duminică, 15 noiembrie 2015

Dacian Cioloș propune un guvern. Să vedem ce iese de aici.

Azi s-a mai scris o pagină politică.

Pentru prima oară, un prim-ministru desemnat și-a prezentat propunerea de guvern în fața societății înainte de a o depune la Parlament și a o discuta cu partidele politice pentru susținere. Pentru prima oară ! Ar fi bine ca unii să își noteze noutatea.

Pentru că nu sunt revanșard, nu am de gând să reproșez  ceva. Nici prezența lui Dâncu, nici o altă prezență deși, am și eu, ca omul, unele rețineri. Consider că fiecare propunere are mai multe argumente în favoarea nominalizării decât în defavoarea ei.

Respect inclusiv alte păreri. Chiar și pe cea a celor care consideră că este o listă de guvern impusă de servicii. Un scriitor a văzut deja 5 „ofițeri sub acoperire” în lista de guvern. Au și scriitori, mai ales cei care au dorințe foarte mari, informațiile lor.

Costin Grigore Borc, Ministerul Economiei, vicepremier
Vasile Dâncu, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, vicepremier
Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Externe
Mihnea Motoc, Min Apărării Naționale
Petre Tobă, Ministerul Afacerilor Interne
Anca Dana Dragu, Ministerul Finanțelor Publice
Cristina Guseth, Ministerul Justiției
Marian Costescu, Ministerul Transporturilor
Adrian Curaj, Ministerul Educației
Claudia Ana Moarcăș, Ministerul Muncii
Andrei Baciu, Ministerul Sănătății
Achim Irimescu, Ministerul Agriculturii
Victor Vlad Grigorescu, Ministerul Energiei
Aura Carmern Răducu, Ministerul Fondurilor Europene
Cristiana Pașca Palmer, Ministerul Mediului
Marius Raul Bostan, Ministerul Comunicațiilor
Vlad Alexandrescu, Ministerul Culturii
Elisabeta Lipă, Ministerul Tineretului și Sportului
Dan Stoenescu, ministru delegat pentru Relația cu românii de pretutindeni
Ciprian Bucur, ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul

Violeta Alexandru, ministru delegat pentru Dialog Social
Ioan Dragoș Tudorache, Șeful Cancelariei Prim-ministruliui, membru al guvernului

Din CV-ul prezentat de televiziuni la fiecare propunere, înțeleg că sunt oameni potriviți la locul potrivit. Chiar la Justiție este un om potrivit. O persoană care a activat intens în societatea civilă pe problematica drepturilor omului. Cei care nu știu, Ministerul Justiției are competențe care îl exclud din sfera Justiției. Este un administrator pentru Ministerul Public și Penitenciare. Are drept de inițiativă legislativă legat de Justiție, pe baza propunerilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Consiliului Superior al Magistraturii și a Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Oricum, unii au observat (specificul publicației respective), că economiștii sunt foarte slab reprezentați. Doar doi. La finanțe și la externe. Majoritari sunt inginerii și apoi juriștii. Păi, să ne fie cu iertare, nu se vorbește de un guvern de „tehnocrați” ?!

O particularitate care va da de gândit multora o constituie aceea că miniștrii propuși au expertiză în organisme internaționale, în special în structurile Comisiei Europene sau sunt din mediul privat de la corporații foarte puternice, cu ramificații solide internaționale. Eu cred că este biine.

Rămâne să vedem ce va fi în viitor și, mai ales, cine va susține acest Guvern în Parlament. Am eu o bănuială însă nu o spun. O păstrez. Cu fiecare clipă care trece devine „o comoară”.

Niciun comentariu: