duminică, 8 februarie 2015

Nu există alternativă. România trebuie să poată să se apere în fața unui agresor.

Preiau informația de la HotNews (aici). Publicația austriacă aici.

Președintele Klaus Iohannis a acordat un interviu publicației austriece „Profil”. Sunt multe lucruri interesante, pentru mine și doar pentru mine, Klaus Iohannis a accentuat caracterul urgent al alocării resurselor pentru apărarea țării.

Cauza întăririi forțelor armate române o constituie schimbarea radicală a stării europei. Iohannis a fost destul de clar: „am crezut, timp de decenii, ca problema razboiului nu mai exista in Europa. Din pacate, acest lucru e istorie !”.

Politica lui Putin nu se potriveste cu conceptul convietuirii in Europa secolului 21​”, a spus Iohannis pentru a întări concluzia unei Europe aflate cumva în anticamera unui conflict generalizat.

Jurnalistul austriac a insistat și asupra vecinilor României care sunt cunoscuți ca parteneri, istorici, ai Rusiei - Bulgaria, Serbia și Ungaria. Au adăugat și Grecia, cu noua guvernare. Iohannis a punctat și aici, semnificativ: „Efectele ciudate ale unei crize economice se vad foarte bine in exemplul Ungariei si a apropierii de Rusia, dar si in declaratiile noilor decidenti de la Atena. Totusi, nu sunt evolutii care sa nu poata fi inversate. Cat de curand, va deveni evident ca e greu sa dansezi la toate nuntile”.

Cu Rusia în coastă, mai ales după ce a străpuns „țesătura paltonului” prin anexarea Crimeii și războiul „ciudat” din sud-estul Ucrainei, cu vecini care îi cântă în strună lui Putin și se opun sancțiunilor UE la adresa Rusiei, cu un Orban orbit de putinism - ar face și Orban mișcări strategice putiniene dacă ar avea forța necesară, fie în România, fie în alte state vecine -, este evident că politica națională de apărare trebuie revăzută.

„„Intrebat daca aceste fonduri nu sunt stringente in alte domenii, in care Romania are deficit de finantare, Iohannis a spus ca „nu exista alternativa. In vecinatatea directa a unui conflict armat, al carui final este complet imprevizibil, nu putem sta cu mainile in san””.

Iohannis a completat: „apartenenta la NATO este foarte valoroasa, dar intr-o situatie exceptionala - speram ca ea nu se va intampla - trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam tara. Asta presupune o armata bine pregatita si echipata”.

Fără discuție avem o dovadă a altui mod de a privi problemele importante ale țării.

Niciun comentariu: