duminică, 29 septembrie 2013

Băsescu despre Roșia Montană

Agerpres. Azi, Băsescu s-a referit la Roșia Montană, într-o emisiune la ProTv.

Este bine de precizat, de la început, că sunt de acord cu el, în mare parte. Se comportă ca un demnitar al statului care gândește la viitorul statului.

Deși afirmă, cu tupeu, că protestele din Piața Universității sunt „curate”, afirmă cu același tupeu și că cele de la Roșia Montană sunt trucate. Nu are dreptate. Ambele sunt false, ambele au început cu o mare minciună. Între timp au venit la proteste și oameni de bună credință însă „zvâcul” a fost o manipulare.

Băsescu recunoaște că rămâne un partizan al proiectul RMGC. Recunoaște, totodată, că RMGC va trebui să ia acele măsuri care să garanteze o mai mare protecție a mediului. Sunt de acord cu el că cianurile sunt distruse de razele ultraviolete însă pentru asta ai nevoie de soare. Nu apare nicăieri un istoric al zilelor însorite la Roșia Montană și cantitatea de ultraviolete care ar permite distrugerea cianurilor din lacul de decantare. Pentru că dacă nu are suficient soare, cianura rămâne letală un timp îndelungat. Apoi, dacă tot este să se folosească cianura, de ce naiba nu se impune un circuit închis al procesului de cianurare ? Pentru că ar exista cheltuieli suplimentare ?

În rest a vorbit bine. Nu îl cred că este „neutru”. În piață sunt și marionetele lui, de pe la tot felul de organizații politice create cu scopul de a PNL. De PSD are nevoie pentru viitorul lui politic așa că îl atacă doar pe Ponta cu care nu mai are ce discuta. Unul dintre cei care îl pupă'n cur, Ionuț Popescu, tocmai ce a făcut o declarație lămuritoare: PDL va trebui să coopereze cu PSD pentru că PNL nu este abordabil în formula actuală.

PNL nu este împotriva exploatărilor de minerale de la Roșia Montană. Este împotriva proiectului RMGC pentru că nu există un interes clar delimitat al României în această exploatare. Este evident că acest proiect îți lasă o imagine de coșmar asupra viitorului zonei. Statului român îi rămân obligații de refacere a mediului zonei cu cheltuieli anuale foarte mari, peste câștigul relativ pe care l-ar obține din redevențe și participarea de 25% a Min. Deva. Contractul încheiat de Gabriel Resource cu Min Deva este păgubos.

Uite că sunt de acord cu Băsescu. Ca să vezi.

Niciun comentariu: