sâmbătă, 11 ianuarie 2014

2 la 1. PSD vrea subordonarea PNL.

Sunt de acord cu cei care consideră că USL nu și-a terminat treaba pentru care s-a angajat și că trebuie să continue existe și să lucreze până la finalul actualului mandat parlamentar și guvernamental. Există un program convenit la nivelul USL care trebuie, dar trebuie, urmat până la capăt. Dacă se poate mai mult ... să fie primit.

Programul USL a fost construit pe formula parității între PSD și ACD (PNL+PC). PC, la „ordinul” lui Dan Voiculescu, „a dezertat” din ACD. Nu a fost denunțat protocolul la tribunal însă de facto, ACD nu mai există. Mai mult, PC se constituie unul dintre adversarii PNL. Comportamentul PC nu se poate justifica prin motivările aduse de liderii PC. Undeva, în planul II, există niște sforari din PSD care au gândit ei că ruperea ACD le va ușura manevra de schimbare a formulei parității și de subordonare a PNL de către PSD.

Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD a ieșit, intempestiv, în ultimul timp cu cerința schimbării raporturilor de forțe în cadrul USL. Constată el că raportul este de 2 la 1 în favoarea PSD și ca atare, soluțiile problemelor politice în USL dar și în guvernare ca să nu mai spun în Parlament trebuie să țină cont de acest nou raport de forțe. Constată el că PNL își pierde locul în USL devenind, astfel, un partid „de mâna a doua”. Problema este foarte serioasă.

În primul rând este o încălcare a unui acord politic în vigoare. Un contract politic. Cererea lui Ivan, susținută și de alți lideri ai PSD poate duce la rezilierea contractului politic. De fapt, asta este și intenția lor, din moment ce pe lângă declarațiile lui Ivan sunt și alte manifestări din partea PSD care forțează rezilierea contractului politic și ruperea USL. Gabriela Firea este un exemplu la îndemână. Aceasta a forțat ruperea USL provocând un scandal în Ilfov. Pentru că PNL a desemnat pe „dușmanul” ei din Ilfov într-o funcție importantă în vederea alegerilor europarlamentare, cucoana s-a simțit jignită și a demisionat din PSD. Comportamentul individei este stupid. Este o ingerință grosolană, de neacceptat în viața internă de partid a PNL. Ea cere, imperativ, PSD să intervină în viața internă a PNL pentru a fi eliminați din funcțiile de conducere politice cei care nu convin liderilor PSD ! În susținerea gestului ei au intervenit cu declarații alți lideri din aparatul central al PSD. Olguța Vasilescu la Craiova amenință cu ruperea USL în municipiu, un primar anunță că el a denunțat USL în oraș etc. Treaba este foarte complicată. Gesturile politicienilor PSD sunt brutale, sunt grosolane, sunt inacceptabile.

USL s-a construit de sus în jos, afirmă Victor Ponta. Ca atare, el nu poate fi desfăcut de jos în sus așa cum se încearcă acum. Pentru faptul că purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, are astfel de ieșiri trag concluzia că le are cu acceptul, cu aprobarea lui Victor Ponta. De aici iese în public dublul limbaj. Lipsa de încredere în PSD se adâncește. Nu îl cred nici pe Dragnea care a încercat să inducă ideea că treburile vor fi rezolvate la nivelul de vârf al USL la prima ședință a uniunii. Nu îl cred pentru că Dragnea este printre primii care a acuzat PNL că nu se supune vrerilor PSD.

Încep să am impresia că PSD se pregătește să denunțe protocolul USL. Zilnic cei din PSD vor să îmi confirme impresia. Deja va trebui să iau în serios alte variante ale acțiunii politice în viitor.

Niciun comentariu: