marți, 15 decembrie 2009

Dileme ? De ce ?

Citesc. Pe unul si pe altul. Asta este la moda. Nu mai iesim in piata satului la o barfa sanatoasa, intram pe net si "culegem" impresii, pareri, hotarari personale, corporatiste etc. Dar tot barfa se cheama ca facem din moment ce parerea noastra este tot timpul contra realitatii.

Am vazut multi suparati pe decizia liberalilor. Unii, radicali, au dus la extrema critica lui Crin pentru ca vrea la guvernare cu PD-L ! De unde au scos-o frate !

Aseara, la Gadea in emisiune, Crin Antonescu a facut unele afirmatii care clarifica situatia. Este de acord dar nu asa. Mai pe romaneste, nu crede ca Traian Basescu "realesus" se va schimba si isi va dedica urmatorii 5 ani de presedintie apararii valorilor democratiei pamantene.

Dar sa vedem ce a afirmat:

"Ce aş face dacă Traian Băsescu m-ar desemna premier? Aş face Guvernul. Pentru că, deşi nu mi-am dorit acest lucru şi nu îl ambiţionez, dacă sunt pus în această situaţie, decât să avem alt Guvern Boc şi o altă bătaie de joc, da, aş lua acest taur de coarne împreună cu partidele care ar compune Guvernul, am face un program de guvernare pentru care am şi avem idei şi au şi alţii şi am începe să guvernăm. Dar nu o să se întâmple chestiunea asta şi va trebui să facem din opoziţie ceea ce putem face pentru România în perioada care urmează".
O ipoteza in care Basescu si PD-L nu ar mai avea nici o putere. Isi poate permite Basescu "realesus" o astfel de "aventura" ? Nu cred. Nu il vad capabil pe Basescu sa gandeasca pentru viitor.

Întrebat dacă există vreo şansă ca PNL să participe la guvernare într-un Guvern condus de Emil Boc, Antonescu a replicat: "Nu, niciuna".

Cred ca este clar.

"Din acest moment, PNL, de fapt, nexistând o perspectivă prea optimistă pentru un astfel de tip de negocieri, adică neputând să-mi închipui ca foarte probabil că mâine Traian Băsescu sau PDL vin şi spun: "Domn'e, e momentul ca România totuşi să găsească un echilibru! Hai să facem într-adevăr un guvern în care să aveţi şi voi garanţii că preşedintele e cu treaba lui, Guvernul şi Parlamentul cu ale lui. Să încercăm să conlucrăm". Nu îmi pot imagina, dar nu ne-am putut permite ca partid să eliminăm această ipoteză. Am dat o şansă şi acestei ipoteze. În realitate, vom avea probabil în următoarele zile, foarte repede, un Guvern Negoiţă, Boc, probabil Boc".

Corecta analiza a situatiei actuale. Cand nu ai cu cine face democratie trebuie sa accepti realitatea. Sunt unii care sustin, infierbantati de vinul fiert pe care il au in sange, ca "epoca" Basescu va dura nu cinci ani, cat are mandatul ci 7 ani, cat se prefigureaza ca Basescu are influenta in formarea unui Guvern. Mie mi se pare cam trasa de par concluzia. Ar insemna ca PNL, PSD, alti politicieni care exista in tara ar abandona orice lupta politica ! Este o prostie. Nu mai spun de faptul ca o continuare a guvernarii basesciene ar duce la spargerea buboiului incompetentei in anul 2010, buboiul fiind acum gata-gata sa plezneasca. Masurile economice luate de portocalii incompetenti a afectat baza economiei, cererea de bunuri si servicii nu productia. Desfid pe toti asa-zisii experti care uita faptul ca baza unei economii este alta decat cererea de bunuri si servicii a populatiei. Suntem intoxicati cu economia mondiala, cu iesirea acesteia din criza, cu cererile care vor veni din afara, din venirea unor bani de la Uniunea Europeana etc. Se uita un lucru esential: orice guvernare in Romania trebuie sa aiba ca obiectiv bunastarea populatiei tarii si nu indeplinirea unor angajamente, luate aiurea, de niste incompetenti aflati, temporar, la guvernare. Iar acordurile incheiate de Guvernul Boc-incompetentul au urmarit altceva decat bunastarea poporului. Chiar a poporului care l-a ales pe Basescu pentru un nou mandat. Iar poporul acesta va ajunge sa faca foamea pentru ca banii care ar fi dus la bunastare au fost cheluiti pentru bunastarea oligarhilor portocalii. Este o vorba la romani care poate fi spusa acum: mortul de la groapa nu se mai intoarce. Iar "bunastarea poporului" sub puterea lui Basescu este un "mort". Maine il ingropam. Se intorc vremurile foametei.

Nu cred ca PNL si PSD vor accepta sa stea cu mainile in san asteptand 7 ani. Dimpotriva, cred ca imediat vor trece la actiune si isi vor arata puterea in zilele urmatoare, in Parlament, acolo unde puterea isi are locul intr-o democratie.

Vreau sa cred ca epoca radicalismului fata de PSD a cam trecut. Sunt destule personalitati in PSD care sunt demne de respect. Orientarea lor social-democrata nu este o crima. Este o orientare politica ca oricare alta si mai cred ca impreuna cu acestea se poate construi un parteneriat politic corect. Am mari indoieli asupra unor politicieni din PD-L, net inferiori unora din PSD. Nu pot compara pe Cristian Diaconescu cu Adriean Videanu, nu pot compara pe Banicioiu cu Hoara, nu pot compara pe Ponta cu Elena Udrea, nu pot compara pe oricare dintre personalitatile PSD care apar in ultimul timp in fata publicului cu panaramele PD-L care ne impuie urechile cu stralucirea basesciana. Poate pentru ei, slugi comunistoide, nu pentru noi.

"Discutând despre asta (Guvern în condiţiile PNL - n.r.), ştim foarte bine şi noi cei care am luat această decizie, azi, că e extrem de puţin probabil. Numai că am vrut să ne comportăm conform convingerilor noastre şi am spus: "Da, suntem gata să participăm la ieşirea din criză. Ceea cea am spus noi astăzi nu e adresat lui Traian Băsescu sau PDL", a spus Antonescu.

El a atras atenţia că ceea ce liberalii îşi doresc constă în crearea unui guvern care să fie expresia voinţei unei majorităţi parlamentare şi nu a preşedintelui.


"Ceea ce am spus noi astazi nu e adresat lui Traian Basescu sau PDL". Afirmatia are adresa precisa: votantii PNL si in special votantii lui Crin Antonescu, PSD si votantii PSD, UDMR si votantii UDMR, minoritatile nationale si alesilor lor in Parlament. Afirmatia se adreseaza si diasporei asa cum se adreseaza si partenerilor liberalilor din alte tari. Afirmatia se adreseaza ALDE care are garantia ca liberalii romani nu vor parasi corabia democratiei, indiferent de pierderile probabile din randurile lor.

Cred ca nu peste mult timp vom avea vesti bune. Sper ca frontul anti-dictatura se va intari acum, cand Basescu are inca un mandat la dispozitie. Mai sper, de ce nu, ca ziua in care vom scapa de Basescu sa fie mult mai aproape de termenul de cinci ani cat are acesta mandatul.

10 comentarii:

F spunea...

Salutare,adauga blogul tau in directorul de bloguri 100 Ro,si iti vom promova blogul gratuit.De asemenea,vei primi un link pretios din partea noastra.Bafta!

Titus Chirila spunea...

Nu e neaparat ca TB sa plece inaintea celor cinci ani, ajunge ca institutiile statului sa-i impuna sa respecte fisa postului. Cand ma gandesc cati ani voi avea cand pleaca ma ia cu rece, dar, asta e, democratic nu ne putem desparti de cele cateva milioane care s-au gandit sa ne fericeasca cu el.

Crăciun Florin spunea...

Titus,

Eu gandesc ca sunt egal, in drepturi, cu toti ceilalti oameni. Cei care l-au ales pe Basescu sunt la fel ca mine. Eu nu l-am ales si, atata timp cat Traian Basescu va fi Presedinte eu nu il voi considera ca este Presedintele meu. De aceea ma gandesc, democratic, ca va exista, probabil, posibilitatea de a scapa de el. Nu cred ca mandatul castigat este batut in cuie.

Nu ma despart de ceilalti oameni care au votat cu Basescu, nici nu am de gand. Unii dintre ei sunt in familia mea, asa ca nici vorba despre despartire. Insa dorinta mea este sa apuc sa traiesc, atata cat mai am viata, intr-o tara in care exista democratie. Iar Basescu nu imi ofera aceasta sansa. De aceea eu sper sa isi piarda mandatul, democratic, desigur.

Institutiile statului sunt deja subordonate lui Basescu si PD-L. In ele nu mai am vre-o speranta. Chiar de se vor schimba guvernele, functionarii aserviti vor exista in continuare si se vor comporta lamentabil.

Deceneu spunea...

Oamenii din PSD sunt mai frecventabili, luati individual, dar ca organism PSD-ul e doar mai "spoit", dar tot atat de cinic si perfid ca si PD-L-ul.

Eu cred ca PNL-ul ar trebui sa se "decupleze" de PSD si sa faca o opozitie demna, chiar sa colaboreze cu PD-L-ul sa-i dea posibilitatea sa demonstreze ce (nu)poate face.

Daca PNL-ul face opozitie de dragul opozitie ii ridica mingea la fileu lui Basescu, si o sa spuna ca nu poate guverna ca are un parlament ostil.
PNL-ul ar trebui sa-i aprobe pe banda rulanta toate legile economice, fara amendamente.

Sa propuna intiative legislative cu rol de a ingradi liberul arbitru in alocare fondurilor, sa oblige guvernul sa aloce fondurile dupa criterii legale nu dupa bunul plac.
Sa promoveze initiativa prin care imunitatea sa se reduca asa cum spune Constitutia, la declaratii politice si la arestul preventiv.
Sa solicite punerea sub acuzatie a lui Morar pentru ca a blocat dosarul "Flota" pe motiv de imunitate, desi decizia ar fi trebuit luat de o alta instanta. Nu era de competenta lui Morar sa aprecize daca in dosarul Flota presedintele se bucura de imunitate sau nu.
Se creeaza un precedent periculos, un presedinte poate comite o crima si nu este cercetat si judecat pe motiv ca se bucura de imunitate.


Sunt multe e spus desper ce ar putea face PNL-ul sa se mentina in constinta publica, drept un partid reformator si sa demonstreze ca lupta anticoruptie a lui Basescu e doar demagogie.
Sa-l oblige "sa se demaste".

Freddye spunea...

Salut Florine

Crin se bucura de toata simpatia mea ,are respectul meu pentru modul cum gestioneaza situatia ..Nu inteleg reactia lui TARICEANU ,care nu sta prea bine cu memoria..As vrea sa stii ca BASESCU nu e nici presedintele meu,pentru ca si eu fac parte din cei 5 milioane care au spus "No,thanks Base ,it"s enough".Poate d-l TITUS CHIRILA e cam idealist cand face referire la iluzoria obedienta a lui BASE fata de institutiile statului ,asta nu se va intampla decat daca marinarului i se va face lobotomie..

Titus Chirila spunea...

Ideea mea era ca n-o pot (n-o putem) lua inainte, mergem cum ne duce majoritatea, chit ca nu imi convine. In '90 am avut aceeasi senzatie, nimic nou in 2009.
Ca sa raspund celor de pe-aici:
Nu-mi pare PNL cuplat la PSD decat prin forta imprejurarilor. Ambele partide sunt obligate la opozitie. Oferta PDL nu-i decat una de fatada, atat cat sa poata iesi in presa cu dorinta lor de reconciliere. Nu vor altceva decat un PNL mic, la remorca, cat sa poata muta raspunderea viitoarelor eventuale esecuri sau furaciuni pe seama altora.
N-am nimic impotriva unei aliante PNL-PDL, nu cred insa ca e posibila in conditii decente.
Nu sunt idealist, institutiile statului sunt cele pe care le stim. Ele pot fi insa presate continuu, la nivelul de persoana, in asa fel incat fiecare sa stie ca ce face pentru partid nu exclude urmari sau neplaceri. Doamna Ridzi e o dovada ca se poate. Constituia trebuie lamurita intr-o directie sau alta. Ori avem un presedinte mediator, atunci sa tina cont de parlament, ori avem un presedinte administrator, atunci sa-l facem prim-ministru, sa-l scutim de a mai avea un intermediar.

Vania spunea...

Amabil, eu îi acord cam cinci luni individului...

Anonim spunea...

Cei mai mari dusmani sunt fosti amanti. Si nu folosesc la peiorativ "amanti". Oare cine-ti cunoaste mai bine pacatele si viciile decat cel de care ai fost apropiat?
Necazul mare este ca politica nu e dragoste ci rationalitate. Iar actorii nostri politici se poarta precum amantii proaspat despartiti.
Nu invinuiesc pe nimeni, de fapt invinuiesc pe toti dar nu indistict, ci rational.Ambele partide (ale decedatei aliantei DA) se poarta precum in "Noaptea carnavalului".

Ce le-a unit pe cele doua echipe?
Ce le-a despartit?
Un singur om a facut asta?

Stimate domnule Craciun Florin, cred ca aceast lucru trebuie discutat dincolo de umorile de tip "Basescu<->Patriciu". Pentru ca la un moment dat, cele doua partide au fost impreuna. Ce le-a unit atunci?
Ce proiecte, ce idei, ce ideologii?
Ce le desparte acum?
Ce proiect PNL difera de proiectele PDL?
Doar "proiectul" Traian Basescu? Cu ce e Basescu mai dictator decat Iliescu/Nastase & CO de acestia din urma au devenit frecventabili iar Basescu nu?
Daca il banuiti pe Basescu de diabolism, iertata fie-mi opinia, il banuiti de inteligenta.
Dictatura incepe cu suprimarea presei (nick-nameul dvs. arata ca stiti despre ce e vorba). Nu exista in istorie o dictatura care nu incepe cu demolarea presei ostile. A acuza de dictatura pe cel injurat si terfelit permanent in 80% din presa imi jigneste mie neuronul. Sau poate ca Basescu a deschis un nou capitol in istorie si atunci inseamna ca de fapt il laudati ca nou deschizator de drumuri?

Deceneu spunea...

@Anonimule- PD-L si PNL au fost unite de obiectivul de a bloca ascensiunea lui Nastase si a PSD.

Nici nu a fost bine atins obiectivul si Basescu impreuna cu Stoica au complotat la fuziunea prin absortie a PNL,pentru a controla tot ce nu controla PSD-ul.

Nu au existat alte proiecte comune, deci distantarea e normala.

Daca PNL-ul se mentine intr-o pozitie de neutralitate si lasa pe PD-L-ul si PSD-ul sa se lupte intre ele, poate devenii prima forta politica a tarii.

Mie mi se pare ca Antonescu se lasa utilizat de catre PSD.

Crăciun Florin spunea...

Scuze tuturor. Toata ziua am stat pe televizor. Curios, ca oricare alt om interesat de ce se intampla in jur.

@Vania,

Esti foarte amabil. Dupa consultarile de azi se pare ca Basescu a calcat in strachini. Majoritatea obtinuta este de slaba calitate si este instabila. La minoritati sunt cativa dintre ei care nu sunt de acord cu politica PDL si pot chiar vota impotriva unor acte normative ale PDL care le afecteaza nu doar minoritatile ci si afinitatile.

@Deceneu,

Ca de obicei vii cu argumente corecte. Nu pot sa nu fiu de acord cu tine. Sper ca pozitia lui Crin Antonescu si a PNL din aceasta zi te multumeste. Pe mine, da.

@Freddye,

Pasare rara. Ma bucur sa te vad. Vezi, colegul nostru, parlamentarul minoritar, a trecut in barca PDL. Cum va mai apara militarii impotriva initiativelor basesciene ?

@Titus,

PNL nu are intentia, din cate inteleg eu, sa formeze o alianta cu PSD, cum bine observi si tu. In opozitie fiind, normal ca PNL va colabora cu PSD pentru a trage guvernarea PDL de urechi. Imi place pozitia ta privind clarificarea constitutionala. Se poate rezolva, pentru inceput, printr-o decizie a CCR care sa arate care este rolul Presedintelui in formarea Guvernului. Daca CCR o "va da cotita", cum a mai facut de cateva ori, se impune a modifica Constitutia intr-un sens sau altul.

@Anonim,

PNL a format o alianta, prin 2003, cu PD, partid membru al internationalei socialiste si candidat la PES. Obiectivul lor, pe atunci, era impiedicarea PSD de a acapara intreaga putere in stat si de a se transforma in partid stat. Programul de guvernare al Aliantei DA era o combinatie de obiective liberale cu obiective social-democrate. Majoritatea dintre ele au fost duse la sfarsit de Guvernul Tariceanu, chiar daca din 2007 nu au mai fost in Guvern pedistii.

O astfel de alianta se poate incheia de PNL cu PSD, care este membru PES. Daca insa ne uitam la relatiile la nivel european, PPE la care s-a afiliat PDL nu are ca aliat ALDE la care este afiliat PNL. Gogoritele aruncate pe piata noastra cu guvernarea de dreapta sunt pentru amagit nestiutorii.

Eu nu cred intr-un proiect Basescu. Pentru ca Basescu nu pleaca de la niste principii ci de la populisme. Ca atare, nu poate avea proiect. PDL este atat de legat de Basescu incat nu are doctrina proprie. Nu este spatiul suficient sa exemplific cu declaratiile liderilor PDL in anii anteriori, declaratii care acopera, in marea lor majoritate, atunci cand vorbesc despre principii, problemele sociale - aici sunt mai aproape de PSD -, sau aspecte ale democratiilor constitutionale, atunci cand se refera la Parlament, Presedinte, Guvern, Justitie. Cei din PDL nu mai aplica vreunul din principiile pe care le-au sustinut pana cand Traian Basescu a ajuns Presedinte. Culmea tupeului, azi vorbesc despre majoritate parlamentara iar cu 2 luni in urma refuzau dreptul unei majoritati parlamentare constituite de a desemna un premier !

Intre PNL si PDL nu exista asemanari. Sunt insa imens de multe deosebiti. Stiu, poti veni cu cota unica. Dar vii cu un fals. cota unica nu mai exista decand PDL a introdus si reglementat "forfetarul". Si mai sunt.