miercuri, 21 octombrie 2015

Votul prin corespondență dă ... fiori. UDMR știe că poate să nu prindă Parlamentul !

Agerpres (aici).

Votul prin corespondență ar facilita accesul la vot pentru românii din diaspora. În special al celor care sunt departe de localitățile în care se constituie secții de vot (ambasade și consulate), dar și al celor care în ziua votului ar avea alte preocupări (nu poți ști ce are de făcut omul în ziua „x”, foarte multe evenimente nu țin de voința lui).

Cei care au votat până acum la secții de votare, fiind mai aproape de ele, o pot face în continuare. O minimă logică ne spune că această lege va aduce un număr oarecare de votanți în plus față de cei care au votat până acum. Mărindu-se numărul de votanți, poate nu cu mulți, există pericolul ca unele partide să nu mai prindă Parlamentul. UDMR este deja pe muchie. Se învârte în jurul lui 5%. ALDE al lui Tăriceanu ajunge la 5% cu ajutorul sociologilor. PMP-ul lui Băsescu care va ajunge MP după congresul ce urmează să îl facă nici nu este băgat în seamă, de aceea Băsescu s-a înscris în partid și vrea să îi schimbe denumirea (vrea să elimine imaginea „partidul lui Udrea”).

Kelemen Hunor este tranșant:

Sper că anumite chestiuni pot fi discutate rațional și putem să renunțăm la acel populism care ne-a dus până la acest moment, într-o situație care nu va fi din punct de vedere politic foarte bună pentru România. Sper că în Camera Deputaților vom reuși să schimbăm ceea ce trebuie schimbat și va rămâne pentru alegerile parlamentare modul de a vota pentru diaspora așa cum este în lege — în mod direct și cu secții de votare în străinătate, atâtea secții de câte este nevoie și pentru prezidențiale fiind un singur colegiu se poate discuta despre o variantă inclusiv votul prin corespondență și cu niște proceduri care vor asigura toate elementele necesare din punct de vedere practic și constituțional pentru o lege funcțională”.

Vrea să împiedice mărirea numărului de votanți la parlamentare pentru a evita pericolul „trecerii” pe lângă Parlament. Califică neintrarea UDMR în Parlament ca fiind o situație „care nu va fi din punct de vedere politic bună”. UDMR vântură fantoma „indispensabilității UDMR” pentru a primi note bune la purtare din partea occidentului. De aceea dorește cu disperare ca numărul votanților din diaspora să fie mai mic. Chiar dacă măsura administrativă folosită este de fapt o îngrădire a dreptului la vot !

Ca să fiu rău, este mai ieftin să folosești sistemul de vot prin corespondență pentru alegătorii din străinătate decât să înființezi secții de votare în toate localitățile în care trăiesc grupuri de români. Și avem o situație destul de clară. Italia și Spania sunt pline de români împrăștiați prin aceste țări. A menține actualul sistem înseamnă a-i priva de dreptul de a alege. Costurile pentru a înființa secții de votare în toate localitățile ar fi imense.

Vedem că UDMR deja știe că pierde intrarea în Parlament. Tăriceanu este alt înverșunat adversar al votului prin corespondență. UDMR se bazează pe ALDE dar și pe alte formațiuni (chipurile) mai mici din actualul Parlament pentru a strânge semnăturile pentru o contestație la CCR.

PNL și PSD vor avea câștig de cauză. UNPR a anunțat deja că este în barca PSD așa că nu are rost să îl tratăm ca partid de sine stătător. Rămâne Băsescu cu partidulețul lui, actualul PMP și peste câteva zile MP. Azi, Băsescu este în Spania să își agite susținătorii, să le promită marea cu sarea, să ia de la PNL și de la M10 a lui Macovei tot ce se poate lua. Logic, nici Băsescu nu ar intra în Parlament cu ce are acum. El speră la voturile din diaspora. În special la cele din Moldova și din Spania unde sunt mai mulți susținători de-ai lui. Nu degeaba este el azi la Madrid / Coslada.

Votul prin corespondență trebuie adoptat. Este o modalitate de vot de care românii trebuie să aibă cunoștință, este o modalitate de vot care îi scutește pe mulți români să facă drumuri lungi și chinuitoare la secțiile de vot din străinătate unde, din experiențele nefericite trăite până acum, ajung să nu fie primiți la vot.

Trebuie adoptată urgent această lege. Și, de ce nu, trebuie să ieșim din optica politicilor în cârdășie cu formațiuni anti-statale. Nu pot să uit remarca lui Marko Bela care era îngrijorat de naționalismul năvalnic provocat de criza imigranților care ar duce la coșul de gunoi al istoriei eforturile lui și ale UDMR de a distruge „statul național”. Omul a fost tranșant. Au lucrat, cu fervoare, până acum, la distrugerea statului național român. Ieșirea UDMR din Parlament și imposibilitatea UDMR de a mai ajunge la puterea guvernamentală ar fi cea mai dură lovitură primită de gașca lor. Pentru că sunt o gașcă. Chiar dacă cu preocupări politice. Viitorul pentru comunitatea maghiară radicală poate fi reprezentat de un deputat din partea minorității maghiare. Trebuie însă să vedem și faptul că o parte dintre maghiari au ales să activeze în formațiunile politice doctrinare, PNL și PSD. Pierderea de către UDMR a Parlamentului poate duce (sunt aproape sigur că va duce) la spargerea formațiunii în organizațiile componente, organizații doctrinare care se vor alătura partidelor mari ce pot promova politici ale naționalităților conlocuitoare având în vedere interesele întregii comunități.

Sprijinul fără echivoc al Președintelui Klaus Iohannis este deosebit de important. El însuși este reprezentantul unei minorități care a ales calea „statului național, unitar și indivizibil”. Această lege, adoptată de Parlament, promulgată de Președintele României, avizată favorabil de Curtea Constituțională va reprezenta sfârșitul epocii cârdășiei politice pentru plăcerea occidentului. Va restarta unele relații internaționale. Va opri șantajul etnic asupra politicilor publice. Va face ca toți cetățenii să fie egali.

Niciun comentariu: