sâmbătă, 19 decembrie 2015

Cineva spune prostii. Băsescu este cap de afiș.

Președintele Iohannis a făcut o afirmații destul de  „dure” în fața parlamentarilor cu ocazia împlinirii unui an de la preluarea mandatului (aici). Afirmații care au deranjat pe cei care până acum se lăudau cu „realizările” lor.

Unii au mârâit pe la colțuri. Alții și-au trimis la înaintare „valeții”, tot felul de analiști și jurnaliști încă plătiți din surse obscure (surse în declin sever, mai ales după de parchetele Ministerului Public au dat iama în marii tâlhari ai țării !).

Traian Băsescu s-a simțit atacat la persoană de afirmația Președintelui Iohannis cu privire la vizibilitatea României pe plan extern.

Din diverse motive, pe care nu doresc să le comentez aici, România s-a aflat într-o oarecare izolare în anii anteriori. Am dorit să schimbăm cu totul această stare de fapt în 2015, ceea ce explică și dinamica mai mare din acest an în activitatea de politică externă. România este o țară respectată în NATO și UE, care contează în ecuația geo-politică și geo-strategică și care este gata să-și asume responsabilități.

...

Anul 2015 recâștigarea normalității a însemnat și demersuri în plan extern, mă refer în mod particular la restabilirea prestigiului României în exterior, la profilarea sa în cadrul UE și al NATO și la întărirea parteneriatelor noastre strategice. 2015 a fost un an în care nu doar am confirmat, ci am adâncit și transpus în acțiuni concrete opțiunile majore ale politicii noastre externe. Vizitele externe și primirea a numeroși șefi de state și de guverne a avut tocmai această menire de a da țării noastre o voce mai puternică, de a întări relații cu aliați cu aliați tradiționali, de a reface legăturile strategice, de a ne apropia de state din regiune”.

Reacția lui Traian Băsescu este, cumva, de înțeles (aici). Numai că are doar valoarea unei declarații ce se va pierde în timp. Președintele Iohannis va putea reveni după fiecare acțiune de politică externă să puncteze în ideea „refacerii” sau a „recuperării” unei poziții fie pierdute pe timpul mandatelor antecesorilor săi fie neglijate de aceștia. Încet, pas cu pas, din mandatele lui Iliescu și Băsescu se alege praful și pulberea.

O premieră, cumva, mandatul dat lui Dacian Cioloș de a reprezenta România la Consiliul European de toamnă arată și noua abordare în politica externă. Este un semnal că Președintele și prim-ministrul formează o echipă. În imaginea de mai sus este surprinsă „primirea” făcută lui Cioloș înainte de ședința Consiliului. Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel și au mai fost și alții foarte încântați de întâlnirea cu Cioloș.

În contra aprecierilor unora, finalul primului mandat al Președintelui Iohannis se „simte”. Zbuciumul „politic” a rămas doar la nivelul partidelor aflate în criză. În Parlament s-au adoptat acte normative de importanță strategică. Președintele Iohannis a cerut, iar, parlamentarilor să dezbată legile pentru a fi valorificată experiența politică a tuturora în crearea și adoptarea lor. Le-a mai cerut să fie mai atenți la elaborarea legilor pentru ca el să nu le mai retrimită Parlamentului sau să le atace la Curtea Constituțională.

Mai mult, schimbarea este radicală asupra direcției politice date de Președintele Iohannis și aplicată de Guvernul Cioloș. Responsabilitatea Guvernării revine membrilor Guvernului doar în raport cu legea aplicabilă. Dacă nu respectă legea sunt vinovați. Dacă o respectă, „vinovăția” este transferată Parlamentului, cel care adoptă legile.

Degeaba se supără în direct unii jurnaliști, analiști sau purtători de vorbe. Guvernul trebuie să aplice legea și dacă constată că legea este inaplicabilă sau produce efecte care dăunează societății atunci sesizează Parlamentul cu proiecte de acte normative care să repare ce consideră Guvernul că este greșit. Dacă Parlamentul se face că nu pricepe, Guvernul va aplica legea așa cum este. Avem un exemplu la îndemână. Aplicarea unor articole ale legii vânătorii, o manipulare ordinară a vânătorilor în Parlament, a fost suspendată prin ordonanță de urgență abia după ce Guvernul s-a consultat cu Parlamentul și s-a căzut de acord că articolele să fie suspendate în aplicare urmând ca Parlamentul în sesiunea de primăvară a anului viitor să procedeze la modificarea legii. Pe timpul lui Băsescu, a lui Ponta și Boc se făceau modificări prin ordonanțe de urgență de către Guvern. Acum s-a schimbat calimera. Supărații de pe la televiziuni și din presă (scrisă sau on-line) pot rămâne supărați. De când este la Cotroceni Klaus Iohannis în România se cântă o altă melodie. Una a normalității vieții.

Fiecare acțiune a lui Klaus Iohannis și a Guvernului Cioloș îi provoacă lui Traian Băsescu accese de revoltă. Aia nu este bună, aia nu este albă, aia nu este roză, aia nu este neagră ... Fiecare intervenție a lui Băsescu duce, inevitabil, la o comparație. Iar comparațiile nu îi sunt favorabile.

Băsescu cere, de fapt, Guvernului, să nu mai aplice legile țării. Bugetul este „socialist”. O fi, dar este după lege. Sunt legi aprobate de Parlament care obligă construcția unui astfel de buget. Mai grav pentru Băsescu este că nu vede, nu vrea să vadă, că în acest buget s-a ținut cont de posibilitatea consumării resursei bugetare și nu de plăcerile unora sau a altora de a vedea alocate sume mai mari pentru un domeniu sau altul. Nu vrea să vadă că sănătatea, învățământul, apărarea, securitatea națională, transporturile și investițiile au primit sume mai mari. Orientate către obiective care pot fi realizate. Acest Guvern nu a făcut o listă cu doleanțele politicienilor ci a făcut un Buget care să fie aplicabil. Un Buget care să permită în viitor alocări mai mari din dezvoltarea economică și nu din împrumuturi. Băsescu nu vrea să vadă că din fosta guvernare pesedistă, cu care el a lucrat pe bază de „convenție mafiotă”, a rezultat un deficit uriaș, din graba unor politicieni de a ieși în fața poporului cu realizări. În stilul adoptat de Băsescu când a fost Președinte al României, Ponta și PSD au promis poporului „luna de pe cer” fără a exista și posibilitatea respectării angajamentelor. Când toată lumea se aștepta ca Iohannis și Cioloș să aplice aceeași politică, aceștia au procedat pe dos. Au băgat în Buget toate prevederile legilor și au strâns punga în ministerele care erau cheltuieli aiurea, politicianiste. Nu au fost tăiate salariile, nu au fost restrânse pensiile (ba chiar se va aplica legea de mărire a lor potrivit legii - care nu este chiar în regulă sub aspectul respectării drepturilor pensionarilor, îi cam țepuiește !), au fost băgați bani la sănătate, învățământ, apărare, transporturi și investiții adică în acele domenii care erau victime pentru jocul cu executarea bugetului. Erau primele oprimate pentru a da bani celor care aveau sarcini de a aduce voturi partidului sau partidelor la putere.

Cu fiecare intervenție a lui Băsescu fac o comparație. Cum a lucrat el față de cum se lucrează azi. Iese pe locul doi, pentru că sunt numai două locuri. Dacă se pot identifica mai multe locuri, coboară pe ultimul loc.

Niciun comentariu: