marți, 6 septembrie 2011

O precizare

O mare parte dintre comentatorii on-line se declară susținători ai USL. Și eu sunt. Cu precizarea că sunt și liberal.

Se uită de către unii faptul că sub sigla USL vor candida cei desemnați de partide pentru președinții de Consilii Județene și primarii marilor municipii reședințe de județ. Pentru președinții consiliilor locale și consilierii locali (la comune, orașe și județe), candidații vor lupta sub sigla partidului care îi propune. Fiecare partid își va susține propriul candidat, liberalii și social-democrații devenind adversari politici. La fel și cu conservatorii. La fel, la alegerile parlamentare, nu se va mai folosi sigla USL.

Să fie clar. USL este doar pentru președinții de consilii județene și primarii marilor municipii. În rest ... se vor manifesta adversitățile tradiționale între liberali și social-democrați.

Este adevărat că se va recomanda ca în campania electorală să se adopte un vocabular civilizat față de adversarii social-democrați și conservatori, vocabularul față de candidații PD-L, UNPR, UDMR și care or mai fi pe acolo fiind neîngrădit. Până la urmă, trebuie, totuși, câștigate niște alegeri. Eu sper ca PNL să ajungă la peste 30 - 35% din numărul total de consilieri locali (uneori și peste). În Parlament sper să avem peste 30 - 35% din numărul parlamentarilor. Este adevărat și faptul că se va urmări, cu mare atenție, ca numărul parlamentarilor USL (aici USL își reintră în drepturi) să fie mai mare de 50%+1 din numărul total al parlamentarilor viitorului Parlament pentru a putea obliga pe Băsescu să desemneze ca premier pe cel desemnat de USL, forța politică majoritară în Parlament (presupunem noi).

Simplificând, eu voi vota acolo unde apare sigla PNL. Indiferent dacă este în sigla USL sau singură.

9 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Din pacate nu cred ca va fi asa frumos, Florin. Probabil vor fi candidati unici si in alte parti... Ar fi bine sa putem vota doar PNL, indiferent daca singuri sau in USL.

ADRIAN spunea...

Pe mine m-a suparat atat de tare chestia cu Oprescu incat prima reactie a fost sa-mi propun ca pedeapsa sa nu mai merg la alegerile locale. O sa merg insa si am sa votez PNL daca vor fi liste distincte pentru consilieri PNL - ca cine stie pana a anul? As vrea sa obtin insa o forma oarecare de garantie ca dintre acei consilieri nu se vor mai afirma alti Poterasi sau alte Udre ... Adica m-as bucura sa vad ca invataturile au fost trase si sistemul de selectie va fi mai grijuliu cumva.
Dar apropos: cum vor candida acei oameni pe care Oprescu ii vrea in consiliu? Impartiti frateste la PSD si la PNL sau isi asuma riscurile "independentei" fiecare dintre ei (care or fi ei astia doriti de Oprescu) ?

ADRIAN spunea...

Iar pentru Gabriel Mutu la S6 - sa stiti ca nu contati pe mine :)!
Alt rotangiu care pateaza imaginea PNL de unde s-a lansat!

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

Posibil și la sectoarele Capitalei. În rest, nu are sens să se mai meargă împreună. PNL are nevoie să câștige și la consilii locale, și la primării mai mici dacă vrea să aibă mai mulți parlamentari.

Da, ar fi bine să putem vota doar PNL.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Nu cred că va avea Oprescu tupeul să ceară ca partidele să promoveze la consilieri oamenii lui. Îi poate lua lângă el la primar. De fapt, oamenii lui sunt deja lângă el acum.

Cu referire la cel de la S6, nu mă bag. Nu îl cunosc.

ADRIAN spunea...

Pai la S6 dl Mutu a fost consilier PNL. Apoi, dat fiind ca puternicul zilei si al locului - Poteras - a dezertat, dl Mutu a mers si el la PLD, ulterior PDL. Recompensa a fost locul de senator. Acum, ca orice sobolan respectabil, simtind corabia ca se scufunda, a sarit in barca PSD. Probabil ca i-o fi zis lui Ponta ceva potrivit: "In nemernicia mea, ca un caine turbat, mi-am dorit si ciolanul de tura viitoare .." si se zice ca va fi catindatul USL la primarie. Asa ceva ...
Ma duc sa-i intreb pe Manuel Avramescu si pe Liviu Jicman ce cred ei despre varianta asta.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Tocmai am citit la Gondolin comunicatul de presă al lui Crin și întâlnirea lui cu ziariștii. PSD urmează să sondeze în București să vadă ce propuneri au ei. PNL urmează și el să sondeze. Așa că, se pare, nu este nimic stabilit. Este posibil ca unii să își încerce norocul.

Lilick Auftakt spunea...

http://bloggeriliberali.blogspot.com/2011/09/ce-mai-scriu-bloggerii-liberali-astazi.html

:)

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

Mulțumesc.