marți, 12 iulie 2011

Un proiect îndrăzneț

Proiectul prezentat de Daniel Constantin, Președintele Partidului Conservator și copreședinte al ACD (PNL+PC), de parteneriat instituțional statul Român și Casa Regală de România, este unul curajos și, de ce nu, posibil. Asta o spun eu, republican convins ce nu adoptă poziții radicale atunci când este vorba despre regalitate, MS Mihai I sau urmașii acestuia.

Clubul bloggerillor liberali și Asociația ”Regele este Patria” sunt „gazdele” întâlnirii cu Daniel Constantin. Nu am fost singurii interesați de proiectul acesta. Alți participanți sunt evidențiați în postarea lui Lilick.

O sinteză interesantă a discuțiilor din seara trecută are Daniel Gheorghe pe blogul Alianța dreptei.

Sunt de acord cu amândoi. Dar cu cine nu sunt eu de acord dacă sunt cuvinte spuse cu măsură ?

Proiectul are ca scop realizarea unui parteneriat între stat, prin intermediul Parlamentului, și Casa Regală de România, pentru valorificarea în interes național a potențialului Casei Regale de relații internaționale însă există și o componentă internă care urmează a fi mai bine structurată. Personal am unele rezerve cu privire la unele direcții însă cred, cu convingere, că demersul este unul pozitiv și benefic ambelor părți. De partea cealaltă, a monarhiștilor, proiectul ar fi un pas înainte în vederea restabilirii, undeva în timp, a regalității în România. Anii de mandat ai lui Traian Băsescu au impus căutarea unei soluții la funcția de șef de stat apolitică. Iar soluția unei monarhii constituționale este din ce în ce mai vizibilă în spațiul public românesc. Dar până atunci ... va mai curge apă pe Dunăre. Iar viața actorilor politici este scurtă. Foarte scurtă atunci când ne raportăm la timpul istoric. Oricum, nu cred că își mai dorește cineva un „președinte jucător” de factura incompetentului de la Cotroceni, așa că ideea poate prinde viață, mai devreme sau mai târziu. Românii vor hotărî ce vor atunci când va veni timpul.


O abordare echilibrată a problemelor în discuție a avut Ștefan Szobotka, abordare înregistrată și pusă pe YouTube


Ieri a fost prezentată o idee generală. În zilele ce vor urma vom dezbate, punctual, diferitele puncte de vedere ce au fost exprimate de participanți. Două dintre ele sunt posibile chiar și azi: sărbătorirea zilei de 10 mai, dată ce reprezintă un reper istoric în formarea României moderne și reanalizarea stemei României, sub aspect heraldic, astfel încât coroana, ce reprezintă suveranitatea și unitatea statului să reapară acolo unde îi este locul. Actuala stemă a României a fost impusă de Ion Iliescu, personaj care se face vinovat prin excluderile heraldice de pe stemă de falsificarea istoriei statului Român. Dar, asupra subiectelor urmează să revin.

Cafeneaua liberală începe să devină un reper important al vieții publice liberale în București. Pe vremuri, mi s-a spus, liberalii se adunau la Capșa, unde dezbăteau aprins chestiunile importante ale zilei. M-ar bucura ca viața publică bucureșteană să găsească la Cafeneaua Liberală locul ideal de exprimare a ideilor zilei.

Actualizare

O poziție extraordinar de lucidă și interesantă o are bunul prieten ce semnează cu „epistolepentruzeus”. O recomand cu multă căldură.

Despre întâlnire a mai scris și Liviu Jicman, un punct de vedere decent, o punte pentru viitoare abordări.

2 comentarii:

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

http://www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Razvan- spunea...

Buna ziua, detin mai multe siteuri de succes si as dori o colaborare cu dumneavoastra. Daca prezint vre-un interes as dori un email la adresa sitestiri arond gmail.com