marți, 4 iunie 2019
DECLARAȚIILE DE PRESĂ ALE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL REUNIUNII BPN AL PNL – 03 IUNIE 2019
PNL a luat decizia privitoare la componenţa delegaţiei care va reprezenta partidul la negocierile declanşate de preşedintele României, Klaus Iohannis, după referendumul iniţiat de preşedinte, care a fost validat printr-un vot masiv al cetăţenilor. PNL va fi reprezentat de preşedintele partidului şi de reprezentanţii primelor patru filiale judeţene în ordinea scorului la alegerile pentru Parlamentul European, respectiv doamna prim-vicepreşedinte Raluca Turcan, domnul vicepreşedinte Florin Roman, domnul vicepreşedinte Ionuţ Ştefan, reprezentând Vrancea, şi domnul preşedinte al PNL Bistriţa, Nelu Turc. Aceasta va fi componența delegației. De asemenea, mandatul este foarte clar. Pentru noi, voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului este literă de lege și vom susține toate demersurile inițiate de președintele României, pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului.
A doua temă pe care vreau să o abordez este legată de nerușinarea acestui Guvern. La o săptămână dupa ce românii, în cadrul referendumului, au hotărât clar la întrebarea numărul 2, că nu mai vor OUG pe justiție și că vor un control constituțional al Ordonanțelor, care să fie declanșat și de alte instituții în afara Avocatului Poporului, Guvernul, încălcând grosolan voința românilor, emite OUG, prin care vrea eternizarea baronilor PSD, baronilor roșii, prin schimbarea sistemului de alegere a președinților de Consilii Județene, mai precis, modificând modul de alegere și anume, alegerea lor direct printr-o majoritate relativ.
Această decizie nerușinată, complet neconstituțională, contravine atât voinței românilor exprimată la referendum cât și voinței generale, cvasi-generale, care există în societatea românească, care susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Nu putem înțelege în ce a constat urgența adoptării unui astfel de act normativ. Nu putem înțelege de ce nu s-a putut ca la proiectul de lege inițiat de Partidul Național Liberal, privind alegerea primarilor în două tururi, de ce nu a putut majoritatea parlamentară să vină cu un amendament în dezbaterea parlamentară și să propună în dezbatere parlamentară punctul de vedere pe care îl au privitor la alegerea președinților de Consilii Județene.
Este clar că acest Guvern a rămas prizonierul baronilor roșii, prizonierii lui Oprișan, prizonierii lui Bădălău, lui Paul Stănescu și a tuturor figurilor de tristă amintire, care și-au ținut județele în sărăcie și care au condus prin abuz și prin amenințare cetățenii din județele unde încă dețin funcția de președinți ai Consiliilor Județene.
Partidul Național Liberal nu poate accepta un astfel de mod de reglementare. Ne vom adresa Avocatului Poporului pentru a-i cere din nou să sesizeze Curtea Constituțională, privitor la adoptarea acestei OUG neconstituționale și așteptăm ca, de data asta, Avocatul Poporului, să țină cont de ce au hotărât românii la referendum, măcar pe ultima sută de metri ale mandatului său, care oricum este ilegală menținerea în funcție a domnului Avocat al Poporului, Victor Ciorbea.
Un alt punct privitor la activitatea Partidului Național Liberal. Am adoptat, de principiu, proiectul textului moțiunii de cezură, care va fi comunicat partenerilor noștri din opoziție, va fi deschis propunerilor și completărilor.
De asemenea, am stabilit negociatorii partidului și un calendar de negociere cu toate grupurile parlamentare, evident mai puțin grupul PSD și, de asemenea, implicarea tuturor membrilor BEX, care sunt în Parlament și a parlamentarilor PNL, în procesul de convingere a parlamentarilor de a susține această moțiune de cenzură.
Considerăm că românii au arătat clar, atât la referendum cât și la alegerile pentru Parlametul European, că nu mai vor să fie guvernați de aceast coaliție, care a obținut un scor mai mic decât scorul Partidului Național Liberal. PSD plus ALDE, repet, au obținut mai puține voturi decât voturile obținute de Partidul Național Liberal. Dacă adăguăm și voturile obținute de celelalte partide de opoziție este clar că pentru orice om care are bun simț, există o voință zdrobitoare în societatea românească, pentru a înceta această guvernare toxică, această guvernare care nenorocește România și care riscă să aducă România pe prăpastie.
Partidul Național Liberal va face toate eforturile posibile de negociere pentru a convinge parteneri din opoziție, grupuri parlamentare, parlamentari individuali, să voteze moțiunea de cenzură, pentru a transpune în practică voința exprimată de români.
Așa cum am anunțat, Partidul Național Liberal, prin președintele PNL diaspora, Viorel Badea, a depus un denunț la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împotriva ministrului de Externe, pentru săvârșirea infracțiunii de împiedicare a exercitării dreptului de vot de către românii din diaspora. Solicităm Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, să ancheteze cu celeritate, să treacă imediat la identificarea faptelor și responsabililor pentru împiedicarea exercitării votului de către zeci de mii de români, dacă nu și mai mult, din diaspora românească.
Nu există o infracțiune mai gravă decât aceea de a împiedica exercitarea dreptului de vot. Într-o democrație, cetățenii sunt cei care dețin suveranitatea și ei sunt aceia care trebuie să dea direcția societății, prin intermediul votului pe care și-l exprimă în diferite scrutine electorale. Ca atare, nu vrem să se ajungă în situația în care s-a ajuns după alegerile din 2014, poate dacă ar fi existat o anchetă mai serioasă și ar fi fost identificați făptașii, nu și-ar fi mai permis nimeni să împiedice dreptul de vot al cetățenilor români din diaspora, așa cum s-a întâmplat în cadrul referendumului și a alegerilor europarlamentare din 2019.
Nu în ultimul rând, din nou spun că actuala majoritate își arată nesimțirea, nerușinarea și lipsa totală de respect față de cetățenii români. Cum am promis, am solicitat, sub rezerva finalizării raportului, introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind votul prin corespondență la alegerile parlamentare și prezidențiale, de asemenea, introducerea în dezbatere a proiectului de lege privind introducerea votului electronic, pentru a permite cetățenilor români să-și exercite neîngrădit dreptul de vot, fie prin votul prin corespondență, fie prin votul electronic.
Din păcate, majoritatea PSD – ALDE a respins propunerea noastră de introducere pe ordinea de zi, iar în ceea ce privește proiectul inițiat de opoziție, privind constituirea unei comisii de anchetă la nivelul Camerei Deputaților pentru a analiza gravele încălcări ale legii care s-au petrecut în diaspora, a fost trecut pe punctul 35, adică, a fost amânat, de facto, pentru că se știe foarte clar că pe ordinea de zi a Camerei Deputaților nu se va ajunge la punctul 35 și practic a fost amânată, de facto, probabil la calendele grecești, adoptarea proiectului de hotărâre privind comisia de anchetă inițiat de opoziție.
Închei expunerea mea prin a vă anunța că la nivelul Municipiului București, din șapte președinți, președintele PNL București și cinci președinți de sectoare, au decis să-și depună demisia de onoare, în urma rezultatului obținut de Partidul Național Liberal în București. De asemenea, un al șaptelea președinte, care nu și-a prezentat demisia, a fost demis din funcție prin votul Biroului Politic Național.
De asemenea, Biroul Politic Național a luat decizia de dizolvare a Biroului Permanent pe Municipiul București și a Birourilor Permanente din toate sectoarele. Biroul Politic Național m-a mandatat pe mine, ca președinte al Partidului Național Liberal, ca în termen de două săptămâni să formulez o propunere de relansare a Partidului Național Liberal în București și de asemenea, să propun președintele interimar pe București și cei 6 președinți de sectoare de la nivelul Bucureștiului.
Le mulțumesc tuturor colegilor din Partidul Național Liberal, din organizațiile din București, le mulțumesc în special acelora care au făcut campanie, au făcut eforturi pentru a promova imaginea Partidului Național Liberal, s-au bătut pentru a obține un scor cât mai bun al Partidului Național Liberal în București. Această decizie este una care se datorează, în mod evident, decalajului foarte mare dintre scorul național al partidului, și anume 27% și scorul obținut de filialele din București și de filiala Municipiului București. Toți membrii Partidului Național Liberal, care muncesc pentru partid, care au pus osul la treabă, care au fost loiali partidului și care au depus eforturi pentru a crește imaginea partidului, pentru a îmbunătății imaginea partidului, vor fi parte din noua construcție și îi asigur că alături de toți ceilalți care vor veni alături de Partidul Național Liberal, vor face parte dintr-o echipă care va crește spectaculos performanța Partidului Național Liberal la nivelul Municipiului București.
(În comunicatul de presă, domnul Cristian Bușoi, anunță că o parte din vină aparține și conducerii PNL la nivel național pentru scorul obținut pe București. Îi împărtășiți această opinie?)
Partidul Național Liberal a câștigat alegerile la nivel național cu un scor de 27%. Orice comentariu nu își are rostul.
(Ne puteți spune cu ce mandat veți merge la Cotroceni? Care este viziunea dumneavoastră legată de transpunerea efectului referendumului, dacă ați găsit deja soluții?)
Sigur că avem soluțiile pe care le-am analizat, așteptăm soluțiile prezentate de președinte. Președintele României a inițiat acest referendum care a fost validat cu un scor remarcabil și care a arătat clar care este voința românilor, tocmai de aceea așteptăm propunerile președintelui. Vom veni și noi, evident, cu punctele noastre de vedere, deși în ce mă privește sunt convins că președintele României a gândit și pașii următori și exact cum și Partidul Național Liberal, încă din primul moment în care președintele României a luat decizia de a convoca referendumul, a fost alături de președintele României, la fel și în ceea ce privește transpunerea deciziei luate de cetățeni în fapt, vom fi alături de cetățenii României și vom susține propunerile președintelui Klaus Iohannis.
(Despre plata impozitului pe venit din domeniul IT, domnul Rareș Bogdan spunea că nu vă împărtășește această declarație. Voiam să vă întreb dacă dumneavoastră o veți susține în continuare)
Partidul Național Liberal a adoptat un document în cadrul Consiliului Național, care se numește “Principiile bunei guvernări”. Evident că între principiile bunei guvernări este inclusă transpunerea principiului non-discriminării și egalității efective în fața legii, care înseamnă inclusiv egalitate din punct de vedere fiscal. Sigur că eu nu am anunțat că avem o măsură pe care am decis-o în cadrul programului de guvernare, mi-am exprimat un punct de vedere, pe care îl susțin și anume că, mi se pare normal ca orice cetățean român care obține venituri, indiferent că sunt obținute din dividende, că sunt obținute din drepturi de autor, că sunt obținute din muncă salarială, că sunt obținute din activități independente desfășurate, toți plătesc impozite și mi se pare perfect normal ca toate categoriile de cetățeni români, care înregistrează venituri, așa cum toți plătesc impozit, să plătească și cei care nu plătesc azi impozit, dar, repet, Partidul Național Liberal nu va lua nicio decizie fără consultarea mediului de afaceri a partenerilor sociali. Partidului Național Liberal garantează exact ceea ce am spus printre principiile bunei guvernări, că orice decizie va fi rezultatul unui dialog, a unei dezbateri ample și a unor fundamentări sub forma studiilor de impact și că orice măsură pe care o vom introduce în programul de guvernare va fi o măsură care va lăsa predictibilitate pentru mediul de afaceri și termeni de aplicare, astfel încât pe orice domeniu, orice măsură să aibă posibilitatea mediul de afaceri să se adapteze unei astfel de măsuri.
N-am nimic cu cei care lucrează în IT. Ceea ce am spus a fost legat de modul în care PSD gândește politicile creând privilegii pentru unii din dorința de a-și dezvolta un electorat captiv. Am mai dat și alte exemple. Vă dau numai un exemplu, voucherele de vacanță. Nu mi se pare normal ca toți angajații din sectorul public să beneficieze de vouchere de vacanță, în timp ce angajații din mediul privat să beneficieze de vouchere de vacanță numai dacă dorește compania. Din acest motiv, noi avem o propunere tot pentru eliminarea discriminării, permițând companiile să deducă costul cu acordarea voucherelor de vacanță, astfel încât să permitem egalitatea de tratament între cei care lucrează în mediul privat și cei care lucrează în sectorul public.
Un alt mod de eliminare a discriminărilor, pe care nici măcar astăzi nu este îndreptat, a fost cel legat de românii care au lucrat în grupa I și grupa II de muncă, care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2012 și cărora li s-a refuzat recalcularea pensiilor din 2015 până astăzi, creându-se discriminare evidentă între cei care au lucrat în grupa I și grupa II de muncă și care s-au pensionat după 1 ianuarie 2012 și cei care s-au pensionat înainte de 1 ianuarie 2012. Sunt multe alte discriminări care operează în spațiul public și care fac rabat de la un principiu fundamental, care este principiul constituțional și care este izvorât din filosofia liberală, principiul egalității în fața legii, principiul egalității de șanse, principiul egalității de tratament din partea autorităților.
( În România, în momentul de față, este un teren propice pentru investiții în IT? Avem foarte multe companii care activează în România tocmai pe acest domeniu. Dacă se ajunge la implementarea unei asemenea măsuri de fiscalizare, nu vă temeți că specialiștii noștri ar putea să-și ia laptopul în brațe și să plece peste hotare iar companiile care au investit deja, să plece în altă țară?)
România are nevoie de reindustrializare. Ce o să facem, o să dăm facilități fiscale pentru toți inginerii TCM, inginerii de mașini-unelte, de utilaj tehnologic, pentru toți maeștrii, pentru toți prelucrătorii prin așchiere? România are nevoie să-și relanseze industria de petrol și gaze. Ce o să facem, o să dăm facilități pentru toți ?
România se confruntă cu un exod al medicilor. Ce o să facem, o să folosim ca și mijloc de a preveni plecare unor oameni care dețin specializări într-un domeniu sau altul, să generalizăm? Păi, în România nu o să mai plătească nimeni impozit, la un moment dat.
Nimeni nu a spus că de mâine, Partidul Național Liberal va introduce măsura X. Am exprimat un punct de vedere, care este bine să fie cunoscut, pentru că, repet, atunci când vrei să stimulezi dezvoltarea în diferite domenii de activitate, ai foarte multe pârghii la dispoziție, pe care le poți folosi fără a genera discriminare .
Hai să fim cinstiți, la ora actuală s-a ajuns în situația, nu din cauza celor care lucrează în IT sau a companiilor din IT, ci din cauza Guvernului și a reglementărilor idioate în care nu numai că există o scutire de plată a impozitului dar, la ora actuală, se plătesc din buget, parțial, contribuțiile de asigurări de sănătate pentru angajații din zona IT.
Păi, oricine poate să ceară în momentul de față, domnule, plătiți-mi și mie contribuțiile de asigurări de sănătate. Repet, nu este vina celor care lucrează în IT, există pârghii foarte serioase de politici prin care poți să susții dezvoltarea, în anumite zone de activitate, fără a genera discriminări în raport cu alte categorii.
(Referitor la moțiunea de cenzură, credeți că veți întruni, de data aceasta, o majoritate? Pentru a existat un test pe care l-ați picat, la votul pentru șefia Camerei.)
Stimată doamnă, Parlamentul, astăzi, este oglinda votului din 2016. Rău ar fi pentru noi să nu depunem moțiune de cenzură. Vom utiliza toate argumentele posibile, sigur legale, constituționale, pe care le avem la dispoziție, de toate argumentele politice, vom acționa în numele unei voințe clar exprimate de cetățeni și vom încerca să obținem cât mai multe voturi pentru reușita acestei moțiuni de cenzură.
Pe de altă parte, poți să acuzi opoziția atunci când nu depune moțiune de cenzură, nu atunci când depune moțiune de cenzură și depune toate diligențele și toate eforturile pentru reușita acestei moțiuni de cenzură.
Pentru noi este clar, noi facem tot ce putem, tot ce este posibil pentru a asigura reușita acestei moțiuni de cenzură. De asemenea, am anunțat încă din primul moment de după anunțarea rezultatului alegerilor, că partidul Național Liberal este pregătit, în orice moment, să-și asigure răspunderea guvernării.
(Cum veți reuși să obțineți voturile celor din UDMR pentru moțiunea de cenzură dacă această ordonanță dată astăzi chiar avantajează aleșii locali ai UDMR?)
Eu cred că votul la o moțiune de cenzură exprimă susținerea sau nesusținerea unui Guvern, despre asta este vorba la moțiune de cenzură. Ca atare, lucrurile sunt simple, cine nu mai este de acord ca acest Guvern să funcționeze în continuare, votează moțiunea de cenzură, iar cine nu votează moțiunea de cenzură, înseamnă că sprijină acest Guvern.
Faptul că un Guvern ia o măsură sau alta, care poate să dea satisfacție unui partid sau unui grup parlamentar, nu trebuie să aibă nicio legătură cu rațiunile care stau la baza poziționării față de o moțiune de cenzură. Orice parlamentar, care are cât de cât o doză de realism, o doză de bun simț și care vrea să acționeze în respect față de voința cetățenilor, trebuie să voteze moțiunea de cenzură pentru a pune punct acestei guvernări, pentru că asta a fost voința clară, exprimată atât la referendum cât și la alegerile pentru Parlamentul European.
(Astăzi, la Guvern, au existat mai multe demisii și demiteri. Darius Vâlcov, șeful ANAF și chiar șefa CNAS. Considerați că asistăm la o schimbare a Guvernului sau doar la o descotorosire de oamenii lui Liviu Dragnea?)
Faptul că s-a emis o ordonanță de urgență, la presiunea baronilor roșii, îmi arată că acest Guvern nu mai este, poate, prizonierul lui Liviu Dragnea, dar este prizonierul acelorași oameni care îl butonau și pe Liviu Dragnea, și anume, baronii roșii, iar lupta noastră nu a fost numai cu Liviu Dragnea ci a fost cu PSD-ismul, ca formă de manifestare politică împotriva democrației, împotriva respectului față de cetățean și împotriva a tot ceea ce constituie normă, principiu, valoare, care stă la baza democrației și a economiei de piață.
Guvernul ne-a arătat astăzi, repet, că nu a înțeles nimic din voința exprimată de cetățeni, că nu este Guvernul României și că nu-i reprezintă pe români, ci că este sluga baronilor roșii, care dețin decizia absolută în partidul de guvernământ.
( Când încep negocierile asupra moțiunii de cenzură?)
Începând de astăzi s-au declanșat negocieri, discuții, atât cu grupuri parlamentare cât și cu parlamentari individuali. Am anunțat că pe lângă echipele de negociere, vor fi implicați în efortul de convingere toți parlamentarii Partidului Național Liberal.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu