luni, 16 noiembrie 2015

G 20 Antalya a decis dar ... încă nu s-a semnat.

Agerpres (aici).

Summit-ul G 20 din Antalya s-a finalizat. Evenimentul tragic de la Paris a schimbat importanța problemelor de pe ordinea de zi. Terorismul și combaterea lui au devenit prioritare. Nu poți colabora pe plan internațional și face economie în nesiguranță.

Este evident că între liderii statelor dezvoltate au avut loc întâlniri și au convenit fie aplanarea unor conflicte „specifice” fie întărirea colaborării. Ce ? Nu știm. Specialiștii speculează. Unii mai aproape de adevăr, alții departe de el.

Important este că s-a ajuns la consens privind terorismul. Combaterea lui se va face „împreună”, aici intrând acceptul întăririi controlului la frontiere, întărirea controlului persoanelor care folosesc zborurile aeriene și ... identificarea surselor de finanțare ale organizațiilor teroriste.

Cele 3 (trei) elemente se „desfac” în foarte multe acțiuni care permit colaborarea. Schimbul de informații este prioritar. Sunt informații ale serviciilor specializate axate pe organizațiile teroriste și membrii acestora plus sursele de finanțare care, de obicei, sunt ținute sub cheie de către fiecare stat în parte și sunt „oferite” altor state doar atunci când există un anume interes. Se pare că un anume nivel al acestor informații va fi disponibil tuturor celorlalte state pentru combaterea terorismului. Dacă s-a ajuns la această înțelegere (care urmează a fi semnată de șefii statelor participante la summit !), atunci se va îmbunătăți semnificativ activitatea consulară (controlul preventiv la acordarea vizelor !), controlul la frontierele statelor, controlul ulterior al polițiilor naționale și al serviciilor de informații care activează intern. Se va putea acționa preventiv pentru blocarea fondurilor care finanțează terorismul - fie în sistemul bancar, fie în schimburile comerciale, fie în transferul „cu sacoșa” a sumelor de bani peste frontieră -, și vor putea fi desființate sau ținute sub control societățile comerciale sau alte surse de finanțare ale organizațiilor teroriste.

Ei bine, o veste tristă pentru cei care colportează idei care scot în evidență „încălcarea drepturilor omului” este aceea că toate aceste informații vor fi obținute prin supravegherea tuturor căilor de comunicare. De la mesajele subliminale de pe sursele de informare cunoscute - inclusiv televiziuni, posturi de radio, presă scrisă sau on-line, comentarii în on-line -, la rețelele de socializare cunoscute sau mai puțin cunoscute inclusiv paginile de comentarii de pe jocurile care se desfășoară on-line, comentariile de pe site-urile care promovează muzică, filme, clipuri etc. Evenimentul de la Paris a fost organizat și prin folosirea unei rețele de socializare axată pe muzică.

Acum, sincer, cei care au atribute instituționale pentru apărarea vieții și proprietății cetățenilor unei țări nu se împiedică de „securitatea” informațiilor unei persoane. Cei care au un calculator sau un server plin de „informații personale sau confidențiale” pun, practic, la dispoziția tuturor acele informații la conectarea instalațiilor la internet. Problema securității acestor dispozitive este absolut relativă. Nu vrei să fie publice, pui informațiile în altă parte înainte de a face conectarea la internet. Sau nu te conectezi cu acele dispozitive.  Simplu.

Să sperăm că summit-ul de la Antalya va avea rezultate cât mai repede. Să sperăm că „tradiționalele rețineri” în comunicarea de informații se vor schimba în „tradiționalele disponibilități de colaborare și chiar cooperare” inter-instituțională pentru atingerea unui interes comun: salvarea vieților oamenilor și a proprietăților acestora.

Niciun comentariu: