miercuri, 17 aprilie 2019

Campania „curată”

Suntem în campanie electorală pentru europarlamentare? Suntem. Pun aici două situații.

În prima avem un caz de la Craiova, semnalat de o publicație locală, preluată de cei de la Aktual24. Folosesc și articolul din „Republica Oltenia”.

Barbatul este un om al strazii, avand evidente probleme psihice. Republica Oltenia scrie ca operatiunea de discreditare a PNL in acest mod a fost pusa la cale de catre secretarul PSD Craiova, Iulian Mihai Constantinescu. Acesta este si cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova.

„Teologul PSD a postat pe o retea de socializare o fotografie confectionata prin manipularea unei persoane cu dizabilitati careia i s-au dat sa fluture niste materiale propagandistice ale PNL”, scrie publicatia craioveana.

„Fotografia cu omul strazii, Daniel pe numele lui, a fost publicata de catre teologul PSD sub forma unui comentariu la o postare a deputatului PNL Dolj Ionut Stroe care avea ca subiect mitingul de la Craiova, din 12 aprilie. Fotografia a fost preluata si distribuita masiv de lideri si activisti PSD in retelele de socializare”, adauga Republica Oltenia.


Reacția președintelui PNL, Ludovic Orban, a venit imediat ce i-a fost adus la cunoștință articolul din Aktual24:

Ludovic Orban
10 ore
Mi-a trimis cineva mai devreme acest articol cu un domn sarman, pe numele sau Daniel, care a fost platit cu 3 lei de catre PSD ca sa pozeze cu un steag PNL si o pancarta cu mesajul #administratialiberala.

Ma intreb oare ce o fi fost in capul lor? Sa exploatezi saracia unui om ca sa obtii ce? Sa arati ce? Ca o poza cu acest domn tinand in mana sa steagul PNL ar fi ceva rau?

Draga Daniel, imi cer eu scuze pentru nemernicia lor. Vreau sa iti multumesc pentru ca ai tinut steagul nostru si te asigur ca, atunci cand va castiga alegerile, PNL te va reprezenta si pe tine.”

A doua imagine, cea din dreapta, este preluată de pe pagina de Facebook a lui Dacian Cioloș. Reclamă apariția unor pliante false despre „obiectivele Alianței 2020” în Cluj Napoca și în două comune învecinate. Hm. Aici este o problemă. Să facem o mică comparație.

La Craiova, PSD-istul Constantinescu Iulian Mihai dă 3 lei unui om al străzii, Daniel, să țină niște însemne ale PNL pentru o poză. Poză pe care a distribuit-o propaganda PSD într-o veselie. Ce a vrut să arate, este simplu de înțeles.

La Cluj însă, cheltuiala este mare. Pliantele costă. Tipografie, identitatea autorului etc. Bine, nu sunt respectate condițiile legii dar, există o tipografie care a tipări pliantele. Care poate fi rezultatul? Oamenii se uită la ele și le aruncă. Problema este că oamenii care le văd este foarte posibil să nu fie plimbăreți pe internet! Sau dacă sunt să nu fie în bulele de Facebook ale Alianței 2020.

Cine dă banul vrea un rezultat de durată. Cât de cât. Nu cred că cel care a dat banul este vreun miliardar român care are ce are cu Alianța 2020 și nu o vrea în Parlamentul European! Dar, ce cred eu nu poate fi și o sursă pentru aflarea adevărului. Ia să trecem pe partea cealaltă. Să spunem că nu este un opozant politic dispus să arunce aiurea cu niște bani pe niște pliante fără prea mare impact în rândul populației. Pentru că subiectul este total aiurea: „Avortul trebuie să fie obligatoriu pentru 92% dintre români”! Iar ca semnatar al afirmației este dată o anume „Ramona Popescu - activist USR+Plus”. Postarea lui Dacian Cioloș de pe pagina sa de Facebook (dacă a pus-o el și nu un „însărcinat cu postarea”!) se pliază excepțional pentru un protest „calificat”. Cum a observat un prieten, acțiunea poate fi pregătită din timp, ca mod de a face campanie.
„Deci e un nene rău, care plătește bani mulți la o tipografie ca să scoată minciuni despre USR ca să poată apoi ăia să se victimizeze non stop și să se tăvălească și să plângă pe tot Facebook-ul, că altceva oricum nu au ce zice. Dar nenea ăla rău nu e al lor. Nuuu. Ba odată li se taie corturile, acum se împart pliante "anti". Unii se pare că muncesc mult și bagă bani intr-una să îi țină pe userei în prim-plan. Non stop. Logic.
Fi-mi-ar scârbă de manipulările învățate la Ștefan Gheorghiu”
Are și o adresă de pe un site care dă explicații pentru modul în care se pot face astfel de campanii de victimizare. Prea bat la ochi multe „mici coincidențe”.

Dar, până la proba contrarie, nici această variantă nu stă bine în picioare. Dar, se poate întări dacă auto-victimazarea Alianței 2020 se confirmă, dacă nu sunt găsiți autorii „crimelor” electorale, dacă ...

Sunt cu ochii pe toți. Unii nu au ce aduna așa că se plâng de persecuții. Mai ales acolo unde au mii și mii de „voturi”. 😂

Of! Încă o imagine de la Plus.


Niciun comentariu: