De la început, spun sursele jurnalistice, Dan Barna și ai lui de la USR, au transmis președintelui Klaus Iohannis că nu îl vor susține la alegerile prezidențiale. Că ei și cei la de la PLUS vor avea propriul candidat.
”Foarte bine, ar fi anormal să nu aveți”, le-a răspuns președintele Iohannis.
Până aici, totul este în regulă. Chiar și dorința lor ca la o eventuală modificare a Constituției pentru a da forță rezultatului referendumului convocat de președinte pe temele Justiției să fie inclusă și prevederea potrivit căreia cei condamnați penal să nu mai poată fi admiși în funcții publice a fost acceptată de Președinte. Bine, au mai fost solicitări de modificare a prevederilor constituționale însă Președintele a dat un răspuns fără echivoc: întâi rezolvăm problemele pentru care a fost ținut referendumul și apoi trecem la alte probleme de interes comun pentru cetățeni. De exemplu, UDMR a cerut ca ordonanțele de urgență să fie interzise prin Constituție, prin abrogarea articolului care le conferă viață constituțională. Înclin să îi dau dreptate Președintelui. Cu cât legea de modificare a Constituției va fi mai bogată în prevederi, cu atât intenția de a face mai bine va fi mai greu de înțeles de către cetățeni. Cu o tematică clară, cum este independența Justiției, o astfel de lege ar fi mai ușor de înțeles și ar avea mult mai multe șanse să treacă de votul popular la viitorul referendum care va trebui să o aprobe.
Nu pot să nu fac o paranteză. În 2009, Traian Băsescu s-a folosit de un referendum pentru a modifica structura Parlamentului: eliminarea Senatului și formarea unui Parlament unicameral cu 300 de deputați. Văd că se revine cu insistență asupra acelui referendum de către anumiți susținători ai lui Băsescu de atunci (sau poate că și de astăzi!) sau de anumite persoane interesate să îl atace pe președintele Iohannis, și că președintele Iohannis ar trebui să îi dea forță juridică. Au trecut 10 ani de la referendumul lui Băsescu. Nici imediat după referendum, nici în cei cinci ani ai celui de al doilea mandat la Cotroceni ai lui Băsescu acesta nu s-a îngrijit să cheme la consultări partidele pentru a se construi legea care să modifice Constituția! În condițiile în care, Parlamentul era dominat de o majoritate ultra-confortabilă pentru Traian Băsescu - PDL+PSD+UNPR+UDMR+minorități! Ce a făcut Traian Băsescu după referendum a fost o nesimțire. A făcut dovada că acel referendum a fost doar o formă prin care a atras lumea la vot pe o temă falsă ca să nu piardă alegerile prezidențiale. Dacă era consecvent, dacă era serios, dacă era de bună credință, ar fi făcut ce face președintele Iohannis acum. Dacă! Dar nu a fost să fie.Să revin la ziua de ieri.
Presa spune: „Președintele Iohannis le-a cerut liderilor USR să colaboreze cu PNL, inclusiv într-o guvernare comună, pentru că ”trebuie făcut ceva pentru România”. Dacă USR și PNL nu își unesc eforturile pentru a construi împreună, există pericolul revenirii PSD în forță, i-a avertizat Klaus Iohannis.”
Tot de la presă aflăm că președintele Iohannis a fost refuzat de Dan Barna!
În declarațiile politice la ieșirea de la consultări, Dan Barna a precizat:
"Am încercat să analizăm şi calendarul posibil în perioada următoare şi am discutat şi pe marginea moţiunii de cenzură, pe care Opoziţia o va depune săptămâna viitoare, cel mai probabil. Şi am analizat diverse scenarii pentru viitor, din perspectiva aceasta, a posibilităţii ca moţiunea să treacă", a arătat Barna în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Cotroceni.
"Am precizat noi, dinainte de a primi această întrebare, că susţinem parlamentar orice variantă de guvern non-PSD, pe acele principii şi priorităţi pe care le-am menţionat: fără penali în funcţii publice, renunţarea la pensiile speciale, cu particularitatea celor militare şi ale magistraţilor, primari în două tururi - foarte important, un element la care ţinem foarte mult - şi Ordonanţa 114 să fie corectată, respinsă...Vedem care e cea mai bună variantă, pentru că efectiv alungăm companiile din ţară în momentul de faţă. (...) Da, orice variantă non-PSD de guvern care şi-ar asuma aceste obiective pe care USR le are pe agenda publică de trei ani de zile o vom susţine la nivel parlamentar"Hai să judecăm nu doar să luăm vorbele ca atare.
În Parlament sunt următoarele formațiuni politice, unele rezultate din alegeri, altele născute între timp dar care au luat parlamentari de la partidele parlamentare: PSD, PNL, ALDE, USR, UDMR, ProRomânia, PMP.
Un guvern „non-PSD” ar însemna să cuprindă toate celelalte partide. Dacă extragem și USR din „schemă”, ar rămâne doar PNL, ALDE, ProRomânia, UDMR, PMP la care s-ar adăuga independenții și deputații minorităților naționale.
Din declarațiile formațiunilor politice parlamentare, vedem că refuză să lucreze cu PNL mai toate partidele „luate în calcul”, cu excepția (probabil) a PMP. Nominal, vorbim de ranchiuna lui Tăriceanu și a celorlalți din ALDE, de ranchiuna lui Kelemen Hunor și a celor din UDMR pentru poziția foarte tranșantă a președintelui Ludovic Orban și a PNL privind politica UDMR în cârdășie cu PSD și ALDE dar și cu privire la politica Budapestei față de România, fără a neglija poziția PNL în PPE privind derapajele majore ale FIDESZ și Viktor Orban. Nu putem neglija nici declarația lui Victor Ponta potrivit căreia el nu va vota o moțiune de cenzură pentru ca în locul lui Dăncilă să devină prim-ministru Ludovic Orban, președintele PNL.
Să spunem că există o posibilitate ca acele formațiuni politice să accepte formarea unui guvern cu responsabilități foarte limitate (nu poate fi vorba despre un program de guvernare, având în vedere opțiunile lor politice), un guvern care să asigure, cu măsuri minime, unele reparații la legile proaste ale guvernării PSD-ALDE cu sprijinul UDMR (ar fi culmea ca ALDE și UDMR să le susțină!) și să pregătească alegerile care vin: prezidențialele, localele și parlamentarele. Misiunea este aproape imposibilă în condițiile acestea. Dar să mai adăugăm și condițiile „impuse” prin declarația lui Dan Barna: „ ... fără penali în funcţii publice, renunţarea la pensiile speciale, cu particularitatea celor militare şi ale magistraţilor, primari în două tururi - foarte important, un element la care ţinem foarte mult - şi Ordonanţa 114 să fie corectată, respinsă ...”.
Ce face Dan Barna și USR-ul lui, în numele și pe seama și a PLUS-ului condus de Dacian Ciolos, poate fi calificat ca perversiune politică. Ea are rațiune politică! Și ea perversă, dar prezentă în calculul USR. Dacă ar accepta propunerea președintelui Iohannis ar adăuga încă o apreciere la adresa acestuia din partea populației care este cu ochii pe clasa politică și acțiunile ei. După mintea celor din Alianța USR PLUS este mai periculos, pentru ei, să oprească printr-o angajare politică în Parlament dezastrul adus de PSD-ALDE și UDMR pentru țară printr-o alianță de guvernare cu PNL decât să lase treburile să curgă ca acum. Dezastrul adus de PSD-ALDE și UDMR este sursa susținerii politice a USR la recentele alegeri euro-parlamentare. Este cauza care duce în jos PSD-ALDE și ridică USR și PLUS. Este „mina de aur” a Alianței USR PLUS. Pentru a da o mai mare eficiență „exploatării”, PSD-ALDE trebuie să continue să producă dezastru în viața socială și economică a țării. Sunt sigur că vor recunoaște că această „luptă politică” a lor are consecințe sociale și economice deosebit de grave dar, la război ca la război, nu poți evita „victimele colaterale”. Creșterea politică a Alianței USR PLUS este mai importantă, pentru ei, decât stoparea acestei guvernări catastrofale. Este alegerea lor conștientă. Distrugerea politică a partidelor tradiționale, pentru ca partidele Alianței USR PLUS să poată fi puternice (prin preluarea electoratului acestor partide), nu poate avea loc fără consecințele tragice ale guvernării iresponsabile PSD-ALDE-UDMR.
Alianța USR PLUS va evita orice angajare care ar aduce un rezultat de succes prin oprirea guvernării PSD-ALDE-UDMR. Merg la moțiunea de cenzură, mai mulți merg, dar se pare că singurii care doresc ca moțiunea să treacă sunt cei de la PNL. Și ProRo spune că semnează moțiunea de cenzură, dar tot cu speranța că nu va avea succes. Pentru că și ProRo are ca sursă a succesului electoral guvernarea dezastruoasă a PSD și ALDE! Nu degeaba Victor Ponta a trecut la lauda „viitorilor” colegi din Parlamentul European: Alianța USR PLUS!
Suntem în fața ciudatei situații. PNL și PMP doresc ca această guvernare să plece, UDMR spune că semnează moțiunea de cenzură dar nu vrea cu PNL, Alianța USR PLUS și ProRo semnează moțiunea de cenzură dar ... nu vor ca ea să reușească. Iar România va fi victima colaterală. Interesul personal al noilor politicieni este mai presus de interesul național.
Acum, sincer. Cine sunt susținătorii Alianței USR PLUS? Nu au venit dintr-o lume paralelă. Ei bine, după toate semnele, sunt foști membri și susținători ai unor lideri politici sau ai unor partide care nu mai sunt semnificativi pe scena politică - susținători ai lui Băsescu, ai Elenei Udrea, ai lui Mihai Răzvan Ungureanu cu Forța lui Civică, ai lui Vadim Tudor, foști membri și susținători ai PNȚCD, PNL, PSD etc. Sunt, evident, membri și susținători care nu au făcut politică însă aceștia nu pot depăși 1-2% dintre membrii și susținătorii lor. Ce naiba, nu știu ca populația României să se fi înlocuit atât de repede!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu