joi, 27 iunie 2019

Fleoșc

Am văzut pe FB că la Antena 3, la Radu Tudor în emisiune, a revenit Pieleanu cu sondajele. Cum este și normal la Pieleanu, manipularea fiind prezentă din plin. Cum este imaginea alăturată.

Norocul pentru cei care vor să înțeleagă ce au în fața ochilor stă în textul alăturat: „În opinia dvs., cine ar trebui să conducă PSD?” Oamenii din tot eșantionul au dat 38% răspunsuri valide, 62% non-răspunsuri. Dintre voturile luate în considerare, 25% au spus că Viorica Dăncilă ar trebui să fie viitorul președinte PSD, 15% l-au ales pe Victor Ponta, 14% pe Gabriela Firea, iar pe Mihar Fifor 3%. De asemenea, Eugen Teodorovici a fost ales de 2%, Lia Olguța Vasilescu de 1%, iar Sorin Grindeanu 1%. Alți 39% au spus că „trebuie aducă o personalitate publică”.

Din peste 1600 de persoane chestionate au dat răspunsuri valide doar 38%. Din acești 38% tragem datele din imaginea de mai sus! Dar și alte informații oferite de Pieleanu.

Din cei 38% care au dat răspunsuri valide, 25% sunt pentru Dăncilă. Dar imaginea spune că 25% din total eșantion ar susține pe Dăncilă. Numai că „eșantion” aici nu se referă la 100% persoane interogate ci doar la 38% din persoanele interogate care au dat răspunsuri valide. O altă interpretare ar duce la absurd. Este aproape inadmisibil ca populația României să aibă grija PSD! Nu ar mai fi logică. Dacă adunăm doar procentele celor 4 din fotografie, am ajunge la 57% din populația României preocupată de PSD și soarta internă a acestui partid. Ireal.

Un alt paragraf ne induce o altă realitate:
„Dintre cei care au declarat că votează PSD, la aceeași întrebare, 58% o văd pe Viorica Dăncilă cea mai potrivită pentru a conduce partidul, 14% au ales-o pe Gabriela Firea, 9% pe Victor Ponta, 6% au spus că „trebuie aducă o personalitate publică”.
Cei 38% cu răspunsuri valide nu sunt toți votanți PSD! Pentru că la grupul lor apare Dăncilă cu 58% susținere pentru conducerea partidului. Este un procent dublu față de situația lui 38%. De aceea nici procentul în care PSD apare cu 24-25% susținere populară avansat de Pieleanu nu prea mai stă în picioare. Pentru că 24-25% se referă la întregul eșantion la fel cum și procentul de 38% al răspunsurilor valide se referă la întregul eșantion. Apare aici situația absurdă în care 13-14% (diferența între 38% și 24-25%) din populație își dă cu părerea despre PSD fără a fi votanți ai PSD. Nu îi votează, nu au cum să le ofere sprijin ba, mai mult, apare Ponta în sondaj cu 15% în condițiile în care el este președintele altui partid politic pe eșantionul cu 38%. Se pot interpreta aceste date ca fiind în sau pe lângă PSD o resursă umană pentru ProRo partidul lui Victor Ponta? Se poate, desigur. Dar Ponta apare cu 9% și în eșantionul celor care votează PSD.

Citind cele două paragrafe, apare Firea cu 14% și la eșantionul celor 38% care și-au dat cu părerea despre PSD deși nu toți sunt votanți PSD dar și în eșantionul celor care sunt votanți PSD, evident mai mic decât cel cu 38% din moment ce Dăncilă apare în acest eșantion cu 58%.

(G)Radu Tudor a făcut o emisiune numai bună să manipuleze, copios, mințile oamenilor.

Concluzia? Destul de simplă. PSD are de pierdut. Are resurse umane pe care le poate pierde în viitorul apropiat. Pieleanu nu a putut minți complet, a pus niște texte mai aproape de realitate însă imaginile sunt din alt film. 😂

Nu scriam aici despre acest sondaj dacă nu suna clopoțelul: de ce niște oameni care nu votează PSD, nu au treabă cu PSD, susțin pe Dăncilă, pe catastrofa Firea, pe mincinosul Ponta sau pe habarnistul Fifor?! După imaginea publicată de Antena3, națiunea duce grija PSD. Fleoșc!

PSD simte că este pe o pantă în scădere. Acum trage de sfori să se stabilizeze măcar dar, din datele publicate de Pieleanu, nu prea mai sunt șanse. Când apar personaje străine PSD ca fiind preferate de membrii PSD sau votanții PSD la conducerea partidului, treaba este clară. Trendul PSD ca partid politic în România este în jos, spre fundul gropii.


Totuși, cei de stânga sau care au votat cu PSD considerând că este un partid de stânga au variante noi la dispoziție. ProRo al lui Victor Ponta le este cel mai aproape de suflet, altfel nu apărea Ponta între preferințele lor. Mai au și varianta PLUS a lui Cioloș dar aici trebuie să se împace cu socialismul modern promovat de Macron al Franței și susținut cu cerbicie de Cioloș din România fără a fi însă al românilor. 😂 Sunt și la USR oameni de stânga dar parcă nu sunt ca cei din PLUS. Votanții de stânga au trei variante mult apropiate de așteptările lor. Doar să aleagă, la fel cum au făcut mulți dintre ei până acum. Să fie clar, Alianța USR PLUS nu a crescut din apa chioară! Majoritatea votanților lor sunt cei plecați din zona stângii în condițiile în care PNL și PMP, împreună, au urcat în procente la ultimele alegeri. PNL și PMP fiind singurele partide politice din România care reprezintă dreapta românească, cel puțin teoretic și al apartenenței lor la PPE, la fel ca UDMR. Când dreapta, PNL, crește în rezultate electorale, nu poți spune că Alianța USR PLUS este de dreapta! Ar duce în derizoriu toate analizele sociologice existente, ar fi minciuna secolului.

duminică, 23 iunie 2019

Emmanuel Macron vrea să distrugă parlamentarismul european. Manfred Weber trage un semnal de alarmă

Sean Gallup / Getty Images
Candidatul PPE la funcția de președinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, a adresat parlamentarilor socialiști și liberali din grupurile S&D și Renew Europe îndemnul " ... să demonstreze că reprezintă democrația parlamentară în Europa. Ar fi tragic dacă ar pune interesul unor capitale deasupra intereselor unui nou ales puternic al Parlamentul European.”

Are dreptate. După ani și ani, după ce Parlamentul European a obținut dreptul de codecizie asupra legislației europene, după ce s-au depus eforturi susținute pentru a democratiza Uniunea Europeană în favoarea tuturor statelor membre, ducând statele „mai mici” alături de cele „mari” cu drepturi egale asupra deciziilor care privesc, de fapt, viața în viitor a cetățenilor lor, campania lui Emmanuel Macron de scoatere a Parlamentului European din sfera deciziilor asupra liderilor Uniunii Europene sau de a reduce influența acestuia până la un act formal (în sensul „semnează ca primarul”) duce Uniunea Europeană înapoi în timp la momentele în care totul era decis în cancelariile statelor fondatoare însă cu preponderență în cancelariile statelor puternice economic. Celelalte state membre ale Uniunii Europene ar avea doar calea „adeziunii” la „voința” marilor cancelarii care ar „împărți totul”. Parlamentul European ar deveni doar un loc în care popoarele care își trimit reprezentanții ar putea să își spună părerea fără însă a obține și „dreptatea” la care speră.

Dacă într-o zi poporul european va decide să adopte o constituție sau un tratat care să spună că președintele Comisiei este ales de poporul european, atunci vom avea alegeri europene adevărate și în acel moment oricine ... poate fi ales direct dar acestea nu sunt tratatele noastre actuale." - a declarat Emmanuel Macron după summit-ul Consiliului European

Când s-a propus o Constituție a Uniunii Europene, Franța s-a opus vehement și a blocat procesul. Când în TUE s-au propus reguli de democratizare a Uniunii Europene, Franța le-a blocat. Alături de Franța au venit alte state „mai mici dependente” de relația cu Franța. Consensul nu a fost obținut. Acum Franța vrea să împartă Uniunea Europeană în „bogați și săraci”, urmând ca bogații să fie avantajați iar săracii urmând ca în decurs de câteva decenii să facă dovada că pot sta la masa bogaților.

Când s-a opus, Franța era condusă de socialiștii președintelui Hollande, Macron fiind un oficial al al socialiștilor francezi, chiar ministru în ultimii ani. Acum, Franța este condusă de Macron care i-a distrus pe socialiști pentru a forma un partid al lui, partid ce are rolul de a aduna în jurul lui Macron alte formațiuni politice de stânga sau centriste, o idee fiind și atragerea din PPE a partidelor centriste, pe lângă cele de stânga sau partidele ecologiste. Pentru a avea și „suport politic”, Macron a emis un „Mesaj către Europa”, document ce stă la baza recunoașterii „prietenilor” lui Macron și care a fost acceptat de aliații actuali ai lui Macron din Parlamentul European - ALDE, PDE/EDP, Ciudadanos, USR/PLUS etc. Politic, toți cei care au aderat la grupul Renew Europe condus de Dacian Cioloș au acceptat mesajul lui Macron care pune „Franța în primul rând” renunțând la un mesaj al propriilor națiuni. Este și cazul lui Cioloș și cei din PLUS pe care îi conduce, este și cazul USR-ului lui Barna.

Pe mine mă surprinde poziția lui Guy Verhofstatd, marele parlamentarist belgian care a cerut mereu și mereu în mandatele precedente respectarea Parlamentului European și a voinței națiunilor care și-au trimis acolo reprezentanții. Este, de departe, cea mai profundă „transformare politică” pe care o văd. Nu sunt surprins de poziția lui Cioloș și a celor de la PLUS, de poziția lui Dan Barna și a celor de la USR. Pot fi ipocrit, la fel ca mulți alții, să spun că „nu au experiența parlamentară necesară pentru a deveni buni susținători ai democrației”. Nu sunt ipocrit și declar pe propria răspundere că cei doi și partidele lor, pentru o mai bună poziționare politică europeană au ales să subordoneze interesele majore ale României în Uniunea Europeană intereselor personale ale lui Emmanuel Macron care se vrea înscris în analele franceze ca un președinte glorios la fel ca înaintașii de Gaulle, Pompidou, Napoleon al II-lea, Napoleon, Ludovic al XIV-lea etc. Nu știu cât de departe vor ajunge. Au mizat pe cartea „prietenii lui Macron” și nu pe cea a „reprezentanților României în familia popoarelor europene”. Treaba lor. Norocul nostru este că ei, acești aventurieri politici, sunt doar 8. Ceilalți europarlamentari români, cu sau fără recunoașterea „somităților” europene, vor sluji interesele României. Mai bine sau mai puțin bine dar vor fi în mod evident interesați să arate că au făcut ceva pentru România și nu pentru Franța lui Macron. Că mai există o Franță, a celorlalți europarlamentari francezi care este mai mare decât Franța lui Macron. Și care, sper eu, vor dori ca euro-parlamentarismul să nu devină un surogat al „democrației liberale europene”.

vineri, 21 iunie 2019

Dureri de cap la Elysee

În „grădina Raiului macronist” se aud tunete și fulgere. Erau ele de ținut minte de mai mult timp, analiștii serioși ar fi trebuit să le prevadă, dar vrăjiți de șarmul lui Macron au uitat. Or fi ei pe undeva, cei serioși, dar nu sunt scoși în evidență de publicațiile astea plecate „la pupat” colțunii „sultanului de la Paris”.

Un articol de la Politico (aici) scoate în evidență niște probleme ce dau naștere durerilor de cap la Palatul Elysee. După ce și-a asigurat susținerea socialiștilor spanioli și portughezi și a socialiștilor din grupul S&D ca urmare a influenței directe asupra celor mai importante partide socialiste naționale, Emmanuel Macron începe să aibă dureri de cap cu membrii fondatori ai Renew Europe. Liderul Ciudadanos are propria agendă politică la nivel intern. Refuză cu obstinație să formeze o alianță de guvernare și alianțe regionale cu socialiștii lui Pedro Sanchez Perez. Articolul are un titlu drăguț: „Liberalii spanioli irită pe ... toată lumea”.

Cei care nu citesc bine în engleză, dacă sunt pe Google, pot folosi Google translate pentru a înțelege articolul. Este interesant!

La noi, pe Dâmbovița, propaganda cioloșistă a USR PLUS ne induce în eroare. Norocul nostru sunt investigațiile jurnalistice (a unor jurnaliști serioși, nu a „jurnaliștilor” în general!). Până să văd aceste lucruri la un jurnalist român, constat eu că de fapt, în Parlamentul European, Emmanuel Macron a făcut varză din doctrinele politice de centru și stânga. La doctrinele politice de dreapta nu are acces. Este respins categoric. Dar, în zona de centru și de stânga se desfășoară fără reținere. A profitat de ambițiile personale ale unor lideri naționali din fostul grup ALDE - Guy Verhofstadt, Mark Rutte etc. -, le-a confiscat grupul și i-a dus la un loc cu socialiștii europeni. Culmea, cel mai puternic sprijin îl are de la socialiștii din Spania și Portugalia, deveniți foarte puternici în grupul S&D, socialiștii spanioli dând și liderul de grup: Iratxe Garcia. Cred că și în cazul lui Cioloș, care ne interesează, funcționează metoda adoptată de Macron: dă fiecărui grup național câte o părticică de putere (borcanul cu miere) dar are grijă să le arate și biciul. Din acest articol se vede excepțional de bine că, de fapt, Macron și-a asigurat controlul asupra grupului centrist dar și a grupului social-democrat! Iar de aici se cuvine a ne face fiecare analizele. În țările în care centriștii și social-democrații pot obține o majoritate, Macron le va cere să o realizeze. Iar pentru România avem deja centriștii de la USR PLUS care vor fi „obligați” să mai facă un „+” cu PSD și ProRo pentru o eventuală guvernare sau pentru un eventual sprijin parlamentar împotriva „dușmanului comun” de la nivel local - PNL, PMP și UDMR.

Știu că cei de la Politico sunt mai apropiați de centriști. De aceea cred că nu au interesul să scoată în evidență toate mișcările din interiorul grupurilor parlamentare. Acum câteva luni am citit un articol în care liberalii din Danemarca, Finlanda, Olanda, Belgia ... se uitau „chiorâș” la Macron, nefiind convinși de centrismul/liberalismul afișat de el. Dar fiind din țări cu puțină putere europarlamentară au considerat, probabil, că se vor mișca după cum îi leagănă valurile. Prin acapararea completă a zonei de centru de către Macron și aliații lui fideli, zona liberală a devenit captiva curentului socialist-macronist. Nu vor cu popularii europeni pe care îi acuză de austeritate administrativă, nu vor nici cu socialiștii europeni pentru că își pierd electorii naționali, așa că au rămas să se dea în bărci în zona circului făcut de Macron în politica europeană. Nu este exclus ca o parte dintre ei să preia modelul dâmbovițean al punerii piciorului în gips când situația devine prea neplăcută pentru viitorul lor politic.

Deocamdată mă opresc la a constata că în „grădina Raiului macronist” nu curge doar lapte și miere. Mai și tună din când în când. Nu știu care este nivelul de ambiție al popoarelor din statele membre ale Uniunii Europene care și-au trimis reprezentanții în Parlamentul European. Văd însă că o parte dintre liberalii europeni au făcut sluj în fața „chameleonului” Macron și au devenit remorca socialiștilor europeni. Vom vedea ce va mai fi.

joi, 20 iunie 2019

Cioloș se adresează „partidelor din opoziție”. Căror partide?

Cioloș la Digi24
După câștigarea poziției de lider al grupului Renew Europe, cu sprijinul foarte puternic al europarlamentarilor francezi, Dacian Cioloș a pus o postare pe Facebook în care îndeamnă „partidele din opoziție” să încheie un „pact” pentru a stabili ce vor să facă în viitor într-o viitoare guvernare.

Prima mea impresie a fost că mesajul lui este adresat partidelor din opoziția parlamentară. M-am înșelat. Nu are nici o treabă cu opoziția parlamentară. El se referă la „curtea proprie”, opoziția la PSD a cuplului USR - PLUS. Practic, el atrage atenția „partenerului” USR că trebuie să se definească doctrinar pentru ca împreună cu PLUS să asigure o viitoare guvernare în corelare cu politica pe care membrii grupului Renew Europe vor căuta să o impună Parlamentului European și statelor membre ale Uniunii Europene. Declarațiile lui Cioloș citite în această cheie au logică. Citite în cheia „opoziției parlamentare” sunt lipsite de cea mai elementară logică. Pentru că celelalte partide, este vorba despre PNL, PMP, UDMR au de gând să facă politica Popularilor Europeni (PPE/EPP) iar ProRo al lui Victor Ponta va face jumătate de politică a S&D (social-democraților europeni, prin Corina Crețu) și a CRE - partidul conservatorilor și reformiștilor din PE (prin Mihai  Tudose).
E timpul să discutăm ce vrem de acum încolo, cum trebuie să arate viitoarea guvernare. (…) Devine periculos să producem o fragmentare și o neliniște între forțele de opoziție doar pentru că nu știm ce ne dorim. Orice greșeală va fi plătită scump.
Avem un moment astral, o ocazie unică pentru România. Modul de a face politică așa cum a fost înțeles de vechea clasă politică poate fi schimbat complet și înlocuit cu unul în care cetățeanul să fie elementul central al guvernării. Pentru asta e nevoie să alegem cât de curând ce ne dorim.
(…)
E timpul să discutăm ce vrem de acum încolo, cum trebuie să arate viitoarea guvernare, pentru a ne asigura că reforma statului și cea administrativă se întâmplă și care sunt proiectele pe care le dorim pentru România.
România are nevoie de un PACT în interiorul opoziției care să clarifice cât de curând ce ne dorim de la viitoarele alegeri. Guvernarea pe care ne-o dorim trebuie gândită încă de acum și forțele politice care se pretind responsabile ar trebui să înceapă discuțiile.
Devine periculos să producem o fragmentare și o neliniște între forțele de opoziție doar pentru că nu știm ce ne dorim. Orice greșeală va fi plătită scump în termeni de performanță guvernamentală și vom contribui din plin la dezamăgirea electoratului care ne va vota”.
Clar. O lectură corectă și nu una în care să umbli după cai verzi pe pereți te duce exact acolo unde Cioloș are marele interes. La USR. Acolo, în „dialogul surzilor”, deocamdată, Cioloș cere „pace”! Vrea o reprezentare de 50% pentru fiecare partid iar USR îi cere fuziune. Dialogul USR - PLUS este în impas. Cioloș are acest apel pentru a debloca dialogul. Are tot interesul. Alegerile locale și mai ales cele parlamentare pot avea ca rezultat o confirmare a USR însă nu și o confirmare a PLUS! Fără o alianță cu USR, PLUS devine un fel de căpușă politică ca a fraierit odată pe cei de la USR.

Să ne calmăm. Nu avem treabă cu Cioloș și nici cu partidul sau partidele lui (în cazul în care pune iar „frâul” USR-ului!). Se vede clar, din textul lui Cioloș, că „vechea clasă politică”, unde el pune PNL, nu este avută în vedere. Deci apelul lui nu are nici o legătură cu PNL, contrazicând speculațiile unor  jurnaliști sau analiști mai grăbiți. Nu. Are treabă doar cu USR vizând cucerirea puterii politice în 2020 și formarea unui guvern dominant USR-PLUS. Omul o ține langa-balanga cu viitoarea guvernare USR-PLUS și, prin excepție, desigur, cu o minoră participare a PNL pentru că dacă PNL nu va participa și nu se va subordona voinței Lui, va fi „retrimis” alături de PSD. Tare Julien!

În politică este contraindicat să spui „niciodată”. Julien Cioloș o face. Amenință. Numai că urmează să vedem cât va avea posibila Alianță USR PLUS la prezidențiale, la locale și la parlamentare. Urmează să vedem care dintre partidele politice care vor intra în viitorul Parlament vor fi de acord să ducă România în poziția de parteneră a Franței și o reducere a influenței SUA sau a altor state membre UE cu care România are legături extrem de puternice în prezent, legături care sunt dominante în relațiile noastre economice - cele care ne asigură bruma de dezvoltare în momentul actual! Vom vedea care partide vor fi de acord ca relația cu Rusia pe care o dorește Emmanuel Macron să fie și „voința României”, o relație contrară politicii noastre externe actuale. Vom vedea care partide sunt de acord ca România să devină un fel de „provincie franceză”. Vom vedea!

Eu unul m-am lămurit. Cioloș nu are treabă cu opoziția parlamentară din România. Are treabă doar cu USR cu care vrea să încheie o nouă alianță pentru alegerile viitoare partidul lui, PLUS, fiind în mare pericol să „rămână de căruță”.

miercuri, 19 iunie 2019

Macronul românesc. Stilul „chameleon”

FOTO - Facebook/ Dacian Ciolos
Un articol la Politico tratează ultimele tendințe în grupul Renew Europe, un joint-venture al lui Macron, premierul olandez Mark Rutte, liderul partidului spaniol Ciudadanos, Albert Rivera, și foști membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, inclusiv liderul actual al grupului, deputatul belgian Guy Verhofstadt (aici).

Forțat să renunțe la candidatura propriei reprezentante, Nathalie Loiseau, ca urmare a gafelor (exprimare foarte, foarte elegantă!) acesteia în relația cu ceilalți parteneri de grup politic europarlamentar, Emmanuel Macron s-a orientat rapid către „rezerva strategică” a Franței: Dacian Cioloș. Este foarte corect să fim convinși de această interpretare. Franța, în special Președintele ei, nu își lasă „ambițiile politice” pe mâna oricui, mai ales în Parlamentul European unde se vor finaliza unele dintre cele mai importante decizii ale Uniunii Europene privind viitorul statelor membre în domenii deosebit de sensibile. În special în domeniile în care Franța are interese majore, strategice, în primul rând poziția de „putere dominantă” - cum ar fi cele financiare și economice!
Cioloș a câștigat porecla "Macronul românesc" pentru propria sa schimbare a stilului în stil chameleon. Un fost aliat al conservatorilor UE, care este acum cu liberalii...”
În țară ne este prezentată această poziție ca o „victorie” a lui Cioloș și „o mândrie” pentru noi, românii. Singurul român care ajunge în poziția de a conduce un grup politic europarlamentar. Privind din satelit, se poate spune și așa cu mândrie „națională”. Privind de la firul ierbii, imaginea se schimbă. Dacian Cioloș nu are cum sluji România în cadrul grupului Renew Europe, în cel mai bun caz putând „recomanda” sau „impune” colegilor din Alianța 2020 USR PLUS să propună sau să impună în Parlamentul României adoptarea unor poziții politice cu consecințe juridice și de natură administrativă care să răspundă „cerințelor” principalilor membri ai grupului Renew Europe: Franța, Spania, Olanda, Belgia, Germania (FDP).

Macron, Rutte, Verhofstadt, Albert Rivera, Lindner și Cioloș (prin desemnarea în funcția dorită) au angajamentul de a contracara politicile publice a europarlamentarilor de centru-dreapta, din Partidul Popularilor Europeni, impunând propria linie politică orientată către „afaceri”. Numai că „afacerile” acoperă de fapt altceva. Linia politică a „afacerilor” promovate de grup va urma linia politică franceză, a lui Macron, care dorește o slăbire a „controlului” de la Bruxelles asupra statelor privind finanțele și economia, astfel încât încălcarea unor reguli de bună guvernare de către un stat membru „principal” să nu suporte aceleași „sancțiuni” ca un stat membru „secundar”. Este vorba despre Europa celor două viteze atât de dragă lui Macron pe care vrea să o impună celorlalte state membre europene mai ales după ce va fi finalizat Brexit-ul, Marea Britanie fiind ani de zile un adversar ferm al protecționismului economic practicat de Franța. Plecarea Marii Britanii din UE este momentul benefic văzut de Franța pentru a impune ca linie politică în domeniul financiar și economic al Uniunii Europene modelul francez. Protecționismul este, de fapt, cheia politicilor macroniste. Să nu uităm sloganul politic al lui Macron: Franța în primul rând.

Cioloș, credincios „soldat” al Franței, va coordona, de va ajunge liderul grupului Renew Europe, acțiunile membrilor grupului pentru realizarea politică a obiectivelor Franței în Parlamentul European. Este foarte important să privim cu atenție situația. Între membrii grupului Renew Europe doar în Franța președintele Macron are „putere absolută”! Restul membrilor grupului sunt în statele lor puteri de mâna a doua sau au mici majorități politice care nu le permit luarea unor măsuri interne semnificative. Rolul lor este să asigure voturile necesare în Parlamentul European. În cadrul Consiliilor Europene însă, acestea nu mai au puterile necesare.

Jurnaliștii Politico au găsit și un punct sensibil la Cioloș: poziția lui față de „căsătoriile” între persoanele de același sex. Membrii grupului Renew Europe sunt favorabili acestei mișcări. Cioloș își va exprima poziția în fața membrilor Renew Europe atunci când își va prezenta candidatura. Iar aici fac o paranteză. Membrii Alianței USR PLUS au participat la Parada LGBT de la Cluj și susțin toate celelalte manifestări LGBT anunțate. Sunt imagini, sunt declarații. Punctul „sensibil” al lui Cioloș a fost „clarificat”. Alianța politică care l-a dus în Parlamentul European poate proba că este o susținătoare a mișcării LGBT așa cum sunt toate celelalte partide politice ale statelor membre Renew Europe.

Celelalte formațiuni politice ale statelor membre din Uniunea Europeană nu sunt dispuse să accepte „visul lui Macron”: statele membre trebuie să devină „provincii franceze”! Consider că remarca unui politician de dreapta din Spania cu referire la „provincia franceză Spania” în urma unei intervenții amenințătoare a unor reprezentanți En Marche la adresa partenerilor Ciudadanos din grupul Renew Europe cu ocazia alianței lor la Madrid pentru obținerea unei majorități de dreapta la alegerile locale este foarte inspirată.

Chiar dacă Alianța USR PLUS dă 8 eurodeputați grupului Renew Europe, România ca țară este prea „mică” pentru a fi luată în considerare. Este mică din punct de vedere al dezvoltării economice, al nivelului de ambiție politică europeană, al capacității de a deveni semnificativă. Peste toate, România este și partener strategic pentru SUA și linia politică majoritară în România este către păstrarea acestui parteneriat, întărirea lui ceea ce nu place liderului de facto al Renew Europe, Emmanuel Macron! Când ne uităm la ascensiunea de astăzi a lui Dacian Cioloș în politica europeană înaltă, va trebui să ne uităm și la aceste probleme interne. O ascensiune politică a Alianței USR PLUS până la cucerirea sau participarea semnificativă la actul de guvernare (în urma alegerilor parlamentare) ar putea face posibilă o desprindere a României de influența SUA și înlocuirea acesteia cu influența Franței. Cu toate consecințele de rigoare!

vineri, 14 iunie 2019

Entuziasm franco-român: sfârșitul liberalilor în Parlamentul European

Două articole la RFI semnate de Mihaela Gherghișan Naum, corespondent RFI la Bruxelles, atrag atenția. Entuziasmul debordant cu care scrie despre eliminarea liberalilor din Parlamentul European și importanța lui Dacian Cioloș ca variantă franceză pentru președinția grupului Renew Europe care înlocuiește ALDE eu nu poate fi trecut cu vederea. Informarea este în limitele adevărului, entuziasmul cu care face afirmațiile o poziționează în „tabăra” anti-liberalilor. Are și femeia un vis. De ce să nu exagereze? Doar este visul ei!

12 iunie 2019 - Renew Europe: grupul politic care marchează sfârșitul liberalilor în PE.

Unde au dispărut liberalii europeni în urma alegerilor din 26 mai? Ei s-au pierdut în fostul grup ALDE, numit de acum Renew Europe – Reînnoim Europa, unde delegația franceză macronistă și cea română (USR Plus) sunt numeroase. 
Guy Verhofstadt, care dorește acum un  mandat de președinte al Parlamentului European pentru doi ani și jumătate, a fost imediat de acord să renunțe la propria-i ideologie si la poziția de șef de grup. 
Francezii au insistat ca mențiunea liberală să dispară complet din acest grup care numără astazi 110 membri, cu 41 mai mult decât ALDE. Cu o delegație de 21 de eurodeputați, Franța se simte în poziție de forță, dar n-a reușit să impună un nume franțuzesc pentru grup. 
Și tot francezii  au pus ochii pe șefia grupului care ar fi trebuit să-i revină macronistei Nathalie Loiseau, fosta ministră a afacerilor europene. Împreună cu Dacian Cioloș, ea asigură acum conducerea interimară a grupului. 
Dar negocierile nu merg așa cum crezuse Parisul, lui Loiseau i se opun deputata europeană veterană  Sophie t’Veld și suedezul Fredrick Federley. Iar Loiseau nu are simțul politic necesar în astfel de situații și nici nu dă dovadă de respect.

13 iunie 2019 - Surse: Dacian Cioloș candidează pentru președinția grupului Renew Europe

După multiple gafe politice, fosta ministră a afacerilor europene si șefa delegației franceze din noul grup centrist din Parlamentul European a fost nevoită să renunțe la ambiția de a prezida grupul.
Francezii au renunțat de altfel cu totul la idee, deși formează delegația cea mai numeroasă din Renew Europe. Ei doresc acum  obținerea președinției unei comisii parlamentare importante. 
De aceea, Dacian Cioloș are toate șansele dacă se înscrie în această cursă, iar surse apropiate lui afirmă că acesta este cazul. 
Cioloș figura deja teoretic pe lista contra candidaților lui Loiseau, dar acum șansele sale cresc. El are intenția de a juca pe cartea echilibrului dintre est si vest in raportul de forțe european. 
In plus, Cioloș – francofon -  s-ar putea baza pe susținerea delegației franceze din grup. Cioloș ar fi singurul si primul eurodeputat român președinte de grup politic în Parlamentul European. 
Renew Europe este acum al treilea grup ca importanță, el s-a născut din alianța macroniștilor cu USR-Plus, Ciudadanos, liberalii belgieni, cei olandezi si cei germani. 
Cioloș îi are drept contracandidați pe suedezul Fredrick Ferdeley si pe olandeza veterană la Bruxelles, Sophie in 't Veld. 
O altă știre, la altă publicație, spune că un fost ministru francez a justificat alegerea, de către francezi, a lui Dacian Cioloș pentru că are experiență de fost comisar european și prim-ministru al României.

Undeva, demult, am scris că Cioloș este, de fapt, un francez cu origine română. Chiar și mandatul lui de comisar european a fost obținut cu sprijinul Franței, proiectele lui ca „ministru european al agriculturii” au fost construite de specialiștii francezi și susținute de Franța cu cerbicie pentru că o avantaja în delicata problemă a politicii agricole europene. Cioloș s-a zbătut și a obținut menținerea supremației Franței în politica agricolă comună pe timpul mandatului său de comisar european acceptând doar acele intervenții ale altor state europene după ce Franța le negocia. Cu Spania, Italia, Polonia, Germania, Regatul Unit ... România nu a fost printre beneficiarele acelui mare program agricol aplicat de Cioloș în calitate de comisar european. Resturile aruncate agricultorilor români pe timpul mandatului lui Cioloș au purtat amprenta unei „sărăcii lustruite”. Motivul era sinistru: agricultorii români nu au cultura necesară pentru a intra în familia agricultorilor europeni civilizați. Iar de la „concept” la aplicarea lui s-a ajuns ca agricultura românească să fie „oaia neagră” a agriculturii europene deși existau toate condițiile ca tipul de agricultură al micilor fermieri să devină o poveste de succes. Nu se practică în toate țările europene agricultura socialistă a Franței!

Educația politică franceză a lui Dacian Cioloș este anti-liberală. Toate declarațiile lui Cioloș sunt în interiorul acestor convingeri căpătate în Franța. Dispariția liberalismului din viața politică europeană este și visul lui Emmanuel Macron, cel căruia Dacian Cioloș i-a devenit „locotenent”.

Îmi pare sincer rău că mulți dintre liberali dar și mai mulți dintre susținătorii liberalilor nu văd ceea ce este mai mult decât evident. Dacian Cioloș cu PLUS și Dan Barna cu USR au ales să facă parte dintr-un grup politic european anti-liberal. Și da, acolo a intrat și Victor Ponta cu ProRo dar anti-liberalismul lui Ponta nu mai trebuie explicat. Ar fi pierdere de timp.

Rețin că RFI a devenit o publicație media anti-liberală pe față. Recunosc și faptul că este, totuși, o publicație care respectă și adevărul. Chiar dacă reporterii RFI au lacrimi în ochi când oferă informații care nu le plac, au curajul de a se menține în limitele jurnalismului european.

Ei bine, Mihaela Gherghișan Naum și-a expus admirația față de Cioloș și susținerea. Doar că nu este așa cum spune ea! Liberalismul în Parlamentul European trăiește, este activ, este apreciat chiar dacă partidele liberale europene se găsesc fie în PPE cum este cazul PNL din România sau PL din Polonia ori în Renew Europe unde liberalii olandezi, danezi, finlandezi, germani, belgieni etc. au o cu totul altă poziție față de „progresiștii” francezi. Renunțarea francezilor la Nathalie Loiseau este consecința poziției partidelor liberale din fostul ALDE dar și a partidelor democrate din PDE/EDP care se pare că va exista în Renew Europe ca formațiune distinctă.

Mai rețin ceva. Franța, a dat cele mai multe voturi anti-liberalilor. Marine Le Pen a obținut 22 locuri iar En Marche a obținut 21 de locuri. Franța are 43 de europarlamentari anti-liberali, ca să vorbesc doar despre cele două partide majore apreciate de francezi. Periculos.

miercuri, 12 iunie 2019

Marea înșelătorie trebuie să înceteze

Speculând un obicei care are tendința de a deveni „strămoșeșc”, liderii USR și PLUS au căutat să inducă populației, prin intermediul televiziunilor a unei bune părți a presei scrise,  ideea că partidele lor sunt de „centru-dreapta”. Vorba aia: dacă a spus la Tv așa este! Este pe dracu așa.

De aceea am purces la puricat. Pe principiul strămoșesc potrivit căruia „spune-mi cu cine te'nsoțești ca să spun cine ești”! Și a ieșit cu totul și cu totul altceva decât au clamat liderii USR și PLUS. Nu au nici o legătură cu dreapta. Dar nici una! De aceea cred că este de datoria tuturor celor care vor să participe la dezbaterea publică privind politica în România să fie cinstiți cu cei cărora le spune „o poveste”.

Grupul ALDE european este compus, așa cum spune și titlul grupului, din partide liberale (în sensul liberalismului vest-european) și din partidele democrate (în sensul de partide de centru, nici socialiste și nici conservatoare, nici cu stânga și nici cu dreapta). În cadrul grupului ALDE, partidele democrate au grup separat constituit PDE/EDP, cu propriile poziții politice pe care le negociază în cadrul grupului mare, ALDE. Partidele liberale nu au grup de sine stătător, ele venind în grupul mare ALDE cu propriile agende de lucru.

După alegerile europarlamentare terminate la 26 mai, Grupul ALDE s-a unit cu grupul „Renaissance”, condus de partidul En Marche al lui Emmanuel Macron și care cuprinde pe lângă membrii En Marche membrii Ciudadanos din Spania (partid pornit din Catalonia, de orientare social-liberală) și membrii aduși de PLUS condus de Dacian Cioloș. Nu am scormonit mai mult să văd care altă formațiune națională din grupul ALDE&R mai este în grupul separat „Renaissance”. Trebuie reținut faptul că Dacian Cioloș „a aderat” la politica franceză europeană încă din primăvara anului 2018, când Fundația România Împreună pe care o conducea a semnat acordul de colaborare cu En Marche în vederea viitoarelor alegeri europarlamentare. Odată cu Dacian Cioloș au semnat acordul cei de la Ciudadanos, cei de la Partidul Democrat Italian (social-democrat) condus pe atunci de fostul prim-ministru Metteo Renzi și alte formațiuni politice naționale mai mici care își doreau să ajungă în Parlamentul European. PDI a renunțat, mai târziu, la apartenența la mișcarea lui Macron urmând a participa în altă grupare politică europeană în funcție de rezultatele alegerilor. Cred că au ajuns la S&D unde au fost și înainte (nu am verificat).

Să revin la ALDE. În componenta liberală a ALDE a fost admis USR-ul din România. Admiterea lui acolo ne spune că a prezentat o proiecție politică liberală. A vrut în grupul liberal și ProRo condus de Ponta, care și-a înscris ca orientare politică în statut social-liberalismul. Opoziția USR dar se pare că și a altor reprezentanți ai liberalismului vest-european - nu este exclus să fie Guy Verhofstadt, Mark Rutte (prim-ministrul liberal al Olandei) etc. -, a dus la un refuz. ProRo era deja observator în grupul PDE/EDP al democraților europeni care constituie al doilea pilon politic al grupului ALDE. Apartenența unei formațiuni politice la acest grup membru ALDE nu poate fi influențată de părerea membrilor liberali ai ALDE! Așa că, Victor Ponta a finalizat acțiunea de apartenență la ALDE devenind membru al Partidului Democrat European. Atrag atenția asupra unei particularități: Grupul ALDE eu nu poate renunța la grupul PDE/EDP! Ar trebui să se desființeze și să formeze o alianță liberală europeană. Sunt sigur că nu își doresc acest lucru deoarece au mari probleme „de efectiv”.

În imaginea de mai sus am „rearanjat” poziția centrist-progresiștilor români în Parlamentul European. Imaginea de mai sus ridică și cortina de pe imaginile vânturate de presă cu Barna și Ponta la „discuții”. Place sau nu, nu este de criticat, Barna și Ponta fac parte din grupul ALDE și în relația cu membrii subgrupului Renaissance al lui Macron unde este Cioloș vor avea o poziție comună! La fel cum se întâmplă în grupul ALDE unde PDE/EDP poate avea o poziție diferită de cea a membrilor partidelor liberale și în cadrul grupului major ALDE&R este posibil ca grupul ALDE să fie nevoit, după ce își stabilește linia politică să o negocieze cu grupul Renaissance pentru a ieși în Parlamentul European cu o poziție de grup clarificată.

Cu această imagine, cred că punem punct „orientării politice de centru dreapta” a noilor actori politici europeni din România. Sunt „de centru-stânga” iar semnalele date de la membrii PLUS ne spun că este mai mult decât posibil ca PLUS și En Marche să marcheze, de fapt,  o zonă de marxism pragmatic. Așa cum PLUS a căpușat USR dar și PNL (a înșelat multe persoane de bună credință cu declarațiile mincinoase ale lui Cioloș privind orientarea lui politică!), En Marche a lui Macron a distrus social-democrația franceză iar acum și-a propus să căpușeze partidele liberale din ALDE. Din ce am citit până acum, Mark Rutte, premierul Olandei alături de alți lideri liberali din Danemarca, Finlanda, Germania etc. nu prea vor să lase Franța să conducă destinele Uniunii Europene prin intermediul grupului Renaissance în Parlamentul European. Au un cuvânt de spus și cred că i-au cam băgat lui Macron „sula'n coaste” astfel că acesta s-a mai temperat în anumite declarații.

Imagine captură de la Politico
Se pare că așa arată situația „trupelor” în Parlamentul European după alegerile europarlamentare din 2019. Este bine, chiar foarte bine, spun eu, să mergem puțin și spre viitor unde avem un Brexit de finalizat. Ca urmare a finalizării Brexit, această  situație va suferi modificări severe.

Britanii nu au dat nici un membru grupului PPE. Se pare că acum au 179 de membri și vor rămâne cu 179 de membri (din care 14 din România - PNL, PMP, UDMR) și după Brexit.

Grupul S&D, al social-democraților, acum are 152 de membri însă după Brexit va rămâne cu 142 membri (din care 8 din România - PSD). Pierde 10 britanici.

Grupul ALDE&R are acum 110 membri iar după Brexit va rămâne cu ... 93 (din care 10 din România - USR, PLUS, ProRo). Pierde 17 britanici.

Grupul Verzilor are acum 76 de membri iar după Brexit va rămâne cu 65. Pierde 11 britanici.

Știu că vor fi cârcotași care vor atrage atenția că USR și PLUS au promis că vor face și vor drege în Parlamentul European. Hai să fim sinceri. Vor face gargara cu pioneze, cum au făcut în Parlamentul României. Valoarea lor, individuală, se reduce doar la propria bunăstare și propria imagine publică. Nici o legătură, deocamdată, cu interesul național! Adică cu politica politică. Nu figurație politică.

În Parlamentul European singura formațiune politică care a dus politicieni de marcă (să nu fim modești când nu trebuie!), este PNL. PSD a fost distrus de infractorul Liviu Dragnea și gașca de incompetenți care l-a sprijinit. Cei 8 europarlamentari ai PSD sunt, deja, la un nivel foarte scăzut în cadrul S&D pentru că sunt priviți cu suspiciune de colegii din alte țări. Infractorul Liviu Dragnea a distrus bruma de încredere pe care europarlamentarii PSD o câștigaseră după ani lungi de activitate parlamentară la Bruxelles. Alianța USR PLUS duce la Bruxelles ambiții.  Deocamdată atât. Ambiții personale. De aceea sunt foarte deranjat când îi văd cum afirmă cu impertinență că ei duc la PE cea mai bună echipă, net superioară echipei PNL, de exemplu. Păi,  să ne fie cu iertare, dar la valoarea echipei lor se pot forma echipe mult mai mari la nivelul organizațiilor județene ale PNL, nu mai spun de echipa lărgită de 32 de candidați ai PNL care le sunt mult, mult superiori.

În fine, nu dracii din fundul meu sunt analizați aici (😂), așa că eu rețin și rețin ferm: cei care au votat cu Alianța USR PLUS crezând că au votat cu dreapta politică, cu valorile dreptei politice, au fost înșelați. Cei care au votat cu respectivii pentru alte motive, și-au atins scopul. Au trimis la Bruxelles oportuniști neo-marxiști.

miercuri, 5 iunie 2019

Grupul PPE l-a reales pe Manfred Weber ca președinte al grupului în unanimitate

Știrea este aici.

"Este o mare onoare să fiu ales din nou de colegii mei în acest moment crucial după alegeri. Acum este momentul să ne respectăm promisiunile, să arătăm oamenilor că putem schimba Europa. Vrem să consolidăm economiile noastre de piață sociale, să abordăm o dată pentru totdeauna problema migrației și controlul frontierelor noastre externe, să protejăm cetățenii de terorism și crima organizată și să protejăm planeta de schimbările climatice și distrugerea biodiversității. Pentru a realiza acest lucru, suntem pregătiți să colaborăm cu celelalte grupuri politice pentru un parteneriat stabil și ambițios pentru schimbare în anii următori. Deoarece mai presus de toate, cetățenii ne-au spus la alegeri că vor să le dăm o Europă mai bună " - Manfred Weber discurs după alegere

După alegerea președintelui, au fost aleși 10 vicepreședinți pentru a finaliza formarea Președinției Grupului PPE:

Dubravka ŠUICA

Esteban GONZÁLEZ PONS

Ewa KOPACZ

Siegfried MUREȘAN

Mairead McGuinness

Esther de LANGE

Arnaud DANJEAN

Andrey KOVATCHEV

Evangelos MEIMARAKIS

Paulo RANGEL

Grupul PPE are 179 de membri din 26 de state membre. Este cel mai mare grup din PE.

În unele state membre, parcă în 14, au câștigat alegerile euro-parlamentare partidele membre PPE. Este o speranță ca după alegerile parlamentare naționale acele partide să devină membre ale guvernărilor naționale ceea ce face deosebit de importantă poziția lor în PPE. Practic, este foarte posibil ca partidele membre ale PPE să domine și Consiliul European.

Perversiunea politică cu coroniță de „premiant politic”

Ieri au avut loc consultări la Cotroceni ale președintelui Iohannis cu partidele politice. Delegația USR are însă un loc aparte în cadrul acestor consultări. Vrea să primească dar nu vrea să muncească.

De la început, spun sursele jurnalistice, Dan Barna și ai lui de la USR, au transmis președintelui Klaus Iohannis că nu îl vor susține la alegerile prezidențiale. Că ei și cei la de la PLUS vor avea propriul candidat.

”Foarte bine, ar fi anormal să nu aveți”, le-a răspuns președintele Iohannis.

Până aici, totul este în regulă. Chiar și dorința lor ca la o eventuală modificare a Constituției pentru a da forță rezultatului referendumului convocat de președinte pe temele Justiției să fie inclusă și prevederea potrivit căreia cei condamnați penal să nu mai poată fi admiși în funcții publice a fost acceptată de Președinte. Bine, au mai fost solicitări de modificare a prevederilor constituționale însă Președintele a dat un răspuns fără echivoc: întâi rezolvăm problemele pentru care a fost ținut referendumul și apoi trecem la alte probleme de interes comun pentru cetățeni. De exemplu, UDMR a cerut ca ordonanțele de urgență să fie interzise prin Constituție, prin abrogarea articolului care le conferă viață constituțională. Înclin să îi dau dreptate Președintelui. Cu cât legea de modificare a Constituției va fi mai bogată în prevederi, cu atât intenția de a face mai bine va fi mai greu de înțeles de către cetățeni. Cu o tematică clară, cum este independența Justiției, o astfel de lege ar fi mai ușor de înțeles și ar avea mult mai multe șanse să treacă de votul popular la viitorul referendum care va trebui să o aprobe.
Nu pot să nu fac o paranteză. În 2009, Traian Băsescu s-a folosit de un referendum pentru a modifica structura Parlamentului: eliminarea Senatului și formarea unui Parlament unicameral cu 300 de deputați. Văd că se revine cu insistență asupra acelui referendum de către anumiți susținători ai lui Băsescu de atunci (sau poate că și de astăzi!) sau de anumite persoane interesate să îl atace pe președintele Iohannis, și că președintele Iohannis ar trebui să îi dea forță juridică. Au trecut 10 ani de la referendumul lui Băsescu. Nici imediat după referendum, nici în cei cinci ani ai celui de al doilea mandat la Cotroceni ai lui Băsescu acesta nu s-a îngrijit să cheme la consultări partidele pentru a se construi legea care să modifice Constituția! În condițiile în care, Parlamentul era dominat de o majoritate ultra-confortabilă pentru Traian Băsescu - PDL+PSD+UNPR+UDMR+minorități! Ce a făcut Traian Băsescu după referendum a fost o nesimțire. A făcut dovada că acel referendum a fost doar o formă prin care a atras lumea la vot pe o temă falsă ca să nu piardă alegerile prezidențiale. Dacă era consecvent, dacă era serios, dacă era de bună credință, ar fi făcut ce face președintele Iohannis acum. Dacă! Dar nu a fost să fie.
 Să revin la ziua de ieri.

Presa spune: Președintele Iohannis le-a cerut liderilor USR să colaboreze cu PNL, inclusiv într-o guvernare comună, pentru că ”trebuie făcut ceva pentru România”. Dacă USR și PNL nu își unesc eforturile pentru a construi împreună, există pericolul revenirii PSD în forță, i-a avertizat Klaus Iohannis.”

Tot de la presă aflăm că președintele Iohannis a fost refuzat de Dan Barna!

În declarațiile politice la ieșirea de la consultări, Dan Barna a precizat:
"Am încercat să analizăm şi calendarul posibil în perioada următoare şi am discutat şi pe marginea moţiunii de cenzură, pe care Opoziţia o va depune săptămâna viitoare, cel mai probabil. Şi am analizat diverse scenarii pentru viitor, din perspectiva aceasta, a posibilităţii ca moţiunea să treacă", a arătat Barna în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
"Am precizat noi, dinainte de a primi această întrebare, că susţinem parlamentar orice variantă de guvern non-PSD, pe acele principii şi priorităţi pe care le-am menţionat: fără penali în funcţii publice, renunţarea la pensiile speciale, cu particularitatea celor militare şi ale magistraţilor, primari în două tururi - foarte important, un element la care ţinem foarte mult - şi Ordonanţa 114 să fie corectată, respinsă...Vedem care e cea mai bună variantă, pentru că efectiv alungăm companiile din ţară în momentul de faţă. (...) Da, orice variantă non-PSD de guvern care şi-ar asuma aceste obiective pe care USR le are pe agenda publică de trei ani de zile o vom susţine la nivel parlamentar"
Hai să judecăm nu doar să luăm vorbele ca atare.

În Parlament sunt următoarele formațiuni politice, unele rezultate din alegeri, altele născute între timp dar care au luat parlamentari de la partidele parlamentare: PSD, PNL, ALDE, USR, UDMR, ProRomânia, PMP.

Un guvern „non-PSD” ar însemna să cuprindă toate celelalte partide. Dacă extragem și USR din „schemă”, ar rămâne doar PNL, ALDE, ProRomânia, UDMR, PMP la care s-ar adăuga independenții și deputații minorităților naționale.

Din declarațiile formațiunilor politice parlamentare, vedem că refuză să lucreze cu PNL mai toate partidele „luate în calcul”, cu excepția (probabil) a PMP. Nominal, vorbim de ranchiuna lui Tăriceanu și a celorlalți din ALDE, de ranchiuna lui Kelemen Hunor și a celor din UDMR pentru poziția foarte tranșantă a președintelui Ludovic Orban și a PNL privind politica UDMR în cârdășie cu PSD și ALDE dar și cu privire la politica Budapestei față de România, fără a neglija poziția PNL în PPE privind derapajele majore ale FIDESZ și Viktor Orban. Nu putem neglija nici declarația lui Victor Ponta potrivit căreia el nu va vota o moțiune de cenzură pentru ca în locul lui Dăncilă să devină prim-ministru Ludovic Orban, președintele PNL.

Să spunem că există o posibilitate ca acele formațiuni politice să accepte formarea unui guvern cu responsabilități foarte limitate (nu poate fi vorba despre un program de guvernare, având în vedere opțiunile lor politice), un guvern care să asigure, cu măsuri minime, unele reparații la legile proaste ale guvernării PSD-ALDE cu sprijinul UDMR (ar fi culmea ca ALDE și UDMR să le susțină!) și să pregătească alegerile care vin: prezidențialele, localele și parlamentarele. Misiunea este aproape imposibilă în condițiile acestea. Dar să mai adăugăm și condițiile „impuse” prin declarația lui Dan Barna: „ ... fără penali în funcţii publice, renunţarea la pensiile speciale, cu particularitatea celor militare şi ale magistraţilor, primari în două tururi - foarte important, un element la care ţinem foarte mult - şi Ordonanţa 114 să fie corectată, respinsă ...”.

Ce face Dan Barna și USR-ul lui, în numele și pe seama și a PLUS-ului condus de Dacian Ciolos, poate fi calificat ca perversiune politică. Ea are rațiune politică! Și ea perversă, dar prezentă în calculul USR. Dacă ar accepta propunerea președintelui Iohannis ar adăuga încă o apreciere la adresa acestuia din partea populației care este cu ochii pe clasa politică și acțiunile ei. După mintea celor din Alianța USR PLUS este mai periculos, pentru ei, să oprească printr-o angajare politică în Parlament dezastrul adus de PSD-ALDE și UDMR pentru țară printr-o alianță de guvernare cu PNL decât să lase treburile să curgă ca acum. Dezastrul adus de PSD-ALDE și UDMR este sursa susținerii politice a USR la recentele alegeri euro-parlamentare. Este cauza care duce în jos PSD-ALDE și ridică USR și PLUS. Este „mina de aur” a Alianței USR PLUS. Pentru a da o mai mare eficiență „exploatării”, PSD-ALDE trebuie să continue să producă dezastru în viața socială și economică a țării. Sunt sigur că vor recunoaște că această „luptă politică” a lor are consecințe sociale și economice deosebit de grave dar, la război ca la război, nu poți evita „victimele colaterale”. Creșterea politică a Alianței USR PLUS este mai importantă, pentru ei, decât stoparea acestei guvernări catastrofale. Este alegerea lor conștientă. Distrugerea politică a partidelor tradiționale, pentru ca partidele Alianței USR PLUS să poată fi puternice (prin preluarea electoratului acestor partide), nu poate avea loc fără consecințele tragice ale guvernării iresponsabile PSD-ALDE-UDMR.

Alianța USR PLUS va evita orice angajare care ar aduce un rezultat de succes prin oprirea guvernării PSD-ALDE-UDMR. Merg la moțiunea de cenzură, mai mulți merg, dar se pare că singurii care doresc ca moțiunea să treacă sunt cei de la PNL. Și ProRo spune că semnează moțiunea de cenzură, dar tot cu speranța că nu va avea succes. Pentru că și ProRo are ca sursă a succesului electoral guvernarea dezastruoasă a PSD și ALDE! Nu degeaba Victor Ponta a trecut la lauda „viitorilor” colegi din Parlamentul European: Alianța USR PLUS!

Suntem în fața ciudatei situații. PNL și PMP doresc ca această guvernare să plece, UDMR spune că semnează moțiunea de cenzură dar nu vrea cu PNL, Alianța USR PLUS și ProRo semnează moțiunea de cenzură dar ... nu vor ca ea să reușească. Iar România va fi victima colaterală. Interesul personal al noilor politicieni este mai presus de interesul național.

Acum, sincer. Cine sunt susținătorii Alianței USR PLUS? Nu au venit dintr-o lume paralelă. Ei bine, după toate semnele, sunt foști membri și susținători ai unor lideri politici sau ai unor partide care nu mai sunt semnificativi pe scena politică - susținători ai lui Băsescu, ai Elenei Udrea, ai lui Mihai Răzvan Ungureanu cu Forța lui Civică, ai lui Vadim Tudor, foști membri și susținători ai PNȚCD, PNL, PSD etc. Sunt, evident, membri și susținători care nu au făcut politică însă aceștia nu pot depăși 1-2% dintre membrii și susținătorii lor. Ce naiba, nu știu ca populația României să se fi înlocuit atât de repede!

marți, 4 iunie 2019

Declarația președintelui Ludovic Orban după întâlnirea delegației PNL cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni


DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL CONSULTĂRILOR DE LA COTROCENI, PE TEMA REFERENDUMULUI PE JUSTIȚIE (04 IUNIE 2019)

Bună ziua,

Delegația Partidului Național Liberal a participat la consultările demarate de președintele României. Poziția exprimată de noi este foarte simplă. Voința cetățenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de președintele României, referendum validat cu un scor extrem de mare, reprezintă lege pentru noi și Partidul Național Liberal susține toate demersurile președintelui României, Klaus Iohannis, pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni la acest referendum.

De asemenea, am abordat și subiectul legislației în domeniul justiției. Susținem clar ideea de refacere a dezbaterilor publice, pentru a genera o legislație europeană în domeniul justiției, care să fie conformă cu recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare, care să țină cont de recomandările formulate de Comisia de la Veneția și să țină cont de Grupul Statelor împotriva Corupției .

Partidul Național Liberal va susține toate inițiativele de reviziure a Constituției și orice alte inițiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni și pentru a asigura că voința cetățenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum și anume că România trebuie condusă de oameni cinstiți, de oameni corecți, de oameni care respectă legea, această voință să fie transpusă în realitate.

(Cu privire la OUG pentru șefii de Consilii Județene, dumneavoastră ați adus mai multe critici (..)În același timp există mai mulți șefi de Consilii Județene(..) care și-au dat acordul pentru această OUG. Există o dublă măsură, v-ați consultat înainte?)           

Partidul Național Liberal are o poziție oficială care este exprimată prin decizia organismelor de conducere, prin vocea presedintelui Partidului Național Liberal. Este rușinos pentru Oprișan, că se prevalează de o consultare internă facută în cadrul Uniunii Consiliilor Județene, o consultare internă care nu avea niciun fel de rost de a stabili care este poziția noastră ca și partid, ci pur și simplu era o consultare în interiorul  Uniunii Naționale a Consiliilor Județene.

Poziția oficială a Partidului Național Liberal,  este poziția exprimată de mine. Prin această OUG, Guvernul a arătat că este în continuare prizonierul vechililor roșii, care au șantajat Guvernul ca să emită o astfel de Ordonanță anti-constituțională, nedemocratică, care nu are nicio legătură cu voința exprimată de cetățeni. La referendum, în mod clar, cetățenii s-au pronunțat la a doua întrebare împotriva reglementării prin OUG în domeniul justiției și de asemenea, pentru dezvoltarea unui mecanism a unei proceduri prin care și alte entități în afara Avocatului Poporului să poată să sesizeze Curtea Constituțională.

Avem la dispoziție până la modificarea Constituției, până la transpunerea în noua formă a  Constituției a acestei voințe exprimate de cetățeni, soluția de a sesiza Avocatul Poporului și vom sesiza Avocatul Poporului cerându-i să atace la Curtea Constituțională această Ordonanță.

(Domnul Flutur sau doamna Câmpeanu nu v-au consultat înainte de a emite acest punct de vedere, chiar dacă era în cadrul...)

Poziția oficială este poziția Partidului Național Liberal, această poziție am exprimat-o public.


(Președintele spunea înainte de a începe consultările cu dv. că este optimist în privința conturării unei majorități în Parlament. Ați discutat despre acest subiect?)

Noi am prezentat poziția Partidului Național Liberal de susținere necondiționată a propunerilor de revizuire ale Constituției, pe care le va formula preșdintele României la dezbaterea în Parlament și în cadrul referendumului de revizuire a Constituției.

Nu putem prezenta punctele de vedere ale celorlalte partide. Pe de altă parte, o spun apăsat. Nu cred că poate vreun partid politic din România, astăzi, care este reprezentat în Parlamentul României și care vrea să mai supraviețuiască următoarelor alegeri, cred că niciun partid politic nu-și poate permite  să nu susțină voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului convocat de președintele României și mă bucur foarte mult că președintele României a demarat aceste consultări, a preluat această inițiativă pentru a avea garanția clară că vor fi transpuse în modificări ale Constituției toate cererile formulate de cetățeni cu ocazia acestui referendum.

(Veți merge pe varianta referendumului pentru modificarea Constituției odată cu alegerile prezidențiale?)

Există o procedură privitoare la revizuirea Constituției, o procedură care stabilește mai mulți pași.

Din punctul meu de vedere, ar fi o soluție foarte bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidențiale pentru că, dacă tot organizăm scrutinul de alegeri prezidențiale este și mai bine și mai potrivit și mai ieftin ca să organizăm și referendumul de revizuire a Constituției cu ocazia acestor alegeri, cu atât mai mult cu cât așa cum mă aștept și eu și aici, chiar am spus că nu cred că va exista vreun partid politic, care să se opună voinței exprimate de cetățeni și care să nu susțină revizuirea Constituției, în conformitate cu voința exprimată de cetățeni. Ca atare, nu cred că o sa fie o dezbatere polemică pe această temă.

(Pentru acest Referendumul de revizuire a Constituției PNL preferă mai degrabă localele sau prezidențialele)

Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituționale, conforme voinței cetățenilor, cât mai repede posibil. Pentru că știm foarte bine că tactica tergiversării poate să creeze pentru anumite forțe politici, care, probabil, nu își doresc, în fapt, acest lucru, pretext pentru a amâna adoptarea acestor modificări, în speranța că poate nu o sa fie adoptate.

Eu cred că acest referendum și toată procedura de revizuire a Constituției în conformitate cu voința exprimată de cetățeni la acest referendum trebuie să se deruleze într-un ritm cât mai rapid posibil.

(Dan Barna a anunțat că se scrie deja moțiunea de cenzură, că a discutat cu dv, cei de la PNL. Când ar trebui depusă această moțiune? Președintele spunea săptămâna trecută că el ar lucra deja textul final)

Practic, acum, este o operă de armonizare a contribuțiilor fiecărui partid. Textul moțiunii de cenzură va fi gata foarte curând, sigur, vom consulta toate celelalte grupuri parlamentare cu care suntem în curs de negociere sau vom declanșa negocieri pentru a aduce la o formă agreată de toți cei care vor susține moțiunea de cenzură și acest text când va fi gata, va fi făcut public.

De asemenea, am anunțat foarte clar că nu vom aștepta foarte mult timp până să depunem moțiunea de cenzură, decât timpul necesar pentru a putea purta negocierile cu grupurile parlamentare, care se asociază moțiunii de cenzură și ca atare, vom depune moțiunea de cenzură cât mai repede posibil, în momentul în care vor fi finalizate negocierile. Vă dați seama că nu o sa așteptăm vacanța parlamentară.

(Subiectul moțiunii de cenzură  a fost atins în consultările cu președintele Klaus Iohannis?)

Nu a făcut parte din subiectul acestor negocieri.


DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL REUNIUNII BPN AL PNL – 03 IUNIE 2019



PNL a luat decizia privitoare la componenţa delegaţiei care va reprezenta partidul la negocierile declanşate de preşedintele României, Klaus Iohannis, după referendumul iniţiat de preşedinte, care a fost validat printr-un vot masiv al cetăţenilor. PNL va fi reprezentat de preşedintele partidului şi de reprezentanţii primelor patru filiale judeţene în ordinea scorului la alegerile pentru Parlamentul European, respectiv doamna prim-vicepreşedinte Raluca Turcan, domnul vicepreşedinte Florin Roman, domnul vicepreşedinte Ionuţ Ştefan, reprezentând Vrancea, şi domnul preşedinte al PNL Bistriţa, Nelu Turc. Aceasta va fi componența delegației.  De asemenea, mandatul este foarte clar. Pentru noi, voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului este literă de lege și vom susține toate demersurile inițiate de președintele României, pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului.

A doua temă pe care vreau să o abordez este legată de nerușinarea acestui Guvern. La o săptămână dupa ce românii, în cadrul referendumului, au hotărât clar la întrebarea numărul 2, că nu mai vor OUG pe justiție și că vor un control constituțional al Ordonanțelor, care să fie declanșat și de alte instituții în afara Avocatului Poporului, Guvernul, încălcând grosolan voința românilor, emite OUG, prin care vrea eternizarea baronilor PSD, baronilor roșii, prin schimbarea sistemului de alegere a președinților de Consilii Județene, mai precis, modificând modul de alegere și anume, alegerea lor direct printr-o majoritate relativ.

Această decizie nerușinată, complet neconstituțională, contravine atât voinței românilor exprimată la referendum cât și voinței generale, cvasi-generale, care există în societatea românească, care susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Nu putem înțelege în ce a constat urgența adoptării unui astfel de act normativ. Nu putem înțelege de ce nu s-a putut ca la proiectul de lege inițiat de Partidul Național Liberal, privind alegerea primarilor în două tururi, de ce nu a putut majoritatea parlamentară să vină cu un amendament în dezbaterea parlamentară și să propună în dezbatere parlamentară punctul de vedere pe care îl au privitor la alegerea președinților de Consilii Județene.

Este clar că acest Guvern a rămas prizonierul baronilor roșii, prizonierii lui Oprișan, prizonierii lui Bădălău, lui Paul Stănescu și a tuturor figurilor de tristă amintire, care și-au ținut județele în sărăcie și care au condus prin abuz și prin amenințare cetățenii din județele unde încă dețin funcția de președinți ai Consiliilor Județene.

Partidul Național Liberal nu poate accepta un astfel de mod de reglementare. Ne vom adresa Avocatului Poporului  pentru a-i cere din nou să sesizeze Curtea Constituțională, privitor la adoptarea acestei OUG neconstituționale și așteptăm ca, de data asta, Avocatul Poporului, să țină cont de ce au hotărât românii la referendum, măcar pe ultima sută de metri ale mandatului său, care oricum este ilegală menținerea în funcție a domnului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea.

Un alt punct privitor la activitatea Partidului Național Liberal. Am adoptat, de principiu, proiectul textului moțiunii de cezură, care va fi comunicat partenerilor noștri din opoziție, va fi deschis propunerilor și completărilor.

De asemenea, am stabilit negociatorii partidului și un calendar de negociere cu toate grupurile parlamentare, evident mai puțin grupul PSD și, de asemenea,  implicarea tuturor membrilor BEX, care sunt în Parlament și a parlamentarilor PNL, în procesul de convingere a parlamentarilor de a susține această moțiune de cenzură.

Considerăm că românii au arătat clar, atât la referendum cât și la alegerile pentru Parlametul European, că nu mai vor să fie guvernați de aceast coaliție, care a obținut un scor mai mic decât scorul Partidului Național Liberal.  PSD plus ALDE, repet, au obținut mai puține voturi decât voturile obținute de Partidul  Național Liberal. Dacă adăguăm și voturile obținute de  celelalte partide de opoziție este clar că pentru orice om care are bun simț, există o voință zdrobitoare în societatea românească, pentru a înceta această guvernare toxică, această guvernare care nenorocește România și care riscă să aducă România pe prăpastie.

Partidul Național Liberal va face toate eforturile posibile de negociere pentru a convinge parteneri din opoziție, grupuri parlamentare, parlamentari individuali, să voteze moțiunea de cenzură, pentru a transpune în practică voința exprimată de români.

Așa cum am anunțat, Partidul Național Liberal, prin președintele PNL diaspora, Viorel Badea, a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împotriva ministrului de Externe, pentru săvârșirea infracțiunii de împiedicare a exercitării dreptului de vot de către românii din diaspora. Solicităm Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, să ancheteze cu celeritate, să treacă imediat la identificarea faptelor și responsabililor pentru împiedicarea exercitării votului de către zeci de mii de români, dacă nu și mai mult, din diaspora românească.

Nu există o infracțiune mai gravă decât aceea de a împiedica exercitarea dreptului de vot. Într-o democrație, cetățenii sunt cei care dețin suveranitatea și ei sunt aceia care trebuie să dea direcția societății, prin intermediul votului pe care și-l exprimă în diferite scrutine electorale. Ca atare, nu vrem să se ajungă în situația în care s-a ajuns după alegerile din 2014, poate dacă ar fi existat o anchetă mai serioasă și ar fi fost identificați făptașii, nu și-ar fi mai permis nimeni să împiedice dreptul de vot al cetățenilor români din diaspora, așa cum s-a întâmplat în cadrul referendumului și a alegerilor europarlamentare din 2019.

Nu în ultimul rând, din nou spun că actuala majoritate își arată nesimțirea, nerușinarea și lipsa totală de respect față de cetățenii români. Cum am promis, am solicitat, sub rezerva finalizării raportului, introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind votul prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale, de asemenea, introducerea în dezbatere a proiectului de lege privind introducerea votului electronic, pentru a permite cetățenilor români să-și exercite neîngrădit dreptul de vot, fie prin votul prin corespondență, fie prin votul electronic.

Din păcate, majoritatea PSD – ALDE a respins propunerea noastră de introducere pe ordinea de zi, iar în ceea ce privește proiectul inițiat de opoziție, privind constituirea unei comisii de anchetă la nivelul Camerei Deputaților pentru a analiza gravele încălcări ale legii care s-au petrecut în diaspora, a fost trecut pe punctul 35, adică, a fost amânat, de facto, pentru că se știe foarte clar că pe ordinea de zi a Camerei Deputaților nu se va ajunge la punctul 35 și practic a fost amânată, de facto, probabil la calendele grecești, adoptarea proiectului de hotărâre privind comisia de anchetă inițiat de opoziție.

Închei expunerea mea prin a vă anunța că la nivelul Municipiului București, din șapte președinți, președintele PNL București și cinci președinți de sectoare, au decis să-și depună demisia de onoare, în urma rezultatului obținut de Partidul Național Liberal în București. De asemenea, un al șaptelea președinte, care nu și-a prezentat demisia, a fost demis din funcție prin votul Biroului Politic Național.

De asemenea, Biroul Politic Național a luat decizia  de dizolvare a Biroului Permanent pe Municipiul București și a Birourilor Permanente din toate sectoarele. Biroul Politic Național m-a mandatat pe mine, ca președinte al Partidului Național Liberal, ca în termen de două săptămâni să formulez o propunere de relansare a Partidului Național Liberal în București și de asemenea, să propun președintele interimar pe București și cei 6 președinți de sectoare de la nivelul Bucureștiului.

Le mulțumesc tuturor colegilor din Partidul Național Liberal, din organizațiile din București, le mulțumesc în special acelora care au făcut campanie, au făcut eforturi pentru a promova imaginea Partidului Național Liberal, s-au bătut pentru a obține un scor cât mai bun al Partidului Național Liberal în București. Această decizie este una care se datorează, în mod evident, decalajului foarte mare dintre scorul național al partidului, și anume 27% și scorul obținut de filialele  din București  și de filiala Municipiului București. Toți membrii Partidului Național Liberal, care muncesc pentru partid, care au pus osul la treabă, care au fost loiali partidului și care au depus eforturi pentru a crește imaginea partidului, pentru a îmbunătății imaginea partidului, vor fi parte din noua construcție și îi asigur că alături de toți ceilalți care vor veni alături de Partidul Național Liberal, vor face parte dintr-o echipă care va crește spectaculos performanța Partidului Național Liberal la nivelul Municipiului București.


(În comunicatul de presă, domnul Cristian Bușoi, anunță că o parte din vină aparține și conducerii PNL la nivel național pentru scorul obținut pe București. Îi împărtășiți această opinie?)

Partidul Național Liberal a câștigat alegerile la nivel național cu un scor de 27%. Orice comentariu nu își are rostul.

(Ne puteți spune cu ce mandat veți merge la Cotroceni? Care este viziunea dumneavoastră legată de transpunerea efectului referendumului, dacă ați găsit deja soluții?)

Sigur că avem soluțiile pe care le-am analizat, așteptăm soluțiile prezentate de președinte. Președintele României a inițiat acest referendum care a fost validat cu un scor remarcabil și care a arătat clar care este voința românilor, tocmai de aceea așteptăm propunerile președintelui. Vom veni și noi, evident, cu punctele noastre de vedere, deși în ce mă privește sunt convins că președintele României a gândit și pașii următori și exact cum și Partidul Național Liberal, încă din primul moment în care președintele României a luat decizia de a convoca referendumul, a fost alături de președintele României, la fel și în ceea ce privește transpunerea deciziei luate de cetățeni în fapt, vom fi alături de cetățenii României și vom susține propunerile președintelui Klaus Iohannis.

(Despre plata impozitului pe venit din domeniul IT, domnul Rareș Bogdan spunea că nu vă împărtășește această declarație. Voiam să vă întreb dacă dumneavoastră o veți susține în continuare)

Partidul Național Liberal a adoptat un document în cadrul Consiliului Național, care se numește “Principiile bunei guvernări”. Evident că între principiile bunei guvernări este inclusă transpunerea principiului non-discriminării și egalității efective în fața legii, care înseamnă inclusiv egalitate din punct de vedere fiscal. Sigur că eu nu am anunțat că avem o măsură pe care am decis-o în cadrul programului de guvernare, mi-am exprimat un punct de vedere, pe care îl susțin și anume că, mi se pare normal ca orice cetățean român  care obține venituri, indiferent că sunt obținute  din dividende, că sunt obținute din drepturi de autor, că sunt obținute din muncă salarială, că sunt obținute din activități independente desfășurate, toți plătesc impozite și mi se pare perfect normal ca toate categoriile de cetățeni români, care înregistrează venituri, așa cum toți plătesc impozit, să plătească și cei care nu plătesc azi impozit, dar, repet, Partidul Național Liberal nu va lua nicio decizie fără consultarea mediului de afaceri a partenerilor sociali. Partidului Național Liberal garantează exact ceea ce am spus printre principiile bunei guvernări, că orice decizie va fi rezultatul unui dialog, a unei dezbateri ample și a unor fundamentări sub forma studiilor de impact și că orice măsură pe care o vom introduce în programul de guvernare va fi o măsură care va lăsa predictibilitate pentru mediul de afaceri și termeni de aplicare, astfel încât pe orice domeniu, orice măsură să aibă posibilitatea mediul de afaceri să se adapteze unei astfel de măsuri.

N-am nimic cu cei care lucrează în IT. Ceea ce am spus a fost legat de modul în care PSD gândește politicile creând privilegii pentru unii din dorința de a-și dezvolta un electorat captiv. Am mai dat și alte exemple. Vă dau numai un exemplu, voucherele de vacanță. Nu mi se pare normal ca toți angajații din sectorul public să beneficieze de vouchere de vacanță, în timp ce angajații din mediul privat  să beneficieze de vouchere de vacanță numai dacă dorește compania. Din acest motiv, noi avem o propunere tot pentru eliminarea discriminării, permițând companiile să deducă costul cu acordarea voucherelor de vacanță, astfel încât să permitem egalitatea de tratament între cei care  lucrează în mediul privat și cei  care lucrează în sectorul public.

Un alt mod de eliminare a discriminărilor, pe care nici măcar astăzi nu este îndreptat, a fost cel legat de românii care au lucrat în grupa I și grupa II de muncă, care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2012 și cărora li s-a refuzat recalcularea pensiilor din 2015 până astăzi, creându-se discriminare evidentă între cei care au lucrat în grupa I și grupa II de muncă și care s-au pensionat după 1 ianuarie 2012 și cei care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2012. Sunt multe alte discriminări care operează în spațiul public și care fac rabat de la  un principiu fundamental, care este principiul constituțional și care este izvorât din filosofia liberală, principiul egalității în fața legii, principiul egalității de șanse, principiul egalității de tratament din partea autorităților.


( În România, în momentul de față, este un teren propice pentru investiții în IT? Avem foarte multe companii care activează în România tocmai pe acest domeniu. Dacă se ajunge la implementarea unei asemenea măsuri de fiscalizare, nu vă temeți că specialiștii noștri ar putea să-și ia laptopul în brațe și să plece peste hotare iar companiile care au investit deja, să plece în altă țară?)

România are nevoie de reindustrializare. Ce o să facem, o să dăm  facilități fiscale pentru toți inginerii TCM, inginerii de mașini-unelte, de utilaj tehnologic, pentru toți maeștrii, pentru toți prelucrătorii prin așchiere? România are nevoie să-și relanseze industria de petrol și gaze. Ce o să facem, o să dăm facilități pentru toți ?

România se confruntă cu un exod al medicilor. Ce o să facem, o să folosim ca și mijloc de a preveni plecare unor oameni care dețin specializări într-un domeniu sau altul, să generalizăm? Păi, în România nu o să mai plătească nimeni impozit, la un moment dat.

Nimeni nu a spus că de mâine, Partidul Național Liberal va introduce măsura X. Am exprimat un punct de vedere, care este bine să fie cunoscut, pentru că, repet, atunci când vrei să stimulezi dezvoltarea în diferite domenii de activitate, ai foarte multe pârghii la dispoziție, pe care le poți folosi fără a genera discriminare .

Hai să fim cinstiți, la ora actuală s-a ajuns în situația, nu din cauza celor care lucrează în IT sau a companiilor din IT, ci din cauza Guvernului și a reglementărilor idioate în care nu numai că există o scutire de plată a impozitului dar, la ora actuală, se plătesc din buget, parțial, contribuțiile de asigurări de sănătate pentru angajații din zona IT.

Păi, oricine poate să ceară în momentul de față, domnule, plătiți-mi și mie contribuțiile de asigurări de sănătate. Repet, nu este vina celor care lucrează în IT, există pârghii foarte serioase de politici prin care poți să susții dezvoltarea, în anumite zone de activitate, fără a genera discriminări în raport cu alte categorii.

(Referitor la moțiunea de cenzură, credeți că veți întruni, de data aceasta, o majoritate? Pentru a existat un test pe care l-ați picat, la votul pentru șefia Camerei.)

Stimată doamnă, Parlamentul, astăzi, este oglinda votului din 2016. Rău ar fi pentru noi să nu depunem moțiune de cenzură. Vom utiliza toate argumentele posibile, sigur legale, constituționale, pe care le avem la dispoziție, de toate argumentele politice, vom acționa în numele unei voințe clar exprimate de cetățeni și vom încerca să obținem cât mai multe voturi pentru reușita acestei moțiuni de cenzură.

Pe de altă parte, poți să acuzi opoziția atunci când nu depune moțiune de cenzură, nu atunci când depune moțiune de cenzură și depune toate diligențele și toate eforturile pentru reușita acestei moțiuni de cenzură.

Pentru noi este clar, noi facem tot ce putem, tot ce este posibil pentru a asigura reușita acestei moțiuni de cenzură. De asemenea, am anunțat încă din primul moment de după anunțarea rezultatului alegerilor, că partidul Național Liberal este pregătit, în orice moment, să-și asigure răspunderea guvernării.

(Cum veți reuși să obțineți voturile celor din UDMR pentru moțiunea de cenzură dacă această ordonanță dată astăzi chiar avantajează aleșii locali ai UDMR?)

Eu cred că votul la o moțiune de cenzură exprimă susținerea sau nesusținerea unui Guvern, despre asta este vorba la moțiune de cenzură. Ca atare, lucrurile sunt simple, cine nu mai este de acord ca acest Guvern să funcționeze în continuare, votează moțiunea de cenzură, iar cine nu votează moțiunea de cenzură, înseamnă că sprijină acest Guvern.

Faptul că un Guvern ia o măsură sau alta, care poate să dea satisfacție unui partid sau unui grup parlamentar, nu trebuie să aibă nicio legătură cu rațiunile care stau la baza poziționării față de o moțiune de cenzură. Orice parlamentar, care are cât de cât o doză de realism, o doză de bun simț și care vrea să acționeze în respect față de voința cetățenilor, trebuie să voteze moțiunea de cenzură pentru a pune punct acestei guvernări, pentru că asta a fost voința clară, exprimată atât la referendum cât și la alegerile pentru Parlamentul European.

(Astăzi, la Guvern, au existat mai multe demisii și demiteri. Darius Vâlcov, șeful ANAF și chiar șefa CNAS. Considerați că asistăm la o schimbare a Guvernului sau doar la o descotorosire de oamenii lui Liviu Dragnea?)

Faptul că s-a emis o ordonanță de urgență, la presiunea baronilor roșii, îmi arată că acest Guvern nu mai este, poate, prizonierul lui Liviu Dragnea, dar este prizonierul acelorași oameni care îl butonau și pe Liviu Dragnea, și anume, baronii roșii, iar lupta noastră nu a fost numai cu Liviu Dragnea ci a fost cu PSD-ismul, ca formă de manifestare politică împotriva democrației, împotriva respectului față de cetățean și împotriva a tot ceea ce constituie normă, principiu, valoare, care stă la baza democrației și a economiei de piață.

Guvernul ne-a arătat astăzi, repet, că nu a înțeles nimic din voința exprimată de cetățeni, că nu este Guvernul României și că nu-i reprezintă pe români, ci că este sluga baronilor roșii, care dețin decizia absolută în partidul de guvernământ.

( Când încep negocierile asupra moțiunii de cenzură?)

Începând de astăzi s-au declanșat negocieri, discuții, atât cu grupuri parlamentare cât și cu parlamentari individuali. Am anunțat că pe lângă echipele de negociere, vor fi implicați în efortul de convingere toți parlamentarii Partidului Național Liberal.