duminică, 15 noiembrie 2009

Basescu vs. Antonescu. Show Tv si nu numai.

Sa'ntamplat la Cluj. Ieri. In "tabara" de campanie a lui Basescu, in fieful marilor tradari si incompetente nationale patronate de Boc, Buda si altii. Acolo unde 30.000 de sustinatori portocalii colportau "mizerii" despre contracandidatii lui Basescu, adusi cu autobuzele de pe nu stiu unde. Acolo unde Geoana a aruncat cu piatra si apoi a fugit sa nu fie stropit.

A fost sa fie sansa lui Crin Antonescu de a se prezenta oamenilor ca adversar politic al lui Basescu. Redutabil. Fara complexe si capabil sa rastoarne calculele si manevrele stafurilor de campanie ale PSD si PD-L. Reactia lui Geoana a spus mai mult decat lasa vorbele sa se inteleaga.

Fara a se complica, situatia pe campul de batalie electoral ne arata ca avem posibilitatea a alege in cunostinta de cauza. Pana acum se calcula doar in procentele partidelor sustinatoare. Situatie total defavorabila pentru Crin Antonescu. Intalnirea de ieri adauga sau scade din intentiile de vot ale celorlalti. Ceilalti care vin la vot si care nu au o legatura, cat de mica, cu partidele. Se pare ca lui Crin i-au venit intariri dupa aceasta intalnire. Multe, putine, nu stiu. Acum suntem in zona emotionala. Maine, intram in zona rationala. De maine se fac calculele. Oamenii au ce compara. Si au ce ! Prestatia celor doi cocompetitori a demonstrat ca Basescu poate avea un inlocuitor. Batranul "lup de mare" a intuit rezultatul confruntarii si l-a pronuntat la final !

In afara show-ului Tv eu am observat urmatoarele:

1. Traian Basescu a venit la confruntarea cu Crin Antonescu cu materialele necesare unei confruntari cu Mircea Geoana. Staff-ul de campanie al lui Basescu nu a luat in calcul o astfel de confruntare si nu a pregatit-o.

2. Aceasta confruntare nu trebuia sa aiba loc. Basescu a reactionat impulsiv acceptand-o, crezand ca nu are adversar. Basescu a devenit victima propriului sistem clientelar si falsilor sustinatori. Basescu a fost mintit de consilieri. In loc sa fie informat, a fost adulat. Adulatia naste zei, iar el avea nevoie sa ramana cu picioarele pe pamant.

3. Crin Antonescu era pregatit pentru orice confruntare. A facut repetitii pentru eventualele confruntari cu principalii contracandidati. Consilierii lui Antonescu au cules si prelucrat majoritatea riscurilor unei intalniri cu Traian Basescu. Dezinvoltura lui Crin a fost sustinuta de cunostintele despre modul de gandire, de actiune si cantitatea de informatie la dispozitia lui Basescu. Crin a stiut puncetele slabe, incarcate de emotie ale lui Basescu si le-a pus in evidenta. Rezultatul a fost ca Basescu si-a pierdut controlul si a reactionat inadecvat.

4. Basescu are o campanie orientata gresit. Consilierii lui il imping sa trateze problemele din pozitia unui guvernant, ceea ce nu este cazul. Invatamantul, agricultura, economia, finantele, bugetul de stat etc. nu sunt teme de campanie pentru Presedintele Romaniei. Sunt pentru un prim-ministru. Temele majore sunt altele: politica externa, apararea, securitatea nationala, medierea intre institutiile statului. Din punctul de vedere al Constitutiei !

5. Basescu si-a pierdut dezinvoltura si nu mai are un discurs liber. La o discutie de o ora a vrut teme in afara prerogativelor constitutionale si s-a folosit de notite. Si a avut. A avut fise pe domenii de politica guvernamentala si unele fise despre viata personala a adversarului. Slab. Foarte slab. O astfel de pregatire era necesara pentru Geoana, individ la fel de "pregatit" ca Basescu dar nu cu Crin Antonescu. Pe masura ce se derula dialogul chipurile celor doi se transformau. Basescu semana din ce in ce mai mult cu Adrian Nastase iar Crin Antonescu semana, din ce in ce mai mult, cu Traian Basescu din 2004.

6. Basescu a apelat la jigniri gratuite in disperare de cauza. Vazand ca ii fuge pamantul de sub picioare, a comis infamia de a acuza pe Crin Antonescu ca nu i-a fost alaturi sotiei grav bolnave care, in disperare, din acest motiv, s-a sinucis. Acest atac al lui Basescu a fost complet gratuit, a fost infam si va atarna greu in viitor. L-a victimizat pe Crin Antonescu. Si totul pentru a o apara pe Elena Udrea, de fata. Abia in ultimul moment si-a dat seama ca discutia a luat-o aiurea si a pomenit de Maria, sotia sa. Crin a reactionat bine. A evitat infamia (posibil sa fi luptat in el dorinta de a strange de gat betivanul care vorbea fara sa gandeasca cu dorinta de a fi rational pana la capat) si a adus un omagiu sotiei lui Basescu.

7. In afara unei pozitii clare cu privire la invatamant, Crin Antonescu nu are pregatite raspunsurile cu privire la celelalte domenii de activitate ale Guvernului. S-a vazut cand a fost vorba despre agricultura. Chiar daca nu intra in preocuparile unui Presedinte, este totusi bine ca macar ideile si principiile PNL in aceste domenii sa le aiba pregatite. S-a vazut ca este nepregatit, ascultand atent peroratia dupa notite a lui Basescu si incercand sa isi aminteasca ce naiba are el in fisele lui. Momentul de intarziere in reactie, chipul meditativ si usor bulversat al lui Crin confirma ipoteza. Posibil sa se pregateasca pentru viitor. Nu sunt multi cei care au cunostinte despre atributiile prezidentiale, majoritatea alegatorilor asteapta, inca, solutii de la Presedinte. Ar fi bine sa aiba niste raspunsuri si la aceste subiecte chiar daca sunt atribute exclusive ale Guvernului. Istoria este plina de exemple in acest sens. Istoricul Crin Antonescu trebuie sa-si aminteasca faptul ca si hughenotul Henric al IV-lea a spus ca "Parisul merita o liturghie" !

8. Chiar daca are notite, Basescu spune tampenii. Tema "agricultura" l-a scos in fata. Nu stie mare lucru despre "agricultura de subzistenta" iar cei care l-au consiliat sunt si ei pe aiurea. Taranii nu au productie agricola care bla, bla, bla. Sunt dependenti de carnea, grasimea, vegetalele din propriile curti care le asigura subzistenta. Poate ca procentul de 30% din populatia rurala este corect si formarea unor unitati de procesare a produselor agricole in comune este o idee buna, dar pentru asta nu trebuia sa puna premier pe Boc si ministri pe Pogea si Videanu ! Pentru ca nu statul trebuie sa formeze aceste unitati ci micul investitor ! Care investittor tocmai ce a primit niste suturi in cur de la guvernarea PD-L + PSD ! Basescu vorbea ca in literatura SF a comunismului despre cresterea nivelului de trai la tara cand, de fapt, Guvernul socialistoid pus de el la finele anului trecut a facut tot ce a fost posibil pentru a distruge intregul lant de oportunitati in domeniu. A mai adus si pe patronul "Cooperativei Muntenia", Adrian Radulescu, sa il puna ministru la agricultura (in propunerea de Guvern Croitoru), individ ce a incercat sa puna monopol, in sudul Romaniei, pe cresterea suinelor si a culturilor de sustinere ! Mai mult, individul face importuri masive de suine pentru crestere din Olanda si Germania, partenerii locali in cresterea suinelor avand interdictii contractuale de a dezvolta propriile maternitati ! Mai mult, in propunerea unui Guvern Negoita, PD-L a pus pe Valeriu Tabara, un adept al agriculturii intensive, cooperatiste, de tip socialist, cu totul si cu totul in afara sustinerilor lui Basescu !

Per total, eu cred ca aceasta intalnire a fost in beneficiul lui Crin Antonescu, in principal, dar si a lui Traian Basescu, in secundar. Desi, posibil, in calculele lui Basescu si ai lui trebuia ca aceasta intalnire sa desfiinteze pe Crin Antonescu si sa clarifice eventualele incertitudini cu privire la campania electorala actuala. Marele perdant este Mircea Geoana.






3 comentarii:

Paul-Sorin Tiţa spunea...

Băsescu a fost de un cinism morbid şi ieftin. Şi-a cam ieşit din mână şi din mandat... Degeaba o dă cotită, mincinoşii nu au viitor.

Garcia Muerte spunea...

O analiza excelenta. Si eu cred ca, per ansamblu, Crin a punctat mult mai clar decat Base. Pentru prima data presedintele in functie a avut ca si adversar un om care stapaneste verbul limbii romane, ironic/spiritual in limita bunului simt. Cu Nastase, Geoana si Tariceanu i-a mers deoarece acestia raspundeau mai greu modului de discutie basescian. Crin a fost putin Basescu. Basescu, cel din 2004.

Crăciun Florin spunea...

Paul,

Basescu pierde pentru ca a fost sufocat de birocratia portocalie. A mintit pentru "baronii" portocalii. Din patron a devenit sclav.

Garcia Muerte,

Crin a dovedit ca este, cel putin, egalul lui Basescu. Per ansamblu, mesajul pentru multi romani este ca au cu cine inlocui pe Basescu ! Contrar lozincilor de pana acum a propagandei portocalii.