vineri, 4 octombrie 2013

PSD fierbe. Este bine sau nu ?

Discursul de azi al lui Crin Antonescu a „pus paie pe foc”. În USL. PSD fierbe. Daniel Constantin simte că nu mai este „liniște” în USL și cere, de urgență, o întâlnire pentru calmarea aliaților.

Cum-necum s-a ajuns la adevărurile incomode. Guvernarea/ puterea corupe, spune o zicală. Cumva, se confirmă. Ponta, aflat în „război” cu Băsescu, cucerește redută după redută. Undeva, în spatele cortinei, strategii PSD îi dau lui Ponta indicații prețioase. Cum să acumuleze mai multă putere politică și administrativă și cum să o aducă în curtea PSD. Liberalii simt că PSD joacă necinstit și reacționează. Nu merg, așa cum și-ar dori pesediștii, în taina încăperilor să își spună păsul ci ies în media, prin conferințe de presă de la sediul PNL. Asta ca să fie clar pentru toată lumea că este vorba despre poziția PNL cu privire la o problemă sau alta care preocupă societatea civilă.

Ilie Sârbu vorbește la B1 Tv, post anti-liberali, în special anti-Crin Antonescu (ușor de înțeles de ce), despre ciolanul puterii și fuga de răspundere a liberalilor. Dă de înțeles că liberalii vor ciolanul însă nu își asumă metodele prin care acesta este obținut. Din punctul meu de vedere, Ilie Sârbu se comportă ca o jigodie. Vrea, la acel post Tv, să dea de înțeles că liberalii nu se deosebesc cu nimic de social-democrați sau Traian Băsescu și ai lui. Știe că nu poate să îl scape pe Ponta de critici așa că a ales să îi murdărească pe toți ceilalți.

Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD iese intempestiv în presă cu o declarație prin care să atenueze impactul produs de Crin Antonescu, afirmând absolut gratuit că PSD este preocupat de independența Justiției și că declarația lui Crin nu este reală. Se comportă prostește. Ponta îl contrazice prin însăși afirmațiile de acum 2 zile când a motivat înlocuirea lui Papici.

Comportamentul pesediștilor nu diferă de cel al hoților prinși asupra faptului. Cu „găina furată” în brațe ei afirmă că nu au furat. Probabil doreau să învețe „găina” cum să cotcodăcească.

Nu mă miră poziția pesediștilor de pe net. Îl înjură pe Antonescu. Normal. Cu cât Antonescu și PNL se vor exprima mai des și mai clar asupra unor acte și fapte ale partenerilor din USL care depășesc cadrul instituțional specific unui stat de drept, cu atât reputația PSD se duce mai jos.

Nu mă miră nici poziția celor din opoziție. PDL, PMP, FC și alte scursuri politice. Idolul lor, Traian Băsescu, este pus în dificultate. Crin Antonescu „a apăsat”, explicit, pe problema de fond nu pe forma acțiunilor băsesciene. În plus, Antonescu îl scoate, deliberat, pe Băsescu, din orice altă construcție politică. Băsescu nu mai este pentru PNL un adversar. Este un nimeni politic. În condițiile în care „dreptacii” își construiesc proiectele politice cu acceptul acordul și participarea lui Băsescu. De aici se trage concluzia că PNL îi consideră ca adversar politici pe cei PSD. Iar aici se rupe ața pentru „dreptaci”. Ei ce vor fi ?

PSD va trebui să aleagă. Ori vor continua cu acapararea puterii fără aportul PNL ori se așează la masa negocierilor cu PNL și revăd obiectivele alianței USL. Dacă aleg să continue, vor avea parte de intervenții ca cea de azi a lui Crin Antonescu care nu va ezita să arate că PNL nu are legătură cu mânăriile PSD. Dacă renunță la strategiile ascunse vor avea liniște. Relativă ea însă mult mai utilă în viitor.

Sunt curios ce va face PSD. Bănuiesc că vor simula în continuare parteneriatul însă vor lucra mai intens la nivele care nu se prea văd în media. Pe la nivelul 3-4 din administrație, nivel la care, până în prezent, PNL nu s-a arătat deranjat de „aranjamente”. Eu cred că în viitor ar trebui ca PNL să se uite și la aceste nivele, nu de alta dar mulți liberali au fost victime ale pesediștilor ajunși acolo în funcții de decizie.

Un comentariu:

mb spunea...

ar fi bine daca nu ar mai exista