sâmbătă, 6 aprilie 2019

Ungaria cere cenzura presei în ... Slovenia

Am dat de o știre în Politico. Ungaria cere, prin măsuri diplomatice, cenzura presei în Slovenia ca urmare a unei coperte din revista Mladina. Hm. Cam tare coperta, o voi pune mai jos însă apare întrebarea: din ce cauză o publicație politică din Slovenia are o atitudine atât de dură față de liderul FIDESZ de la Budapesta?!

Răspunsurile le găsim în articolele publicației dar și articole ale Politico și nu numai!

La noi, în România, voci firave din presă, cu excepții notabile cum ar fi Rareș Bogdan cât timp a fost la Realitatea Tv, au tot reclamat situații absurde în relațiile dintre România și Ungaria. Jurnaliștii de la Mladina semnalează aproape aceleași situații, dar cu referire la țara lor, Slovenia. Criticile aduse de jurnaliștii sloveni sunt imediat „sancționate” de Ambasada Ungariei și de Ministerul de Externe ungar. Note diplomatice, scrisori diplomatice, atenționări diplomatice etc. La noi, sunt multe informații despre protestele Ungariei față de comportamentul jurnaliștilor români? Nu sunt sau nu ne sunt aduse la cunoștință de către Ministerul Afacerilor Externe unde „tataia” Meleșcanu caută să rezolve problemele apărute cu tact, diplomație și multă, uneori exagerat de multă bunăvoință față de „cererile” ungare. Atât de multă bunăvoință încât PSD, ALDE și UDMR vor să introducă legi prin care să se reinstituie cenzura! Dacă la UDMR nu mai am nici un fel de semn de întrebare, organizația politică a etnicilor maghiari din România fiind doar o anexă a FIDESZ din Ungaria - fiind finanțată indirect de la Budapesta pentru programele destinate etniei maghiare propuse de Kelemen Hunor și colegii -, începe să mi se șteargă semnul de întrebare și cu privire la PSD și ALDE, cu deosebire la PSD, astăzi după ce am aflat, din surse demne de încredere, că PSD și FIDESZ au „proiecte comune” anti-europene și pro-ruse! Iar asta nu este de neglijat!

Să revin la Slovenia. În revista Mladina există un articol de ieri,  05.04.2019 intitulat „Suveranitatea Sloveniei este în joc”. Sintetic, autorul articolului, GREGA REPOVŽ (redactorul-șef al publicației), atrage atenția asupra intervenționismului maghiar în viața publică a Sloveniei, inclusiv prin a pretinde măsuri împotriva jurnaliștilor care îl deranjează, cu amenințări voalate legate de alte domenii de interes pentru ambele țări (deja mă duce gândul la poziția Budapestei cu privire la aderarea Românie și Croației la OSCE, când s-a opus pentru că în România o instanță de judecată a desființat o hotărâre administrativă de excludere a elevilor români dintr-un liceu din Tg. Mureș), fără a uita de existența unui partid pro-maghiar din Slovenia, Partidul Democrat Sloven (SDS), care a pus la dispoziția Ungariei instrumentele politice necesare pentru a obstrucționa Guvernul Sloven în adoptarea unor măsuri politice deranjante pentru Budapesta ba, mai mult, a vândut unor persoane apropiate de Viktor Orban publicațiile lor astfel că astăzi, acele publicații atacă statul Sloven și „adversarii” Budapestei în casa acestora. Este descrisă și situația din zona Prekmurje unde trăiesc etnici maghiari și unde Budapesta bagă investiții guvernamentale maghiare pe lângă acordarea cetățeniei maghiare acelor cetățeni în regim de urgență. Apare și o Academie de fotbal la Lendava ... situații trase la indigo cu cele din România ceea ce îmi spune că Budapesta are o politică expansionistă în țările vecine șablon. Mai mult, este semnalată și situația similară în cazul României în care harta Ungariei de la Ambasada acestei țări cuprinde și teritoriul administrativ al zonei Prekmurje! Poate că niște jurnaliști români care cunosc colegi în Slovenia le va spune că situația de la ei este similară cu cea din România, jurnalistu sloven afirmând că nu știe ca în altă țară să existe așa ceva. Ei bine, există! În România.

Un alt articol din Mladina, tot din data de 5 martie 2019 vine și întărește cele de mai sus, completând cu alte informații.


Ungaria încearcă să controleze mass-media din Slovenia
Cum o țară din Europa atacă presa liberă și în alte țări ale UE 

Imaginea: 
Coperta revistei Mladina
care a ofensat guvernul maghiar 
© Tomaž Lavrič / Mladina

Traducerea Google este destul de bună pentru a înțelege articolul și mesajele transmise.😃

În articolul de la Politico (este link mai sus), se arată că ministrul de externe sloven a răspuns maghiarilor spunând că "[noi] respectăm cu strictețe libertatea de exprimare și libertatea presei și nu vom interveni niciodată în niciuna dintre politicile editoriale ale mass-media".

În urma suspendării Fidesz din Partidul Popular European, luna trecută, Mladina a publicat un articol portretizând într-o figură de desene animate pe Orbán făcând un salut nazist. În ilustrație, Orbán este înconjurat de liderul SDS, Janez Janša, precum și de alți doi politicieni ai SDS: deputatul Milan Zver și parlamentarul național Branko Grims” - Politico.

Întrebat de ce a ales să aprobe coperta, redactorul-șef al Mladinei, Grega Repovž, a declarat pentru POLITICO că Orbán "vorbeste ca un fascist, se comportă ca un fascist, folosește retorica antisemită".

"Ungaria este o țară care nu ascunde că încearcă să intervină asupra autonomiei statului sloven cu capital și toate celelalte căi", a adăugat el.

Niciun comentariu: