luni, 16 noiembrie 2015

Cu fiecare descoperire în cadrul cercetărilor de la Paris se nasc mai multe întrebări.

Situația este fluidă.  Apar din ce în ce mai multe informații care, pe minut ce trece capătă o anume stabilitate.

O amprentă luată de la un presupus atacator kamikaze este confirmată de poliția elenă ca fiind a unei persoane care a fost înregistrată în Grecia ca refugiat (persoane sub protecție internațională). Nu s-a dat și numele sub care s-a înregistrat dar nici nu a mai fost făcută legătura cu pașaportul sirian (al unui alt imigrant) găsit printre victimele atentatului. De aici se poate naște o întrebare. Printre atentatori a fost un singur sau doi „sirieni” ?

Cercetările polițiilor franceză și belgiană vin cu date noi. Au fost identificați 5 dintre teroriștii sinucigași. Până la 7  mai sunt 2.

Unul dintre autorii atentatelor, cetățean francez, afiliat unei organizații extremiste, a fost pus sub control judiciar dar a dispărut în 2013. S-a emis imediat un mandat internațional de arestare cu eficiență „0”. Din moment ce acesta a revenit în Franța fără să fie identificat vorbim despre grave lacune în sistemul francez de control. Ceva pute greu în sistemul francez de prevenire a actelor teroriste.

Fără a nega munca anti-teroriștilor francezi, trebui spus că cineva acolo, în Franța, nu își face treaba cu competență, dă dovadă de neseriozitate.

În declarații mai vechi, actualul prim-ministru și ministrul de interne au confirmat dejucarea unor atentate. Felicitări ! Atentatele de acum nu au putut fi prevenite. Fie procedurile preventive sunt incomplete fie sunt deficitare. Da, atentatele în viitor se vor mai produce, măsurile de prevenție trebuie însă revăzute. Undeva nu este bine.

Marea Britanie a anunțat și ea că a dejucat niște atentate. A anunțat și sporirea efectivelor structurilor de informații și combatere a terorismului. Probabil că și finanțarea acestor acțiuni va fi suplimentată pentru a avea eficiența maximă urmărită. Franța a anunțat și ea, după atentat, că a suplimentat efectivelor serviciilor de informații și luptă anti-teroristă. Foarte bine.

La noi, o anume propagandă „pacifistă” a sărit ca mușcată de cur la ideea că întărirea armatei și a serviciilor destinatei luptei anti-teroriste ar fi luată în calcul. De cine or fi plătiți ? Este cineva în spatele lor. Nu mă refer la ruși, nu mă refer la alte state, mă refer la organizații teroriste care au sprijinit sau sprijină anumite ONG-uri „pacifiste”. Terorismul poate „lupta” pentru pace în țările pe care vrea să le slăbească.

Niciun comentariu: