marți, 4 iunie 2019

Declarația președintelui Ludovic Orban după întâlnirea delegației PNL cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni


DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL CONSULTĂRILOR DE LA COTROCENI, PE TEMA REFERENDUMULUI PE JUSTIȚIE (04 IUNIE 2019)

Bună ziua,

Delegația Partidului Național Liberal a participat la consultările demarate de președintele României. Poziția exprimată de noi este foarte simplă. Voința cetățenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de președintele României, referendum validat cu un scor extrem de mare, reprezintă lege pentru noi și Partidul Național Liberal susține toate demersurile președintelui României, Klaus Iohannis, pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni la acest referendum.

De asemenea, am abordat și subiectul legislației în domeniul justiției. Susținem clar ideea de refacere a dezbaterilor publice, pentru a genera o legislație europeană în domeniul justiției, care să fie conformă cu recomandările din Mecanismul de Cooperare și Verificare, care să țină cont de recomandările formulate de Comisia de la Veneția și să țină cont de Grupul Statelor împotriva Corupției .

Partidul Național Liberal va susține toate inițiativele de reviziure a Constituției și orice alte inițiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voința exprimată de cetățeni și pentru a asigura că voința cetățenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum și anume că România trebuie condusă de oameni cinstiți, de oameni corecți, de oameni care respectă legea, această voință să fie transpusă în realitate.

(Cu privire la OUG pentru șefii de Consilii Județene, dumneavoastră ați adus mai multe critici (..)În același timp există mai mulți șefi de Consilii Județene(..) care și-au dat acordul pentru această OUG. Există o dublă măsură, v-ați consultat înainte?)           

Partidul Național Liberal are o poziție oficială care este exprimată prin decizia organismelor de conducere, prin vocea presedintelui Partidului Național Liberal. Este rușinos pentru Oprișan, că se prevalează de o consultare internă facută în cadrul Uniunii Consiliilor Județene, o consultare internă care nu avea niciun fel de rost de a stabili care este poziția noastră ca și partid, ci pur și simplu era o consultare în interiorul  Uniunii Naționale a Consiliilor Județene.

Poziția oficială a Partidului Național Liberal,  este poziția exprimată de mine. Prin această OUG, Guvernul a arătat că este în continuare prizonierul vechililor roșii, care au șantajat Guvernul ca să emită o astfel de Ordonanță anti-constituțională, nedemocratică, care nu are nicio legătură cu voința exprimată de cetățeni. La referendum, în mod clar, cetățenii s-au pronunțat la a doua întrebare împotriva reglementării prin OUG în domeniul justiției și de asemenea, pentru dezvoltarea unui mecanism a unei proceduri prin care și alte entități în afara Avocatului Poporului să poată să sesizeze Curtea Constituțională.

Avem la dispoziție până la modificarea Constituției, până la transpunerea în noua formă a  Constituției a acestei voințe exprimate de cetățeni, soluția de a sesiza Avocatul Poporului și vom sesiza Avocatul Poporului cerându-i să atace la Curtea Constituțională această Ordonanță.

(Domnul Flutur sau doamna Câmpeanu nu v-au consultat înainte de a emite acest punct de vedere, chiar dacă era în cadrul...)

Poziția oficială este poziția Partidului Național Liberal, această poziție am exprimat-o public.


(Președintele spunea înainte de a începe consultările cu dv. că este optimist în privința conturării unei majorități în Parlament. Ați discutat despre acest subiect?)

Noi am prezentat poziția Partidului Național Liberal de susținere necondiționată a propunerilor de revizuire ale Constituției, pe care le va formula preșdintele României la dezbaterea în Parlament și în cadrul referendumului de revizuire a Constituției.

Nu putem prezenta punctele de vedere ale celorlalte partide. Pe de altă parte, o spun apăsat. Nu cred că poate vreun partid politic din România, astăzi, care este reprezentat în Parlamentul României și care vrea să mai supraviețuiască următoarelor alegeri, cred că niciun partid politic nu-și poate permite  să nu susțină voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului convocat de președintele României și mă bucur foarte mult că președintele României a demarat aceste consultări, a preluat această inițiativă pentru a avea garanția clară că vor fi transpuse în modificări ale Constituției toate cererile formulate de cetățeni cu ocazia acestui referendum.

(Veți merge pe varianta referendumului pentru modificarea Constituției odată cu alegerile prezidențiale?)

Există o procedură privitoare la revizuirea Constituției, o procedură care stabilește mai mulți pași.

Din punctul meu de vedere, ar fi o soluție foarte bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidențiale pentru că, dacă tot organizăm scrutinul de alegeri prezidențiale este și mai bine și mai potrivit și mai ieftin ca să organizăm și referendumul de revizuire a Constituției cu ocazia acestor alegeri, cu atât mai mult cu cât așa cum mă aștept și eu și aici, chiar am spus că nu cred că va exista vreun partid politic, care să se opună voinței exprimate de cetățeni și care să nu susțină revizuirea Constituției, în conformitate cu voința exprimată de cetățeni. Ca atare, nu cred că o sa fie o dezbatere polemică pe această temă.

(Pentru acest Referendumul de revizuire a Constituției PNL preferă mai degrabă localele sau prezidențialele)

Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituționale, conforme voinței cetățenilor, cât mai repede posibil. Pentru că știm foarte bine că tactica tergiversării poate să creeze pentru anumite forțe politici, care, probabil, nu își doresc, în fapt, acest lucru, pretext pentru a amâna adoptarea acestor modificări, în speranța că poate nu o sa fie adoptate.

Eu cred că acest referendum și toată procedura de revizuire a Constituției în conformitate cu voința exprimată de cetățeni la acest referendum trebuie să se deruleze într-un ritm cât mai rapid posibil.

(Dan Barna a anunțat că se scrie deja moțiunea de cenzură, că a discutat cu dv, cei de la PNL. Când ar trebui depusă această moțiune? Președintele spunea săptămâna trecută că el ar lucra deja textul final)

Practic, acum, este o operă de armonizare a contribuțiilor fiecărui partid. Textul moțiunii de cenzură va fi gata foarte curând, sigur, vom consulta toate celelalte grupuri parlamentare cu care suntem în curs de negociere sau vom declanșa negocieri pentru a aduce la o formă agreată de toți cei care vor susține moțiunea de cenzură și acest text când va fi gata, va fi făcut public.

De asemenea, am anunțat foarte clar că nu vom aștepta foarte mult timp până să depunem moțiunea de cenzură, decât timpul necesar pentru a putea purta negocierile cu grupurile parlamentare, care se asociază moțiunii de cenzură și ca atare, vom depune moțiunea de cenzură cât mai repede posibil, în momentul în care vor fi finalizate negocierile. Vă dați seama că nu o sa așteptăm vacanța parlamentară.

(Subiectul moțiunii de cenzură  a fost atins în consultările cu președintele Klaus Iohannis?)

Nu a făcut parte din subiectul acestor negocieri.


Niciun comentariu: