S-au gătat și sondajele. Cu excepția sondorilor PDL (ăi de scriu sondajele pentru PDL de 17 ani), toate celelalte echipe de sondori dau cu 50% + n pentru USL. Asta la vot. La numărarea mandatelor după validare, toate, dar absolut toate măsurătorile duc USL la aproape 60% mandate în Parlament.
Cum-necum vom avea o majoritate absolută USL în Parlament. După validare și întrunirea noului Parlament în plen vom vedea și compoziția pe partide. Pe Camere. Și aici se întrevede niște scoruri mari pentru PSD și PNL. Sunt și ceva scoruri pentru partidele mai mici, cum ar PDL, PC și UNPR. Nu iau în calcul PNȚ-CD Pavelescu și Forța Civică Ungureanu.
Să încep cu perdanții. ARD are până în 20% speranțe de vot. Vom vedea care sunt câștigătorii partidelor din ARD pentru a vedea și viitorul lor politic. Vom vedea dacă PNȚ-CD intră în Parlament și cu câți parlamentari. La fel Forța Civică. De au câștig de cauză cele două firfiricuri de partide, PDL pierde din putere. Nu va fi mare lucru dacă PDL, în această ipoteză, va ajunge la sub 10% reprezentare în Parlament. Să nu uităm că firfiricurile PNȚ-CD și FC, de ajung în Parlament cu un număr oarecare de parlamentari sunt libere să se asocieze puterii USL. Protocolul ARD își finalizează obiectivul odată cu sfârșitul alegerilor. Pentru un ciolănaș cât de mic de la putere pentru a putea revigora partidulețul lor cu promisiunea realizată de a ajunge la guvernare. Colo un subsecretar de stat, colo un director de agenție sau consilier etc. Ciolanul puterii va fi ca un magnet.
Sub 20%, ba chiar la 10% sau mai puțin, dacă se întâmplă cele de mai sus, PDL va trebui să aleagă să dispară sau să iasă la joc. Singura șansă a PDL de a mai exista este PNL. Pentru asta însă, trebuie ca PDL să accepte politica PNL în următorii 4 ani ai guvernării USL de a pune noi temelii democrației în România, alături de PSD, astfel ca după 2016, când la alegeri se va confrunta dreapta cu stânga politică să existe bazele statale ale României acceptate de ambele curente politice. Deja văd că Blaga, în numele PDL este de acord cu modificarea Constituției chiar dacă va fi propunerea USL. Din ce am înțeles eu din expunerile USL cu privire la Constituție, vor fi făcute modificări acolo unde și Blaga spune că vor fi făcute. Cred, cu convingere, că Blaga și ai lui au acceptat propunerile USL mai ales că PNL are o putere egală cu PSD la negocierea articolelor constituționale. Rămânem republică semi-prezidențială cu atribuții mai bine precizate pentru fiecare actor al puterii de stat. Astfel că actuala Constituție nu va suferi modificări majore.
Câștigătorii au și ei problemele lor. Dacă PNL și PSD își calculează cu înfrigurare numărul de parlamentari pentru a vedea câtă putere vor avea în fiecare Cameră - pornind de la 25% -, PC și UNPR urmăresc să ajungă la capacitatea de a forma grupuri parlamentare cu posibilitatea de a avea reprezentanți în structurile de conducere ale Parlamentului în nume propriu. Din punctul de vedere al participării la guvernare nu se mai pune problema. Ambele partide au antecedente în problema fidelității. PC chiar este un campion. Voiculescu poate avea într-o zi o străfulgerare a minții și să se ceară în afara ACD, alianța cu PNL, convins că are puterea, de unul singur, să reziste confruntărilor politice. În 2005, după ce a trădat PSD în 2004, a plecat din guvernarea DA în urma scandalului cu Băsescu. A mers alături de PNL în grupul ALDE la PE unde a fost bine apreciat. Apoi s-a aliat din nou cu PSD și a ajuns în guvernarea PDL-PSD, în 2008, din care a plecat în 2009 când iar nu i-a mai convenit. Apoi a format cu PNL alianța ACD. Până acum, să nu-i fie de deochi, a rămas în ACD și a participat la formarea USL. Frecușurile din ACD sunt normale din moment ce PC își apără cu îndârjire șansa de a deveni un partid cu peste 5% intenție de vot și 7%, cel puțin, putere în Parlament. Dacă asocierea cu PNL le convine și va conveni și PNL, PC va rămâne alături de PNL și în viitor, ca forță politică de centru. Mai ales că din achizițiile PC din această vară se poate desprinde ideea că PC a devenit, pentru unii, un partid interesant. Mă „pișcă” gândul că unii de la PDL sau altă formațiune politică de mărimea unui firfiric care nu pot ajunge la PNL să încerce, cu determinare, să ajungă la PC. Astfel că PC se va constitui într-un partid balama care să chibițeze majoritatea între PNL și PSD la următoarele alegeri de după 2016.
Nu îmi propun ză „citesc” în viitor toate chichițele așa că mă opresc la ideile astea. Sunt probabilități însă așa le văd eu.
Important este ca duminică să reușim să ducem USL cât mai sus. Îmi doresc un PNL cât mai aproape de 30% în Parlament, dacă nu se poate mai mult. Sunt convins însă, tot probabilitate, că PSD va avea peste 30%. Dar la aproape sau peste 60% mandate în Parlament din partea USL nu este exclus ca PNL să fie aproape sau peste 30%. Aici sunt rău cu PC și mai ales cu UNPR. Depinde ce vor obține aceste partide și vom mai vedea. Alte analize, pe termen scurt. Pentru că pe termen lung, analizele de mai sus sunt plauzibile.
4 comentarii:
Da bai stralucitorilor, o sa repurtati o victorie zdrobitoare cu vreo 55 la suta din 45 la suta, deci ceva deosebit si extrafin.
De ce nu vine mai multa lume la vot?
Va doare-n pula.
Si pe voi si pe interlopii ailalti.
Important e ca distrusii care inca mai vin la vot, ''bazinul'' vostru electoral comun (fanatici, tiganime, borfasi, pulime) sa voteze mai mult cu voi decit cu ailalti.
De data asta nu mai e nevoie sa furati nici voi nici ''adversarii'' vostri. Ei au fost suficient de hoti si de aroganti incat sa scoata din minti o majoritate care sa vrea sa se razbune (cace) pe ei.
Deci felicitari ptr grandioasa victorie care se anunta, convietuire placuta cu burtaverde, placinta, prighena jr si berbecali si succesuri comune cu viitorii aliati de la pdlard!
Hai sictir si scuze ca nu mai pupati banii mei pe taxe si impozite!
Emigrant,
Elegant azi. Chiar foarte elegant.
Mi-ar place sa vad cat mai multa lume la vot! Sa nu se mai vorbesca dupa, pe la colturi, lumea sa nu mai fie indiferenta raportat la viitorul nostru....sunt lucruri importante la care multi nu vor sa participe, ci doar sa comenteze dupa....din pacate...
Rochii de club,
Corect ar fi așa.
Trimiteți un comentariu