Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
18:00 | 28 August 2019
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 28 august a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.
„Bună ziua!
Degringolada de la nivelul guvernării, care s-a accentuat în aceste zile, confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să-i trateze pe români. Propriile lor interese sunt, din nou, mai presus de interesele cetățeanului și de guvernarea acestei țări pentru oameni.
Nu ar trebui să fie, însă, nicio surpriză pentru nimeni. Dimpotrivă, este rezultatul firesc a doi ani și jumătate de guvernare haotică, incompetentă și coruptă. Prin votul din 26 mai, românii le-au transmis PSD și ALDE un mesaj extrem de clar, pe care ei, PSD și ALDE, pur și simplu se fac că nu îl înțeleg.
Într-o Românie normală, un vot precum cel de la referendumul din 26 mai ar fi determinat demisia imediată a Guvernului. Când 6,4 milioane de români îți spun direct că duci țara pe un drum greșit, nu îți mai rămâne nimic altceva de făcut decât să pleci acasă.
În continuare sunt convins că un guvern PSD nu este potrivit pentru România și nu poate să rămână în funcțiune. Această guvernare toxică este încă ținută în viață de configurația parlamentară votată în decembrie 2016.
România parcurge o criză guvernamentală, dar eu nu voi gira, prin deciziile mele, susținerea acestui guvern. PSD și ALDE, deopotrivă, sunt vinovate pentru eșecul acestei guvernări.
Încercările ALDE de a se spăla acum pe mâini și de a se ține departe de această guvernare sunt pur și simplu ridicole. După ce ai stat la aceeași masă cu PSD și ai luat măsuri împotriva românilor și a României, după ce ai girat masacrarea legilor justiției și adoptarea de măsuri economice greșite, nu mai păcălești pe nimeni că nu ești vinovat.
Având în vedere toate acestea, iată care sunt deciziile pe care le-am luat:
În primul rând, nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier.
Resping propunerea pentru ministrul justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu.
Resping propunerea pentru Ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educația – zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă.
Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții.
România are nevoie de o schimbare autentică și profundă, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în acești ani și pentru a pregăti o nouă guvernare care de data aceasta să lupte pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, așa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă.
De-a lungul mandatului meu, am protejat democrația în momente cruciale, am menținut România pe drumul său european, am blocat multe dintre asalturile asupra justiției, am mobilizat 6,4 milioane de români pentru a salva lupta anticorupție, m-am implicat pentru a garanta dreptul românilor din diaspora de a vota în condiții normale și decente.
Însă toate acestea nu sunt suficiente. După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituțional, putem face mult mai mult împreună.
Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze.
Dacă – dacă – noua configurație a guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziția mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care îl merită și îl doresc majoritatea românilor.
Nu voi permite PSD să își bată joc de România și de români!
Dacă însă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluții corecte, democratice și constituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă.
Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern și care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză.
Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care și eu, dar și mulți alți oameni de bună credință, pro-europeni, pro-occidentali, susținători ai democrației și statului de drept, o sprijinim.
Indiferent, însă, de situația politică internă, România rămâne o țară stabilă, o democrație consolidată, cu multe instituții încă puternice și eficiente, cu o economie privată funcțională și dinamică, cu o societate civilă implicată și activă.
Românii sunt dinamici, reacționează și își cer drepturile, iar clasa politică trebuie să reacționeze corect și normal, pentru a pune în aplicare votul românilor.
Da, avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România, care să asigure o bună guvernare și să susțină lupta anticorupție. Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu.
Dar nimic dintre toate acestea nu se poate realiza fără sprijinul, implicarea și participarea cetățenilor României.
De aceea, dragi români, contez pe votul vostru, fiindcă doar împreună putem să construim România normală!”
miercuri, 28 august 2019
luni, 26 august 2019
Vine moțiunea de cenzură
Declarații de presă, 26.08.2019 |
DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN ȘI ALE PRIM-VICEPREȘEDINTELUI PNL, RAREȘ BOGDAN, LA FINALUL REUNIUNII BIROULUI EXECUTIV AL PNL, 26 AUGUST 2019
Ludovic Orban
Bună ziua!
Partidul Național Liberal a luat astăzi în dezbatere situația politică și a luat decizia depunerii unei moțiuni de cenzură, cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai probabilă destrămarea coaliției de guvernare și retragerea unui partid din coaliția de guvernare.
Practic, am decis să demarăm, imediat după decizii, procedurile privitoare la moțiunea de cenzură și am mandatat liderii grupurilor parlamentare să demareze consultări cu liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul României, evident, mai puțin grupurile parlamentare ale PSD.
Obiectivul fundamental al Partidului Național Liberal afirmat în repetate rânduri este acela de a pune capăt cât mai repede posibil acestei guvernări toxice, care face un rău imens României.
Oricând vom avea capacitatea de a obține o majoritate parlamentară, care să voteze demiterea acestui guvern, Partidul Național Liberal va face acest lucru și demarăm, practic, negocierile pentru moțiunea de cenzură.
În ceea ce ne privește, în cazul unui succes al moțiunii de cenzură, obiectivul nostru este un obiectiv democratic, legitim, și anume acela de a da din nou puterea cetățenilor români să aleagă un Parlament legitim prin intermediul alegerilor anticipate.
Partidul Național Liberal este pregătit în orice moment să își asume răspunderea guvernării. Ne dorim, în schimb, ca acest lucru să se petreacă după ce puterea va fi conferită din nou cetățenilor români, care să aibă capacitatea de a alege un Parlament legitim , conform voinței actualei existente în societatea românească și care să confere o majoritate guvernamentală legitimă, care să poată să realizeze proiectul de ridicare al României, pe care îl are președintele României și Partidul Național Liberal.
Îl invit pe domnul prim-vicepreședinte politic al Partidului Național Liberal, Rareș Bogdan, să vă adreseze mesajul.
Rareș Bogdan
Vă mulțumesc, domnule președinte!
Bună ziua, dragi români, dragi foști colegi!
Este o comunicare extrem de scurtă pe care vreau să o fac. În această dimineață, am primit informații extrem de importante, de la Bruxelles, legate de cele două candidaturi pe care România le-a propus pentru poziția de comisar european. Informațiile sunt extrem de grave atât pentru constituirea Comisiei dar și pentru imaginea României, pentru șansele ca unul dintre cei doi, doamna Plumb sau domnul Nica, să ajungă comisar european sunt egale cu zero, mai mult, în acest moment, România este singura țară care a făcut propuneri inacceptabile.
O somăm pe doamna Viorica Dăncilă, încă premier al României, să treacă de îndată la alte propuneri, să facă o altă propunere acceptabilă pentru Bruxelles, acceptabilă pentru România, care să întrunească votul majorității.
De asemenea, suntem absolut convinși că nu s-a consultat, în aceste două propuneri făcute, cu președintele României și considerăm că este vorba despre comisarul din partea României, nu al PSD, nu al ALDE, nu al doamnei Dăncilă și este foarte important să aibă o discuție cu președintele României vizavi de această propunere.
Vă mulțumesc!
miercuri, 21 august 2019
Declarația comună
Declarația Comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump
20 August 2019
Ca Președinți ai României și Statelor Unite ale Americii, acționăm împreună, ca prieteni și aliați, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust și durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunități pentru creșterea securității, dezvoltării și prosperității, și pentru a răspunde mai bine provocărilor și responsabilităților globale pe care le împărtășim.
Rememorăm Revoluția din Decembrie de acum 30 de ani, când românii curajoși au înlăturat o dictatură brutală și au îndreptat țara pe calea democrației, a statului de drept și a economiei de piață. Anul acesta am marcat, de asemenea, cu mândrie, și aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Împreună, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forțelor noastre armate și pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităților. Militarii noștri acționează umăr la umăr pentru apărarea libertății și în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G.
România și Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate națională. Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei. România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile.
Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune.
România și Statele Unite evidențiază cu mândrie creșterea substanțială a schimburilor comerciale dintre cele două țări, precum și interesul nostru comun pentru crearea unui climat investițional care să ofere transparență, predictibilitate și stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relația comercială și să încurajăm creșterea investițiilor în ambele țări.
Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA.
20 August 2019
Ca Președinți ai României și Statelor Unite ale Americii, acționăm împreună, ca prieteni și aliați, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust și durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunități pentru creșterea securității, dezvoltării și prosperității, și pentru a răspunde mai bine provocărilor și responsabilităților globale pe care le împărtășim.
Rememorăm Revoluția din Decembrie de acum 30 de ani, când românii curajoși au înlăturat o dictatură brutală și au îndreptat țara pe calea democrației, a statului de drept și a economiei de piață. Anul acesta am marcat, de asemenea, cu mândrie, și aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Împreună, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forțelor noastre armate și pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităților. Militarii noștri acționează umăr la umăr pentru apărarea libertății și în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G.
România și Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate națională. Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei. România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile.
Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune.
România și Statele Unite evidențiază cu mândrie creșterea substanțială a schimburilor comerciale dintre cele două țări, precum și interesul nostru comun pentru crearea unui climat investițional care să ofere transparență, predictibilitate și stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relația comercială și să încurajăm creșterea investițiilor în ambele țări.
Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA.
Declarațiile de presă la finalul discuțiilor cu Donald Trump
23:00 | 20 August 2019 | Statele Unite ale Americii
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 20 august a.c., la Washington, D.C., o declarație de presă, la finalul vizitei în Statele Unite ale Americii.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Bună seara!
Am avut astăzi o întâlnire excelentă, la Casa Albă, cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump, la un pic peste doi ani de la ultima noastră întâlnire bilaterală care a avut loc tot aici, la Casa Albă.
Am discutat cu Președintele Trump, în mod pragmatic și deschis, despre căile de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic care, după 22 de ani de la lansarea sa, este puternic și substanțial, având un potențial deosebit pe care împreună putem să îl valorificăm în continuare.
Am subliniat că, personal, voi continua să fiu implicat total în dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Președintele Trump a apreciat sprijinul puternic pe care românii, într-o majoritate covârșitoare, îl dau relației cu Statele Unite ale Americii.
I-am transmis domnului Președinte Trump, așa cum spuneam ultima dată când m-am aflat la Washington, că relația transatlantică este vitală pentru civilizația și valorile noastre occidentale și continui să cred cu fermitate acest lucru, mai ales acum, după ce România a încheiat cu succes Președinția Consiliului Uniunii Europene.
Pe parcursul acestui mandat la Uniunea Europeană am avut ocazia să ne coordonăm eficient cu Statele Unite pe dosare de interes reciproc, în spiritul solidarității și cooperării transatlantice.
Sunt convins că Parteneriatul nostru Strategic va continua să genereze rezultate pozitive pentru România, pentru Statele Unite ale Americii și comunitatea transatlantică în general.
Am adoptat împreună, astăzi, o declarație comună. Este prima dată când am făcut acest pas, și, în acest sens, Declarația este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.
Este esențială dezvoltarea acestui Parteneriat în toate domeniile sale, aducând la nivelul de excelență al cooperării politico-militare și de securitate și cooperarea economică, în domeniul energiei, inclusiv cea nucleară, unde este necesară o colaborare bilaterală intensificată, dar și în alte domenii.
Președintele Trump a exprimat o deosebită apreciere pentru faptul că România a fost primul stat aliat care, în mandatul său, a atins nivelul de 2% din PIB pentru apărare și continuă să își respecte acest angajament, prin achiziții strategice relevante pentru securitatea României și a NATO.
De asemenea, Președintele Trump ne-a mulțumit pentru prezența deosebită românească în Afganistan, unde suntem al 5-lea contributor dintre statele care sunt acolo, împreună cu forțele americane.
Am arătat domnului Președinte Trump importanța creșterii prezenței militare americane în România. În acest cadru, am abordat și aspectele de interes comun privind securitatea la Marea Neagră, extrem de importantă, și pe Flancul Estic al NATO la modul mai general, subliniind importanța consolidării posturii Alianței de apărare și descurajare și a coeziunii pe întreg Flancul Estic.
Un loc important în discuție l-a ocupat și relația economică bilaterală, unde trebuie făcut mai mult, atât în ce privește comerțul, cât și investițiile. Este important să găsim noi domenii de extindere a cooperării economice în domenii precum energie, cyber sau industria apărării.
De altfel, cu ocazia vizitei, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, având în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale.
Am discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru toți cetățenii români.
Am remarcat, totodată, reiterarea sprijinului clar al Președintelui Trump pentru eforturile mele de apărare a statului de drept și a luptei împotriva corupției din România.
L-am asigurat că voi continua să susțin ferm acest obiectiv extrem de important al mandatului meu.
Nu în ultimul rând, l-am asigurat pe Președintele Trump că România va rămâne un partener strategic și aliat de încredere al Statelor Unite ale Americii în regiune, în Uniunea Europeană și la nivel global.
Pot spune că a fost o nouă întâlnire foarte bună cu domnul Președinte Trump, într-un moment simbolic – 30 de ani de la Revoluția din Decembrie și 15 ani de la aderarea României la NATO –, întâlnire desfășurată într-o atmosferă foarte deschisă, pozitivă, care îmi dă garanția că Parteneriatul nostru Strategic va continua să se dezvolte și să se aprofundeze, în interesul direct al României și al românilor.
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Domnule Președinte, ați spus că ați abordat problema vizelor. Ați reușit să smulgeți de la Președintele Trump mai mult decât am reușit noi? S-au făcut pași concreți în privința eliminării acestor vize?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Președintele Trump este foarte interesat de această tematică și sunt convins că specialiștii din administrația americană împreună cu specialiștii noștri vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătățire a acestor aspecte.
Jurnalist: Domnule Președinte, există vreun motiv de nemulțumire a Administrației Trump față de modificările legislative operate de PSD în domeniul fiscal, și aici mă refer la legea off-shore și la Ordonanța de urgență 114 sau, dimpotrivă, Președintele Donald Trump v-a asigurat că investițiile strategice americane vor continua în Marea Neagră?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Există această preocupare și ea a fost adusă în discuție, însă într-o notă optimistă. Președintele Trump și ceilalți prezenți au exprimat așteptarea ca această legislație să fie ameliorată, pentru a crește atractivitatea României pentru investitorii americani și sunt convins că aceste lucruri se pot realiza.
Jurnalist: Informațiile apărute, că Exxon, un gigant american important, s-ar retrage din proiectul Mării Negre sunt, din informațiile pe care le aveți dumneavoastră, din cauza modificărilor făcute la această Ordonanță 114 și la legea off-shore?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu vreau să fac speculații, însă această chestiune a fost adusă în discuție și eu cred că vom primi clarificări în perioada imediat următoare.
Jurnalist: A fost adusă în discuție la întâlnirea de astăzi cu Președintele Trump?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am discutat astăzi chestiunea.
Jurnalist: Domnule Președinte, ați discutat cumva și despre întărirea efectivului militar american aici, în România, pentru că România are o capacitate mai mare de a găzdui astfel de efective?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am discutat această chestiune. Am adus-o în discuție și am arătat disponibilitatea României de a găzdui contingente mai mari americane și Președintele Trump a fost foarte deschis. Iar cu Secretarul Apărării am rămas noi doi că vom continua discuția, foarte aplicată, și mult mai tehnică, pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza așa ceva, fiindcă nu avem nevoie doar așa, generic, de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulți militari, de exemplu, în Brigada Multinațională, în Comandamentul Regional pe care dorim să-l creăm, în Poliția Aeriană și multe alte lucruri foarte concrete care, cu siguranță, le voi discuta cu proxima ocazie.
Jurnalist: A fost și un răspuns din partea Președintelui Trump?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Este foarte interesat și tema va fi urmărită în continuare de Secretarul Apărării și aprofundată.
Jurnalist: Domnule Președinte, voiam să vă întreb despre tehnologia 5G, pentru că spuneați că a fost un subiect în discuție, dacă puteți da mai multe amănunte. Mă interesează dacă vom vedea în perioada următoare tehnologie americană în România privind implementarea acestei rețele de 5G, având în vedere că este vorba de foarte mulți bani, se vorbea de miliarde de euro pentru a fi investiți în astfel de tehnologie.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Știți că în România se pregătește o procedură publică pentru asta și eu cred că toată lumea dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană. Aici este vorba, însă, de firme private, care vor veni și noi sperăm să se întâmple acest lucru. Însă Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatibilitate cu statul de drept, și așa mai departe. Foarte bun.
Jurnalist: Domnule Președinte, eu voiam să vă întreb dacă, în discuția referitoare la criza gazelor din Europa, Președintele Trump a avansat vreo soluție. Știu că în discuțiile pe care le-a avut cu omologii din Germania sau Polonia a venit cu soluții alternative la această problemă.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Președintele Trump este foarte interesat să fie dezvoltate noi surse de energie, precum cele din Marea Neagră, lucru extrem de important și pentru noi, evident, dar și tehnologia nucleară civilă este în atenția noastră comună și sperăm să se găsească soluții bune, importante, pentru România, care, cu siguranță, este capabilă să devină furnizor de energie în regiune.
Jurnalist: Revenind la 5G, spuneați că în acel Memorandum de Înțelegere sunt niște criterii de compatibilitate care țin inclusiv de nivelul de democrație dintr-un anumit stat. Ați vorbit despre Huawei cumva și există vreun semnal că România nu va accepta implicarea firmei Huawei?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: La acest nivel, nu se discută despre firme, cu nume și prenume sau despre un anumit furnizor. Domnul ambasador cu siguranță vă pune la dispoziție o copie după Memorandum.
Jurnalist: Și aș mai avea o întrebare. În Declarația Comună pe care ați adoptat-o se vorbește pe un ton critic despre Nord Stream 2. Nu vă temeți că, pe plan european, s-ar putea să fie unele țări care fie nemulțumite de această atitudine a României?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, nu ne temem. România a avut un ton critic din capul locului la adresa Nord Stream 2 și am rămas consecvent poziției inițiale.
Jurnalist: Domnule Președinte, pe problema gazelor din Marea Neagră, mai concret pe legea off-shore, ce v-a propus domnul Președinte Trump? Poate să li se permită companiilor care vor exploata acolo să exporte mai mult gaze către Europa de Vest?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste chestiuni le va clarifica, cu siguranță, Guvernul României, în discuții ulterioare cu companiile interesate. Noi, între Președinți, nu analizăm articole de lege, ci numai principiul. Și suntem amândoi de părere că România are un potențial foarte bun și atractivitatea României trebuie să fie crescută printr-o legislație cinstită, dar favorabilă pentru investitori, printr-o legislație care redevine predictibilă, fiindcă și-a pierdut un pic această predictibilitate, și atunci lucrurile, sigur, vor fi foarte interesante.
Jurnalist: Ați pomenit și despre zona nucleară civilă. A fost cumva vorba și despre un proiect mai vechi, cu niște centrale mai mici nucleare sau poate cu modernizarea Unității 1?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vedeți, nu am intrat în detalii tehnice, însă amândoi, domnul Președinte Trump și cu mine, suntem de părere că tehnologia civilă nucleară, adică centralele nucleare, au un potențial interesant pentru regiune și noi avem expertiza cu Cernavodă, unde 1 și 2 funcționează, și, cu siguranță, avem aici o oportunitate de dezvoltare.
Jurnalist: Domeniul 5G va face subiectul unei noi ședințe a CSAT?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vă spun când ajungem acasă, dar așa am lăsat să se înțeleagă la ultima noastră întâlnire. Sunt teme importante.
Jurnalist: Ați primit o șapcă. Dumneavoastră ce i-ați dat cadou Președintelui Trump?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Un stilou.
Jurnalist: Credeți că vizita dumneavoastră de astăzi în SUA va influența decisiv rezultatele la alegerile prezidențiale din România?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu știu dacă va influența rezultatul alegerilor din România, dar cu siguranță va impulsiona dezvoltarea Parteneriatului Strategic.
Jurnalist: În cadrul întâlnirii de astăzi ați adresat Președintelui Trump invitația de a vizita România? Dacă da, ce răspuns ați primit?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Că i-ar plăcea să vină și sperăm ca în viitorul apropiat să se și întâmple, viitorul apropiat însemnând, ca să fim foarte realiști, după alegeri, după alegerile din Statele Unite.
Jurnalist: Veți transmite un raport Parlamentului sau Guvernului cu privire la această vizită? Cred că ați văzut nemulțumirile Prim-ministrului României.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, simpatică doamna premier. Trebuie să mai studieze un pic arhitectura statului.
Jurnalist: (...)
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Această chestiune am discutat-o deja anul trecut la sesiunea NATO de la Bruxelles. Președintele Trump este de părere că 2% este puțin și va trebui să avem, în NATO, discuție despre această cotă. Dar ea nu e o temă specifică bilaterală, fiindcă noi suntem la 2%, ne ținem de ce am promis și acest lucru, sigur, a fost remarcat pozitiv.
Jurnalist: Și despre schimburile economice, puteți clarifica puțin la ce s-a referit? La modificări legislative?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, legislația românească trebuie să fie atractivă, stabilă, predictibilă, să creeze un cadru bun și, foarte important pentru investitorii americani, de asta am și spus înainte, statul de drept. Investitorul american dorește un climat sigur și predictibil. Aceste lucruri le știm de mult. Până și PSD le știe, dar nu s-a ținut de ele. Dar despre asta vorbim acasă.
Jurnalist: Există posibilitatea să avem o prezență permanentă militară americană pe teritoriul României?
Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi avem prezență permanentă. Avem bazele care funcționează, dintre care aș menționa doar Kogălniceanu, care este extrem de importantă.
Vă mulțumesc!
duminică, 11 august 2019
Klaus Iohannis câștigă primul tur. În turul II, nu se știe cine intră
Iau două sondaje, de la CURS și IMAS care prind începutul lunii august 2019. Ne vom juca cu ele.
CURS respectă, cât de cât, candidaturile „importante”. Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Barna și cam aici se oprește lista din care urmează a fi extras contracandidatul președintelui Iohannis în turul II.
IMAS face un talmeș-balmeș. Apar Victor Ponta și Dacian Cioloș. De ce? Care este rostul?
Cu 39% la CURS și 41,7% la IMAS, primul loc este apreciat ca fiind al președintelui Iohannis în primul tur.
După părerea mea, trebuie luat în calcul Tăriceanu doar în situația în care PSD va renunța la propria candidatură și va alege să meargă pe mâna altuia, din exterior. Nu cred că vor face așa ceva. Indiferent câtă ură a sădit în sufletele PSD-iștilor pentru președintele Iohannis fostul lor președinte Ponta și mai apoi Dragnea! Și acum se menține această poziție. În situația în care PSD va renunța la desemnarea unui candidat propriu, vom fi martorii unei declarații de „supunere”. Culmea, în fața unui lider politic care conduce un partid de buzunar! Și mai ciudată ar fi o astfel de opțiune știind că în turul II aproape toată opoziția la PSD va vota pentru președintele Iohannis. Dar, naiba îi mai știe pe unii strategi. Poate aleg să piardă pe mâna altuia pentru a nu da impresia electoratului că ei sunt, de fapt, marii perdanți. Posibil.
În primul tur este posibil ca Tăriceanu să primească și voturile ProRo. Dacă facem o sumă, la sondajul de la IMAS, a voturilor pentru Tăriceanu și Ponta (se pare că vor să facă o alianță mai târziu!), ajungem la un 26,7% și posibilitatea ca Tăriceanu să „bată” atât pe Dăncilă cât și pe Dan Barna. La sondajul IMAS, Dan Barna și Cioloș abia adună 19,8%! La sondajul CURS, Tăriceanu este peste Dan Barna și Dăncilă.
Dacă însă iau în calcul și sondajele cu susținerea pentru parlamentare, trebuie să judec aplicat. PSD se va implica total pentru susținerea propriului candidat. Au nevoie ca de aer de un candidat care intră în turul II la prezidențiale. Chiar dacă va pierde prezidențialele, este obligatoriu ca PSD să fie acolo. Altfel, vor pierde enorm. În primul rând la alegerile locale și mai apoi la cele parlamentare. Hai să le pun și pe astea.
Iar după ce le-am pus, să mergem după „ciudățenii”.
Merg val vârtej la Dan Barna. La CURS, Alianța USR PLUS adună 20% iar Barna adună doar 17%. Există o explicație. O parte dintre USR-iști vor vota cu Klaus Iohannis atât în primul tur cât și în turul II. Merg la IMAS unde deși adună separat USR și PLUS tot iese o sumă de 27,4%! Este totuși ceva mai mult decât 19,8%, suma voturilor pentru Barna și Cioloș. Ciudățenia de la IMAS ne dă de înțeles că Alianța USR PLUS ar cam câștiga viitoarele alegeri parlamentare dar chiar și pe cele locale fiind creditată cu 27,4% (suma celor două partide) în condițiile în care PNL este creditat doar cu 25,5% iar PSD cu 19,4%. Viitoarea alianță ALDE cu ProRo ar aduna un 16,3%.
Tăriceanu, al doilea ciudat din sondaje are o cotație de 18% la CURS în timp ce ALDE și ProRo au, împreună, 15%. La IMAS, Tăriceanu este cotat cu 13,8% în timp ce partidele susținătoare adună 16,3%! Cum naiba?!
În fine, mergem mai mult pe candidaturile la prezidențiale. Cotațiile pentru partide sunt doar ajutătoare.
Nu văd cum ar intra Dan Barna în turul II. Totuși, este posibil așa ceva în situația în care va deveni candidatul comun al PSD și al Alianței USR PLUS. Dar nici un astfel de aranjament nu îi garantează că va și câștiga alegerile prezidențiale.
Rămân în rezervă cu pronosticul privind al doilea participant la turul II al alegerilor prezidențiale. Nu este exclus ca ProRo să vină alături de candidatul PSD dacă va dori ca PNL și președintele Iohannis să nu formeze echipa care va guverna România din 2020! Oricum, ALDE al lui Tăriceanu „horcăie”. Fiind un partid de lider, se va sparge după alegerile prezidențiale iar membrii vor îngroșa rândurile partidelor care dau semne clare că au putere politică. Probabil că ProRo al lui Ponta este partidul ales de Tăriceanu pentru o viitoare fuziune. probabil. Nu dau cu parul.
CURS respectă, cât de cât, candidaturile „importante”. Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Barna și cam aici se oprește lista din care urmează a fi extras contracandidatul președintelui Iohannis în turul II.
IMAS face un talmeș-balmeș. Apar Victor Ponta și Dacian Cioloș. De ce? Care este rostul?
Cu 39% la CURS și 41,7% la IMAS, primul loc este apreciat ca fiind al președintelui Iohannis în primul tur.
După părerea mea, trebuie luat în calcul Tăriceanu doar în situația în care PSD va renunța la propria candidatură și va alege să meargă pe mâna altuia, din exterior. Nu cred că vor face așa ceva. Indiferent câtă ură a sădit în sufletele PSD-iștilor pentru președintele Iohannis fostul lor președinte Ponta și mai apoi Dragnea! Și acum se menține această poziție. În situația în care PSD va renunța la desemnarea unui candidat propriu, vom fi martorii unei declarații de „supunere”. Culmea, în fața unui lider politic care conduce un partid de buzunar! Și mai ciudată ar fi o astfel de opțiune știind că în turul II aproape toată opoziția la PSD va vota pentru președintele Iohannis. Dar, naiba îi mai știe pe unii strategi. Poate aleg să piardă pe mâna altuia pentru a nu da impresia electoratului că ei sunt, de fapt, marii perdanți. Posibil.
În primul tur este posibil ca Tăriceanu să primească și voturile ProRo. Dacă facem o sumă, la sondajul de la IMAS, a voturilor pentru Tăriceanu și Ponta (se pare că vor să facă o alianță mai târziu!), ajungem la un 26,7% și posibilitatea ca Tăriceanu să „bată” atât pe Dăncilă cât și pe Dan Barna. La sondajul IMAS, Dan Barna și Cioloș abia adună 19,8%! La sondajul CURS, Tăriceanu este peste Dan Barna și Dăncilă.
Dacă însă iau în calcul și sondajele cu susținerea pentru parlamentare, trebuie să judec aplicat. PSD se va implica total pentru susținerea propriului candidat. Au nevoie ca de aer de un candidat care intră în turul II la prezidențiale. Chiar dacă va pierde prezidențialele, este obligatoriu ca PSD să fie acolo. Altfel, vor pierde enorm. În primul rând la alegerile locale și mai apoi la cele parlamentare. Hai să le pun și pe astea.
Iar după ce le-am pus, să mergem după „ciudățenii”.
Merg val vârtej la Dan Barna. La CURS, Alianța USR PLUS adună 20% iar Barna adună doar 17%. Există o explicație. O parte dintre USR-iști vor vota cu Klaus Iohannis atât în primul tur cât și în turul II. Merg la IMAS unde deși adună separat USR și PLUS tot iese o sumă de 27,4%! Este totuși ceva mai mult decât 19,8%, suma voturilor pentru Barna și Cioloș. Ciudățenia de la IMAS ne dă de înțeles că Alianța USR PLUS ar cam câștiga viitoarele alegeri parlamentare dar chiar și pe cele locale fiind creditată cu 27,4% (suma celor două partide) în condițiile în care PNL este creditat doar cu 25,5% iar PSD cu 19,4%. Viitoarea alianță ALDE cu ProRo ar aduna un 16,3%.
Tăriceanu, al doilea ciudat din sondaje are o cotație de 18% la CURS în timp ce ALDE și ProRo au, împreună, 15%. La IMAS, Tăriceanu este cotat cu 13,8% în timp ce partidele susținătoare adună 16,3%! Cum naiba?!
În fine, mergem mai mult pe candidaturile la prezidențiale. Cotațiile pentru partide sunt doar ajutătoare.
Nu văd cum ar intra Dan Barna în turul II. Totuși, este posibil așa ceva în situația în care va deveni candidatul comun al PSD și al Alianței USR PLUS. Dar nici un astfel de aranjament nu îi garantează că va și câștiga alegerile prezidențiale.
Rămân în rezervă cu pronosticul privind al doilea participant la turul II al alegerilor prezidențiale. Nu este exclus ca ProRo să vină alături de candidatul PSD dacă va dori ca PNL și președintele Iohannis să nu formeze echipa care va guverna România din 2020! Oricum, ALDE al lui Tăriceanu „horcăie”. Fiind un partid de lider, se va sparge după alegerile prezidențiale iar membrii vor îngroșa rândurile partidelor care dau semne clare că au putere politică. Probabil că ProRo al lui Ponta este partidul ales de Tăriceanu pentru o viitoare fuziune. probabil. Nu dau cu parul.
... vreau să continuăm împreună
Klaus Iohannis în Piața Universității, 10 august 2019 |
Subliniez și eu normalitatea din acest mesaj. Accentuez pe „normalitate”.
Avem câteva avantaje alegând pe Klaus Iohannis. Știu, există în societatea română o categorie de persoane care vor cu orice preț, subliniez „cu orice preț”, să obțină puterea politică speculând unele mișcări politice din Europa - renașterea europeană sub bagheta lui Emmanuel Macron care s-a visat un nou Napoleon în fruntea Franței. Ei nu au cum înțelege avantajele pe care o nouă candidatură a președintelui Iohannis le aduce României. Nu au cum pentru că nu au avut bunul simț să înțeleagă mandatul care se încheie. Practic, nu vor să vadă că România, chiar sub guvernările PSD-ALDE-UDMR a devenit alta, în special în relația sa cu alte state din Europa, din Uniunea Europeană dar și din alte colțuri ale lumii! Acolo unde coaliția toxică PSD-ALDE-UDMR a încercat să distrugă relațiile noastre cu restul lumii a intervenit președintele Iohannis și a apărat România astfel că nu a avut de suferit întreaga țară, celelalte țări au înțeles că situația nesatisfăcătoare din România este temporară, este rodul unei guvernări catastrofale care afectează România sub aspectul guvernării interne și nu sub cel al relațiilor internaționale. Sub acest aspect, bunul simț al „oamenilor noi în politică” ar fi trebuit să îi tragă de urechi ca să nu mai calce în gropi. Dar, acolo unde nu este bun simț, nici Dumnezeu nu cere, vorba aia!
Președintele Iohannis a reușit să își ducă la îndeplinire toate, dar absolut toate obligațiile profesionale stabilite prin Constituție și legile în vigoare. Este o realizare foarte importantă. Deosebit de importantă este acțiunea lui constantă de apărare a Constituției. Intervențiile legale ale Președintelui la Curtea Constituțională au oprit tăvălugul modificărilor legislative ale Parlamentului și Guvernului PSD, au protejat (alături de intervențiile opoziției) Justiția, administrarea statului, administrarea comunităților, sistemele naționale - învățământ și sănătate etc. Este adevărat că acolo unde PSD și ALDE au știut să evite Curtea Constituțională, mai ales prin intermediul Ordonanțelor de Urgență, președintele Iohannis nu a putut interveni imediat pentru că nu îi permitea legea. Dar a intervenit când ordonanțele au fost adoptate ca legi de Parlamentul dominat de PSD, ALDE, UDMR și, de multe ori, PMP și chiar USR! Neplăcute au fost situațiile în care USR a votat în Parlament altfel decât PNL doar din spirit de frondă. Au vrut să fie altfel. Au ajuns altfel. Au ajuns aproape la fel ca PSD. Păcat. Poate că o parte dintre membrii USR ar fi meritat mai mult. Dar când ai susținerea „populară” de la cei care au ratat în timp cu alte formațiuni politice, nu ai cum să fii altceva!
Să nu uit. Este normal ca PSD și ALDE, chiar UDMR, să îi conteste mandatul. Ei sunt adversarii politici declarați ai președintelui Iohannis. Este absolut anormal ca o parte a opoziției să se alăture PSD și ALDE în criticile aduse președintelui Iohannis. Mai ales când această parte a opoziției se folosește grosolan de motivările PSD și ALDE. Am observat că imediat ce PSD aduce critici președintelui Iohannis, cu motivările lor, cei de la USR și PLUS le îmbracă cu alte cuvinte și intră în competiție cu PSD dar alături de PSD. Ce fel de lume nouă vor ei să construiască în România, când nu sunt capabili să aibă propria analiză asupra unui mandat administrativ atât de important cum este Președinția României?! Trăiască analiștii PSD și cei ai ALDE care le dau celor de la USR și PLUS materia primă pentru a-l critica pe președintele Iohannis.
Președintele Iohannis a invitat pe români de a continua „împreună”. Îi va avea alături pe cei din PNL. Probabil că vor mai veni și alții. Nu am curajul, astăzi, să spun că de va câștiga al doilea mandat îi va avea alături și pe cei din USR. Nu este exclus să vină alături cei din UDMR și celelalte formațiuni maghiare, nu este exclus să îi vină alături cei din PMP însă este exclus să îi vină alături cei care au distrus România în coaliția toxică PSD-ALDE. USR este, prin poziționarea lui alături de PLUS al lui Cioloș, în altă familie politică europeană care are ca obiectiv politic major „lupta împotriva popularilor europeni”, preluarea puterii parlamentare de la popularii europeni în alianță cu socialiștii europeni, cu verzii etc. Colegii USR și PLUS din Parlamentul European au refuzat, în țările lor, colaborarea cu partidele politice membre ale PPE. Îmi este greu să cred că USR și PLUS vor accepta să devină parteneri ai PNL pentru o eventuală guvernare. În Germania, liberalii colegi ai USR în PE au blocat o coaliție de guvernare cu creștin-democrații forțând astfel pe Merkel să readucă la guvernare pe social-democrați. Ca să dau doar un exemplu. De aceea am dubii că USR și PLUS vor răspunde invitației președintelui Klaus Iohannis!
Cred că va trebui să mai scriu câte ceva despre primul mandat al președintelui Iohannis. Dar, după ce adun niște date. Ele sunt și ar fi păcat ca oamenii să nu le vadă în legătură cu atribuțiile funcționale ale președintelui. Doar așa se poate ajunge la o corectă evaluare a activității președintelui Iohannis în cei 5 ani de mandat de până acum.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)