vineri, 23 iunie 2017

Poți să vrei, trebuie să și poți. Va ajunge EMA în România ?


Guvernul Grindeanu a lucrat, așa declara senină Ana Birchall mai dăunăzi, la materialele necesare pentru ca România să devină gazda Agenției Europene a Medicamentului (EMA), pentru că Brexit-ul o dă afară din Marea Britanie.

Știrile de la noi erau „îmbucurătoare”. Muncim la ministerul lui Brichall de ne rupem palmele. Citind informațiile furnizate de Brichall, au crescut speranțele. Numai că Ana Birchall nu a spus și ce presupune aducerea acestei agenții în România și nici ce contracandidați are România ! Iar asta nu este corect.

Le Monde are niște informații. Le iau întâi de aici și apoi voi lucra cu cele oferite de presa română.

Până la 31 iulie vor fi desemnate orașele candidate. Industria hotelieră fiind, de departe, marele beneficiar. Că tot suntem aici, capacitatea minimă a industriei hoteliere pentru țara care va găsdui agenția trebuie să fie de 30.000 de locuri  de cazare, la înalt nivel, pentru salariații agenției dar și pentru oficialii din statele europene care vor veni la agenție. Nu mai spunem de evenimentele promovate de agenție, evenimente care adună anual zeci de mii de persoane.

EMA are 900 de angajați. Criteriile stabilite de CE pentru ca o agenție să fie relocată la o anume adresă, de exemplu București (să ne folosim de ce avem noi), prevăd un spațiu de depozitare a arhivei agenției care acum cuprinde 34.000 de dosare. De asemenea, localitatea va trebui să aibă un aeroport suficient de bun pentru a permite fluxul de personal cu care agenția va lucra dar și acoperirea evenimentelor promovate de agenție, școli internaționale pentru angajații copiilor străini alte și alte facilități la nivelul celorlalte orașe candidate.

Le Monde pomenește pentru EMA de candidați grei: Lille, Amsterdam, Copenhaga, Bratislava și Barcelona la care se adaugă Viena, Dublin și Varșovia care sunt propuse de țările lor pentru ambele agenții.

Președintele Iohannis a declarat la sfârșitul lunii aprilie:
„Statele interesate trebuie sa vina cu oferte foarte concrete si aici cred ca mai avem de lucru, Guvernul trebuie sa-si faca temele mai bine si eu evaluez ca pana la sfarsitul anului vom avea primele concluzii pe relocarea agentiilor. Astept de la Guvern sa-si faca temele, sa propuna un sediu, sa propuna conditii financiare, tot ce trebuie pentru a fi o tara atractiva pentru agentie
Infractorul Dragnea însă, ne-a oferit tot ce ne trebuie pentru a pune frână pregătirilor pentru o ofertă credibilă din partea României. A dat jos Guvernul Grindeanu pentru a pune în locul lui o slugă „de mai bună calitate”. Ca să fiu optimist, presupun (doar presupun !), că guvernul demisionat Grindeanu a avut constituită o echipă de lucru multidisciplinară care să lucreze la acest proiect, formată din funcționarii public stabili din ministere și nu din veleitari politici ! Guvernul ce va veni să aibă doar a da cu semnătura pentru a aproba planurile. Să nu uităm data depunerii candidaturilor ! 31 iulie 2017 ! Suntem deja în 23 iunie 2017 și încă nu avem un guvern !

Niciun comentariu: