sâmbătă, 24 septembrie 2011

Macovei, Justiția și Schengen

Anul acesta am ratat obiectivul european de a finaliza aderarea la Spațiul Schengen. Băsescu, la Cristoiu în emisiune, a luat pe umerii lui responsabilitatea eșecului de țară, eșec major, dând, așa cum știe doar el, vina pe acei funcționari și demnitari ai guvernului care nu și-au făcut treaba. Nici o problemă. Eșecul Schengen nu este atât de major pe cât este derapajul grosolan de la democrație, încălcarea principiilor politice care trebuie să guverneze o țară membră a clubului economic al UE.

Monica Macovei publică, pe blogul ei, și transmite agențiilor de știri, părerea ei cu privire la acțiunea Schengen. Nu pot să nu fiu de acord cu ea în problemele care privesc Justiția. Deficiențe în actul de justiție care, așa cum observă și procuroarea comunistă, nu necesită modificări legislative ci doar „o doză de respect față de cetățenii români și europeni”. Nu trec mai departe fără a observa că trimiterea este redundantă, din moment ce cetățenii români sunt cetățeni europeni iar separarea din text făcută de madam Macovei este de prost gust, în caz că își dă seama de tâmpenie. Sau contestă cetățenia europeană a românilor ? Iar asta este rea-credință. Fac precizarea că aderarea la Spațiul Schengen este, în principal, o condiție pentru asumarea responsabilității României față de securitatea statelor membre Schengen care la frontierele externe aflate sub supravegherea României se bazează pe profesionalismul polițiștilor de frontieră români și nu constituie o condiție pentru recunoașterea cetățeniei europene a românilor. Românii sunt cetățeni europeni din momentul aderării țării la Uniunea Europeană.

În fine, madam Macovei punctează:

Discutiile se vor relua, iar pana atunci justitia din Romania trebuie sa-si asume responsabilitatea si sa rezolve rapid chestiunile criticate in ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Solutiile reies din rapoartele Comisiei Europene pe MCV. Iata cateva exemple:
1. Judecatorii sa judece dosarele cu politicieni amanate de ani de zile;
2. CSM sa inceapa concret curatarea sistemului judiciar si sa-i sanctioneze pe procurorii si judecatorii care au tras de timp sau din vina carora s-au implinit termenele de prescriptie;
3. CSM sa-i sanctioneze pe judecatorii si procurorii care nu au depus in termen declaratiile de avere si interese. Excluderea din magistratura ar fi o dovada de luare in serios a normelor de integritate.
La punctul 2 intră, pentru că tot am pomenit în postarea de mai devreme, procurorii care nu și-au îndeplinit atribuția legală de sesizare a Tribunalului București cu starea de nelegalitate a PD-L. Sau nu este pentru ei această cerință.

Necazul lui Macovei este altul. Nu Justiția este problema României în cazul de aderare la Schengen. Nu are treabă Spațiul Schengen cu soluționarea dosarelor politicienilor aflate, parte din ele, la procurori - pentru a mai adăuga niște convorbiri telefonice interceptate ilegal -, parte la instanțele de judecată unde atât procurorii cât și avocații părților trag de timp cerând, ba unii, ba ceilalți, noi termene și amânări pentru te miri ce. Nici actele de corupție din „viața civilă” nu este problema Spațiului Schengen. Statele care se opun aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen au probleme cu corupția de la frontieră, acolo unde se realizează o parte din sistemul de securitate a Uniunii Europene, corupția de la consulatele celor două țări unde se realizează altă componentă a securității europene - acolo se dau vizele Schengen. La aceste două locații se referă Franța, Germania, Olanda, Finlanda și celelalte țări membre ale Spațiului Schengen care se opun aderării României. Și aici au dreptate. Scăderea drastică a veniturilor polițiștilor de frontieră, a polițiștilor care se ocupă de străini, a polițiștilor din localitățile române, a personalului care deservește consulatele României în statele terțe a creat o stare de pericol la securitatea României azi și chiar a statelor UE. În cazul în care ar admite intrarea României în Spațiul Schengen, pericolul ar fi mult mai mare. Acum au garanția dată de Ungaria și Grecia, țări membre ale Spațiului Schengen care controlează potrivit normelor Schegen, persoanele care intră în Spațiu de pe teritoriul României și Bulgariei. Nu mai spun de porturile europene unde ajung aceste persoane sau aeroporturile statelor membre Spațiului Schengen unde fiecare stat în parte își execută controlul de securitate.

Madam Macovei, nu ai treabă cu Schengen. Ai tu o păsărică cu Justiția română, mai ales cu judecătorii și vrei să legi toate nenorocirile provocate țării de colegii tăi portocalii de judecători. Mă mir că ai făcut referire la procurori. Asta înseamnă că au apărut și procurori care vor să își respecte statutul de magistrat. Este un semnal bun.

Niciun comentariu: