sâmbătă, 25 mai 2013

Excluderi la PNL. Doar atât ?!






Moisescu și alți 11 colegi din Filiala PNL Sector 1 București au fost excluși din partid în urma unei ședințe în care s-a exprimat un singur vot împotrivă. A lui Ludovic Orban. Toți aderenți la Inițiativa România Liberală, toți ostili PNL, partid în care erau membri.

Săptămâna ce vine, se anunță noi excluderi, a celor care nu pot fi excluși de organizația din care fac parte, Chiliman și Diana Tușa, primar și deputat PNL. Este nevoie de acceptul altui organ. Mecanism intern de protecție a celor investiți de partid cu încredere pentru a-l reprezenta în fața opiniei publice.

Personal, absolut personal, consider că măsura este corectă și bine-venită. Pot specula că este făcută cu întârziere, pentru că cei în cauză au avut suficient timp pentru a dezbina organizații locale. Acum se fac excluderi la nivelul Filialei Sector 1 București însă este necesar să aflăm dacă se vor face și în alte organizații ale PNL, pentru că în mod sigur sunt și alți membri și susținători ai IRL încă membri ai PNL. Dacă s-a început „curățenia” la Sector 1 București, este normal să se continue la celelalte organizații. Sunt convins că la nivelul central al partidului se cunosc susținătorii lui Chiliman și Moisescu din organizațiile locale.

Membrii fondatori ai IRL. Liberali și foști liberali și membri ai Forței Civice. Partid advers. Fost membru al ARD, membru acum cu PNȚ-CD Pavelescu în construcția „Alianța DA”, epigon al vechii alianțe distruse de Băsescu. Prin grija lui Moisescu, IRL a semnat aderarea la „Alianța DA”. Suficiente probe pentru a face dovada că IRL s-a despărțit, în fapt, de PNL. Acum este corect ca toți membrii și simpatizanții IRL din PNL să fie dați afară din partid. Indiferent de consecințe. Chiar și consecința pierderii primăriei Sector 1 București. Chiliman, de mult timp nu mai acționează ca un membru al PNL la primăria de sector. De mult timp are „alianțe” proprii cu membri ai PDL, FC sau alte mișcări obscure manevrate de Băsescu și acoliții lui. Este timpul să se facă pasul cel mare și să fie trimis Chiliman la Băsescu, acolo unde îi este locul.

Îmi vin în minte momentele de la Filiala Sector 2 București, filială care poate fi un bun exemplu pentru modul exemplar în care s-a refăcut după dezastruosul mandat al lui Dan Cristian Popescu, acum vice-președinte sau prim (?!) al Forței Civice. Observ că în Filiala Sector 1 București este un număr mic de excluși. La care se vor adăuga Chiliman și Diana Tușa. În total 14 persoane. Organizația este însă una mare. Nu este exclus să fi plecat o parte dintre membri, mai curajoși, către Forța Civică. După alegerile interne în organizație se vede că aceasta este în viață, că nu este pro-Chiliman sau Moisescu, că are de gând să obțină rezultate pozitive și să câștige la viitoarele confruntări electorale. La fel a fost și la Sectorul 2. Au plecat un număr mic de membri după Dan Cristian Popescu, organizația devenind azi mult mai mare și mai puternică.

Nu este vorba doar despre excluderi. Este vorba despre o adevărată curățire a PNL de „neghină”. Urmează parlamentarele europene și apoi alegerile prezidențiale. PNL trebuie să acționeze ca un tot, unitar. Chiliman și ai lui sunt ca celulele canceroase pe corpul PNL așa că este absolut necesară intervenția „chirurgicală”.

După operațiunea din aceste zile nu este exclus ca unii membri ai PNL simpatizanți ai IRL sau dușmănind pe Crin Antonescu să plece. Nu este exclus însă și faptul că măsura luată de excludere a lui Chiliman și Moisescu să încurajeze alte persoane să se înscrie în PNL, actul de forță având, întotdeauna, o putere de atracție mare. Mulți oameni apreciază determinarea cu care conducerea unei organizații acționează. Faptul că în PNL există, fără nici un dubiu, libertatea de exprimare și că cei care au ceva de spus sunt ascultați atrage. Atrage pentru că este altceva față de alte organizații.

Chiliman și ai lui vor deveni membri ai altei formațiuni politice. Toate semnele duc către Forța Civică. Acolo însă, se vor lovi de interesele celor care îl susțin pe Mihai Răzvan Ungureanu. Dacă „supărăciosul” Chiliman își va vedea visul cu ochii, să fie desemnat candidat la Primăria Generală a Bucureștiului, îi va fi, cumva, fidel lui MRU. Posibil ca în proiecția FC să existe acest vis al lui Chiliman. Nu degeaba DCP este membru fondator al IRL. Culmea, dacă este să luăm prin comparație statutele partidelor, ar fi trebuit ca MRU să îi atragă atenția lui DCP și celorlalți IRL-iști că au aderat la altă platformă politică. Nu se produce „fenomenul” ceea ce îmi arată că IRL este, de fapt, organizația „civilă” a Partidului Forța Civică. Dacă mă uit la membrii fondatori, constat că Moisescu, Chiliman și Diana Tușa sunt singurii din PNL atrași. Ceilalți, în frunte cu Duca, sunt de mult timp alături de FC chiar dacă în paralel simulează liberalismul în așa-zisa organizație a bloggerilor liberali (juridic o simulație cu scopul de a înșela pe cei dispuși să fie înșelați).

Excluderile sunt absolut necesare. Paravanul „liberalismului” fluturat ostentativ de membrii FC și IRL este o simulare ordinară. După declarația lui Moisescu că IRL promovează afilierea „liberalilor” la popularii europeni scopul IRL este mai mult decât clar. FC are nevoie, ca de aer, de voturi la parlamentarele europene pentru a adera la PPE. Liberalii înșelați de Chiliman și Moisescu ar fi un mare bonus. Având în vedere misionarismul lui Duca pentru biserica catolică și supremația acesteia în viața politică europeană prin intermediul creștin-democrației, având în vedere că „invitații” și susținătorii IRL din alte formațiuni politice sunt susținători ai catolicismului politic, înclin să cred că MRU și ai lui și-au propus să devină partid creștin-democrat. Adversar al liberalismului de orice fel. Ca să mă refer doar la liberali.

Acțiunea de excludere din PNL a iubitorilor de creștin-democrație trebuie să continue. Vor creștin-democrație, vor să promoveze supremația politică a bisericii catolice, este treaba lor. Dar nu din interiorul PNL. Pentru că PNL este de fapt partidul libertăților cetățenești, este partidul libertăților civile, este partidul libertăților de conștiință. Este partidul unde se pot exprima oamenii care au credințe diferite. Pe care îi unește ideea libertății.

4 comentarii:

ADRIAN spunea...

Se pare ca la noi intotdeauna este aplicabila intrebarea "doar atat?". De exemplu asta cu aflatul la putere. Doar atat? Eu zic ca doar atat. Altfel tot ce s-a spus in campanie este acum pe dos. Si Rosia Montana si gazele de sist si datul jos al lui basescu si luminarea justitiei si, in genere, cam tot ce ne-a facut pe noi sa mergem la la vot la referendum in principiu. La alegerile celelalte m-am lamurit, acum mi se confirma pe masura ce guvernul "actioneaza", drept care dau si eu cu stampila pe ce mi se pare mai ridicol. Rahat de tara in care grangurii se exclud intre ei si noi comentam ca-n poiana lui Iocan. Adica fara niciun rezultat.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Ți-am mai spus că ești un pesimist. S-au făcut și lucruri bune. Se vor mai face. Sper să apucăm și zilele în care să apreciem corect ce am făcut până acum.

Anonim spunea...

Oricum oamenii lui Moisescu si Chiliman trebuiau dati afara din PNL, dar nu fiindca au zis ca vor sa adere la PPE.Practic,daca PNL vrea sa aiba o voce in cadrul Parlamentului European atunci va trebui sa adere la grupul Popularilor.Daca vrea sa devina un partid mare atunci va trebui sa adere la grupul Popularilor. Vrem,nu vrem la ora actuala PNL,datorita apartenentei sale la un grup parlamentar minuscul din PE nu prea este luat in seama acolo. Cat despre curentul crestin-democrat,si acesta ar trebui imbratisat de PNL fiindca ii va mari zestrea sa de voturi.Daca liberalii vor sa se lupte de la egal la egal cu PSD-ul pai atunci nu trebuie sa mizeze numai pe electoralul liberal dur. PNL trebuie sa faca in asa fel incat sa ia voturi din toata zona dreptei fiindca numai asa va avea succes pe viitor.

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Nu sunt de acord cu tine în tot ce spui.

PNL a înscris în Statut că este parte a ALDE, pentru a închide tendințele către PPE (grup de partide în PE care caută să impună în politica europeană conceptele politice catolice - vezi wikipedia !). România este stat cu populație majoritară ortodoxă. A adera cu PNL la creștin-democrație înseamnă a renunța la liberalism. Creștin-democrația este o combinație între conservatorism și socialism, cu o componentă majoră religios-catolică, construită ca un oponent al liberalismului. Principiile creștin-democrate sunt opuse principiilor promovate de PNL (în special) dar și ale altor partide liberale din Europa.

Eu unul nu sunt de acord să fiu într-un partid politic sub control religios. Îmi repugnă.