sâmbătă, 6 aprilie 2019

Trolii maghiari. După modelul Rusiei, au o strânsă legătură cu Guvernul FIDESZ

Scormonind știrile, pe ici pe colo, pe unde a ajuns maus-ul, am dat de o știre. Aparent banală. Doar aparent, pentru că se leagă de alte știri care obligă la mai multă atenție. În centrul tuturor este interesul Ungariei și mai ales a prim-ministrului Viktor Orban de a domina zona central-europeană, statele din jurul Ungariei și de a influența parcursul Uniunii Europene. Viktor Orban vrea altceva de la Uniunea Europeană iar comportamentul de astăzi al Ungariei este o copie a comportamentului fostului Regat al Ungariei în componența Imperiului Austriac din timpuri de mult apuse. Dar nu despre asta voi vorbi acum, este timp pentru un alt articol cu acest subiect, acum însă vorbim despre „presa” maghiară controlată de Guvernul Orban. Presa care execută, orbește, dispozițiile politice ale FIDESZ.

Informația care m-a atras este la Politico, unde se arată că Google nu va mai acorda un grant unui grup media maghiar așa cum anunțase.
Gigantul tehnic a anunțat luna trecută că grupul New Wave Media din Ungaria va primi un grant de la Digital News Innovation Fund, un program care are ca scop "să ajute jurnalismul să prospere în era digitală". În total, Google a acordat fonduri pentru 103 de proiecte media din 23 de țări.
În articol, se arată de ce Google s-a răzgândit.
Grupul New Wave Media este editorul site-ului Origo , un site pe care cercetătorii și criticii îl reclamă în mod regulat din cauza conținutului rasist, antisemit și conspiratorial. Site-ul este aliat cu guvernul prim-ministrului Viktor Orbán și este un destinatar major al publicității guvernamentale.
"Origo este un jucător emblematic al mass-media de propagandă Fidesz", a declarat Gábor Polyák, șeful monitorului maghiar Mérték Media Monitor. "A distribuit mii de știri despre migranți într-un context extrem de negativ și însoțit de videoclipuri și fotografii false".
Și dacă tot vorbim despre un grup media care are o foarte largă libertate „de exprimare” în Ungaria este bine să ne amintim informațiile alarmante despre măsurile luate de Guvernul Orban cu privire la îngrădirea libertății de exprimare, închiderea unor publicații, cenzura agresivă a Guvernului, modificările legislative care permit Guvernului Orban să pună botniță criticilor etc. Pentru aceste „măsuri guvernamentale”, Ungaria face obiectul unor critici ale Uniunii Europene, măsurile fiind în mod evident contrare Tratatului de la Lisabona unde statele membre ale UE au convenit criteriile politice ce vor fi respectate de fiecare stat în parte membru al UE. Viktor Orban și FIDESZ le încalcă. Aici vorbim doar despre presă însă Viktor Orban este repetent și la viața universitară, la libertatea întrunirilor, la libertatea antreprenorială etc. Despre ele se vorbește pe larg de către cei care cunosc mai bine aceste domenii ale vieții unui stat. Eu semnalez doar ce pot înțelege. 😃

Atrag atenția asupra faptului că de la ORIGO au fost preluate știri în presa din România, în special în presa de limbă maghiară dar și în presa controlată de Budapesta. Cu referire la acest subiect voi avea însă o un alt articol pentru că ce s-a arătat că există într-o țară vecină cu Ungaria există și la noi cu exact același obiectiv. Promovarea pozitivă a politicilor Budapestei împotriva Uniunii Europene și a unor state vecine (cum este România!) și susținerea apropierii Ungariei de Rusia.

Niciun comentariu: