luni, 17 decembrie 2012

USL s-a instalat la masa bucatelor

Bârfe, zvonuri, șușanele. Stop. Băsescu a înghițit porcul și, cum spuneau unii, vomită jumări și caltaboși.

Dimineață, într-un cadru de colhoz festiv, Băsescu a jucat scena consultărilor. S-a făcut că întreabă, cei din față s-au făcut că răspund. În sală, majoritari erau cei de la PDL, FC, PNȚ-CD, UDMR și PP-DD. Adică opoziția. Minoritari erau cei de la USL. Doar patru persoane, câte una pentru fiecare partid component.

Băsescu a încercat manevră de putere care s-a terminat într-un mare fâs. A chemat fiecare partid cu câte 5 reprezentanți maxim. Spera că USL se va prezenta pe partide astfel încât ar fi avut în față cel puțin 20 de USL-iști. Susținătorii lui au înțeles manevra și i-au sărit în ajutor. FC cu 4 parlamentari a venit cu 5 reprezentanți, PNȚ-CD cu 2 parlamentari a venit cu 5 reprezentanți, PDL și UDMR au venit cu câte cinci parlamentari. PP-DD și minoritățile au venit tot cu câte 5 reprezentanți. USL nu a venit pe partide. Fiecare partid și-a trimis câte un reprezentant. Ca atare, în fața lui Băsescu au stat cei din USL grupați la aceeași măsuță, ca formațiune politică distinctă. La care se adaugă lipsa lui Antonescu. A fost prima „palmă” primită de Băsescu. A doua a fost comunicarea comună a celor 4 partide din USL care au arătat care le este voința. I-a fost înmânată de față cu toți susținătorii lui, prezenți ca majoritate la ceremonie. A doua „palmă”. La întrebările lui Băsescu s-a răspuns după caz, la urmă rămânând doar propunerea cu Victor Ponta. Continuând circul, pentru a se scuza față de haimanalele lui, prezente la ceremonie, și-a motivat decizia citind să audă toată lumea și să poată Administrația Prezidențială pune pe site filmulețul doveditor (?!) numărul de parlamentari pentru fiecare partid al USL și pentru formațiunile care susțin candidatura lui Ponta astfel încât să se vadă că nu poate face nimic împotriva voinței poporului. 32 de minute a durat comedia. Imediat mai apoi s-a anunțat semnarea decretului de desemnare a candidaturii lui Ponta. Comunicarea deciziei nu s-a mai făcut, cum era normal, la pupitru, americănește. Băsescu intrase deja în fibrilație.

Presa continuă cu scenariile și scenaritele. Băsescienii au ajuns să calculeze posibilitatea ca Ponta să refuze PNL pentru aducerea UDMR la guvernare pentru un oarecare viitor politic, avantajos exclusiv lui Ponta. A picat și asta, UDMR a fost refuzat la guvernare iar maghiarii sunt foc de supărați pe PNL - „întrebați PNL de ce nu am ajuns la guvernare -, ar fi spus Hunor. Zvonistica dă ca sigur și faptul că UNPR nu va avea funcții de execuție în Guvern. Gabriel Oprea (generalul izmană) primește o funcție de vicepremier cu rol de consilier al primului-ministru pentru probleme de apărare și ordine publică. O relație naș-fin, obligație de familie, însă Oprea este complet pe dinafară în probleme militare sau de ordine publică. Radu Tudor de la Antena 3 este mai bun ca el, măcar la probleme de consiliere. În fine, prin această numire Ponta va demonstra că nepotismul la nivel înalt nu are limite morale. Interesul național este mai mare (fleoșc).

USL a trecut la formarea Guvernului și împărțirea ministerelor. 11 la PSD + UNPR, doi vice prim-miniștri și două departamente. 11 la PNL + PC, un vice prim-ministru și două departamente. Cum-necum este un fel de paritate. Mâine se pun numele pe ștatul cu miniștri. Lumea așteaptă ca Ponta și PSD să refuze numirea unor miniștri ai PNL. Ba, mai mult, o anumită lume așteaptă ca Băsescu să mârâie iar Pnta să îi facă pe plac. Dar, suntem la negocieri. În contra-partidă și PNL poate face acest lucru. Deasupra capetelor atârnă „sabia despărțirii”. Trag concluzia că nu se va abuza de poziții ireconciliabile. Cad ei cumva la pace pentru binele comun. Sigur este că ministrii unei părți vor avea secretari de stat de la cealaltă parte care vor seconda miniștrii. Nu se știe ce va fi în viitor și lumea trebuie să fie pregătită.

Practic de azi USL este la masa de bucate și mănâncă, egoist, hulpav, părțile bune, hrănitoare, din ciolanul puterii. Pe lângă masă, pe sub masă este mare foșgăială. Se aud schelălăituri, mârâituri, miorlăituri ... Sunt cei din opoziție. Fiecare vrea un rest, cât mai bun dacă se poate. Le este teamă că vor muri de inaniție. Acum că și UDMR nu mai are trecere la USL este mare teamă în prefecturi, în deconcentrate, în alte instituții ale statului unde funcțiile au fost date pe baza carnetului de partid portocaliu-PDL, verde-UDMR sau roșu-UNPR. Da, și UNPR. Pentru că la parlamentarii pe care îi au, pozițiile lor sunt exagerate. Iar la împărțeala de după apocalipsa lui Băsescu, PSD și PNL vor împărți paritar ciolanul sau pe aproape, apoi fiecare va proceda la împărțirea cu vecinul dup criteriile fiecărui grup în parte. Eu nu văd cum vor accepta PSD-iștii ca UNPR-iștii să aibă mai mult decât pot duce. Ar fi culmea. După ce că au păpat grețos de la Băsescu să continue și de la Ponta ar fi peste putința suportabilității.

Să văd ce mai aduce ziua de mâine. Deocamdată rămân în așteptare.

2 comentarii:

Valentin Berceanu spunea...

Mi-ar plăcea să văd în următorul cabinet pe: Eugen Nicolăescu, Varujan Vosganian, Liviu Pop, Corneliu Dobrițoiu, Liviu Dragnea și Mircea Dușa.
Ce ziceți? Ce șanse le dați fiecăruia?

Crăciun Florin spunea...

Mari. Bănuiesc că toți vor avea ministere. Nicolăescu la Sănătate, Varujan la industrii, Pop la ce are, Dobrițoiu la apărare, Dragnea la administrație și Dușa tot pe acolo. Internele și administrația se desparte în trei. Parcă așa am înțeles.