miercuri, 11 februarie 2015

PSD insistă în ticăloșie.

Agerpres (aici). Comunicat de presă al Liderului PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban.

După ce au tâlhărit cu OUG nr. 55/2014, după ce CCR a declarat-o neconstituțională, deputații PSD se opun adoptării legii de respingere a acesteia ! Neconstituțional.

Preiau comunicatul de presă al lui Ludovic Orban.

Vom sesiza, din nou, Curtea Constituțională dacă Legea de respingere a OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali nu va respecta hotărârea și motivația CCR'

Am asistat astăzi, în plenul Camerei Deputaților, la o încălcare a hotărârii Curții Constituționale a României, care s-a pronunțat asupra neconstituționalității Legii de aprobare a OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali.

Deși Camera Deputaților avea obligația să reexamineze acest act normativ, majoritatea PSD a respins, prin vot, solicitarea Grupului parlamentar al PNL de a avea astăzi, pe ordinea de zi a plenului, dezbaterea și adoptarea raportului de respingere a OUG 55/2014.

Biroul Permanent al Camerei Deputaților, sesizat ca urmare a declarării neconstituționalității Legii de adoptare a OUG 55/2014, a trimis spre întocmire raportul către două comisii parlamentare sesizate în fond — Comisia de Administrație și Comisia Juridică, ce ar fi trebuit să adopte raportul Legii de respingere a OUG 55/2014 până astăzi, 11 februarie, conform hotărârii Biroului permanent.

O întâlnire a celor două comisii fusese stabilită ieri, însă, în ultimul moment, președintele Comisiei Juridice a anunțat că nu se mai ține ședința, că membrii acestei Comisii nu mai participă la dezbatere, motiv pentru care nu s-a întocmit raportul comun, ci doar un raport preliminar din partea Comisiei de Administrație condusă de președintele liberal, deputatul Marin Almăjanu.

Ulterior adoptării raportului preliminar de respingere la Comisia de Administrație, Comisia Juridică a refuzat să dezbată și să adopte raportul comun, în ciuda faptului că termenul de finalizare a acestui proces expiră astăzi, 11 februarie.

În calitate de lider al Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților, am solicitat în plen un lucru foarte simplu, regulamentar și, mai ales, conform Constituției și conform hotărârii Curții Constituționale, respectiv să dezbatem astăzi Legea de respingere a OUG 55/2014, sesizarea de reexaminare în mod procedural.

Majoritatea parlamentară formată din PSD a refuzat să dezbată Legea de respingere a OUG 55/2014, o situație fără precedent. Este o atitudine care arată că, de fapt, PSD este recidivist în privința încălcării flagrante a Constituției și mai ales în privința nerespectării hotărârilor CCR.

Față de această situație, am cerut sancționarea conducerii Comisiei juridice, de fapt a majorității care a împiedicat îndeplinirea obligației regulamentare a Comisiei juridice, și finalizarea raportului astfel încât să putem dezbate proiectul în plen. S-a văzut clar care a fost poziția președintelui Camerei Deputaților, domnul Valeriu Zgonea, care a spus că nu există temei de sancționare pentru conducerea unei comisii sesizate în fond, care refuză să finalizeze un raport distribuit spre soluționare.

În acest moment, în lipsa unui raport final de respingere, plenul Camerei Deputaților este practic împiedicat să se pronunțe asupra cererii venite din partea CCR și se află în imposibilitatea de a adopta Legea de respingere a OUG 55/2014.

Atitudinea de astăzi a majorității PSD ne arată că păstrează aceeași duplicitate, același dublu limbaj. În timp ce, în discursul public, liderii PSD au declarat că decizia CCR privind OUG 55/2014 trebuie respectată, majoritatea PSD din Parlament împiedică adoptarea Legii de respingere a acestui act normativ.

Doresc să precizez în susținerea demersului nostru de astăzi că judecătorii CCR invocă principiul comportamentului loial, principiu constituțional conform căruia instituțiile au obligația să respecte deciziile Curții și să acționeze pentru punerea lor în aplicare.

Astăzi, majoritatea PSD, în frunte cu președintele Camerei Deputaților, a încălcat principiul constituțional al comportamentului loial. Majoritatea PSD nu face altceva decât să perpetueze acest comportament discreționar, încercând, prin toate mijloacele, să împiedice punerea în practică a hotărârii Curții Constituționale care a decis, în privința consilierilor locali și a consilierilor județeni, că aceștia trebuie să își piardă mandatele, că trebuie refăcute raporturile de forță din Consiliile Locale și Consiliile Județene, conform voinței exprimate de cetățeni prin votul de la alegerile locale din 2012.

În acest moment, constatăm că PSD tergiversează adoptarea unei legi de respingerea OUG 55/2014 privind migrația aleșilor locali, fapt pentru care suntem hotărâți să sesizăm Curtea Constituțională dacă legea de respingere a OUG 55/2014 nu va respecta hotărârea și motivația Curții.

Ludovic Orban

Lider al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților

Niciun comentariu: