sâmbătă, 5 octombrie 2013

Realitatea Tv face o campanie murdară. Pe motiv de insolvență.

De câteva zile văd „marele zbucium” de la Realitatea Tv împotriva Guvernului Ponta care, chipurile, vrea să închidă postul lui Gușă pentru a face loc României Tv a lui Ghiță (afirmă Cosmin Gușă, proprietarul Realitatea Media aflată în insolvență de 2 (doi) ani !). Iar ținta este Legea insolvenței, modificată acum printr-o ordonanță de urgență.

Ce face Realitatea Tv la comanda lui Gușă este o porcărie. Cum porcării sunt și susținerile jurnaliștilor care deja acuză Guvernul că „bagă pumnul în gura presei”. Bagă pe naiba. Pentru că este inadmisibil ca presa să aibă alte drepturi decât celelalte societăți comerciale.

Eu m-am lămurit acum. M-am lămurit și după ce Victor Ponta a sintetizat problema cu „insolvențele” în mai multe declarații. Insolvența este folosită de „șemecheri” pentru a nu mai plăti taxe la bugetul de stat și a plăti cu țârâita datoriile către creditori. În acest fel, firmele aflate în insolvență au o procedură de aur pentru a da țeapă statului și a nu onora debitele. Victor Ponta a rezumat situația: "Nu mai putem împărţi România intre fraierii care plătesc taxele şi deştepţii care nu le plătesc. Acesta este scopul Codului insolvenţei. Toată lumea trebuie să plătească măcar taxele curente. (...) Neplătind firma taxele, nu aveţi dreptul la şomaj, pensie, nu aveţi dreptul la nimic". Agerpres.

Ordonanța care a fost publicată în Monitorul Oficial cuprinde un articol care obligă societățile media care cer sau intră în insolvență să pregătească din timp un program de reorganizare viabil pentru a nu ajunge în faliment și care să fie aprobat de instanța de judecată competentă. Articolul este, din punctul meu de vedere, foarte bun.

Art. 81 3) "In cazul in care activitatea debitorului se afla sub incidenta prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii si pana la data confirmarii planului de reorganizare se suspenda licenta audiovizionala, in sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu incepere de la data primirii comunicarii de catre Consiliul National al Audiovizualului. In planul de reorganizare vor fi prevazute conditiile de exercitare a dreptului de a difuza, intr-o zona determinata, un anume serviciu de programe, conditii ce vor fi suspuse aprobarii prealabile a Consiliului National al Audiovizualului."

Toată gargara făcută că se taie astfel posibilitatea din activitatea principală este de o falsitate cumplită. Pentru că o societate media intră în insolvență tocmai pentru că activitatea principală este prost organizată și condusă. Practic, prin opoziția pe care o face Realitatea Tv se încearcă să forțeze mâna Guvernului să li se permită, pe timpul insolvenței, să producă pagube care, în caz de faliment, să ducă la sărăcirea creditorilor. Ideea din art. 81 alin. 3) este corectă. Alte firme care își reorganizează activitatea principală, chiar dacă produc în același timp, își reduc producția, reorganizează liniile de producție, renunță la activele neperformante etc. De ce un post Tv nu poate să renunțe la programele care nu aduc audiență ? A, pentru că sunt ținute de acționarii postului sau „țuțării” acestuia ?

În cazul special al Realitatea Tv există un plan de reorganizare deja aprobat, în luna iunie 2013. Atunci, despre ce vorbim ? Am luat din România Liberă o precizare: „Totodată, Laura Georgescu a făcut referire şi la Realitatea TV, a cărei licenţă audiovizuală este deţinută de societatea Realitatea Media SA, care se află în insolvenţă, dar care are deja un plan de reorganizare confirmat de către judecătorul sindic. "Realitatea TV nu este absolut deloc afectată de acest articol. Are un plan de reorganizare confirmat în iunie 2013", a spus Laura Georgescu”.

Tot scandalul cu licența suspendată făcut de Realitatea Tv are deja o altă țintă. Înclin eu să cred. Cumva, Gușă și gașca de handicapați care îl acompaniază se gândeau să mai tragă niște tunuri financiare. O astfel de prevedere în lege le închide postul de propagandă în cazul în care reorganizarea nu își îndeplinește obiectivele. Până la intrarea efectivă în procedura falimentului nu ar mai avea posibilitatea să intoxice publicul cu hohotele de plâns ale autovictimizării. Licența le poate fi retrasă. Dar nu acum. Acum emit și „scot sunete de schingiuiți în beciurile securității”. Nemernici.


3 comentarii:

Anonim spunea...

Pe acest subiect eu tind sa am o alta parere.Eu nu pot tolera ca intr-un stat democratic o televiziune sa fie inchisa prin metoda smechereasca a insolventei.Sa nu uitam ca in ultima perioada Realitatea TV e singurul post care-l ataca cum trebuie pe Ponta.Ori la cate greseli a facut in ultima perioada el merita sa fie criticat zdravan.Ori prin atacarea lui Ponta cel ce va castiga cel mai mult pe viitor va fi Crin.

Cristi

Anonim spunea...

La ora actuala singura sansa pe care o are Crin sa castige presedintia Romaniei e ca Ponta sa fie compromis la maxim in ochii opiniei publice. Eu incep sa cred din ce in ce mai mult ca Victoras,chiar daca nu ar vrea sa candideze la prezidentiale VA FI OBLIGAT DE BARONII DIN PARTIDUL SAU SA FACA ACEST LUCRU.Asa ca rolul celor de la Realitatea devine esential in castigarea prezidentialelor de catre liberali.

Cristi

Crăciun Florin spunea...

Cristi,

Pentru mine, Realitatea Tv este un agent economic ca oricare altul. În insolvență au intrat în urmă cu doi ani, iar abia în iunie anul acesta au primit OK de la judecătorul sindic pentru reorganizare. Așa că nu se pune problema închiderii postului, deocamdată.

Apoi, atacurile asupra lui Ponta lovesc și în liberalii din Guvern, în mod special. Nu sunt bune nici pentru USL. Iar un USL slăbit nu este în avantajul nimănui, mai ales al nostru. Tu vezi doar atacurile asupra lui Ponta, eu văd și atacurile asupra PNL. Chiar ale lui Crin Antonescu care este considerat la Realitatea Tv un „profesoraș care și-a depășit condiția” (Nistorescu și Gușă !).

Ei au ales ca strategie de salvare de la faliment să atragă telespectatorii prin critici aduse tuturor celor din jur, nu doar lui Ponta.

Eu nu văd în Realitatea Tv un partener. Dimpotrivă, devine un „adversar”. Dar o închidere pe motive politice este inacceptabilă. O închidere însă ca urmare a proastei administrări a afacerii, este un lucru normal. Se vor închide singuri.