miercuri, 2 decembrie 2015

România are o poziție clară. Fără echivoc. Rușii și politrucii lor din România spun baliverne.

Ministerul Afacerilor Externe (aici). Agerpres (aici).

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu a participat la mai multe întâlniri la Bruxelles axate pe problematica NATO. Cu această ocazie, s-a semnat acordul și a fost lansată invitația NATO către Muntenegru de a fi parte a NATO, s-a semnat Acordul suplimentar la Protocolul de la Paris din 1952 privind statutul comandamentelor militare internaționale - pentru a permite funcționarea în România a comandamentelor NATO -, ministrul român s-a întâlnit cu parteneri din alte state membre NATO în special cu John Kerry - care a acceptat invitația de a vizita România -, dar și cu partenerul strategic din Polonia după care s-a întâlnit cu partenerii din Georgia și Estonia.

La dineul ministerialilor s-au purtat discuții și s-au conturat poziții. Ei bine, Rusia este în prim plan alături de terorismul internațional. De fapt, Rusia practică o formă de terorism internațional, sunt suficiente exemple în zona Caucazului - Georgia -, Crimeea, sud-estul Ucrainei, statele baltice ba chiar și Suedia, Marea Britanie sau SUA.

Discursul elegant al diplomaților nu lasă loc de întors:

Discuţiile s-au concentrat asupra evoluţiilor din vecinătatea estică a Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe viitorul raporturilor dintre NATO şi Rusia, pe reducerea riscurilor de incidente militare  (n.m. avem un exemplu în Turcia, cu provocarea rușilor sancționată de turci prin doborârea avionului rusesc), şi pe situaţia de securitate în Marea Neagră şi în Marea Baltică.

Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea unei abordări strategice ample cu prilejul Summit-ului de la Varşovia din iulie 2016, pentru a asigura stabilitate şi securitate în vecinătatea estică. Această abordare strategică ar angaja mai multe paliere de acţiune:

- măsuri consolidate de apărare şi descurajare prin implementarea deplină a Planului de Acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan/RAP) şi o prezenţă Aliată robustă, credibilă şi predictibilă în flancul estic, inclusiv pentru creșterea securității la Marea Neagră. În context, a anunţat activarea Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (MND-SE HQ) din România;

- măsuri de reducere a riscurilor de incidente militare (n.m. cazul din Turcia), pentru a preveni escaladarea tensiunilor în contextul intensificării activităţilor militare ale Federaţiei Ruse - măsuri care să fie analizate, în cadrul OSCE, în discuţiile pe tema modernizării Documentului Viena;

- o abordare strategică, mai coerentă şi mai eficientă în relaţiile de parteneriat, care să permită atât creşterea capacităţii partenerilor de a face faţă provocărilor din mediul de securitate, cât şi o cooperare substanţială a acestora cu NATO în domenii de interes crescut, precum: contracararea terorismului şi a ameninţărilor hibride (n.m. iar avem Rusia ca stat ce se folosește de astfel de amenințări, la fel ca organizațiile teroriste internaționale !), securitatea cibernetică (Rusia este, deja, cap de afiș !).

Şeful diplomaţiei române a mai subliniat că parametrii raporturilor pe termen lung cu Rusia - stabiliţi cu prilejul Summit-ului NATO din Ţara Galilor - rămân valabili, natura relațiilor cu Rusia fiind condiţionată de schimbări clare şi constructive în comportamentul autorităţilor de la Moscova, în conformitate cu dreptul internaţional.

Într-un alt articol semnalam faptul că Rusia pune sub semnul întrebării tratatele internaționale. Diplomații au mai multe surse și mult mai multe informații decât are presa, fie ea și „de stat”, astfel că propoziția care cuprinde monitarizarea autorităților din Rusia cu privire la respectarea dreptului internațional vine să completeze imaginea unei Rusii care nu vrea să îl mai respecte, care se folosește de forță pentru a schimba apartenența unor teritorii, a unor zone de interes strategic etc. În urma invitației Muntenegrului la NATO, Rusia deja a trecut la amenințări la adresa NATO dar și a statului Muntenegru.

O mică privire asupra Balcanilor și a apartenenței la NATO ne arată că Rusia a rămas doar cu un singur aliat: Serbia.

Ca cetățean, am un sentiment de siguranță când văd că autoritățile statului român sunt clare în opțiunile de asigurare a protecției țării în fața unei eventuale agresiuni din partea oricărui vecin.

Niciun comentariu: