marți, 1 decembrie 2009

S-a facut lumina.

Azi, la Timisoara, s-a aprins "becul" reconcilierii. PSD a acceptat sa se scuze in fata romanilor fata de crimele comunismului iar PNT-CD si PNL au acceptat scuzele. Azi, la Timisoara, Gheoghe Ciuhandu si Radu Sarbu din partea PNT-CD, Crin Antonescu din partea PNL si Klaus Johannis din partea FDGR "au iertat" si alaturi de Mircea Geoana din partea PSD au dat semnalul impacarii. Azi, la Timisoara, peste 60% dintre romani au acceptat ca pot fi adversari politici fara a fi dusmani. Ziua de azi va insemna ceva pentru maine, ziua in care Romania va scapa de ultimul dictator comunist prin alegeri libere. Pe 6 decembrie 2009 ne semnam certificatul de natiune moderna, libera de comunism, independenta.

Contramanifestatia organizata de PD-L la Timisoara ne readuce in fata ochilor hidosenia urii. Chiar daca majoritatea celor care "manifestau" fie erau plozi de tata sau nu erau nascuti in 1989, au fost si indivizi care, in mod sigur, au facut parte din "trupele de elita iliesciene" si nu dintre revolutionarii Timisoarei !

Pana azi am banuit dar nu am crezut ca incercarea lui Basescu si a PD-L de a confisca Revolutia de la 1989 este ceva real. Acum sunt convins ca este asa.

Dar incercarea lor are un motiv. Sa vedem un scurt istoric al PD-L pentru a intelege de ce ei se considera urmasii revolutionarilor. De pe site-ul PD-L iau acest scurt istoric:

"Partidul Democrat este succesorul Frontului Salvarii Nationale, al Partidului Democrat, al Partidului Democrat al Muncii, al Partidului Unitatii Social Democrate ,al Frontului Democrat Roman, al Partidului Alianta Nationala Romana, al Partidului Pensionarilor si Protectiei Sociale si al Partidului Liberal Democrat, partide cu care P.D.L. a fuzionat prin absorbtie.

Aparut ca o larga miscare de masa in timpul Revolutiei din decembrie 1989, F.S.N. isi incepe existenta documentara la 23 decembrie 1989 prin declaratia program redactata de Consiliul F.S.N. Ca organ provizoriu al puterii de stat, F.S.N. a format Guvernul provizoriu condus de Petre Roman.

La 17 iunie 1990 a fost investit primul guvern legitim postdecembrist, format in majoritate din membri ai F.S.N. Prim Ministru al Guvernului a fost numit Petre Roman, lider national al F.S.N. In august 1991 s-a efectuat o remaniere a Guvernului prin cooptarea unui ministru liberal.

Divergentele din interiorul F.S.N. privind ritmul si caracterul reformei au dus la conturarea treptata a doua grupari: gruparea Roman si gruparea Iliescu. Guvernul Roman se afla intr-o opozitie din ce in ce mai accentuata cu majoritatea parlamentara".
Fac totusi niste observatii. FSN a fost, este si va fi urmasul PCR. Din istoricul pus de ei la dispozitie se observa, foarte usor, ca FSN nu a fost format din revolutionari si din opozantii regimului comunist ! Chiar daca s-a rupt in "ramura Roman" si "ramura Iliescu", sangele nu poate fi inlocuit. Dar FSN nu este insa si opozitia anticomunista ! Pentru ca aceasta s-a format in jurul altor formatiuni politice ale anului 1989, in special in jurul PNL, PNT si PSDR. Ca atare, din punct de vedere istoric si moral, contramanifestatia de la Timisoara a PD-L este nula. Anticomunistii, oponentii regimului comunist sunt cei din PNL si PNT-CD "Sarbu" care au semnat in aula Primariei Timisoara "Acordul pentru reconciliere nationala".

Azi, la Timisoara, s-a semnat sfarsitul tranzitiei. Azi, la Timisoara, partidele democratice din Romania au recunoscut PSD apartenenta la social-democratia europena si au recunoscut in PSD un partener politic. De maine, in Romania va fi doar o ramasita a tribalismului politic. O adunatura cu pretentii de partid politic care poarta numele de Partidul Democrat-Liberal condus de ultimul dictator comunist, Traian Basescu.

De maine Romania este o tara democrata. Da, vom avea si noi uscaturile noastre. Da, vom avea si noi "mizerabili" politici. Unii ii asociaza cu neofascistii, altii ii asociaza cu comunistii. Sunt cei din PD-L, cei din PRM si cei din partiduletele ce isi declara ca inaintasi pe Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu. Poate, poimaine, Traian Basescu va reusi sa reunifice aceste "valori" in PD-L pentru a continua "glorioasele traditii ale PCR".

Azi, la Timisoara, s-a scris o pagina de istorie dar si o fila din istoria isteriei comunistoide basesciene. Azi am privit istoria in fata. Dar am privit si chipul had al urii.



4 comentarii:

Anonim spunea...

Mi-am permis, domnule Craciun, sa va invit la detasare. Ce propuneti pur romanesc pt. iesirea din criza... romaneasca?
http://alexandrumarin.wordpress.com/2009/12/01/o-zi-in-care-nu-mi-pasa/

Chris spunea...

Eu cred ca s-a fortat putin norocul prin semnarea a nu stiu cate protocoale, si vorba unuia care se crede smecher de la ora 23, pe antena 3, nu se stia cine cu cine ii mai tare in protocoale. Politic vorbind da bine, acorduri, protocoale, semnaturi, giugiuleli, insa timisorenii nu vor uita niciodata sangele varsat impotriva comunistilor. De aici si pronosticul meu in Timis 60-40 sau chiar 65-35 pt marinar.E posibil sa fi fost si o actiune anti, dirijata de pdl insa mai cred ca timisoreanul simplu il va sanctiona politic pt acest gest si pe ciuhandu, si pe crin pe care tocmai la regasit si iubit (datorita lui s-a obtinut in timisoara 30% si nu muncii organizatiei pnl locale). Oricum Crin se va odihni pe locul presedintelui Senatului (indiferent cine castiga duminica), va pierde peste 2-3 luni sefia partidului conform intelegerii, Johaniss va mai castiga 3 mandate de primar al Sibiului, Ciuhandu va pierde in fata unui independent (sustinut de PDL si PNL), si PSD se va desfiinta fuzionand cu o parte din PNL formand viitorul partid de guvernamant PSL (Partidul Social Liberal) dupa asasinarea marinarului in 2011.

Crăciun Florin spunea...

@Alexandru,

O sa raspund invitatieil la tine pe blog.

@Cris,

Esti tare. Ai o imaginatie bogata. Totul este posibil. Mai aproape de realitate este insa o pierdere masiva, la Timisoara, de catre Basescu. Pentru ca ieri nu "s-a confiscat" nimic la Timisoara ! Ziua de 1 decembrie nu este legata de Timisoara ci de Alba Iulia ! Motivatia celor din PD-L este trasa de par.

Apoi, sa nu uitam ca nu doar Timisoara voteaza.

Cred ca cei din Timisoara, indiferent de orientare politica, ar trebui sa fie multumiti de Pactul incheiat de Ciuhandu cu posibila viitoare putere. Timisoara are in Pact un angajament in favoarea evidenta a orasului. Iar Acordul incheiat intre PNT-CD si PSD este doar o problema a unui partid de aproape 1% la parlamentare cu unul de peste 30%. De ce se emotioneza PD-L ? Pentru ca Ciuhandu si Sarbu reprezinta, cu adevarat, PNT-CD si pentru ca acestia sunt urmati de Doina Cornea, Ion Diaconescu, surorile Coposu etc. Acordul intre PNT-CD si PSD este ca o sanctiune morala data PD-L, o sanctiune care va atarna greu asupra credibilitatii acestui partid.

Sincer, nu cred ca PNL va lasa pe Antonescu sa demisioneze. Chiar daca el a afirmat ca va renunta la sefia partidului daca nu va castiga alegerile. Proiectul Johannis va deveni un succes personal dupa ce Basescu va pierde pe 6 decembrie si Geoana il va desemna ca premier. Mai cred ca indeplinirea obiectivelor "fara Basescu" si "Guvernul Johannis" va duce la cresterea numarului de membri si votanti ai PNL in dauna PD-L si, de ce nu, revenirea PNT-CD pe prima scena, in Parlament, la alegerile din 2012.

Stii Cris, eu incep sa am din ce in ce mai mult convingerea ca PD-L s-a inscris, convingator, pe o panta descendenta si ca va deveni, in curand, un fost mare partid.

Florin Matei spunea...

Ce fariseism, Florine! Să spui că tuturor parlamentarilor de la PSD, PNL sau UDMR le este frică să nu-şi piardă privilegiile, când e clar ca lumina zilei că frica cea mai mare, o frică viscerală, o au PD-iştii tocmai din acest motiv. Câtă duşmănie, câtă vrajbă seamănă aceşti oameni în jurul lor... Şi totul, pentru a-şi păstra ei, nu PSD-iştii, nu PNL-iştii, nu UDMR-iştii, privilegiile conferite de menţinerea la guvernare. Acum înţeleg pe deplin că nu doar obedienţa şi slugărnicia îi fac pe aceşti nemernici să lupte pentru Băsescu, ci propriile lor interese, poziţii, avantaje... Ce gunoaie!...