marți, 3 noiembrie 2009

Hai "sa ne manipulam".

Suntem bogati. Tare bogati. Avem imaginatie, avem disponibilitatea necesara pentru a crea lumea pe care o dorim. Cum "vrea muschii nostri". La moda sunt sondajele. Agentiile specializate sunt dispuse, contra cost, sa ne ofere "realitatea". Placuta, cruda, crunta, satisfacatoare, nesatisfacatoare, adormitoare, agitatoare, informatoare, ne-informatoare, cum o fi, insa sigur manipulatoare.

Nu sunt specialist si tratez diagramele si informatiile ca plavanul de rand, din tarana patriei unde imi fac "baia" anti-insecte si anti-microbi. Ma uit la emisiunile cu animalutele astea pamantene si vad ca ele fac baie in tarana. Simt si eu, uneori, nevoia de a scapa, cu ajutorul taranei, de "insectele" si "microbii" informatiei care ma napadesc de peste tot. Din ziare, de pe sticla (Tv), de la radio, de pe strada - de la cei care "stiu ei".

Hai sa ii luam la rand. INSOMAR, CSOP, CCSB si care o mai fi prin "batatura". Ei, sociologii, fac niste diferente pe care eu nu le pot face deoarece nu am pregatirea necesara. Eu vad, eu inteleg (cum "vrea muschii mei"), eu votez.

INSOMAR isi popularizeaza "mesajul" prin Realitatea Tv. Geoana este pe cai mari si albi. Este peste Basescu cu 2 procente. La 1 noiembrie 2009.
Cresterea lui Geoana este ca a lui Fat-Frumos. Ba ceva si peste, daca observam ca in doua saptamani a luat, asa, dintr-un foc, 4 procente. Mai sunt 3 saptamani si mai ia 6 procente. Basescu scazand, dupa INSOMAR, cate un procent la doua saptamani, inseamna ca Basescu va ajunge pe undeva pe la 27-28%. Asa o fi ? Altii nu sunt de acord.

Mergem la altii. CCSB are si el niste rezultate. Ei isi popularizeaza mesajele prin Antene. Cu alta evolutie si alt principal. Cu explicatii atat de complicate incat ma doare capul. Inteleg o lege cu anumite viziuni dar aici imi prind urechile.

La CCSB prima optiune este Traian Basescu, cu 31%. In 25 octombrie. In finalul lunii, dupa numai 5 zile, pe 30 octombrie, Traian Basescu sare peste stacheta, elegant, la 34%. CCSB da si celorlalti candidati niste plusuri, insa Traian primeste grosul. Spun ei ca pe motiv de declansare a referendumului. Vezi, romanul are o mare grija in a da cu Parlamentul de pamant. Si-au gasit romanii "dusmanul" si sar in ajutorul machitorului de la Cotroceni. Se mai zice ca cei mai multi sunt noi in tabara lui Basescu, adica vin din multimea tacuta !
Daca la INSOMAR si CCSB mai este cum mai este, CSOP are o alta abordare. Astia isi popularizeaza mesajele prin toate posturile TV si presa obiedienta. Cum ar fi Evenimentul Zilei, Basescu 1 Tv (B1Tv al lui Paunescu) etc. Are comanda de la PD-L si se comporta potrivit dictonului : "Clientul nostru este stapanul nostru !".

Intr-o alta cercetare, nu am mai multe date ca nu sunt ziarist, TB are 29%, Geoana si Crin au cate 24%. Asta la prima "strigare" - primul tur.

La strigarea a doua, al doilea tur, majoritatea sondajelor indica, fara dubiu, ca Traian Basescu preda timona si intra in randul fostilor. Fost Presedinte al Romaniei. Cu diferenta ca in comparatie cu Iliescu si Constantinescu care au facut ceva, fiecare dupa conceptele pe care le-au promovat, Traian Basescu va fi singurul Presedinte al Romaniei din istorie care nu a facut nimic. Un zero absolut.

Singurii care il vad pe Basescu castigator si in turul II sunt cei de la CSOP, agentia de casa a PD-L.

Nu imi ramane decat sa am incredere in ce spune Crin Antonescu in ultimul lui newsletter.

Pariu pentru oamenii destepti
3NOV
newsletter numarul 18
Vedeti sondaje. Cititi stiri pe net. Ascultati analisti colorati politic. Peste tot, vi se spune ca in turul doi intra doar Geoana sau Basescu. Au in spate atat de mult sprijin, incat lupta impotriva lor pare imposibila. Sondajele reale spun insa altceva. Spun ca lupta e inca deschisa. Spun ca va conta mobilizarea la vot. Spun ca va conta fiecare om care aduce cu el pe cineva sa voteze.

Acum vine intrebarea mea: voi veniti la vot? Stiti ce se spune peste tot? Ca, in Romania de azi, un om de bun-simt n-are sanse sa castige alegerile. Daca nu ai furat, nu ai mintit, nu ai facut afaceri cu statul, nu ti-ai tras sau nu ti-ai dat singur casa de la stat, nu ai facut intelegeri cu mogulii, cu baietii din servicii sau nu ai patronat consilii de administratie - lumea te considera slab si "loser".

Se mai spune ca orice candidat care nu minte, nu inseala, nu este ipocrit, nu este din "topor" nu are nici o sansa sa castige alegerile. Se spune ca trebuie sa ai in frunte doar un "tatuc", un manipulator, un om uns cu toate alifiile. Doar asa reusesti in Romania de azi. Doar asa poti sa fii presedinte.

Voi credeti asta? Sau, mai mult: voi sunteti dispusi sa mai acceptati asta? Mai sunteti dispusi inca 5 ani sa asteptati? Mai vreti sa va uitati in continuare la televizor la aceleasi mizerii? Mai vreti sa fugiti mereu de politica, si poate si de tara, sperand ca minciuna si inselaciunea sa nu va corupa si pe voi?

Eu nu mint. Nu fur. Nu sunt incoerent. Nu ocolesc raspunsul la nici o intrebare. Nu jignesc pe cei care vorbesc cu mine. Nu tac. Nu accept orice. Nu renunt la principii. Pentru asta, in Romania celor de mai sus, eu nu am sanse sa fiu presedinte.

Dar in Romania voastra? Am sanse? Are sanse un om obisnuit care nu s-a imbogatit din politica? Are sanse un om care propune un independent ca Iohannis prim-ministru? Are sanse un liberal sa conduca o tara care n-are alt plan de iesire din criza decat imprumuturi dupa imprumuturi? Eu zic ca are, cu o singura conditie: VENITI LA VOT!

Continua sa citesti mai departe si comenteaza pe blogul meu.

Nu imi doresc revenirea la socialism chiar daca imbraca haina social-democratiei. Nu imi doresc continuarea dictaturii populiste sub "sceptrul" lui Basescu pentru ca nu are viitor. Ramane sa sper ca din ce in ce mai multi oameni isi vor da seama ca singura posibilitate sa ne manifestam ca oameni liberi este sa sustinem pe Crin Antonescu si, mai tarziu, PNL ca partid parlamentar cu posibilitatea de a fi partidul decident la o viitoare guvernare.

Nu imi doresc, desi pare curios, ca PNL sa detina majoritatea absoluta in Parlament. Orice majoritate absoluta duce la dictatura.

Actualizare.

Pun un sondaj Gallup luat de aici. Crin si Geoana sunt la egalitate. Basescu are un avans mare. 11% ! "Batalia" pentru turul II continua !


2 comentarii:

Paul-Sorin Tiţa spunea...

Băsescu are nevoie de Mircea Geoană în turul doi ca să mai aibă şanse de câştig. De aici vine manipularea, ba şi de la PSD, care are interese clare.

Crăciun Florin spunea...

Bine ai venit @Paul-Sorin Tita.

Inainte de a raspunde m-am uitat pe blogul tau, PNTCD Cluj. Am citit comentariile la diferite postari.

Ma bucura faptul ca voi, taranistii, sunteti de partea lui Crin, in aceste alegeri. Chiar daca nu credeti ca va castiga. Din interventiile pe blog, reiese ca nu dati voturile lui Basescu. Desi eu, ca sustinator liberal (din '90), am unele indoieli.

Basescu are nevoie de Geoana pentru ca in gandirea "strategilor" de la Cotroceni si Modroga, Geoana nu va avea, in turul II, sprijinul PNL si al PNT-CD. In plus, ei conteaza pe intelectualii care acum voteaza cu Crin Antonescu. Logica ar duce catre o astfel de actiune. Dar logica devine "schioapa" pentru ca in cauza este Traian Basescu care va duce, in caz ca ajunge in turul II cu Geoana, la un vot negativ impotriva lui. Mai multi dintre noi vom vota negativ-Basescu, Geoana fiind mai putin nociv ca marinarul.

PSD manipuleaza, cum a mai facut. Stie si PSD ca Basescu va primi votul negativ si de aceea isi doreste un tur II cu Basescu. Desi nu au fost facute calcule (?!), un tur II intre Geoana si Crin va duce, fara dubii, la victoria lui Crin care va fi votat si de o parte din PD-L. Ca sa nu mai spun de aproape 10% din PSD.