luni, 14 septembrie 2015

Curtea de Conturi: România se îndreaptă spre insolvență !

Cătălin Predoiu, prin-vicepreședinte al PNL a „răspuns” prezentării laudative a lui Ponta cu privire la stingerea datoriei publice către FMI cu elemente extrase dintr-un raport al Curții de Conturi a României, din luna mai a acestui an : „Un raport al Curții de Conturi din mai 2015 a arătat că Guvernul s-a împrumutat exclusiv pentru a finanța deficitul bugetar, în timp ce a cheltuit doar 0,1% din împrumuturi pentru investiții. În același raport, Curtea de Conturi avertizează că România este în drum spre insolvență având în vedere raportul negativ dintre creșterea economică și creșterea datoriei publice guvernamentale”. Știrea despre intervenția lui Predoiu este aici.

În traducere liberă, creșterea datoriei publice a României este mai mare decât creșterea ei economică !

PIB-ul României a crescut din 2008 până astăzi cu 10 miliarde euro. Datoria publică a României, fără acordul cu FMI din 2009, a crescut cu 19 miliarde de euro. Vorbim despre anii 2012-2014, anii guvernării PSD, cum conducerea „strălucitului conducător” Victor Viorel Ponta.

Dacă datoria publică ar fi crescut pentru că ar fi fost făcute investiții care ar crește capacitatea României de a produce mai multe bunuri și servicii, nu ar fi fost nici o problemă. Curtea de conturi constată însă că împrumuturile, uriașe, au fost făcute doar pentru a „finanța deficitul bugetar” ! Mai pe șleau, ne-am împrumutat pentru a plăti alte împrumuturi. Pentru investiții, „strălucitorul” Ponta a oferit doar 0,1 % !

Să fie clar. Mie îmi pute a guvernare de rahat.

Las pe cei care știu mai multe să explice unde s-au dus banii de la FMI - poate vom primi detalii până la urmă. Îl las pentru că în apărarea lui Ponta vor sări cei care folosesc, intens, principiul „dar și el a făcut”.

Pentru o mai bună imagine a „guvernării de succes” a PSD sub conducerea „strălucitorului” Victor Viorel Ponta, pun mai jos (de aici) concluziile Curții de Conturi:

1-creşterea datoriei publice a depăşit nevoia de finanţare a deficitului.

2-în condiţiile menţinerii unui ritm de creştere al datoriei publice guvernamentale care devansează ritmul de creştere al economiei, riscul de solvabilitate va creşte

3-Banca Naţională a României [Direcţia Stabilitate Financiară] subliniază faptul că din raţiuni de sustenabilitate în grupul economiilor emergente, precum şi pentru a modera cheltuielile cu dobânzile şi impactul acestora asupra deficitului primar, procesul de consolidare fiscală trebuie să plafoneze nivelul datoriei publice la ponderi de sub 40% din PIB.

4-datoria publică guvernamentală internă contractată prin împrumuturi din contul general al trezoreriei statului a crescut de la 13,1 % în anul 2012 la 16,9% în anul 2014

5-nu a existat un echilibru între împrumuturile cu rata dobânzii fixă ( în creștere de la 59,2% la 68,8%) şi cele cu rata dobânzii variabilă ( în scădere de la 40,8% la 31,2%) contractate de pe piaţa internă, așa cum era prevăzut în strategiile de administrare a datoriei publice

6-datoria publică guvernamentală internă directă a fost utilizată aproape în totalitate pentru finațarea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice, finațarea de proiecte având o pondere nesemnificativă de 0,1% din total datorie publică guvernamentală internă

7-în anul 2014, ponderea împrumuturilor externe contractate în scopul finanţării unor proiecte prioritare pentru economia românească în total datorie publică guvernamentală externă a cunoscut cel mai mic nivel, respectiv de 23,0%.

8-la finele perioadei financiare 2007-2013 (conform calendarului multianual al bugetului Uniunii Europene) pentru a atrage 2.308 milioane lei necesari acoperirii deficitului bugetului de stat, statul român s-a împrumutat în condițiile în care această sumă putea fi rambursată de către Comisia Europeană din fonduri europene - prostie la superlativ !

9-la nivelul MFP ar trebui identificate și alte surse pentru finanțarea deficitului bugetului de stat în afara bufferul-ui creeat pentru îmbunătățirea modului de gestiune și a profilului de maturitate al datoriei publice

10-gradul de conformare a agenților economici garantați /subîmprumutați, prin plată voluntară la fondul de risc, a scăzut vertiginos, de la 24% în anul 2012 ajungând la 6% în 2014 - Alooo !

11- în timp ce o parte din sumele trase din împrumuturile contractate de la băncile externe în perioada 2003-2011, pentru finanțarea proiectelor de investiții, sunt utilizate la rambursarea împrumutului FMI din 2009 se diminuează posibilitatea de creștere economică, prin realizarea investițiilor de către ordonatorii de credite.
Banii pentru investiții folosiți pentru rambursarea împrumuturilor ? Atunci acuzele aduse guvernării Ponta nu sunt vorbe'n vânt. Această guvernare nu a fost proastă, a fost idioată. Și Ceaușescu a flămânzit țara să scape de împrumutul la FMI. Ponta îl copie.

12-având în vedere că cele 21 de împrumuturi utilizate pentru rambursarea împrumutului FMI sunt din perioada 2003 – 2011, există un risc major ca aceste investiții să fie realizate parțial, cu întârziere sau să nu mai fie realizate. Evident ! Guvernarea Ponta este cea mai tembelă guvernare din 1990 încoace !

Este suficient pentru a cataloga pe Ponta nu doar ca un mare mincinos ci și ca un mare prost. Este inadmisibil să oprești toate proiectele de investiții din 2003 încoace, să le lași fără bani doar pentru a achita un împrumut cu FMI - la care el, Ponta și partidul său, au contribuit fiind la guvernare alături de PDL-ul lui Băsescu.


Niciun comentariu: