duminică, 29 noiembrie 2009

O campanie necesara. Ciuma portocalie trebuie oprita.

Presa a luat initiativa. Basescu iese in fata prin gesturi reprobabile. Nu presa este de vina, de vina este nasparliul de la Cotroceni. El a comis si comite, ca vrea sau nu, fapte care provoaca indignarea. Este o imagine pe care publicul, in special cel votant, o va sanctiona. Mare lucru de nu va fi "beneficiarul" absenteismului votantilor PD-L la votul din 6 decembrie ! Si pedeleii sunt oameni, unii de foarte buna factura, morali, educati, rationali. Reactia lor poate fi radicala. Nu se mai duc la vot. Sunt semne destule care sa confirme o astfel de pozitie.

Stiu ca o mare parte a celor care merg la vot urmaresc can-can-ul din presa cu o anume curiozitate si satisfactie care le confirma superficialitatea. Da, sunt multi superficiali in Romania, dar asta nu este, neaparat, un lucru rau. Este o stare de fapt si are farmecul ei. Nu toti oamenii pot fi constiinciosi si aplecati catre o treaba anume, remunerata. De ce ? Pentru ca nu o au. Simplu. Atunci cand nu ai o preocupare, cand esti dependent de decizia altuia devii superficial. Iar aici avem foarte multi oameni. De la functionarii publici adusi pentru a completa scheme de personal umflate pentru ca seful structurii sa aiba o functie de director sau director general, asa cum prevede angajamentul politic al partidului la guvernare fata de sponsorii sai, pana la functionarii firmelor care nu si-au restructurat personalul calificat in speranta ca "maine" se va reveni la functionarea normala a economiei si lipsa acestuia ar deveni o paguba, nu mai spun de concurenta care ar putea oferta mai bine pe cei pusi la dispozitie. Si sunt aceste cazuri, posibil cu sutele daca nu cu miile. Nu mai spun de cei care sunt superficiali ca stare obligatorie a "profesiei" pe care o practica. Sunt convins ca si superficialitatea este o sursa de venit.

In aceste zile observ o anume pozitionare a intreprinzatorilor. Multi, foarte multi fata de modul in care percepem lumea insa insuficienti fata de cati ar trebui sa fie. Unii care pot fi intreprinzatori ingroasa azi randurile superficialilor care se hranesc cu circul prezidential. Intreprinzatorii sunt in asteptare. Pe 6 decembrie vor vota. Intuiesc ca o parte din cei care au votat cu Basescu si care declarativ sunt inca basescieni vor vota cu Geoana. De ce ? Din cauza lipsei mesajului politic al lui Basescu despre cum va arata Romania economica, Romania agriculturii, Romania pietei libere, Romania locurilor de munca, Romania cercetarii, Romania inovatiei, Romania sanatatii, Romania invatamantului ... Basescu nu are un astfel de mesaj care sa convinga. Masurile total aiurea luate de Guvernul Basescu-Boc in toate domeniile au rupt, au distrus orice speranta. Intreprinzatorii nu sunt de acord cu Romania dictaturii, cu Romania controlului exagerat al statului, cu Romania pomenilor politice, cu Romania fara Justitie, cu intoarcerea la valorile Romaniei ceausiste ! Basescu a oferit, in plaja nonvalorilor democratice, mai mult decat oricare politician de la '89 incoace. Pana si Iliescu a ajuns sa ii fie superior in valori democratice ! Este sinistru.

In primul tur a functionat votul pozitiv. Este normal. Fiecare alegator si-a pus stampila pe alesul sau. Al doilea tur are destinul de a functiona pe sistemul votului negativ. Ca s-au saturat unii si altii, este treaba lor. Altfel nu are cum sa fie. Cand se ajunge la un al doilea tur, votul negativ apare, ca vrem sau nu. Pentru unii, votul din turul II ramane vot pozitiv. Sunt cei care au votat si in primul tur pentru unul din candidatii ramasi. Ceilalti, deveniti minoritate, pot alege intre primii doi sau se pot abtine. Cei care aleg sa voteze pot avea motivatii diferite: constiinta civica, calculul politic, sanctiunea unuia dintre competitori, tipul de societate in care vor sa traiasca etc.

Liberalii au avut de ales intre doua rele: Basescu si Geoana. Basescu are, in relatiile cu noi, antecedente grave. Inclusiv o tentativa de crima politica, in 2005, cand a incercat prin toate mijloacele sa desfiinteze prin folosirea Admistratiei Prezidentiale, cu ajutorul presei - Realitatea Tv, Cotidianul, Revista 22, Evenimentul Zilei, Romania Libera, Academia Catavencu etc. -, si al unor ONG - SAR, GDS, IPP, ISP etc. -, PNL. Actiunea a esuat datorita liderilor si membrilor PNL, la care au venit in ajutor alegatorii PNL si o parte a societatii civile, in special o buna parte a intelectualilor de marca din Romania. Geoana are pacatul de a fi sprijinit pe Basescu in actiunile lui de distrugere a tarii, in perioada sinistrei guvernari Basescu-Boc. Pe langa pacatele lui de propagandist pesedist care si-a luat niste angajamente total aiurea pentru a culege voturile unor categorii profesionale. Lacomi, unii dintre romani au votat cu cei care promit fara a avea si garantia realizarii acelor promisiuni. Romanii aia sunt marii perdanti ai votului dat in 2008 pentru PSD si PD-L, partidele populiste care au devenit puternice in Parlament si au ocupat puterea administrativa. Nu doar ca nu au primit nimic, dar le-a fost luat si ce au avut: au pierdut locurile de munca, salariile le-au fost reduse, au crescut cheltuielile zilnice cu bunuri si servicii aproape vitale existentei etc. Amandoi, si Basescu si Geoana sunt demagogi. Totusi, Basescu este un demagog periculos fata de Geoana care a urmarit doar obtinerea unor voturi in plus si care, de buna seama, are alte optiuni fata de democratie. Azi. Maine ... vom vedea.

Crin Antonescu are urmatoarea afirmatie facuta pe 27 noiembie: “Geoana este un demagog mai putin periculos decat cel mai mare demagog care este Traian Basescu si, din acest punct de vedere, nu am nici de retractat nimic si nici vreun dubiu in legatura cu optiunea mea. Mircea Geoana este un om politic care are la activ niste promisiuni de politica neonorate”.

Pentru noi, liberalii si sutinatorii liberalilor, Geoana este "raul mai mic". Daca contracandidatul lui Geoana ar fi fost altul, atunci este posibil sa fi stat acasa pe 6 decembrie. Dar cand este vorba despre Traian Basescu, cand este vorba despre cel care a adus atata distrugere democratiei romanesti, firava cum este ea, a sta acasa insemna a valida pe Traian Basescu. Ar fi un vot indirect dat lui Basescu care ar avea drept consecinta acceptarea tuturor relelor provocate de acesta liberalilor si intregii tari. Nu mai spun despre liberalii care vor vota in turul II cu Basescu ! Fata de acestia se impune, pentru a da pe mai departe credibilitate PNL, masura excluderii din PNL. Ce incredere mai pot avea in PNL daca ii va pastra ? Dar daca acestia vor creste si vor ajunge lideri ai PNL ? Pai mai bine caut alta formatiune cu orientare liberala si o sustin pe aceea. Exclus PD-L. Categoric.

Calin Popescu Tariceanu are o postare pe blogul sau suficient de clara in favoarea unei aliante cu PSD si sustinerea lui Geoana, de catre liberali in turul II. Nu ascund faptul ca sunt de acord cu ea si ca doresc ca ceilalti care sunt alaturi de PNL sa o accepte si sa dea curs demersului liberal.

Bine, Tariceanu are o parere proprie. Ea este insa in ton cu optiunile PNL pentru aceasta perioada.

"Vom colabora cu PSD pentru un proiect necesar României, dar doar dacă...

După cum ştiţi, astăzi PNL a luat decizia de a-l sprijini pe Mircea ‎Geoană, în condiţiile în care va fi realizat un acord politic cu Partidul ‎Social Democrat în acest sens. Ştie toată lumea că nu am ajuns aici ‎întâmplător. Pasul de azi vine la sfârşitul unei perioade de acumulări ‎politice esenţiale. Nu consider că momentul politic pe care îl trăim ‎impune o auto-justificare a atitudinii PNL, dar simt nevoia să spun ‎câteva lucruri, pe care le cred, despre situaţia actuală. În al doilea ‎rând, cred că ar trebui să arăt şi câteva lucruri cărora le văd locul ‎între priorităţile pe care ar trebui să le aibă PNL pentru a fi incluse în ‎acordurile politice care se prefigurează. ‎

Aşadar, unde suntem ? ‎

‎1. ‎ Consider că alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie şi 6 decembrie ‎‎2009 reprezintă un moment fundamental în ceea ce priveşte ‎apărarea valorilor democratice în România. În aceste condiţii, PNL ‎consideră că are datoria de a-şi exprima punctul de vedere de pe ‎poziţiile celei mai democratice forţe politice din România, aşa cum ‎face permanent de 20 de ani. ‎

Din această perspectivă, evoluţiile politice din ultimele 3 luni, ‎care au culminat cu însuşi refuzul preşedintelui de a mai respecta ‎principiile guvernării democratice şi ale parlamentarismului, aduc în ‎atenţie faptul că unul dintre cele două programe politice ce vor fi ‎prezentate electoratului la 6 decembrie promovează slăbirea ‎democraţiei, reducerea instituţiei Parlamentului la un rol simbolic, ‎promovarea dezbinării şi a urii în societate, divizarea corpului ‎cetăţenesc cu scopul manipulării şi a încălcării drepturilor ‎fundamentale. Aşadar, trebuie să medităm serios la toate aceste ‎lucruri. ‎

‎2.‎ Partidul Naţional Liberal este, în acest moment, singura forţă politică ‎democratică, de dreapta, de pe scena politică românească. Bazinul ‎electoral ocupat în prezent de PNL reuneşte în mare măsură tinerii, ‎grupurile sociale care sprijină organizarea democratică a societăţii, ‎programele economice axate pe susţinerea economiei de piaţă, pe ‎libera iniţiativă şi pe reducerea fiscalităţii. ‎
În aceste condiţii, voturile obţinute de Crin Antonescu la 22 ‎noiembrie reprezintă opţiunile politice ale celor care se delimitează de ‎guvernarea populist - stângistă din 2009. Aceasta nu a reuşit să ia ‎nici un fel de măsură împotriva crizei economice generând creşterea ‎susţinută a şomajului şi declinul economic.

PNL consideră că lipsa de idei economice şi de pricepere a ‎Guvernului Boc, decizia de a transforma şomajul în politică ‎economică de stat, creşterea fiscalităţii şi preferinţa pentru măsuri ‎populiste au reprezentat principala cauză a crizei economice din ‎acest moment. ‎

Liberalii resping pretenţia PD-L de a fi considerat un partid ‎democratic de dreapta, în condiţiile în care întreaga atitudine politică ‎a acestui partid din ultimii ani a fost dedicată unui program populist-‎demagogic, de limitare a democraţiei, care a mizat permanent pe ‎demonizarea părţilor cele mai active ale societăţii. PD-L este, în acest ‎moment, un partid politic retrograd, care susţine redistribuirea ‎egalitaristă a bogăţiei sociale, politizarea administraţiei publice, ‎descurajarea muncii. Permanent între 2008 şi 2009 PD-L a promovat ‎programe electorale demagogice, fără legătură cu realitatea ‎economică.‎

În acelaşi timp, PNL consideră că PSD are o vină la fel de mare ‎în privinţa participării la guvernarea populist-stângistă din 2009. Acest ‎partid a susţinut acţiunile Guvernului Boc privind politizarea ‎administraţiei, mărirea taxelor, adoptarea unor acte normative ‎neconstituţionale şi abuzive în domeniul educaţiei, muncii, salarizării ‎etc. ‎

‎3.‎ Moştenirea lăsată românilor de Guvernarea Băsescu-Boc este una ‎extrem de grea, în condiţiile în care România este practic ‎neguvernată de circa 2 luni, ca urmare a agendei politicianiste ‎urmărite de Traian Băsescu, PD-L şi PSD. Toţi aceşti actori politici au ‎sacrificat economia naţională pentru a urmări interese electorale ‎mărunte odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale. ‎

România este scufundată în cea mai gravă criză economică din ‎istoria sa recentă, în condiţiile în care şomajul a crescut susţinut, sute ‎de mii de întreprinderi s-au închis, încasările bugetare s-au diminuat ‎iar datoria externă a explodat în mai puţin de un an. În acest moment, ‎România riscă să rămână ultima ţară europeană care învinge criza ‎economică, în cazul în care calitatea guvernării nu se va schimba ‎radical.‎

În plus, ne confruntăm cu o criză politică majoră generată de ‎încălcarea gravă de către Traian Băsescu a principiilor democratice ‎ale guvernării parlamentare. Interpretarea abuziva a unor prevederi ‎voit neclare ale Constituţiei de către actualul preşedinte a dus la un ‎impas politic prelungit, cu consecinţe asupra nivelului de trai al ‎fiecărui român. ‎

Guvernarea Boc lasă moştenire şi o criză socială severă, în ‎condiţiile în care sectorul public a fost deja afectat de o grevă ‎generală iar sindicatelor li s-a promis, mărturie a abordării ‎demagogice a actualului Guvern, că legea salarizării unice va fi ‎renegociată în curând.

Nu în ultimul rând, promovarea de către Guvernul Boc a unor ‎acte normative care au fost declarate neconstituţionale, dar care au ‎apucat să producă efecte prin pedelizarea administraţiei publice, lasă ‎în urmă o gravă criză administrativă, în condiţiile în care statul român ‎va trebui să facă faţă la miile de procese deschise de cei concediaţi ‎pe nedrept, din motive politice. Acest fapt este de natură să pună sub ‎semnul întrebării chiar funcţionarea corectă a instituţiilor publice din ‎România. ‎
‎ ‎
Cum poate fi păstrată identitatea politică a PNL în viitor ? Cred că ar ‎trebui să includem în acordurile politice ce vor fi negociate în ‎perioada următoare câteva principii ideologice, politice şi economice ‎pe care noi liberalii le susţinem de mult timp, care ne-au adus ‎succese în trecut şi care fac parte din agenda politică a oamenilior ‎care l-au votat pe Crin Antonescu. ‎

-‎ Mă gândesc în primul rând la principii ideologice clare: ‎

‎1.‎ Asumarea transparentă a unui program politic de consolidare a ‎democraţiei româneşti prin eliminarea exceselor din 2009 şi prin ‎revenirea la principiile fundamentale ale parlamentarismului şi ale ‎guvernării democratice. ‎

‎2.‎ Respectarea libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. ‎

‎3.‎ Păstrarea identităţii politice de dreapta a PNL prin includerea în ‎programele de guvernare la toate nivelurile instituţionale a unor ‎principii politice liberale. ‎

‎4.‎ Sprijinirea economiei de piaţă, susţinerea liberei iniţiative, orientarea ‎actului de guvernare către interesele mediului de afaceri. ‎


-‎ Apoi cred că nu putem face compromisuri cu privire la câteva ‎dintre principiile noastre politice:

‎1.‎ Concentarea noului guvern asupra bunei guvernări a ţării, în primul ‎rând asupra combaterii crizei economice.‎

‎2.‎ Păstrarea actualului sistem electoral, singurul capabil să asigure ‎reprezentarea fiecărui vot în Parlamentul României şi o reprezentare ‎politică corectă pentru toate curentele de opinie din societate. ‎

‎3.‎ Crearea unui consens politic pentru evitarea unor noi procese ‎electorale până la alegerile locale din 2012, astfel încât următorii 2 ‎ani să permită concentrarea energiilor exclusiv către combaterea ‎crizei economice (inclusiv abandonarea temporară a temei amendării ‎Constituţiei, pentru a nu ajunge în situaţia unui nou referendum pe ‎această temă). ‎

‎4.‎ Renunţarea la aspectele populist-demagogice referitoare la problema ‎amendării Constituţiei, valorificarea experienţei acumulate prin ‎observarea derapajelor antidemocratice permise de actualul cadru ‎constituţional în ultimii ani şi crearea unei dezbateri naţionale ‎serioase şi ample referitoare la temele principale referitoare la acest ‎subiect: ‎

‎-‎ stabilirea clară a raporturilor de putere dintre instituţiile statului; ‎
‎-‎ reforma unor instituţii ale puterii executive; ‎
‎-‎ reconfigurarea sistemului politic potrivit principiilor republicii ‎parlamentare;‎
‎-‎ păstrarea camerei superioare a Parlamentului şi stabilirea unui rol ‎constituţional clar pentru aceasta;‎
‎-‎ consolidarea separaţiei puterilor în stat;‎
‎-‎ justiţie puternică şi independentă;‎
‎-‎ eliminarea imunităţii prezidenţiale; ‎
‎-‎ stabilirea rolului şi puterilor comisiilor parlamentare de anchetă;‎

‎5.‎ Abordarea luptei anticorupţie ca fiind o prioritate a viitoarei guvernări ‎ţinând cont de faptul că până acum nu s-au înregistrat rezultate ‎substanţiale în acest sens. ‎

‎6.‎ Crearea unui nou impuls pentru majoritatea parlamentară deja ‎existentă, aşa cum a fost ea exprimată în Parlament prin Declaraţia ‎nr. 2 din 21 oct. 2009. Desemnarea lui Klaus Iohannis ca Prim -‎ministru independent al României şi formarea unui guvern eficient şi ‎capabil să pună la baza actului de guvernare unui nou set de valori şi ‎de principii politice. ‎

‎7.‎ Renunţarea la planurile actualului preşedinte privind alegerile ‎parlamentare anticipate.

‎8.‎ Alcătuirea unui program de guvernare întins pe o perioadă de cel ‎puţin 2 legislaturi şi bazat pe o coaliţia largă de guvernare pentru a se ‎evita situaţia în care anul electoral 2012 ar putea să perturbe din nou ‎programele economice şi sociale derulate de Guvern. ‎

-‎ La fel de importante sunt şi principiile economice fundamentale ale ‎PNL:‎

‎1.‎ Crearea şi consolidarea capitalului românesc. ‎

‎2.‎ Continuarea privatizărilor în economia românească. ‎

‎3.‎ Reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă, sprijinirea întreprinderilor ‎care generează noi locuri de muncă, reducerea valorii contribuţiilor ‎salariaţilor, revigorarea sistemului pensiilor private.‎

‎4.‎ Păstrarea cotei unice de impozitare, excluderea ipotezei impozitării ‎progresive în orice domeniu şi eliminarea imediată a impozitului ‎forfetar. ‎

‎5.‎ Refuzul majorării TVA, stimularea consumului în domeniile în care ‎România resimte nevoi sociale pregante (locuinţe, alimente, ‎medicamente) prin stabilirea unui nivel redus de TVA. Taxarea ‎suplimentară a consumului de lux. ‎

‎6.‎ Elaborarea unei viziuni economice cu valoare regională care va ‎permite României să devină o putere economică regională şi a 7-a ‎putere economică a Europei. Căile acestei noi viziuni sunt clădirea de ‎relaţii politice solide cu toţi vecinii, transformarea Dunării într-o axă ‎economică a Europei Centrale şi valorificarea potenţialului de ‎prezenţă economică în Europa de Sud-est". ‎
Liderii PD-L, cei care mai au capul pe umeri, Blaga ar fi unul dintre ei, au sustinut o parte din aceste idei. Nu am cum sa ii cred. Una au aspus si alta fac. De aceea, mesajele lor sunt greu de acceptat chiar daca, pe ici pe colo, sunt de acceptat. Dar acum nu. Cu aceleasi mesaje au aburit electoratul in 2008 si imediat ce au intrat la guvernare sa faca altceva. Cu totul si cu totul altceva. Guvernarea Basescu-Boc a stralucit prin incompetenta. Pun mai jos, luat de la prietenul Sorin Platon, un afis "electoral". Este bun. Foarte bun.


8 comentarii:

Anonim spunea...

Guvernarea Boc- Basescu? Ar vrea Boc sa existe in ecuatie. Deci astazi Basescu are aparatul prezidential ( presedintii de comisii prezidentiale au rang de ministru), Guvernul si o parte din Parlament. Ii lipseste in puzle cealalta particica, aia care apara cum poate democratia. Sa speram ca poate scapam si noi de azi intr-o saptamana.

Crăciun Florin spunea...

Alexandrule,

Lui Basescu a inceput sa ii lipseasca multe.

Fii atent la jigodismul pedeleilor. Azi Videanu, ieri Blaga, zilnic Voinescu, Basescu si alti trogloditi care insulta liberalii facandu-i nevolnici. Ei spera ca liberalii vor parasi conducerea actuala si vor defecta votand Basescu.

Cred ca trebuie, in zilele urmatoare sa ii sanctionam pentru insultele pe care ni le aduc.

Anonim spunea...

Am vazut si eu zilele trecute cum Monica Macovei vorbea in numele liberalilor si i-a retezat-o Mihai Voicu, omul pt. care ma uitam de fapt la emisiune. Ce sa le cerem?
Dvs. sunteti membru? :-)

Crăciun Florin spunea...

Of, Alexandre. Nu, nu sunt membru. Am incercat, dupa iesirea la pensie, sa ma inscriu in PNL, sector 3. Am fost de doua ori acolo, in orele aratate in afisier. Nu era nimeni. Am hotarat sa raman sustinator al PNL.

M-am inscris pe liberalii1.ro. Am fost acceptat in Grupul Justitie insa nu am fost acceptat in Grupul Sector 3. Asta este.

SorinPLATON spunea...

Mr.CEPECA

Va rog sa-mi dati nr. dvs de mobil pe adresa cafeneaua.politica@gmail.com . Cand trec prin Bucuresti si nu am prea multe pe cap vreau sa va invit la o cafea.

SorinP.

Crăciun Florin spunea...

Sorine,

Am timis mail-ul. Astept.

Anonim spunea...

Domnule Craciun, imi pare nespus de rau . Au fost vremuri grele pt. PNL sector 3, vremuri ce au trecut. Off, nici sedintele nu se tineau acum cativa ani dar sa gasiti pe cineva acolo.
De cand am venit noi s-au mai schimbat lucrurile. Am propus un presedinte de doar 30 de ani si biroul este format aproape numai din tenelisti, vreo 90%.
Va invit pe aceasta cale, daca mai aveti deschiderea, bineinteles, in randurile noastre. Pentru mine si pt. PNL sector 3 este necesar sa avem alaturi un cetatean brav al sectorului 3.
Va multumesc

flavius spunea...

seara buna
o analiza la obiect... iar campania, da.... incepe sa dea roade ;)
numai bine!