duminică, 27 decembrie 2009

Emisiunea. Crin&Iosif.

Ieri, la Realitatea Tv, la o emisiune politica, Crin Antonescu fata in fata cu Iosif Boda. O prima impresie ?! Proasta. Ceva ma deranja. Mi-am luat inima'n dinti si am hotarat sa urmaresc, totusi, "cearta". Pentru ca semana ca o cearta, mai degraba o cearta adusa de Iosif lui Crin pentru diferite gesturi si cuvinte spuse de acesta in decursul acestui an.

De ce nu a fost in Parlament cand a depus Traian Basescu juramantul ?! De ce nu vrea sa invete sa piarda ?! De ce foloseste cuvinte ca "slugi", "hotie", "furt", "neispraviti" s.a. cand se refera la cei din PDL si la Traian Basescu ?!

De ce ?

Chiar daca a primit niste explicatii de la Crin, Iosif nu a fost multumit. Iosif isi dorea altceva de la Crin. Isi dorea un altfel de comportament. De ce ? Pentru ca Iosif Boda isi doreste un Crin Antonescu ca om de stat (asa s-a exprimat), un om politic de anvergura europeana ... Iar Iosif Boda nu poate concepe ca un om de stat nu se comporta intr-un anumit fel. Oare ?

Incercand sa inteleg pe Boda mi-a fugit gandul la o alta iesire publica "cu cantec". CTP. Tot la Realitatea Tv. Iar CTP era, la randu'i, dezamagit de Crin. Motivul ? Conditia pusa de liberali si exprimata de Crin ca la o eventuala colaborare cu PDL pentru guvernare, premier sa fie desemnat Crin Antonescu (era si varianta unui independent acceptat de partide). Asta il durea pe CTP. CTP considera ca pretentia de premier a lui Crin Antonescu i-a anulat demersul si comportamentul de pana atunci in spatiul politic pe timpul campaniei electorale, comportament care i-a adus un mare numar de voturi si care a lansat, daca pot spune asa, o provocare tuturor celor interesati de politica: sustinerea unui lider national pentru viitoarele alegeri prezidentiale. Iar CTP nu a acceptat nici o explicatie la analiza lui.

Iosif i-a adus, la randu'i, aceasta acuza lui Crin si a inghitit cu greu explicatia acestuia. Nu mai spun despre faptul ca Iosif Boda m-a convins ca nu era pregatit sa ceara ceva. Cauta. Isi cauta valori la care sa se raporteze, incerca sa isi clarifice propriile convingeri. Conservatorul Iosif Boda era descoperit. Din acest motiv era nervos, iritat ca este contrat si, mai ales, cred eu, trebuie sa accepte niste explicatii pe care sa le ia in considerare fara ca acestea sa fie rezultatul propriei expertize. Iosif Boda isi cauta un nou model politic pe care il avea in fata dar care nu raspundea tuturor exigentelor pe care intelectualul Iosif Boda le construise.

Incep sa banuiesc ca in aceste zile se vor forma convingeri, se vor stabili prioritati in viata politica si publica din Romania. Pentru cei neinregimentati politic dar cu aplecare catre viata publica, sunt zile de analiza si de deruta. Ce trebuie sa aleaga ? Intre ce si ce, intre cine si cine, intre cum si cum ... Au o oferta din partea PNL, influentata major de prestatia lui Crin Antonescu si au ca oferta pe Crin Antonescu, ca lider politic. Oferta PNL scoate din ecuatia puterii politice, asa cum se practica ea acum, Presedintele Romaniei. Oferta PNL vine cu o alta interpretare a Constitutiei si ofera un drum catre o Republica parlamentara. PNL vine si cu un lider politic care afirma ca va garanta un astfel de drum. Este o oferta in contradictie cu oferta PDL si mai ales cu intentiile lui Traian Basescu. Ce vor alege ? Oferta "parlamentarismului" este tentanta. Dar trebuie inteleasa si acceptata. Eu o vad ca o intoarcere la democratie. Pentru mine, principalele valori ale democratiei sunt pluripartidismul si parlamentarismul. Oferta PDL este prezidentialismul (autoritarismul), contrar democratiei. De fapt, sunt in opozitie flagranta.

In emisiune, Crin Antonescu a adus "justificari" fata de "acuzele" lui Iosif Boda. Cu majoritatea dintre ele am fost de acord. Mi s-a confirmat faptul ca omul politic Crin Antonescu vrea sa ramana consecvent fata angajamentele luate pe timpul campaniei electorale si ca vrea sa faca din acele angajamente directii de actiune pentru liberali.

Stau si ma intreb. Cati sunt ca Iosif Boda in aceste zile ?

13 comentarii:

Deceneu spunea...

Am urmarit emisiuna si trebuie sa recunosc ca unele reprosuri au fost justificate.
Daca-ti dispretuiesti adversarul si ii critici actiunile, nu te comporti la fel ca el ca sa nu te cobori la nivelul lui.

Fedru spunea "Acela care se compara cu cei nedemni isi pierde reputatia."

Daca chiar a vrut sa protesteze, trebuia sa o faca organizat impreuna cu ceilalti liberali sau si cu alti parlamentari, sa motiveze ca asa cum Constitutiua nu-l obliga pe Preseditne sa tina cont de majoritatea parlamentara la numirea Premierului, Constitutia nu-i obliga nici pe parlamentari sa onoreze cu prezenta actul oficial de depunere a juramantului.

Eventual puteau spune ca il vor trata pe Presedinte cu acelasi "respect" cu care Presedintete va trata Parlamentul, si pana nu isi cere scuze in fata Parlamentului pentru acuzele aduse parlamentarilor in corpore, acestia il vor trata cu ignor.
O asemenea actiune ar fi trebuit pregatita si pusa in practica de un grup mai mare de parlamentari PNL si PSD, nu de unul singur, pentru ca asa poate fi interpretat ca un gest de frustrat.

Lilick Auftakt spunea...

Daca te gandesti de la bun inceput ca Boda era membru PLD, apare pe un filmulet in momentul cand PLD se unea cu PD, la prezidiu, felicitandu-se de zor cu ceilalti, devine totul mai clar.

Florin Matei spunea...

Întâi, că Boda, aidoma multor analişti ÎN APARENŢĂ independenţi, e filo-oranj.
Apoi, eu nu-l socotesc deloc frustrat pe Crin. A făcut FOARTE BINE că nu s-a dus la depunerea jurământului. Pentru că JURĂMÂNTUL era FALS! Înţelegi, Deceneu? Acesta era mesajul pe care Crin l-a transmis celor ce cred în el şi în valorile pe care le promovează el: că mascarada era NEDEMNĂ pentru un LIDER AL OPOZIŢIEI!
Sper să fi fost înţeles şi scuze pentru tonul folosit, dar mă enervează să văd cum, de la alegeri încoace, Antonescu e scos mereu vinovat. Ba că nu-l interesează interesul naţional, ba că nu-şi respectă nu ştiu ce adversari (de parcă ăia îl respectă pe el), ba că de ce nu-şi prezintă mandatul, ba bla-bla-bla...
Cred că Antonescu a început să deranjeze multă lume, inclusiv din zona dubioasă a anliştilor politici.

Anonim spunea...

Stimabilul analist oranj ar putea sa se intrebe in primul rand cine a adus ofensa dialogului. Cine a hulit cel mai competent Guvern de dupa '90? Cine il injura pe Vosganian in Europa la o saptamana dupa acesta i-a salvat imaginea in fata armenilor? Cine nu a dat mana cu fostii presedinti? Cine nu saluta presa? Dar, bineinteles, avem pretentia de la Crin Antonescu, sa se aplece in fata prea-maritului presedinte. Asa e cand vezi in portocaliu.

Zile frumoase va doresc pana la iesirea din 2009 !

nicole spunea...

Stimabilul varan portocalo-pupinbashist ar putea sa-si dea lectii in oglinda.
Crin Antonescu a reactionat asa cum as fi dorit sa o faca.Perfect. Sper sa aleaga mereu ceea ce el crede ca este corect. Antonescu este cel care ma reprezinta.
basescu nu e presedintele meu!

Anonim spunea...

Crin Antonescu, coautorul inestimabilului guvern Boc, a savarsit cu intentie infractiunea de nesupunere in fata imparatului traian al II-lea, fapta pedepsita cu 5 ani de oprobriu public portocaliu.
De asemenea, utilizand termeni ca "maimutoi", "urangutani", sau "gorile", a incalcat fara autorizatie prealabila, teritoriul lingvistic al aceluiasi imparat, fapt care este la randu-i sanctionat cu izgonirea de pe scena politica.
Mai mult, prin consecventa de care s-a facut culpabil, Crin Antonescu a dat dovada de o atitudine "bovina", aspru pedepsita de morala portocalie.
Pentru aceste considerente, Curtea Portocalie de Justitie il condamna pe Crin Antonescu pentru savarsirea infractiunilor mentionate mai sus si dispune aplicarea pedepsei maxime.
Iar acum, ca s-a facut dreptate, liberalii sunt slobozi sa se arunce sub calcaiul imparatesc, intru salvarea partidului de votul uninominal majoritar ...
PS: Imi cer si eu scuze pentru tonul folosit, dar nu mai suport faptul ca in prezent Antonescu este considerat vinovat pentru tot ceea ce se intampla pe scena politica. Si nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi spus/scris/barfit despre el daca intra la guvernare ... !

BlueEyes

Vania spunea...

Vor fi fiind destui boda, dar avantajul este că le trece repede, totul ţinând de conjunctură...

ela091969 spunea...

iosif si c.t.p. persoane alunecoase.ce doresc domniile lor?cum vad evolutia romaniei? istoria universala a aratat ca intotdeauna o consecinta a actiunilor celor care au recurs la tehnici de manipulare cu scopul de a controla destinul propriilor natiuni,pt ca apoi sa-si extinda autoritatea asupra a milioane de vieti omenesti asuprindu-le in mod nemilos....astazi,ei sunt desemnati prin termeni ca "despoti", "tirani","dictatori" acestia...au perceptia distorsionata asupra realitatii, crezandu-se sau proclamandu-se...salvatorii natiunii. sa urmarim evolutia lucrurilor.... asta-si doresc cei doi,asta asteapta, la asta viseaza, sau la asa ceva contribuie? sa-l lase pe crin si sa-si indrepte tirul rautatilor catre alti politicieni. crin da dovada de corectitudine si inteligenta.viata politica nu se rezuma numai la a face prezenta in plen.nu in asta consta capacitatea unui lider politic.avem "n" exemple cand politicienii erau in sala de sedinte si...motaiau....asta da politica ,d-le boda ?!?? erau totusi prezenti la parlament, asa-i???

Anonim spunea...

Domne, ce analiza savanta!
Cita subtilitate a analizei!

Si ce subiecti sofisticati ai analizei: "analistii" boda si ctp, "politicienii' basescu, crin s.a.m.d.

Domne, n-ai zice ca traim intr-o tara unde statul mai exista doar ca sa-ti ia banii, in timp ce gunoiul zace pe strazi, rascolit de ciinii vagabonzi, soselele de secol 19 sunt ciuruite ca dupa bombardament, iar populatia abrutizata si tiganizata se pregateste de paranghelion si revelion fara numar.
Dati-i inainte bloggeri ai lui peste prajit! Imbatati-va singuri cu apa rece, face bine la psihic. Care vi s-ar prabusi desigur, daca ati recunoaste ca traiti intr-o tara de lumea a treia, o combinatie de pakistan cu mexic (mai putin infrastructura).

Anonim spunea...

@cepeca,nu inteleg dc n-a intrat postarea.am replica la replica :)) anonimului. asa ceva nu putea ramane ne sanctionat.acest curajos de...anonim ar fii interesat cu siguranta de ce i-am raspuns.asa ca, incearca sa remediezi...

Crăciun Florin spunea...

@Deceneu,

Observatia ta este corecta. O actiune comuna a liberalilor dar si a altor parlamentari ar fi avut o mai mare greutate.

@Lilick,

Boda a fost sustinator al celor "puternici". L-a sustinut pe Iliescu si a trecut la Basescu. Boda are o problema. Are o perceptie gresita cu privire la rolul si functiile statului si, plecand de aici, la rolul si functiile demnitarilor.

@tizule,

Observatii bune.

@Alexandru,

Tu crezi ca Boda va raspunde la astfel de intrebari ? Nu. O va "coti" pe cealalta parte a globului !

@Nicole,

"Sa-si dea lectii in oglinda" ? Corect !

@BlueEyes,

Primul "anonim". La pamfletul tau ai un final dragut. Ce ar fi fost "la pana" lor daca PNL ar fi intrat la guvernare !

@vania,

Sigur ii trece.

@ela,

Ai dreptate. Boda si CTP sunt persoane alunecoase. Si-au ales acest statut insa atunci cand lauda pe cineva trebuie sa te astepti sa ii vezi ca ii baga si "cutitul in spinare". Sunt "independenti".

@Anonim,

Suparat ? De ce ? Ca noi, bloggerii nu facem soselele ? Nici nu putem.

Ai dreptate cand afirmi ca statul are ca singura preocupare sa ne ia banii. Asta inteleg cei care sunt la guvernare ca inseamna "a guverna". Poate esti unul dintre cei care i-au votat. Poate nu. Trebuie sa intelegi, daca vrei, ca noi, pe bloguri, putem doar comenta unele aspecte dar nu putem guverna.

Ramane in sarcina lui Traian Basescu si a PDL de a face din Romania o tara asa cum vrei tu. Nu am de gand sa ii ajut pentru ca nu am cum si nu imi doresc asa ceva. Eu nu ii vreau pe ei !

@Anonim,

Se pare ca nu sunt singurul care uita sa isi publice comentariile !

Blogul nu are restrictii la publicare decat in varianta in care, dupa ce a fost publicata o postare, sunt depasite limitele dialogului civilizat, cand intervin si le sterg. Nu este cazul. Daca nu a aparut o postare a ta inseamna ca nu ai finalizat procedura. Eu nu am sters vreun comentariu !

Anonim spunea...

MESAJUL DE ANUL NOU AL VIITORULUI REGE AL ROMANIEI PRINTUL NICOLAE.
 Romania ete o tara comunista!!! Dupa douazeci de ani de la revolutie, puterea economica si politica este in mana mafiei comuniste. Este nevoie de o rasturnare politica si sociala de proportii. .Revolutia monarhica nu este a revansei. Toti membrii societatii trebue sa beneficieze de aceleasi drepturi si datorii. Numai in aceste conditii se poate vorbi de neutralitate politica si un rege al tuturor.
” Daca tara, romanii ma vor chema, sint pregatit sa raspund chemarii lor, as accepta sa vin in Romania. Sint pregatit sa fac acest pas important.
M-as implica in reconstructia tarii pentru a face din Romania un stat puternic, care sa se bucure de incredere pe plan international”


MONARHIA CA O NECESITATE SI ULTIMA SPERANTA.
Clasa politica romaneasca reprezentativa este o iluzie. Ea reprezinta in totalitate securitata si comunistii care au preluat puterea economica dupa asa numita revolutie. Ea este aliata cu lumea interlopa formata din clanurile tiganesti. Diferenta de titulatura nu reflecta vreo diferenta de program politic sau social. Daca ideia lustratiei ar intra in functiune 95% din oamenii politici ar disparea cu parlament cu tot. Geana a fost ofiter acoperit in USA iar aparteneta lui Basescu la securitate este cunoscuta de toata lumea. Democratia politica fara democratie economica este inexistenta. Romania este un stat mafiot in care 5% din populatie detine capitalul si bogatia intregii natiuni. Restul populatiei nu detine nimic sau a luat drumul strainatatii. Revenirea monarhiei fara o schimbare structurala a societatii ar fi o parodie groteasca. Cu alte cuvinte revolutia furata de comunisti trebue continuata preferabil pe cale democratica. Baza ei este lustratia politica si o politica economica care sa incurajeze creiarea de capital in afara clicii de beneficiari. Statul mafiot trebue dezmembrat. Continuarea revolutiei anticomuniste nu este cea a revansei ci a creierii de drepturi si datorii egale pentru toti. Monarhia constitutionala este tocmai garantia acestui lucru. Deschideti : http://devanewyork.blogspot.com/
La noi se minte pe rupte pentru a se castiga timp. Romania nu este pe marginea prapastiei ci chiar in prapastie. Este un stat in faliment economic. Criza economica si politica va creia in curand o societate in dezagregare in care oamenii vor iesi in strada. Criza politica va devenii perpetua iar Romania un stat de neguvernat. Se vor incerca solutii din afara sistemului de tip
mafiot balcanic. Monarhia reprezenta un inceput de drum si macar o speranta. Solutia cu primarul Sibiului a fost o ultima incercare pozitiva in aceasta directie . Dar dupa prabusirea acestui proiect nu se intrevede nimic la orizont cu exceptia revenirii la monarhia constitutionala. Criticii mei spun ca visez sau am nostalgii romantice. Daca cineva are o alta ideie de a scoate Romania din criza economica sociala si rasiala ( problema tiganilor) trebue ascultat cu atentie. Din punctul meu de vedere si sper si a altora monarhia reprezinta o necesitate. Am trimis pe aceasta tema o scrisoare printului Charles care a binevoit sa-mi raspunda. Ea se incheie spunand ” Revenirea la monarhie prin varul meu printul Nicolae este interesanta si
trebue luata in considerare dar in ultima instanta totul depinde de vointa poporului roman ” Sunt cu totul de acord.
Robert Horvath DEVA cineast USA http://devanewyork.blogspot.com/ http://www.devagallery.com/

Inchirieri auto spunea...

Intereasant articolul!