Pe lângă curiozitatea, devenită cotidiană, cine și cum mai stă în sondaje, s-a măsurat și o primă impresie cu privire la alianța PNL cu PC. O primă impresie. Dar de aici se pleacă mai departe, în zilele, săptămânile și lunile următoare.
În sondajul CCSB de acum 3 zile, alianța dintre PNL și PC, are încrederea a 56% dintre intervievați, alți 23% fiind împotrivă. Marja de eroare anunțată de Turambar este de +/- 3,4 %. Cu toate scăderile și adunările de rigoare, peste 50% dintre cei intervievați sunt de acord cu această alianță. Acum. Dar mâine ?
Iau imaginile de la Ioșka.
Părerea bună nu presupune și votul. În fine, rămâne în sarcina liberalilor și conservatorilor ca, prin mijloacele la dispoziție (și ce mijloace !), să convingă pe cei mai mulți dintre cei care au o părere bună dar și dintre cei 21% care nu știu ce să spună sau care nu au vrut să răspundă că această alianță le va fi mai folositoare în Parlament decât PD-L și gașca de mafioți care îl înconjoară.
Sondajul s-a dus și către posibila alianță între PSD și PNL+PC.
Aici, sondorii au vrut să vadă „acordul” și nu impresia. Posibil ca intervievații să facă confuzii între impresie și acord, iar rezultatul pozitiv de 62% să fie un amalgam care, la fel ca mai sus, să nu garanteze și votul la parlamentare sau locale. Totuși este un semnal pozitiv. Foarte pozitiv.
Următoarea imagine este, spun eu, tardivă. Vorbește despre un „prezent” deja depășit. PNL și PC semnau, la data sondajului, actele iar azi sunt înregistrate la Tribunal. Din acest motiv evaluarea pentru PNL și PC, luate separat, forțează la o adunare care nu mai este reală.
Nu poți să aduni 27% ai PNL cu 3% ai PC pentru a concluziona că cele două ar avea 30% ! Întrebarea și rezultatul ei reprezintă doar impresia de acum, cele două partide fiind luate separat în evaluare.
Sondajele sunt crezute de unii, ignorate de alții și privite critic de către cei care își mănâncă pâinea din cârcoteala politică.
Turambar, sondorul CCSB cu analiza pe blog, ne prezintă evoluția partidelor noastre în imaginea alăturată. Înainte și după apocalipsa măsurilor băsesciene.
Imaginea spune ce a fost și unde s-a ajuns. Prăbușirea PD-L este mai mult decât evidentă. Totuși, pentru a fi corecți trebuie să observăm că PD-L s-a stabilizat, cumva, de prin luna noiembrie 2010, la 15% și peste. PNL cochetează cu pragul de 25%, în aceeași perioadă de timp, fără a fi legat, indubitabil, de el, iar PSD scade. După luna iulie 2010 când a ajuns aproape la 40%, PSD este într-o scădere continuă. Se pare că linia de 35% ar fi o ancoră pentru social-democrați.
Eu consider că nici una dintre formațiunile evidențiate nu trebuie să se încreadă în pragul la care a ajuns acum. Este doar o impresie de moment a repondenților la întrebările sondorilor. De la impresie la vot este cale lungă.
Mă gândesc, de exemplu, la românii sindicalizați care au votat, în draci, pe Băsescu și PD-L. Aici sunt, la loc de cinste, cei din învățământ. Apoi mă gândesc la cei din administrația publică, funcționărime care a votat cu Băsescu și PD-L pentru „avantajele” promise de aceștia în campaniile electorale. Nu trebuie excluși de aici militarii, polițiștii, medicii etc. La care se adaugă magistrații. Acum, după ce și-au pierdut salariile, pensiile, alte drepturi bănești meritate potrivit specificului locului de muncă, nu este exclus ca aceștia și familiile lor să aibă o altă opțiune la vot.
Eu cred că noua alianță de centru-dreapta, PNL/PC, trebuie să îi oferteze pe aceștia. Unii nu agrează PSD, alții nu agrează PNL sau PC. Sigur însă nu vor vota PD-L sau UNPR. Despre votanții PPR nu spun nimic. Nu știu ce să spun așa că mă abțin. Chiar dacă sondorii i-au găsit cu un start fulminant la înființare, o prăbușire la fel de fulminantă iar acum o revenire la fel. Înclin să cred că OTV nu a avut suficienți morți în perioada de prăbușire iar acum i-a găsit.
UNPR, partid la guvernare, format din „oastea de strânsură” a lui Băsescu, va rămâne, probabil, în amintirea populară ca un meteorit băsescian. Contactul cu atmosfera politică îl consumă. Arde. Pe pământ va ajunge doar nucleul dur capabil să ocupe cele 54 de locuri dintr-un autobuz.
Sondajul pune pe gânduri UDMR. Cred eu. Chiar dacă este doar un sondaj de început, pentru PNL+PC, UDMR se gândește, intens, la perioada post-băsesciană. Dar, mai ales, la proprii alegători care ar putea alege pe concurenții din secuime. Așa că udemeriștii lui Marko stau pe marginea prăpastiei și se gândesc: coborâm sau nu ? Dacă vor coborâ, alături de PD-L, nu este exclus să nu mai urce. Să rămână acolo, în groapa de gunoi a istoriei. Asta le doresc eu, acum și în viitor, ei fiind dușmanii mei alături de băsescieni.
Sondajul nu este singurul. Un sondaj CSCI, pe care l-am citit la ziare.com, are date apropiate de sondajul CCSB.
Hai să spunem că „semne bune anul are”. Da, dar cu foarte multe întrebări la care atât eu cât și mulți alții așteaptă răspunsuri.
Pentru a fi cât mai rău cu putință invit cititorii la editorialul lui Cornel Nistorescu, în Cotidianul, intitulat „Coaliții și bande”. Este interesant. Mai apoi, este bine să citim și ce a scris Varujan Vosganian pe blogul lui, unde iar sunt o mulțime de întrebări. Amândoi au îndoieli asupra viitorului pe baza lui „dacă” și „parcă”. Totuși, este mai bine să avem capacitatea de a identifica toate riscurile posibile în relația PNL cu PC și mai apoi a celor două cu PSD decât să ne lăfăim comozi în „cuibușorul de nebunii politice” construit cu atâta repeziciune. Dacă Varujan leagă viitorul PNL de acțiunea guvernamentală, Nistorescu se gândește, cu deplin temei, la actul de guvernare. Nu de alta dar exemplele date de el și altele cunoscute de noi cu privire la membrii partidelor ce se aliază, nu ne dau garanția că urmează a înlocui o bandă cu alta. Iar aici se cuvine a da dreptate lui Nistorescu care întreabă „În ce fel vor face altă politică cei din PSD, din PNL şi din PC ?”. Chiar așa ? Pentru că alianțele se fac dar despre cum vor face politica nu s-a convenit. Sunt unele vorbe spuse pe la emisiunile TV însă nu este ceva clar, așa cum a fost exprimată opțiunea pe timpul campaniei prezidențialelor din 2009.
Vom mai vorbi despre aceste mișcări politice dâmbovițene, mai ales că, dinspre partea PSD se aud unele mârâieli. Nu mai spun de mârâielile din PNL. Totuși, timpul le va rezolva pe toate.
Și, pentru a fi complet, se cuvine a arăta că pedeleprele sunt tare dezamăgite. Au înțeles că vor intra în opoziție, că anul 2011 nu le va aduce nimic bun ci, dimpotrivă, doar rău. Și zău că merită. La cât rău au făcut, merită să le fie întors.
11 comentarii:
As putea spune ca n-ai postat ce era mai important din datele sondajului dat publicitatii aseara la A3: cine are de castigat si cine are de pierdut din alianta PNL-PC? Ei bine, liberalii erau de departe cei mai castigati din aceasta afacere politica, urmati de conservatori si pesedisti. Ghici cine erau cei care aveau de pierdut? Ai ghicit! De departe pedeleprele, urmati de pesedisti.
Daca citim datele de mai sus cu atentie este lesne de inteles apoplexia care i-a lovit pe pedelepre. Veninul aruncat de cartarascu, limbaies ori lazacoiu nu este decat o reactie de DISPERARE a pedeleprelor. Si a acestor trompete absolut jenibile.
Inceputul este bun, as zice peste asteptari. Dupa ce pesedistii se vor alatura ACD intr-o alianta electorala udemeristii nu vor avea cale de intors: ori se alatura ACUM ori dupa alegeri trec in opozitie impreuna cu pedeleprele.
Dupa cat de isterizati sunt propagandistii basescieni este extrem de clar ca se apropie funia de parul pedeleprelor. Va fi o primavara furtunoasa, te asigur! Iar ba-secu stie ca partida este pierduta orice ar face, totul este doar o chestiune de timp. Este in situatia unuia care afla ca este lovit de cancer si mai are putin de trait, nu ti se pare? Modul in care se agata de putere arata extrem de clar ca este doar un om bolnav de putere!
Să fie cum zici tu, Hendrix.
Cine a câștigat ? Nu știu. Pare că PC este cel mai avantajat. Nu este exclus ca și PNL să mai ia niște voturi. Nu este exclus ca PSD să mai piardă. Nu este exclus ca PNL+PC să aibă un scor aproape egal cu al PSD, în lunile ce urmează, astfel că principiul parității reprezentării susținut de liberali și refuzat acum de pesediști să își găsească suportul în dorința populației. Vom vedea ce va mai fi.
Eu m-am obisnuit sa nu prea cred in sondaje, sunt circumspect de fiecare data si privesc catre cei ce le-au comandat. Mai e foarte mult pana la alegeri, e prematur sa judecam niste cifre care s-ar putea schimba de foarte multe ori pana atunci. Da, e gospodareste sa ne facem calcule, dar trebuie sa fim si realisti. Mai ales ca am vazut, nu putem noi vota cat pot ei fura...
Teo Negură,
Ai dreptate. Dar, ca orice „gospodar”, trebuie să ne administrăm imaginea. Sondajele aduse la cunoștința populației, corecte sau „prelucrate”, au influență. Mai mare sau mai mică. Cei ca noi care le trecem prin filtrul dubiului sunt relativ puțini și, în general, avem convingeri formate.
Florin, nu ştiu ce cred alţii, dar dacă PNL, prin conducerea lui, dă curs opiniilor celor ce se opun alianţei cu PSD, crede, se ia, gândeşte că asta-i calea etc., după cele spuse cu tărie de: Orban, Tăriceanu, Vosganian ş.a.,SE ÎNŞEALĂ amarnic. De ce? fiindcă totul se cuantifică în voturi, în încredere, în puterea de a schimba ceva, iar oamenii -în eventualitatea unei decizii greşite, de respingere a unei alianţe cu PSD, într-o situaţie politică ca a noastră -, nu-i va ierta, nu va ierta PNL, ba chiar îl va sancţiona politic zdravăn, orientându-se, poate, spre vreo ciudăţenie de partid politic, risipind şansele de guvernare ale unui partid politic serios. Crezi că de plăcere se face alianţa asta? de dragul PSD-iştilor? sau orice altceva? Nu,Florin, nu d'asta. Din cauza faptului că, dacă nu s-ar face o alianţă acum, în conjunctura asta, aţi putea fi în opoziţie -din nou- mult şi bine, crede-mă! de ce? pt. că jigodia de Bolnav asta aşteaptă: să nu fiţi uniţi cu ei, să fiţi singuri în alegeri ca să poată face jocurile mai uşor, să vă ignore (cu hăhăieli şi băşcălie) un eventual rezultat bun la alegerile viitoare. Dar, în opinia lui de jigodie-jăvristă, insuficient să accedeţi la putere, indiferent de ce alianţă veţi face post-electoral. Da, este terifiant, dar abia aşteaptă asta. Îşi pregăteşte terenul, încearcă să nu se realizeze alianţa asta, gândeşte cum să dea premierul-în continuare-de la PDL sau o alianţă, ce rezultă în urma alegerilor parlamentare,favorabilă lui sau acoliţilor lui, alta decât şi-o imaginează cineva. El abia aşteaptă alegerile, mai ales cu dorinţa ca partidele de opoziţie să candideze separat, să producă surpriza, să spună plin de emfază că asta au vrut românii, că el ascultă de voinţa lor, bla, bla, bla. Da, ştie cum să vă înfrunte separat, nedându-vă nicio şansă de câştig într-o aşa eventuală conjunctură politică electorală.
........urmează-
În schimb, printr-o alianţă,juridic înregistrată, unde riscul de a încălca Constituţia -pe care el o încalcă frecvent, cu oarecare masochism, făcându-i plăcere chiar, ştiindu-vă incapabili, momentan, de a-i face ceva, de a păţi ceva -îl poate doborî, distruge, îl face să-i treacă fiori reci pe şira spinării, să-l înfricoşeze cu adevărat. Ceea ce uită domnii aceştia, sau se fac că uită,(la cei din PNL mă refer, dizidenţii, opozanţii proiectului politic)este că Bolnavu' nu mai luptă demult cu arme democratice, normale, fireşti, ci cu planuri machiavelice, şmecherii electorale, furturi şi fraude electorale, şi multe altele. Da, asta doreşte, iar faptul că se preconizează-cu adevărat- o alianţă de aşa anvergură, îl innebuneşte, îl face să facă implozie cât de curând. Cine se iluzionează că poate câştiga, într-un proces electoral anormal,precum cel pe care-l avem noi acum, fără să beneficieze de forţa unei alianţe,gândind că va avea întâietatea la guvernare sau accederea la putere într-un mod firesc, normal, ca urmare a desfăşurării procesului electoral, se ÎNŞEALĂ amarnic. Va rămâne doar cu buzele umflate, atâta tot. Aşa că, d'asta e nevoie de alianţă, unitate, putere juridică şi nu numai, poziţii ferme şi comune etc.,etc. Cei ce vorbesc altfel, acţionează altfel în aşa conjunctură politică, economico -socială, ori sunt nişte ageamii, ori fac alte jocuri, nu-i aşa? Vezi şi tu ce ne-a făcut cu pensiile, nu? dar, după opinia mea, acum trebuie acţionat cu tărie, fiindcă se poate începe urmărirea penală,în urma unei încălcări judecătoreşti de aşa importanţă, anvergură, iar eu cred că asta-i calea de urmat acum. Trebuie urmărită, cu insistenţă, pista aceasta, calea aceasta, forţându-i, datorită evidenţei, a realităţii concrete, pe procurorii de caz să-şi facă datoria. De ce? pt. că ei nu vor dori lucrul ăsta, iar cu aşa ocazie nu te mai întâlneşti. Dacă-l cunoşti pe Dogaru, sau cine mai face acţiuni de genul ăsta, spune-i, te rog, să insiste, fiindcă procurorii se vor eschiva, vor încerca fentarea siuaţiei etc. Să ţină cont şi de componenţa noului CSM care, în opinia mea, nu va tolera aşa ceva. Of, am dat-o dintr-un subiect în altu'. Dar mare e frustrarea, ce să-i faci! Cu stimă şi respect,
Silviu cel necăjit
În schimb, printr-o alianţă,juridic înregistrată, unde riscul de a încălca Constituţia -pe care el o încalcă frecvent, cu oarecare masochism, făcându-i plăcere chiar, ştiindu-vă incapabili, momentan, de a-i face ceva, de a păţi ceva -îl poate doborî, distruge, îl face să-i treacă fiori reci pe şira spinării, să-l înfricoşeze cu adevărat. Ceea ce uită domnii aceştia, sau se fac că uită,(la cei din PNL mă refer, dizidenţii, opozanţii proiectului politic)este că Bolnavu' nu mai luptă demult cu arme democratice, normale, fireşti, ci cu planuri machiavelice, şmecherii electorale, furturi şi fraude electorale, şi multe altele. Da, asta doreşte, iar faptul că se preconizează-cu adevărat- o alianţă de aşa anvergură, îl innebuneşte, îl face să facă implozie cât de curând. Cine se iluzionează că poate câştiga, într-un proces electoral anormal,precum cel pe care-l avem noi acum, fără să beneficieze de forţa unei alianţe,gândind că va avea întâietatea la guvernare sau accederea la putere într-un mod firesc, normal, ca urmare a desfăşurării procesului electoral, se ÎNŞEALĂ amarnic. Va rămâne doar cu buzele umflate, atâta tot. Aşa că, d'asta e nevoie de alianţă, unitate, putere juridică şi nu numai, poziţii ferme şi comune etc.,etc. Cei ce vorbesc altfel, acţionează altfel în aşa conjunctură politică, economico -socială, ori sunt nişte ageamii, ori fac alte jocuri, nu-i aşa? Vezi şi tu ce ne-a făcut cu pensiile, nu? dar, după opinia mea, acum trebuie acţionat cu tărie, fiindcă se poate începe urmărirea penală,în urma unei încălcări judecătoreşti de aşa importanţă, anvergură, iar eu cred că asta-i calea de urmat acum. Trebuie urmărită, cu insistenţă, pista aceasta, calea aceasta, forţându-i, datorită evidenţei, a realităţii concrete, pe procurorii de caz să-şi facă datoria. De ce? pt. că ei nu vor dori lucrul ăsta, iar cu aşa ocazie nu te mai întâlneşti. Dacă-l cunoşti pe Dogaru, sau cine mai face acţiuni de genul ăsta, spune-i, te rog, să insiste, fiindcă procurorii se vor eschiva, vor încerca fentarea siuaţiei etc. Să ţină cont şi de componenţa noului CSM care, în opinia mea, nu va tolera aşa ceva. Of, am dat-o dintr-un subiect în altu'. Dar mare e frustrarea, ce să-i faci! Cu stimă şi respect,
Silviu cel necăjit
În schimb, printr-o alianţă,juridic înregistrată, unde riscul de a încălca Constituţia -pe care el o încalcă frecvent, cu oarecare masochism, făcându-i plăcere chiar, ştiindu-vă incapabili, momentan, de a-i face ceva, de a păţi ceva -îl poate doborî, distruge, îl face să-i treacă fiori reci pe şira spinării, să-l înfricoşeze cu adevărat. Ceea ce uită domnii aceştia, sau se fac că uită,(la cei din PNL mă refer, dizidenţii, opozanţii proiectului politic)este că Bolnavu' nu mai luptă demult cu arme democratice, normale, fireşti, ci cu planuri machiavelice, şmecherii electorale, furturi şi fraude electorale, şi multe altele. Da, asta doreşte, iar faptul că se preconizează-cu adevărat- o alianţă de aşa anvergură, îl innebuneşte, îl face să facă implozie cât de curând. Cine se iluzionează că poate câştiga, într-un proces electoral anormal,precum cel pe care-l avem noi acum, fără să beneficieze de forţa unei alianţe,gândind că va avea întâietatea la guvernare sau accederea la putere într-un mod firesc, normal, ca urmare a desfăşurării procesului electoral, se ÎNŞEALĂ amarnic.
....................urmează
Va rămâne doar cu buzele umflate, atâta tot. Aşa că, d'asta e nevoie de alianţă, unitate, putere juridică şi nu numai, poziţii ferme şi comune etc.,etc. Cei ce vorbesc altfel, acţionează altfel în aşa conjunctură politică, economico -socială, ori sunt nişte ageamii, ori fac alte jocuri, nu-i aşa? Vezi şi tu ce ne-a făcut cu pensiile, nu? dar, după opinia mea, acum trebuie acţionat cu tărie, fiindcă se poate începe urmărirea penală,în urma unei încălcări judecătoreşti de aşa importanţă, anvergură, iar eu cred că asta-i calea de urmat acum. Trebuie urmărită, cu insistenţă, pista aceasta, calea aceasta, forţându-i, datorită evidenţei, a realităţii concrete, pe procurorii de caz să-şi facă datoria. De ce? pt. că ei nu vor dori lucrul ăsta, iar cu aşa ocazie nu te mai întâlneşti. Dacă-l cunoşti pe Dogaru, sau cine mai face acţiuni de genul ăsta, spune-i, te rog, să insiste, fiindcă procurorii se vor eschiva, vor încerca fentarea siuaţiei etc. Să ţină cont şi de componenţa noului CSM care, în opinia mea, nu va tolera aşa ceva. Of, am dat-o dintr-un subiect în altu'. Dar mare e frustrarea, ce să-i faci! Cu stimă şi respect,
Silviu cel necăjit
Of, scuze! nu le-am trimis cum trebuie. Sper să fiu iertat! cu respect,
Silviu cel necăjit
Silviule,
Nu te mai agita. O alianță cu PSD, înregistrată la tribunal, pe principiul parității reprezentării, cu obiective clare se va face. Studii politice interne la PNL și PSD spun că acum a fost momentul unei alianțe între PNL și PC și, o alianță a dreptei cu stânga pentru a restabili statul de drept.
Este adevărat că în rândul liberalilor există mai multe opinii. Dar există, tot la PNL, disciplina respectării deciziilor luate de forurile de conducere. Chiar dacă Orban, Vosganian, Tăriceanu și alții au alte păreri nu înseamnă că aceștia nu vor respecta decizia Delegației Permanente care conduce partidul între congrese. Iar membrii delegației permanente sunt, se pare, în marea lor majoritate, pentru o alianță punctuală cu PSD înregistrată la tribunal.
Scopul este de a-i lua lui Băsescu orice posibilitate de a mai face manevre dubioase. Pe lângă aceasta, alianța va impresiona populația nemulțumită și o va determina să vină la vot.
Cu privire la ce vor face SCDM și col. (r) Dogaru, pot spune că merg până la capăt.
Eu îmi pregătesc contestația la decizia nouă de pensionare și, în paralel, cererea de chemare în judecată. Eu am însă o altă abordare față de colegii mei militari mai „grăbiți”. Vreau să obțin o hotărâre definitivă și irevocabilă favorabilă și, pe temeiul ei - este probă de necontestat într-un proces penal -, să văd pe cine și cum acuz de abuz în serviciu contra intereselor persoanei ...
Ai grijă ce faci și tu.
Trimiteți un comentariu