul din 2012 pentru demiterea mincinosului și farsorului național Traian Băsescu a pus capac. Lista electorală permanentă este cea mai mare minciună în România, la această oră.

6 comentarii:

Stiri Romania spunea...

Cat de multa dreptate aveti!

ADRIAN spunea...

Exista vreo piedica? De la referendum incoace n-au fost in stare onor ministri sa lamureasca chestiunea corpului electoral daramite sa mai schimbe legea ...
Dar da, asa ar fi normal. Eu as fi extrem si as si interzice votul alora care nu au absolvit scoala obligatorie.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Chiar ești extrem ! Nu este exclus să accept o astfel de variantă.

ADRIAN spunea...

Sunt extrem si in legatura cu unele aberatii legislative recente. Le-am notat in doua postari recente dar bloggerii liberali par sa-si astupe ochii, urechile si mai ales gura in raport cu acele subiecte.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Fiecare blogger scrie despre ce înțelege mai bine. Iartă ! Tu cunoști mai bine problemele de patrimoniu și aperi ce a mai rămas din „arhiva arhitecturală” a țării. Și o faci bine. Ai colegi care fac același lucru. Eu am alte probleme în care mă bag, insuficient rezolvate, după părerea mea.

ADRIAN spunea...

Nu scriu numai despre arhive si nici numai despre patrimoniu pur si simplu. In postarile de care spun vorbesc despre aberatii politice, strategii de dezvoltare la scara nationala scoase din palarie, despre torturarea mediului. Despre asta i-am scris dlui "gondolin" cand ne anunta cum vor dezbate tinerii liberali strategii la Dunare:

"pozedecat 4 iulie 2013 la 5:47 PM #
Sper ca Lucia Varga o sa-i puna in tema si cu laudabilele initiative:
http://www.medierenet.ro/2013/07/03/cultivarea-plantelor-modificate-genetic-in-ariile-naturale-protejate-aprobata-de-deputati/#.UdWKvTtFA_B si
http://www.observatorulurban.ro/guvernul-ii-dorete-mai-putina-dezbatere-in-procedura-de-evaluare-de-mediu-a-planurilor-i-programelor.html
Altfel se vor vorbi discutii."

Bineintelesc ca n-am meritat un raspuns. Poate pentru ca ar fi simtit o jena la a raspunde la asa ceva ...