sâmbătă, 11 ianuarie 2014

Un funcționar american la București.

av. Hurmuz Aznavorian
Libertatea nu incape in orice suflet. Sunt suflete servile din nastere, care nu stiu sa pretuiasca libertatea, unicul sens al existentei umane”.

Asistenta secretarului de stat american pentru zona euroasiatică, Victoria Nuland, a făcut o vizită la București. Foarte bine. Este responsabila cu obținerea informațiilor și analiza acestora pentru guvernul SUA. Ea propune, șeful ei o susține sau nu, Obama cere sprijin de la Congres și dispune. Mecanismul este simplu. La ei. Devine ciudat la noi.

Am început cu spusa lui Hurmuz Aznavorian. Pentru că mă voi referi, mai departe, la comportamentul unora de pe aici, din România. Începând cu nelegitimul de la Cotroceni și sfârșind cu slugile acestuia, „beneficiare” ale atenției musafirului american. Asta este ciudat, ciudat de tot.

Traian Băsescu a primit-o la Cotroceni. Din moment ce funcționarul american a avut un mesaj de la Președintele Obama, totul este în regulă. Se pare că a avut. Au știut americanii că la noi se practică slugărnicia diplomatică și că o parte dintre români trăiesc bine doar dacă stau aplecați, gata să pupe condurii celui care îi poate da ceva. O bucată de pâine, un verzișor, o vorbă bună etc. Au știut și pentru a nu pune în ridicol propriul funcționar i-au dat și un mesaj pentru slugarnicul șef al României cazat, temporar, la Cotroceni.

Dacă momentul cu Băsescu poate intra în normalitate, restul vizitei funcționarului american intră, deja, în zonele umbrite ale socotelilor politice. Presa română a fost reprezentată de TVR (normal) și B1Tv (anormal). Cele două televiziuni acoperă, poate, 10% din interesul public. Așa că bag eu seama că Ambasada SUA a dorit, cu disperare, să aibă vizibilitate doar în zona băsesciană a telespectatorilor români.

Azi, funcționarul american a vorbit și a răspuns întrebărilor puse de ONG-iștii băsiști. Nici un ONG neutru sau adversar al lui Băsescu nu a fost invitat.

Toată treaba pute a afacere de familie, dacă nu cumva este o documentare asupra capacității slugoiului șef de la Cotroceni și a acoliților lui de a se impune pe scena politică românească. Din spusele americancei nu se degajă nimic. Dar absolut nimic. Vechea placă americană cu statul de drept și independența Justiției. Bine-bine, americanii nu se prea pot lăuda cu statul de drept și nici cu justiția, din moment ce au rateuri de notorietate în ambele domenii. Că au o problemă cu informarea pe Justiție este semnificativă întâlnirea ei cu Laura Codruța Kovesi, o întâlnire de o oră. Față în față. Bănui că a dorit să fie informată, pentru a duce vorba mai departe, cu privire la acțiunile DNA pentru combaterea corupției. Sau a fost un schimb de experiență ?

Cine citește presa băsistă va fi aprig dezinformat. Va avea parte, așa cum am avut eu, de reluarea lecturii sloganurilor băsesciene de când matrafoxatul a ajuns la Cotroceni. Jurnaliștii băsiști scriu ca să se afle în treabă. Și-au pierdut vâna.

Mie această vizită nu îmi crează cine știe ce stare de exaltare. Un funcționar, ca oricare altul al unei țări străine, vine într-o vizită de documentare. Mă deranjează vâltoarea provocată de niște idioți care se comportă ca pe timpul ocupației otomane a principatelor române. Au pupat condurul americancei, i-au pus coroniță de prințesă pe cap, au văzut ei cum apare curcubeul ... Niște cretini.

Totuși, ce a determinat administrația americană să își trimită emisarul la București ? Înțeleg că Bucureștiul este doar una din capitalele europene vizitate. Pe de o parte, vizita ar fi normală pentru că americanii au aici, la noi, interese militare iar noi suntem parte a NATO cu rol de asigurare logistică. Pe de altă parte, la București nu mai cântă „cucul Băsescu”. Băsescu are un gâjâit suspect de neputință. În spate nu mai are susținere. Câțiva disperați cu pretenții de „democrați” ce au cântat în struna intereselor americane niște ani sunt cei care încă îl mai susțin. Mă întreb dacă nu cumva vizita funcționarului american a fost una de adio ? Ar fi normal să fie așa. Poate că le-a comunicat, în particular, că și finanțarea de care au avut parte ONG-urile cu care s-a întâlnit se termină. Poate că americanii au ajuns la concluzia că a continua finanțarea băsescienilor este ca și cum ar arunca banii pe apa sâmbetei. Poate. Cine știe. Îmi dau cu părerea.

Îmi vine în minte imaginea lui Băsescu la fereastră când își ia adio de la PDL. Mă gândesc că Obama nu s-a pretat să pună un filmuleț pe net ci a trimis un funcționar de la externe pentru a fi purtătorul de mesaj. Dacă este așa, Obama a dovedit că este elegant.

Niciun comentariu: