vineri, 13 noiembrie 2009

Sustinere sau adulatie ?

Sunt convins ca multi dintre cei care merg la vot, constienti de optiunea lor, au convingeri politice ferme si cunosc, intr-o oarecare masura, principiile dupa care se guverneaza, in general, partidele politice. Daca nu toate, macar al partidului pentru care dau votul.

In ultimul timp insa, vad ca se vorbeste mai putin de sustinerea unui candidat sau altul, se vehiculeaza mai putin obiectivele lor in calitate de Presedinti ai Romaniei si s-a trecut, pentru ca este se pare mai comod, la adulatie. Toti candidatii au adulatorii lor. Am iesit din zona ratiunii si am intrat in zona foarte periculoasa "a sentimentelor". Candidatii nu mai sunt simpli oameni ci "zei". Li se aduc "ofrande", li se ridica "statui" si nu sunt putini cei care li se'nchina. Mai ramane ca BOR sa instituie, "ca premiu", trecerea in randul sfintilor a celui care castiga Presedintia tarii !

Daca ramanem in zona ratiunii, vedem cu usurinta ca toti candidatii spun prostii. Nici unul nu se refera la subiecte care pot fi interesante chiar daca sunt atributii prezidentiale si nu au a face cu banii bugetului, cu lupta anticoruptie, cu organizarea Parlamentului sau a Guvernului, cu organizarea invatamantului, sanatatii sau mai stiu eu ce alt domeniu de activitate, cu aliantele ce se pot realiza pentru sustinerea unei guvernari sau cand si cum "se rup" partidele.

Ma asteptam de la Traian Basescu sa aiba abordari la obiect. Ma asteptam la proiecte privind relatiile externe ale Romaniei pentru asigurarea securitatii nationale, participarea la efortul mondial pentru promovarea democratiei si a deschiderii comertului, ma asteptam la abordarea problemelor de mediu (nu la nivel intern, traba Guvernului), ma asteptam la abordarea problemelor de aparare nationala si rezolvarea gravelor disensiuni intre politicieni si militari ca urmare a parasirii de catre guvernanti a acestor probleme in mana sindicatelor (dobiBoc si Basescu chiar propun ca ministru la munca pe sindicalistul Seitan, chipurile mare specialist, care a bulversat intreaga tara prin asa zisa lege a pensiilor !) etc. Cand colo ... nimic. Fitile, fitilute, smecherii de alcov (chiar ma gandesc ca Elena Udrea nu este straina de toate soparlele aruncate de PD-L prin interpusi pe piata !).

Basescu spune tampenii. Normal, Udrea este unul din consilieri iar trepadusii PD-L sunt experti in pocnit calcaile. Geoana concureaza cu liderii sindicali in promisiuni de neonorat. Oprescu se plange, rolul victimei avut de Basescu in anii din urma, de politicienii cei corupti. Dar Crin ? El de ce nu vine si spune care ii este viziunea privind apararea tarii ? De ce nu vine si ne spune cum vede el dezvoltarea relatiilor internationale, inclusiv cu vecinii, pentru cucerirea unor noi piete de desfacere pentru firmele romanesti ? De ce nu vine si ne spune ca va lasa CSM sa conduca Justitia asa cum este normal ? De ce nu vine si ne spune ca agentiile de stat speciale se vor duce in subordinea Parlamentului, pentru a preveni abuzul de putere practicat de Basescu in calitate de "urmas demn" al comunistului Ceausescu ? Sunt probleme care pot fi abordate si se cer abordate. Pentru ca altfel nu ii atrage pe cei care stiu astfel de lucruri, le inteleg, le doresc rezolvarea si asteapta sa vada care va fi candidatul care le poate garanta ca ele se vor rezolva. Sunt cateva zeci de mii, sunt educati si, in miile si zecile de mii de medii in care traiesc au influenta.

Eu voi ramane in zona rationalului. Primul vot il dau lui Crin pentru ca liberalii sunt mai aproape de modul in care gandesc eu statul. Sper sa ii dau votul si in turul II. Dar pentru asta trebuie sa faca mai mult pentru a intra in turul II. Altfel, voi merge in turul II hotarat sa dau un vot anti-Basescu. O sa-i dau votul lui Geoana pentru ca il consider mai putin periculos decat Basescu. In acesti 5 ani am trecut pe langa dictatura "la mustata". Norocul nostru a fost Tariceanu si PNL. Opozitia lor, aproape disperata, la actele abuzive ale locatarului de la Cotroceni a intarziat prapadul din cauza caruia suferim astazi. Oprind pe Basescu, oprim prapadul. Un Basescu reales inseamna disparitia statului democratic roman.

Am vazut pe Lazaroiu declarand ca aceste alegeri au ca miza un razboi intre presa si democratie ?! Ca spera sa castige "democratia" ! Omul asta a ajuns limbist perfect. Ceausescu, acolo in ceruri, unde o fi, probabil ca si l-ar fi dorit prin preajma.

6 comentarii:

hai la REVOLUTIE spunea...

Sistemul nesimtit tine Romania in criza!
Sistemul nesimtit vrea sa fure alegerile!
Sistemul nesimtit pariaza pe indiferenta ta!
Sistemul nesimtit te vrea nesimtitor la ceea ce se intampla!
Arata-le ce simti!
Arata-le ca ai bun-simt!
Hai la Revolutie!
Inscrie-te in blogosfera bunului-simt si cheama-i si pe ai tai…
www.hailarevolutie.ro

Florin Matei spunea...

Pertinentă analiză, tizule! Şi juste întrebările puse lui Crin! Chiar aşa, de ce se pierde Antonescu în mesaje derizorii şi în discuţii alambicate, care ajung să mă plictisească până şi pe mine, un susţinător al lui? Mă întreb şi eu de ce liberalii, nu numai Crin Antonescu, nu propun teme majore, teme de substanţă, teme care să producă seisme în rândul televiziunilor, şi-l lasă, mereu şi mereu, să deţină prim-planul şi iniţiativa în acest sens. Sărăcia asta de idei (de campanie) nu-i bună deloc. Dar deloc!

Donkeypapuas spunea...

"Proiectele" lui Băsescu le găsiţi la mine pe blog, cele pe care le ştiu.
Despre greşeala lui Crin Antonescu v-am mai spus. Nu ştie să se bazeze pe tradiţia, mai veche sau mai nouă, a PNL-ului. De consiliere cine se ocupă?

Lilick Auftakt spunea...

1.Foarte bine ai scris. :)

2."Basescu si PDL-ul urmeaza politica lui Ceausescu, adica se pozitioneaza in opozitie cu Rusia, dar practica in interior politica agresiva de forta." citat de pe blogul lui Deceneu...

3. Sa-i tinem pumnii lui Crin maine la ora 15:00

Crăciun Florin spunea...

Florine, tizule, liberalii pierd pentru ca accepta ca agenda publica sa le fie facuta de televiziuni. Daca ar refuza televiziunile pentru ca agenda lor nu corespunde cu ce vor liberalii sa comunice ar da un semnal. Dar accepta sa participe la balacareala televiziunilor care fac "importante" informatii minore si acte si mai minore ale unuia sau altuia.

Eu cred ca liberalii ar trebui sa oblige televiziunile si presa sa ii urmareasca in mediul lor, acolo unde merg si discuta cu oamenii. Nu doar Crin ar trebui sa mearga in fata populatiei ci si ceilalti lideri PNL. Chiar daca Crin este la sute de km distanta, ei ar trebui, inainte de a veni Crin in zona sau dupa ce a fost Crin in zona sa organizeze discutii in care sa pregateasca o intalnire cu Crin sau sa intareasca intalnirea care a avut loc. Pentru ca este sigur ca sunt oameni care nu au fost la intalnirea cu Crin si poate doresc niste clarificari fie sunt oameni sunt indecisi si doresc o discutie cu cineva care poate da niste clarificari etc.

Fostii mei colegi de liceu, militari rezervisti, au primit scrisori de la Geoana, in care acesta le vorbeste despre respectul fata de militari si cariera militara, despre importanta Armatei si rolul ei in viata tarii. Ei bine, o parte din acesti militari rezervisti si familiile lor vor vota Geoana pentru ca asta le da niste garantii ! Sunt furios. Sunt prietenii mei si nu le pot reprosa faptul ca vor vota cu Geoana, desi ei stiu ca eu votez cu Crin insa ma intreb de ce Crin nu se adreseaza unor astfel de oameni ?

@Donkeypapuas am citit pe blogul tau materialul pus. Foarte bun. Foarte, foarte bun. Ma voi folosi de el. Iti multumesc pentru el.

Multumesc @Lilick. Ii tin pumnii. Forta este singura modalitate pe care Basescu o poate folosi. Ea nu are nevoie de inteligenta. Daca ar folosi inteligenta (se pare ca ii lipseste), ar avea si forta !

Donkeypapuas spunea...

Mulţumesc pentru aprecieri.