marți, 24 septembrie 2013

Ne-am radicalizat complet. Vin alegerile.

În ultima perioadă de timp suntem radicali. Toți. Fără excepție. La capătul tunelului este recompensa, generoasă, după cum o vede fiecare. Este însă și prăpastia, pentru fiecare, după cum o vede iar fiecare. În camerele de taină se clocesc „strategiile și tacticile” fiecăruia pentru a ajunge la succes dar și pentru a evita, dacă se poate, propria prăpastie.

Mișcările politice au căpătat consistență. Cei mai activi au devenit ecologiștii. Au prins un capăt de ață și trag de el cu disperare. RMGC a devenit un fel de suport pentru ei, iar bârfa lumii îi suspectează de susținere financiară din partea lui Soros. Poate fi o poveste însă ea nu este importantă aici. Importantă este acțiunea ecologiștilor de a intra în conștiința publică ca forță politică. După ajutorul dat de PSD lui Cernea pentru a intra în Parlament, ecologiștii au ajuns la concluzia că este necesară o acțiune în forță pentru a aduce lângă ei mai mulți susținători. RMGC este doar capătul de ață. Iar istoricul RMGC și acțiunile preconizate pentru exploatarea minereurilor de la Roșia Montană au devenit, pentru ecologiști, minereul de aur care le poate aduce mai mulți susținători. Care ar vota cu ei la viitoarele alegeri europarlamentare unde au nevoie de 3%. Tămbălău mare pentru recunoaștere europarlamentară. Iar posibilii candidați ai „valorilor naționale protejate” s-au prezentat deja la televiziuni. Ca reprezentanți ai „pieței nemulțumite”. Au adăugat celelalte „probleme” ale protecției patrimoniului național, în special urban. Până și câinii maidanezi au devenit o parte a acțiunii ecologiștilor. Deh, au ajuns și maidanezii „valori ecologice”.

Pe lângă ecologiști au zis să profite de „ieșitul în stradă” și băsescienii. La Cluj, și nu numai, au ieșit în stradă susținătorii lui Băsescu. Tot cu capătul de ață al RMGC. Chiar Băsescu s-a dezis de propriile susțineri în favoarea RMGC. Este evident că și Băsescu are mare nevoie de recunoaștere și susținere populară. Mișcarea Populară se chinuie să devină vizibilă. Un 3% este posibil să aibă la europarlamentare însă este insuficient. Lista lor cuprinde mai mulți doritori de fotolii europarlamentare. Nu doar EBA. Băsescu face pași serioși către PDL. A uitat de supărarea lui și despărțirea melodramatică din fața perdelei. Numai că PDL este mai puternic decât acum câteva luni când Băsescu îl făcea harcea-parcea. Este mai puternic și mai organizat. Încet-încet se apropie momentul în care PDL va acționa dur, foarte dur, pentru a rămâne singurul partid puternic pe partea popularilor români. Vor veni vremuri grele pentru PMP, PFC, PNR și alte firimituri politice create de Băsescu în timp. Este normal. Vin alegerile europarlamentare și sunt puține fotolii pentru popularii români. Iar PDL le vrea pe toate.

Tot RMGC este și un motiv de dispută în USL. Liberalii și-au reafirmat o poziție anterioară (din 2007) cu privire la proiectul RMGC. Nu sunt de acord cu acest proiect. Nu sunt de acord cu modul de exploatare gândit de cei din RMGC. De aceea au anunțat că vor vota împotriva proiectului de lege scris de Șova și dus la Parlament. Între timp, PSD se află la mantinelă. Grupuri de interese social-democrate vor această exploatare. Altele sunt împotrivă. Alții sunt mai echilibrați și au adoptat o poziție în favoarea exploatării însă cu respectarea celor mai înalte norme ale ecologismului din Europa. Cele finlandeze. Trebuie observat că PNL a exploatat politic momentul adoptând cea mai rezonabilă poziție. Este pentru exploatarea resurselor însă cu luarea celor mai sigure măsuri de protecție a mediului și a valorilor istorice îngropate în munții din zonă. PSD a rămas singur în fața obligației de a da o soluție. Și politică și administrativă. Insistențele lui Șova și ale celorlalți care îl susțin pune PSD în mare dificultate. Nu de alta, dar angajamentul USL că se va opune RMGC, luat în timpul campaniei electorale, îi obligă pe cei din PSD să adopte o soluție. Sunt deja acuzați că și-au încălcat angajamentul electoral. Cred că vor alege o soluție care să oblige pe RMGC să adopte și respecte normele adoptate în Finlanda pentru exploatări similare. Va fi o cale de mijloc.

Între timp, USL pierde din electorat. Din cel volatil. În special PSD. Aceștia vor merge către ecologiști. Câți vor fi ? Vom afla în timp.

2 comentarii:

Anonim spunea...

In legatura cu pierderea procentelor de catre PSD depinde cine masoara intentiile de vot.Ca daca le masoara nea Ghitza de la Hazna TV ori nea Palada s-ar putea s-avem mari surprize!S-ar putea sa ne trezim cu un PSD de peste 80% intentie de vot:))))))

Cristi

Crăciun Florin spunea...

Nu este exclus. „Stalinismul” nu a murit, ci a cucerit lumea „democratică”.