luni, 13 ianuarie 2014

În politică, unii clocotesc alții se calmează. USL revine !

Trecu 2013 cu zvârcoliri politice majore. Trădări, repoziționări, manipulări ... cu de toate. Ba, la un moment dat, excesul de adrenalină a propulsat unii politicieni să o ia pe căi ciudate. Mai-mai să ne trezim cu alianțe ciudate. A trecut. Încordarea a rămas. Întrebarea fundamentală în USL a fost cea de pe buzele tuturor: se rupe sau nu se rupe alianța social-liberală ?! Pe partea cealaltă s-a tot vehiculat speranța „unificării dreptei”. Fiecare cu dreapta lui, toți declarați însă susținători ai lui Băsescu, neocomunistul care a avut grijă să ne readucă în fața ochilor timpurile de tristă amintire de dinainte de 1989.

În timp ce la nivelul principalelor partide din alianță USL și opoziție se făceau analize, se întocmeau modele matematice, se dădea cu bobul sau cu banul, unii politicieni de mâna a doua au trecut la fapte. Au intrat în ringul de box și au început să dea în partenerii de coaliție sau măcar parteneri de idei politice. Și de o parte și de alta a spectrului politic declarat dar care nu corespunde realității, întotdeauna.

Neocomuniștii băsescieni au trecut, cu ferocitate, la canibalism. Pe de o parte PDL care vrea, dar nu prea hotărât, să înceapă o nouă viață, pe de alta panaramele politice construite de pupilii lui Băsescu cu speranța că ilegitimul din dealul Cotrocenilor le va da lor titlul de „prinț moștenitor”. Până la urmă, Băsescu a făcut altfel. A construit o fundație pe care a însărcinat-o să construiască un partid. A avut ideea de a face un nou partid cu mult înainte, de aceea fiica Ioana a înregistrat denumirea la OSIM încă de pe timpul când Băsescu conducea PDL ! A fost trădare, dar pedeleprele nu au știut. Au bănuit ei ceva, că nu sunt proști, dar nu au putut acuza. Acum au ocazia să acuze însă sunt slabi. Foarte slabi. Sunt împănați cu băsiști și au puține șanse să scape de ei. Are și partid Băsescu însă nu a „investit prințul moștenitor”. Pedeleprele nu mai cred „în moștenire”. Încearcă să se descurce pe cont propriu. Mihai Răzvan Ungureanu s-a crezut, mult timp, cel mai bine poziționat „prințișor neo-comunist”. Acum află că Băsescu nu se mai uită la el. Cei din Mișcarea Populară sunt în cumplită dilemă. Sunt ei cuminți însă au și palpitații intense. Pe care dintre ei îl va noroci Băsescu ? Naiba știe. Se apropie euro-parlamentarele și panaramele băsiste nu mai au garanții. PDL se pare că va fi singurul care va lua ceva. Cât ? Nu știu. 2-3 europarlamentari ? Ar fi cam mult pentru cât dezastru au adus țării. Iar dacă în fruntea listei va fi Monica Macovei, atunci chiar o pun de oaie.

În tabăra USL o parte dintre politicienii PSD au trecut la atac, cu ferocitate, cu țintă declarată: Crin Antonescu. Crin Antonescu care este și țintă a PDL și a celorlalți băsescieni nu mai spun de eco-teroriști. Celor din PSD li s-au alăturat cei din UNPR și PC. Motivul imediat ? Europarlamentarele. Vezi Doamne, alegerile euro-parlamentare fără liste comune ar duce la ruperea USL.

Duminică, Victor Ponta a fost „interogat” de Gâdea, la Antena 3. Iar Victor Ponta a declarat pentru toți cei care vor să audă dar în special pentru ai lui, că euro-parlamentarele nu sunt un obiectiv politic al USL și că din calculele făcute și la PNL și la PSD iese mai bine USL dacă se merge pe liste separate. Este adevărat că înainte de a ajunge la Gâdea, Victor Ponta a avut o întâlnire privată cu Crin Antonescu și Daniel Constantin, fiecare dintre ei având alături lideri ai partidelor respective.

Declarația lui Ponta completează declarațiile lui Crin Antonescu și „rupe pisica în două”. Scoaterea dintre obiectivele politicii USL a euro-parlamentarilor pune capăt dihoniei promovate de unii dintre politicienii social-democrați cu sprijinul total și plin de abnegație al celor din PC. Mai mult, afectează sever politicile editoriale ale Trustului Intact și ale postului România Tv. Ia pâinea de la gura celor de la B1Tv și Realitatea Tv, bașca celor din presa scrisă. O să avem o perioadă de tranziție. Va fi greu pentru deontologi să priceapă că USL poate ieși întărit dacă merge separat la europarlamentare. Pe de o parte, vor trebui să recunoască că USL este format din partide politice cu ideologii în opoziție, de stânga și de dreapta, vor trebui să înceteze a mai susține că cele două mari partide trebuie să accepte cu smerenie politici contrare ideologiei lor (Cătălin Ivan de la PSD cu raportul lui de 2 la 1 !), vor trebui să accepte că nici un partid din USL nu mai poate introduce și susține acte normative importante fără a ajunge la un consens politic în cadrul alianței etc. Mai pe scurt, vor trebui să revină la realitate și să părăsească, cel puțin temporar, zona viselor politice.

Tot la Gâdea, Ponta a întărit alegerea lui și a PSD cu privire la candidatul USL la Președinția României: Crin Antonescu. Și această declarație este un șoc. După mult, mult timp, Ponta enunță voința conducerii PSD. După exprimările pesediste cu „deocamdată”, Ponta scoate pe „deocamdată” și punctează ferm: Crin Antonescu. Este ce a cerut și Crin Antonescu. O poziție fermă din partea PSD pentru că altfel, USL este în situația de a se destrăma. Nu poți sta într-o alianță care nu își mai respectă angajamentele. Clar.

Cele două enunțuri de mai sus ale lui Ponta au constituit supapa prin care tensiunea din USL va ieși și se va duce la PDL, FC, PNȚCD, IRL, FMP, PMP și ce altă minune băsesciană o mai fi construită. Refacerea USL și chiar „repararea” punctelor slăbite va întări slăbiciunile, va accentua prăbușirea opoziției băsesciene. USL este un eșec politic major al lui Traian Băsescu. Un USL revigorat are capacitatea de a scoate pe Traian Băsescu și troglodiții care îl însoțesc din viața politică. Faptul că la întâlnirea de ieri a liderilor USL s-a revenit, ferm, la obiectivul politic că dușmanul politic este Traian Băsescu, este de bun augur. Urmează să vedem dacă Voiculescu și Ghiță sunt de acord. Un mare rol în harababura din USL din anul trecut și de la începutul acestui an l-au avut Antena 3 și România Tv. La cele două posturi Tv s-au produs cele mai mârșave și nedemne atacuri asupra PNL și a lui Crin Antonescu. Cele două posturi au ajuns să concureze cu B1Tv , Nașul Tv, Evz, România Liberă, Adevărul, 22 etc. Să vedem. Probabil că în timp ce eu scriu acest material sunt niște deontologi puși la treabă. Voiculescu și Ghiță sunt pe telefoane cu Ponta și sforarii din PSD. Probabil Ponta se va ține tare. Editurile implicate vor pune la sertar scenariile anti-PNL și anti-Crin Antonescu și vor reveni la cele inițiale anti-Băsescu. Antena 3 a avut, sigur, nu știu dacă și România Tv a avut așa ceva. Dacă nu a avut, își va face. Sarcină de partid.

Celelalte enunțuri sunt subordonate celor trei de mai sus. Marea veste a refacerii USL ar trebui să ducă la scăderi severe de procente la PDL și partidele băsesciene. Poate că vom avea ocazia să vedem cum alegerile euro-parlamentare din România ne vor scăpa de catastrofele Monica Macovei, Elena Băsescu, Traian Răzvan Ungureanu, Cristian Preda și alții. Un USL cu motoarele în plin poate face posibil așa ceva.

Niciun comentariu: