vineri, 14 decembrie 2012

Mircea Geoană s-a întors împotriva USL

Panarama asta de om are probleme serioase la cap. Acum o mai făcu odată. A avut inițiativa formării unui guvern, altul decât cel ce rezultă din voința USL. Ilie Sârbu a confirmat la Tv. Unii au venit la Ponta și i-au arătat că au fost contactați de Geoană. Mai sunt și alții care vor fi puși față'nfață cu Geoană pentru a confirma.

Iau ca variante de lucru mai multe ipoteze:

1. Băsescu, prin interpuși, i-a propus să caute susținere în PSD pentru a forma un guvern, Geoană urmând a fi desemnat candidat de premier;

2. A luat Geoană inițiativa știind că Băsescu caută soluții pentru a scăpa de Ponta, urmând a-i pune lui Băsescu pe masă soluția rezolvată;

3. Geoană și Băsescu au fost în legătură permanent, Geoană urmând a fi reactivat atunci când Băsescu ar fi avut nevoie.

Probabil că mai sunt variante.

Este evident că în PSD sunt persoane care nu au agreat alianța cu PNL. Și invers. Bănui că în PSD sunt persoane care nu mai agrează alianța cu PNL după rezultatul alegerilor. Niță, de exemplu, are o atitudine ostilă față de PNL. Iar de când cei din UNPR au hotărât să se reîntoarcă în PSD treaba se complică mai mult.

Băsescu și analiștii lui au calculat bine, dacă au avut inițiativa. Aceleași calcule au fost făcute și de Geoană și ai lui, dacă el a avut inițiativa. PSD este copt pentru o diversiune băsesciană. Are pe Geoană capabil de orice pentru a pune mâna pe putere. Mirosul ciolanului ar stimula gustul pentru o mică trădare și la alții din PSD, la care s-ar adăuga, fără nici un efort, cei din UNPR. Nu este exclus ca și din PNL să fie unii cu ochii atent deschiși către o asemenea combinație. Una peste alta, dacă acțiunea subversivă nu ar fi fost descoperită, putea avea un rezultat. Așa, Ponta va trebui, alături de cei care au puterea în PSD să taie creanga putredă cu sacrificiile de rigoare. Cei care sunt „afectați” de măsură vor deveni parlamentari independenți iar după un timp se vor întoarce în partid, la fel ca Geoană.

S-a lucrat din greu. S-a luat „bob cu bob” și s-a evaluat în timp scurt. Posibil ca unii din parlamentarii câștigători acum și dispuși la trădare să fi fost cunoscuți din timp.

O astfel de acțiune ar fi avut și un rezultat, pe moment, neașteptat. Parlamentarii PPDD ar fi rămas împreună, formând împreună cu ARD, UDMR și trădătorii din USL o majoritate, subțire ea, suficientă însă pentru a răsturna câștigul în alegeri al USL. La care s-a fi adăugat, imediat, grupul minorităților naționale care, potrivit tradiției, ar fi votat cu puterea. Indiferent care este ea.

În această cheie, negocierile cu UDMR capătă altă dimensiune. Neplăcut.

Se joacă tare. La rupere. Excluderea lui Geoană nu garantează siguranța viitoarelor mișcări. Reprimirea lui Geoană în PSD pentru a-i permite să candideze se dovedește a fi dăunătoare.

Ieri, la A3, Dragnea a confirmat că decizia de a merge cu PDL în 2008 a fost luată de 2-3 persoane din conducerea PSD. Iar atunci Geoană era președintele partidului. Iar beneficiarii imediați au fost unii din PSD care azi guiță împotriva PNL, cum este Niță.

Până acum acest eveniment este cel mai serios risc pentru USL. O victorie frunoasă la alegeri poate fi făcută praf de Geoană și acoliții avizi de putere prin orice mijloace.

Să vedem ce vor face cei din PSD. Dacă o vor lălăi, înseamnă că alianța cu PNL este foarte temporară. Dacă vor lua măsuri dure, înseamnă că au de gând să finalizeze un acord politic așa cum a fost el semnat.

Niciun comentariu: