vineri, 6 februarie 2015

Trebuie luat taurul de coarne la achizițiile publice.

Agerpres (aici).

Ponta declară că este „o catastrofă națională ce se întâmplă cu achizițiile publice”. Îi dau dreptate. Cu precizarea că ei, PSD-ul și PDL-ul băsescian, sunt cei care au construit aceste legi. Ei sunt cei care au lăsat portițele pentru ca aceste contestații să poată bloca achizițiile publice.

Legile trebuiesc făcute mai bine. Contestația nu trebuie să blocheze derularea contractului. Cei care depun contestații pentru a bloca un contract, trebuiesc trecuți pe o listă neagră și excluși de la contractări pe perioade mai lungi de timp. Să vezi cum se vor cuminți. Vor răzbate doar contestațiile care pot evidenția ticăloșii din partea autorităților contractante. În plus, comisiile care au dat contracte „ticăloase” să facă obiectul cercetărilor administrative și apoi penale. În cazul în care o contestație este admisă de instanță, personalul care a format comisia care a greșit să răspundă în solidar pentru paguba adusă instituției.

Trebuie schimbată și procedura. Urgența este obligatorie. Un contract de achiziții publice are prioritate pentru că este în interesul națiunii. O procedură specială, desfășurată cu celeritate, plus sancțiuni civile pentru firmele care contestă pentru a se afla în treabă sau pentru alte interese se impune de urgență. Nu poți ține o țară pe chituci pentru că are bprzăuni în cap un „X” sau un „Y”.

Niciun comentariu: