luni, 2 noiembrie 2009

Basescu este in culpa. Partidele insa, nu.

Zilele acestea avem un Basescu om politic. Este pe undeva pe alaturi de calea constitutionala. El poate avea optiuni politice, ca persoana, nu are insa voie sa se manifeste ca politician in functia de Presedinte al Romaniei. Este o interdictie constitutionala. Art. 84 alin. (1) din Constitutie - Incompatibilitati si imunitati -, prevede ca "In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata". Stiu, pedelistii si consilierii lui pot spune ca nu este membru al PD-L cu carnet, ca s-a retras din partid cand a ajuns Presedinte ... bla, bla, bla. Nu poate fi luata in seama aceasta varianta decat sub forma unei simple informatii. De ce ? Din cauza actiunilor lui Traian Basescu care fac proba implicarii lui in viata politica in avantajul evident al PD-L.

Intr-o postare mai jos am aratat ca Presedintele Romaniei nu are "un drept exclusiv de exercitare a unei autoritati supreme politice" pe plan intern, nu are beneficiul suveranitatii politice in functia pe care o indeplineste, asa cum are, de exemplu, un lider politic. El trebuie sa fie apolitic in toate actiunile ca Presedinte al Romaniei pentru ca functia de mediator cu care este investit de Constitutie nu ii permite partizanatul. El incalca insa aceste prevederi constitutionale cu nonsalanta.

Ca Presedinte al Romaniei nu are treaba cu "reformarea clasei politice". Este treaba politicienilor din partidele politice. Ca Presedinte al Romaniei nu are dreptul sa stabileasca ce formatiuni politice intra in Parlament. El arata ca vrea ca Parlamentul sa cuprinda doar doua formatiuni politice si UDMR pentru ca astfel s-ar evita coalitiile. Ca Presedinte al Romaniei nu are dreptul sa formeze aliante politice. El spune ca vrea un Guvern cu PNL dar ca liberalii sa renunte la functia de prim-ministru.

Ieri, la Iasi, Traian Basescu a comis "impertinenta" la adresa Constitutiei la o intalnire a GDS, unde a avut ca parteneri "intelectuali" membrii si sustinatorii PD-L. In "Ziarul de Iasi" apare informatia si interviul buclucas. Pun mai jos intalnirea sumarul intalnirii GDS de la Iasi:

Presedintele Traian Basescu a participat simbata la Iasi la o dezbatere pe teme institutionale organizata de Grupul de Dialog Social. Cu aceasta ocazie, seful statului a afirmat ca nu-si doreste alegeri anticipate, dar ca s-ar folosi de acest "instrument" in lipsa altor solutii care sa asigure o guvernare stabila. "Nu-mi doresc alegeri anticipate, pentru ca ar pica intr-un moment foarte prost. Insa acesta este un instrument constitutional creat pentru deblocarea crizelor. E un instrument pe care pot sa-l folosesc. Altfel, aceasta majoritate ar mentine situatia de provizorat la nesfirsit. In opinia mea, dizolvarea Parlamentului e un mecanism de iesire din criza", a sustinut seful statului.

Presedintele a precizat insa ca solutia anticipatelor este putin probabila, in contextul in care "mecanismul constitutional" face deficila declansarea acestora. "Practic, alegerile anticipate nu pot fi declansate decit daca ai un guvern si o majoritate cu care sa le declansezi. Paradoxal, iti trebuie o majoritate cu care sa le declansezi, pentru ca altfel nu le poti declansa. Or nimeni nu va crea conditii in Parlament pentru ca anticipatele sa se produca. Nu intrevad situatia unor alegeri anticipate. Parlamentul nu va opta pentru aceasta solutie indiferent care va fi costul politic pentru un partid sau altul", a subliniat Basescu.

Altfel, seful statului si-a exprimat pesimismul in legatura cu formulele de parteneriat care au ramas la indemina PDL. El a spus ca democrat-liberalii au incercat toate variantele de guvernare pina acum, motiv pentru care nu stie ce partener ar fi "mai bun sau mai rau". "In momentul de fata nu mai poti sa spui cine e mai bun partener, cine e mai rau partener, pentru ca PD-L a incercat toate variantele. Si cu PNL, si cu PSD. N-a functionat nici una. Cea cu PNL n-a condus-o PDL, a fost dat afara de la guvernare, cea cu PSD, pe care a condus-o PDL, si rezultatul il vedeti", a comentat presedintele.

Intilnirea GDS, desfasurata in incita Hotelului Astoria, a prilejuit si un dialog in contradictoriu intre seful statului si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, ieseanul Vasile Astarastoae. Acesta din urma si-a exprimat preferinta pentru un parlament bicameral si s-a "plins" presedintelui de faptul ca in Romania nu exista o dezbatere publica privind avantajele si dezavantajele sistemului unicameral. Intr-un final, Traian Basescu i-a dat dreptate medicului, precizind ca Guvernul Boc a gresit atunci nealocind fonduri pentru o informare mai exacta a romanilor pe tema viitorului referendum. "A aloca zero lei pentru o astfel de dezbatere e o greseala. Trebuiau dati bani de la buget pentru informarea cit mai corecta a cetatenilor. Acest lucru nu s-a facut de teama unei campanii de presa Realitatea TV si Antena 3, care ar fi interpretat aceste sume ca fiind alocate campaniei mele electorale", a declarat Basescu.

La dezbaterea GDS, moderata de jurnalistul Andi Lazescu, au fost prezenti, printre altii, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, europarlamentarul Traian Ungureanu, sau deputatul PDL Sever Voinescu. Au mai participat la intilnire seful CJ, Constantin Simirad, senatorul PDL Dumitru Oprea, sau consilierul local PNL Radu Botez.

Anterior dezbaterii de la GDS, Traian Basescu s-a intilnit la Casa Patrata cu reprezentantii PDL din administratia locala. Aici, presedintele a pledat pentru reformarea sistemului de educatie, "sistem care nu da nici o speranta Romaniei". Totodata, seful statului a precizat ca imprumutul luat de Romania de la FMI poate fi usor returnat.

Se vede usor ca Traian Basescu a vorbit ca sef de partid nu ca Presedinte al Romaniei !

In interviul acordat ziarului, Traian Basescu se explica:
"Sa perfectionam legea votului uninominal. In momentul de fata, prin compensarea voturilor, practic mentinem in continuare un numar de partide extrem de mici, in care oamenii incearca sa-si gaseasca solutii dupa ce sint alesi. Or, daca s-ar face votul uninominal asa cum l-am propus eu, intr-un singur tur si cu cel de pe primul loc devenit automat parlamentar, traseismul ar fi drastic limitat. Pentru simplul motiv ca ar fi doar doua mari partide plus UDMR, ceea ce ar simplifica scena politica si ar genera guvernari stabile".
Ideea lui Basescu este contrara spiritului si literei Constitutiei. Exemplific prin prevederile art. 8 din Constitutie:

(1) Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale.

(2) Partidele politice se constituie si isi desfasoara activitatea in conditiile legii. Ele contribuie la definirea si la exprimarea vointei politice a cetatenilor, respectand suveranitatea nationala, integritatea teritoriala, ordinea de drept si principiile democratiei.
Intre optiunea politica a lui Basescu si prevederea constitutionala este o diferenta uriasa. Constitutia ne ofera posibilitatea de a ne exprima vointa politica prin intermediul partidelor politice. Locul in care vointa noastra politica, ca suntem membri sau sustinatori ai PSD, PNL, PD-L, PRM, PC, UDMR, PNT-CD etc. se manifesta in Parlament. Traian Basescu vrea sa ne limiteze acest drept. Instrumentul pe care il doreste este votul uni-nominal, intr-unul sau doua tururi de scrutin prin care se poate ajunge la o majoritate falsa a unei formatiuni politice in Parlament. Exemplele lui cu Anglia sau SUA nu multumesc. Cu el la "timona" si PD-L la guvernare vom ajunge, destul de repede, la sistemul autoritarist-dictatorial din care am iesit in 1989 ! Nu sunt adeptul limitarii sau impiedicarii unei formatiuni plitice sa intre in Parlament impiedicand astfel niste cetateni sa isi manifeste vointa politica. Ca atare, nu voi mai sustine votul uni-nominal, in nici una din variantele acestuia.
Guvernari de tip britanic, in care un partid guverneaza cu tot potentialul, dupa care, la patru ani, electoratul se intreaba: "Ii mai vrem sau nu-i mai vrem?". Si-i schimba pe socialisti cu conservatorii sau pe conservatori cu socialistii. Asta ne-ar duce si la evitarea goanei partidelor dupa parlamentari si ar evita si mereu-nefericitele coalitii. Le spun nefericite coalitii pentru ca, privind in istoria recenta, constatam ca a fost o mare coalitie in 1996-2000 si a fost un esec, a fost o coalitie in 2004-2008 si a fost un esec politic, iar acum un alt esec, PDL-PSD. Cred ca cel putin in urmatorii 10-20 de ani Romania are nevoie de guvernari puternice. V-as aduce aminte aici eficienta Guvernului Nastase, care a fost guvern monocolor, cu usoara sustinere din Parlament, si a fost mult mai eficient. Cred ca solutia e in legislatie si nu in masuri de gen "interdictie". Dar pot fi analizate si interdictiile posibile.

Nesimtirea nu are limite la Traian Basescu. Toate coalitiile care au sfarsit prin esec, din punctul de vedere al coalitiei politice si nu din cel al actului de guvernare (!), au avut ca autor pe Traian Basescu sustinut de PD ! Pentru ca, sa fie clar, Guvernarea CDR a dat o noua dimensiune Romaniei. Actele de guvernare de pe timpul CDR stau la baza Romaniei membra NATO si UE !

"Optiunea mea ramine valabila ca si cea din 2004, ca si cea din 2008: sa formez un guvern de dreapta. Totul este, in ceea ce-i priveste pe liberali, daca isi mai mentin optiunea de a da prim-ministru. Atunci, nu va fi posibil, pentru ca am deja o experienta cu premier liberal. Dar, in rest, optiunea mea ramine o optiune temeinica pentru o solutie de dreapta".
Optiunea lui ?! In calitate de ce ? De Presedinte al Romaniei sau de lider al PD-L ? Pentru ca in calitate de Presedinte al Romaniei el nu trebuie sa aiba o optiune politica ! Nu are dreptul sa stabileasca daca premierul va fi de la PD-L, PNL, UDMR, PC sau PSD. Afirmatiile lui sunt anticonstitutionale iar actiunile lui sunt la fel. El confirma astfel ca nu mai este Presedintele Romaniei ci se foloseste de aceasta funtie publica pentru a pune in avantaj PD-L, partidul al carui lider informal este.

Daca insa vorbele lui Basescu ar fi fost spuse doar de liderii PD-L nu ar fi fost probleme. Este optiunea politica a pedeleilor si trebuie luata ca atare. Spuse de Traian Basescu in calitate de Presedinte al Romaniei constituie o grava incalcare a prevederilor constitutionale.

Pun aici, mai jos, o alta prevedere constitutionala. Art. 57 - Exercitarea drepturilor si a libertatilor -, prevede ca "Cetatenii romani, cetatenii straini si apatrizii trebuie sa-si exercite drepturile si libertatile constitutionale cu buna-credinta, fara sa incalce drepturile si libertatile celorlalti".

Eu constat ca Presedintele Romaniei actioneaza cu rea-credinta si isi depaseste drepturile si libertatile constitutionale profitand de functia publica in care a fost desemnat, inclusiv prin votul meu, incalcand drepturile si libertatile celorlalti cetateni care nu au culoarea politica portocalie.

2 comentarii:

Florin Matei spunea...

Aveai vreo îndoială, Florine, că acest om ar fi şi altceva decât şeful suprem al propriei sale găşti portocalii?

Aveai vreo îndoială că libertatea lui se opreşte acolo unde începe libertatea celorlalţi?

Crăciun Florin spunea...

Nu mai am indoieli. Florine treaba este clara. Basescu joaca ca un lider de partid si nu ca Presedinte de tara.

Limite ? Basescu nu cunoaste. Libertatea celorlalti ? Exista pentru a fi incalcata. Noi trebuie sa ii aratam ca nu ne poate incalca libertatea prin vot (altfel, este aparat de Morar si Kovesi).