duminică, 27 decembrie 2015

O lume ... ca la balamuc. Trebuie să o înțelegem pentru a nu fi surprinși.

Am trecut încet, poate nu destul de încet, peste știrile externe de la Agerpres și Mediafax. Nu mă uit la ziare. Nu am ce vedea.

Lumea se zvârcolește, pur și simplu.

Aici, în Europa, suntem dezbinați. Ideea de uniune a Europei are mari probleme. Faptele au contrazis vorbele, tratatele, declarațiile de bune intenții.

Politica unor state pune UE în dificultate. Germania, Franța, Austria, Suedia, Italia, Grecia și alte state au sărit peste cal, vorba aia. Europa comunitară s-a împărțit pe tabere. Inițial, o tabără a fost agresiv pro-migrație iar alta ostilă, acum am ajuns la o moderare a tonului pro-migranție și la o accentuare a tonului anti-migrație. Ba, chiar mai mult, statele care se fac vinovate de imigrația excesivă încearcă să arunce vina pe statele care au permis invadarea Europei. Uită Germania, Austria și alte state că ele au fost inițiatorii și promotorii marii migrații a anului 2015. Acum dau vina pe greci și italieni, pe spanioli sau pe mai știu eu cine.

Numărul imigranților din Europa a depășit un milion. Vorbesc doar despre imigranții care au forțat intrarea în Uniunea Europeană. Nu în toată Uniunea, ci doar în unele state. Statele care i-au chemat. Nu vorbesc despre migrația „normală”, din fiecare stat în parte. Nu vorbesc despre migrația acceptată ci de cea impusă. În România sunt peste 3500 de sirieni refugiați. Majoritatea sunt membri ai unor familii mixte cu români. Sunt și irakieni, afganistanezi, iranieni, libanezi etc. Nu despre aceștia este vorba.

Președintele Cehiei consideră că actuala imigrație este „o invazie organizată” (aici). Îi îndeamnă pe tinerii imigranți să pună mâna pe arme și să își apere țara. În cultura europeană, oamenii își apără țara. În cultura populațiilor din zona arabă se pare că oamenii preferă fuga. Cehia se opune cotelor de repartiție a imigranților pe fiecare stat membru al UE. Sunt de acord cu o astfel de poziție. Mai mult, consider că cei care i-au chemat sau le susține migrația să le ofere asistența necesară. Germania, Austria, Suedia etc.

Ministrul de externe al Germaniei susține că Europa trebuie să își recapete controlul la frontiere (aici). Este enervant. După ce a promovat o politică de „invitare a migranților” acum întoarce. Politica Germaniei în materia imigranților a provocat multe distrugeri și un consum anormal de resurse altor țări. Germania poate face ce vrea ea cu banii ei, dacă îi dă imigranților este treaba ei dar de ce a trebuit ca alte state să își consume resursele cu „vizita” imigranților ? Acum germanii au aflat că o parte dintre imigranți nu sunt ce au declarat. Au constatat că pașapoartele lor sunt false. Ba, chiar mai rău, tipul de pașapoarte prezentate de unii dintre imigranți a fost descoperit la autorii atentatelor de la Paris. Curvăsăria în politică se plătește. Un sondaj efectuat în Germania arată o schimbare a percepției germanilor față de politica statului față de imigranți (aici).

Mai zilele trecute, Estonia a comunicat că nici un imigrant din Italia sau Grecia nu a dorit să devină „musafirul” Estoniei. Slovacia refuză categoric primirea imigranților. La fel Cehia. Noua putere de la Varșovia la fel. Polonia refuză să aplice un accept anterior ! Alte state condiționează primirea de acceptul imigranților. Fără acest accept, trimiterea imigrantului într-o țară pe baza repartiției pe cote este considerată un abuz asupra libertății persoanei. Statutul de refugiat se acordă când există o intenție clară a refugiatului de a merge într-o țară vecină țării din care provine. În cazul majorității refugiaților este vorba despre Turcia. Unii s-au dus în Liban, alții în Iordania. Trecerea din aceste țări în altă țară este considerată un act excepțional, un act care presupune acordul țării unde va ajunge. Ei bine, în contra prevederilor dreptului internațional în vigoare, Germania și alte state încearcă să impună ca regulă starea excepțională. Un mare pericol pentru mai toate statele lumii. În mod normal, refugiații din Turcia sau Liban ori din altă țară de margine a Siriei sau Irakului care trec în altă țară nu ar mai trebui considerați refugiați ci imigranți economic. În România sau în alte țări sunt refugiați pentru că au fost luați din zona de refugiere (din Liban și direct din Siria) cu acceptul statului român sau a statului de destinație. Nu au călătorit prin alte țări așa cum este cazul a peste un milion de imigranți declarați pompos de germani ca fiind refugiați.

În Bosnia, alături de noi, islamiștii au plănuit un carnagiu la Sarajevo la sfârșit de an (aici). În Bosnia confesiunea islamică o are 40% din populație. Justiția din Bosnia este în alertă.

Liderul SI a ieșit și el la interval îndemnând la violență în Arabia Saudită și promite acte de violență în Israel (aici). SI pierde teren în Irak, armata irakiană este în ofensivă, pierde teren în fața kurzilor din Irak, pierde teren în fața armatei siriene ajutată de Rusia. Are pierderi (așa raportează mai toate forțele internaționale implicate) importante. Nu doar în oameni și armament ci și în resursele financiare și de hidrocarburi. Pierde rafinării, pierde mijloacele de transport ale petrolului care le-a asigurat finanțarea până acum, pierde conexiunile mafiote care l-au susținut (atacate la rândul lor de coalițiile internaționale). Normal, vor urma atentatele în statele care susțin forțele internaționale dacă acele țări comit greșeli de politică internă. Și au comis. Probabil că mulți militanți ai SI sunt deja în Europa. Unii sunt chiar europenii care au luptat alături de SI și au ajuns acasă, fără a fi „sesizați” de organele de ordine, alții sunt „refugiați” sau simpli imigranți economici.

Ca să fie tabloul cât mai complet, NATO invită Muntenegru să i se alăture. Muntenegru spune „da”. Rusia protestează. Acum protestează și Serbia (aici), aliatul Rusiei din regiune cel mai fidel. Alături, în Bulgaria, un politician al etniei turce, membru al Parlamentului bulgar este „sancționat” de liderii partidului că a făcut o declarație politică de susținere a Turciei și NATO în detrimentul Rusiei. Dubios !

China adoptă, pentru prima dată, o lege împotriva terorismului. Unii au spus că guvernul are prea multe atribuții și competențe astfel că sunt în pericol drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Legislativul chinez a punctat în motivare existența și acțiunile SI, atentatele comise de acesta pe plan internațional, acțiuni islamist-teroriste de pe teritoriul Chinei. Având în vedere că și Rusia a luat niște măsuri de excepție, constituirea unor organisme anti-teroriste în zonele litorale dar și în localitățile mai mari aflate în zona de securitate vom avea un an 2016 foarte, foarte încărcat.

Bașca alte probleme ... curente. UE a extins perioada de sancțiuni la adresa Rusiei. Italia nu le mai vrea, îi afectează economia. Italia nu are treabă cu problemele Ucrainei și încălcarea de către Rusia a tuturor tratatelor de până acum. Alături de Italia mai sunt Grecia, Ungaria și chiar o parte semnificativă dintre politicienii germani - în special ultra-naționaliștii și social-democrații. Partidele naționaliste au crescut în notorietate. Au o mai mare vizibilitate în Franța, Spania, Italia, Grecia etc. Toate sunt „aliate” ale Rusiei ! Mare lucru dacă nu vom avea surprize majore în 2016. Mare lucru dacă nu vom avea iar de ales. Nu poți fi membru al UE alături de state care sprijină Rusia în campania acesteia de reîmpărțire a lumii (Serbia care vrea să devină membru UE, deschizând deja două capitole de aderare, dar și alte state care devin din ce în ce mai hotărâte să sprijine Rusia chiar împotriva altor state membre ale UE). Va veni o zi a deciziilor. Fie UE se reorganizează fie renunță la identitate.

Niciun comentariu: