luni, 5 octombrie 2015

Refugiații au stimulat „mintea cea de pe urmă”.

Criza imigranților ajunge, cum este normal, la inițierea soluțiilor viabile. Până acum a forțat adoptarea unor măsuri cu consecințe pentru viitor, măsuri condamnate inițial și apoi acceptate. Statele își impun interesele în dauna grupurilor de presiune, grupuri cu interese mari în zona donațiilor pentru „altruism instituțional” și „gesturi umanitare”. Se separă grâul de neghină.

După ce au fost declarate ca „state sigure” Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia se discută acum declararea Turciei ca „stat sigur”. Vor fi consecințe. În afara refuzului statelor din UE de a mai da turcilor vize politice (statut de refugiați), cei aflați în procedura de acordare a statutului vor fi calificați ca imigranți economici și vor fi returnați Turciei. Știu că se va ridica problema kurzilor din PKK însă cei care vor pune problema vor trebui să își amintească faptul că PKK este declarat de către UE ca organizație teroristă. Inclusiv noi, în România, am interzis PKK.

UE și Turcia au ajuns la unele soluții viabile. Turcii și grecii vor acționa în comun pentru controlul frontierelor sub coordonarea FRONTEX. Acesta este azi rolul FRONTEX. Coordonează acțiunile la frontieră când sunt implicate două sau mai multe state membre UE. Aici apare particularitatea că Turcia nu este stat membru UE. Acceptul de către Turcia a coordonării FRONTEX este nu doar interesant, este și de bun augur. FRONTEX are capacități de acțiune pe care statele europene nu le au. Supravegherea satelitară a frontierei maritime dintre Grecia și Turcia va fi posibilă după încheierea acordului pentru mai mult timp, costurile fiind suportate de FRONTEX și nu de către statele participante la acțiune. Și costă !

UE va participa la construirea în Turcia a unor tabere de refugiați capabile să primească până în 2 mil. persoane. Va participa și la finanțarea susținerii refugiaților în tabere.

Turcia și UE vor participa la verificarea persoanelor care solicită statutul de refugiat, parte dintre ei vor fi preluați de UE și redistribuiți statelor membre potrivit cotelor convenite. Acest sistem de preluare și control are drept scop oprirea migrării necontrolate a imigranților și reducerea pierderilor umane. Sistemul are și rolul de a descuraja migrația economică.

Ei bine, aceasta este o știre importantă. Avem un sistem în care putem lucra ordonat, formal, cu respectarea tuturor legilor în vigoare, cu recunoașterea rolului și locului fiecărui stat în parte.

Rămâne, pentru UE, problema nordului Africii. Acolo va fi mai greu. Sper că statele afectate de imigrație să găsească „calea”. Mai ales Italia. Sunt probleme și la frontierele Spaniei însă în Italia este jale. Mai ales că are un guvern socialist care clamează „altruismul de stat” (ca orice socialist dispus să pună omenirea pe chituci, după indicațiile lui Soros).

Pentru partea de est a Europei se pare că soluția a fost găsită.

Niciun comentariu: