luni, 16 aprilie 2018

Declarații la finalul BEx al PNL


Declarațiile președintelui PNL, Ludovic Orban, a vicepreședinților Florin Cîțu și Florin Roman, la finalul Biroului Executiv al Partidului Național Liberal

Bună ziua!

Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a decis începerea unei campanii de informare și conștientizare a cetățenilor români privind tentativa coaliției guvernamentale PSD-ALDE de a le fura dreptul la pensia privată, la care, practic, și-au câștigat dreptul la această pensie prin intermediul contribuțiilor la Pilonul II de pensii.

Peste 4 milioane de români sunt în pericol de a rămâne fără pensie privată, ca urmare a tentativei coaliției majoritare de a naționaliza Pilonul II de pensii.

PSD a gândit mai mulți pași, primul pas a fost făcut -  reducerea procentului de contribuție de la 5,1% la 3,75%; al doilea pas va fi tentativa de a convinge cât mai mulți angajați printr-o campanie de dezinformare și prin introducerea de proceduri birocratice de a nu mai contribui la Pilonul II de pensii; al treilea pas va fi naționalizarea Pilonului II de pensii atunci când administratorii fondurilor private de pensii nu vor mai avea practic niciun fel de motiv pentru a menține administrarea acestor fonduri.

PSD, practic, vrea să le fure pensiile private românilor care, de 10 ani, contribuie la Pilonul II de pensii și care, sperăm noi, într-un număr cât mai mare, vor continua să contribuie la acest Pilon II de pensii, pentru că singura șansă la o pensie decentă pentru românii care sunt astăzi activi este acest Pilon II de pensii, care este constituit pe sistem de fond de acumulare. Banii plătiți de fiecare contribuabil sunt proprietatea privată a fiecărui contribuabil, banii sunt înmulțiți prin investiții care generează randamente și la momentul la care cei care sunt activi astăzi se vor pensiona vor avea dreptul la o pensie suplimentară față de pensia care este oferită de sistemul public de pensii.


Florin Cîțu

Eu, astăzi, am un mesaj direct pentru Liviu Dragnea. Românii care lucrează în străinătate nu sunt nici teroriști și nici infractori. Proiectul de lege care se află astăzi la Oficiul pentru Spălarea Banilor și îi vizează pe românii care trimit în țară sume mai mari de 1000 de euro, este un proiect de lege care nu va avea susținerea Partidului Național Liberal în forma actuală.

Liviu Dragnea trebuie să știe că România este țara care are 4 milioane de cetățeni care lucrează în străinătate. Nicio altă țară din Europa nu are aceste cifre, dar mai mult, românii care lucrează în străinătate trimit în țară peste 3 miliarde de euro, mai mult decât investițiile străine directe pe care România le ia de la companii.  Liviu Dragnea trebuie să înțeleagă că nu își rezolvă problema bugetului de stat confiscând banii românilor din străinătate și acest proiect de lege ar trebui foarte bine gândit și văzut daca merită să fie pus în practică în România. Mulțumesc!


Florin Roman

Sărut mâna! Buna ziua!

Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a luat astăzi decizia ca Partidul Național Liberal să depună o moțiune simplă la Camera Deputaților împotriva ministrului Sănătății, doamna Pintea.

Nu o vom uita nici pe doamna Olguța Vasilescu, întrucât considerăm că cei doi miniștri sunt principalii vinovați pentru punerea în pericol a vieții pacienților din spitale, pentru haosul în sistemul de salarizare, pentru dezastrul în aprovizionarea cu medicamente și este foarte clar că se prefigurează o nouă criză a medicamentelor similare pentru medicamente oncologice, și aici mă refer în special la Cisplatină.

Vreau să vă comunic că ultima întâlnire dintre cei doi miniștrii, Olguța Vasilescu și doamna Pintea, a fost de fapt o întâlnire cu rezultat final fake news. Domniile lor au anunțat la momentul respectiv că vor trimite o circulară în teritoriu prin care vor îndrepta problemele semnalate. Primul lucru care trebuie știut este că o circulară nu poate bate o lege . Sunt două categorii care nu pot fi recuperate din acest punct de vedere. Prima categorie este cea a celor care nu au fost și nu sunt prinși în grila de salarizare, iar a doua categorie este cea a celor care aveau sporuri mari și acum prin plafonare ordonatorii de credite nu mai beneficiază de aceste sporuri. Deci, circulara respectivă nu a ajuns nicăieri în județ, deși vineri anunțau triumfalist că în doua ore acea circulară va ajunge la sediul fiecărei Direcție de sănătate publică. Mai mult decât atât, probabil că au realizat că nu pot rezolva nimic prin circulară. Se încearcă acum aruncarea răspunderii asupra managerilor de spitale, însă este, cred, evident pentru toată lumea că Legea salarizării unitare și regulamentul de sporuri sunt date de către Parlament prin lege și nu de către manageri sau ordonatori principali de credite. Este pentru a nu știu căta oară când practic se dă lege, iar apoi responsabilitate se aplică asupra autorităților administrativ teritoriale și a managerilor.

V-am arătat și dumneavoastră fluturași. Continuă să ne vina fluturași de la oameni. Sunt pierderi evidente și o să vă dau un exemplu concludent. La nivelul spitalului județean Alba unde sunt 1400 de salariați, 400 au câștigat la salariu și sunt fericiți, 1000 au pierdut la salariu și sunt total nefericiți.

O altă chestiune pe care doream să o supun atenției dumneavoastră este ultimul furt al Guvernului PSD, avândul-l în centrul atenției pe domnul Orlando Teodorovici, ministrul de Finanțe.

Domnia sa a declarat ieri că,  Guvernul pregătește un act normativ prin care să interzică participarea societăților cu acțiuni la purtător, de genul Tel Drum, la licitații din bani publici. Un asemenea proiect este depus de către Partidul Național Liberal în Parlament încă de anul trecut. Tot anul trecut, Dragnea, a declarat public că susține acest proiect de lege, domnul Teodorovici a susținut în cadrul unor emisiuni televizate că susține acest proiect de lege, în spatele acestor declarații PSD vota la greu împotriva acestui proiect.

Așadar, dacă își dorește cu adevărat acest proiect, domnul Teodorovici nu trebuie decât  să ceară colegilor din Camera Deputaților să voteze acest proiect de lege pe care l-am depus la Comisia de buget-finanțe și în două săptămâni putem rezolva această problemă. Altfel rămâne o altă declarație publică mincinoasă a PSD. Ne bucurăm chiar dacă ei s-au obișnuit să fure din proiectele noastre. Vă reamintesc și acel amendament cu opționalitatea pentru impozitul pe cifra de afaceri respins de PSD, a fost adoptat de către Guvern prin OUG. Ne bucurăm că și acest proiect se bucură de atenția dumnealor. Am văzut că și proiectul cu venitul minim garantat depus tot anul trecut este furat de cei din coaliția majoritară și înseamnă că suntem pe drumul cel bun dacă toate ideile bune actul de guvernare provin din rândul Partidului Național Liberal. O să văd ce o să mai spună când tot afirmă pe ici pe colo că PNL nu vine cu soluții. Se pare că soluțiile noastre devin salvatoare pentru ei și de foarte multe ori s-au învățat să fure proiectele opoziției.


Jurnalist: Ne puteți exemplifica în câteva cazuri de pierderi de la salarii?

Florin Roman: Da! Am niște tabele comparative martie cu februarie. O infirmiera de la primiri urgențe are o scădere în martie față de februarie de 623 de lei. O îngrijitoare de la UPU are o scădere de 460 de lei, o infirmieră de la DI are o scădere de 235 de lei.

Dramatic este ce se întâmplă la un biolog medical care pierde 1144 Roni. Un registrator medical de la Spitalul Județean pierde 453 Roni și ceea ce este extrem de grav, un farmacist pierde 825 Roni, repet, de la o lună la alta.

Ceea ce este foarte grav este faptul că noi am semnalat toate aceste probleme în momentul în care au avut loc dezbateri în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților, știu aceste probleme, nu pot spune că nu știu despre ele, că au fost luați prin surprindere.

Și vreau să vă mai spun un singur lucru. Acea propunere a doamnei ministru al Sănătății  ca unitățile spitalicești să folosească fondurile proprii pentru acoperirea acestor scăderi este din nou un “fake news”, din nou o știre fără studiu de impact.

Îi transmitem doamnei ministru că doar 10% din unitățile spitalicești din România înregistrează venituri proprii și acelea foarte mici. Ca să fie lucrurile clar de înțelese, de exemplu,  la Spitalul Județean Alba, veniturile proprii sunt de un miliard de lei  iar necesarul pentru acoperirea acestei scăderi este undeva la cinci miliarde de lei.

Deci, nu se rezolvă nici un fel de problemă, este o altă cârpeală dar, de data asta nu-i vor mai păcăli pe oamenii din sistem.

Soluțiile Partidului Național Liberal pentru rezolvarea acestei probleme sunt următoarele:

- Abrogarea regulamentului de sporuri, cel care a generat practic acest haos și acest dezastru.
- Revenirea la Anexa 10, cel puțin pe perioadă determinată.
- Acordarea acestor sporuri plafonate în funcție de gradația fiecărui spital în parte. Pentru că nu poți să tratezi în mod socialist un Spital Universitar cu un Spital Orășenesc.

Jurnalist – S-a  discutat în BEX și despre posibilitatea atacului la Curtea Constituțională a unor Ordonanțe de Urgență.

Ludovic Orban -  Am mandatat Comisia Juridică a Partidului Național Liberal ca până săptămâna viitoare să pregătească sesizările de neconstituționalitate, către Curtea Constituțională privind mai multe acte normative.

Ordonanța 4 privind suprainpozitarea contractelor part-time. Ordonanța 60 prin care au fost suprainpozitate companiile cu peste 100 de angajați pentru procentul de 4% de persoane cu dizabilități pe care ar fi trebuit să le angajeze.

Ordonanța 79 privind bulversarea fiscală, Ordonanța 82 a cărei principală măsură a fost aceea de a reduce de la 5,1% la 3,75% procentul de contribuție la Pilonul II  de pensii. Aceste patru acte normative am luat decizia de a le ataca la Curtea Constituțională și am mandatat Comisia Juridică a Partidului Național Liberal să pregătească aceste sesizări.

 În ceea ce privește Ordonanța 4 și Ordonanța 79, noi  deja ne-am adresat Avocatului Poporului care, din păcate, a refuzat a nu stiu câta oară să declanșeze controlul de neconstituționalitate odată cu adoptarea acestor ordonanțe. Deja argumentațiile sunt pregătite în ceea ce privește celelalte două acte normative, vom avea până la sfârșitul săptămânii viitoare sesizările pregătite pentru a fi adoptate.

De asemenea, revenim cu solicitarea sistematică pe care am făcut-o către majoritatea parlamentară, să nu mai tergiverseze în comisii, adoptarea acestor ordonanțe prin lege.

Dacă au de gând să le adopte, să le introducă pe ordinea de zi și să le voteze. Pentru că tergiversarea inadmisibilă la care au apelat împiedică opoziția să-și exercite dreptul de declanșare a controlului constituțional în privința unor acte normative care, din punctul nostru de vedere, sunt neconstituționale și provoacă consecințe extrem de grave în economie și în societate.

 Jurnalist – Ați trasat în teritoriu niște sarcini cu privire la înființarea unor pagini de facebook, aveți idee cum decurge acest demers?

Ludovic Orban -  Suntem în dezbatere cu filialele județene, sper ca până la sfârșitul acestei săptămâni să finalizăm aceste dezbateri pentru a stabili obiectivele din cadrul planurilor de acțiune trimestriale care, evident cuprind și aceste pagini de facebook. Pagini de facebook la nivel județean au înființat toate filialele județene. În ceea ce privește site-urile sunt în curs de construcție și au termen două săptămâni să-și deschidă site-urile și mai ales să devină un instrument de comunicare către cetățean a tuturor datelor și informațiilor de interes public care vizează viața partidului.

De asemenea, pe tot ceea ce înseamnă partea de deschidere și de transparență, vom iniția o campanie de transparență și de deschidere prin care, practic, Partidul Național Liberal să fie  la dispoziția cetățeanului.

Jurnalist -  Și tot o problemă internă, unele filiale de bună-credință care și-au platit cotizațiile sunt nemulțumite că alte organizații nu și-au îndeplinit aceste obligații și trebuie să suporte doar ele aceste obligații financiare către centru. Credeți că este nevoie de anumite sancțiuni pentru a impulsiona pe cei care nu-si plătesc aceste cotizații?

Ludovic Orban – Se vor rezolva toate problemele. Astăzi am adoptat bugetul partidului, se vor rezolva toate problemele.

Jurnalist – Când veți depune moțiunea simplă pe sănătate?

Ludovic Orban – În cursul săptămânii viitoare. S-ar putea ca săptămâna aceasta să finalizăm textul dar dezbaterea propriu-zisă se face face după anunțarea depunerii moțiunii în Plen, de primul Birou Permanent de după anunțarea moțiunii. Vom încerca să anunțăm în Plen săptămâna asta pentru ca săptămâna viitoare să putem să depunem.

Îi solicităm și premierului Dăncilă să inițieze demersurile de demitere a acestor două ministrese care sunt responsabile pentru dezastrul care a fost provocat în sistemul de salarizare și acuma în sistemul de salarizare din sectorul de sănătate.

Jurnalist -  Cred că ați aflat deja că cei de la PSD vor să facă un miting mare în Mai, sute de mii poate un milion de oameni. Cum vedeți dumneavoastră această chestiune?

Ludovic Orban – Cred că este un miting de susținere a familiei tradiționale din politică, formată din Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.  Eu cred că nimeni nu are dreptul să politizeze această temă, care este o temă de conștiință iar faptul că PSD politizează această temă arată disperarea în care se găsesc datorită prăbușirii catastrofale datorate unei guvernări catastrofale, care nu a făcut altceva decât să distrugă echilibrele economice, să creeze haos și neliniște în toate sectoarele de activitate din România.

Jurnalist -  Domnule președinte, dar ideea în sine de a face un miting cu un milion de oameni, cel puțin aceasta este ideea lor ...

Ludovic Orban – Domnii aceștia au mai anunțat că fac mitinguri  de un milion de oameni și numărul maxim pe care i-au adunat a fost de câteva sute de oameni. Amenințările cu mitinguri  arată grandomania. Aș putea spune și că ei sunt la guvernare, rostul prezenței lor la guvernare este să îmbunătățească viața oamenilor, să asigure o guvernare care să creeze dezvoltare economică, care să permită fiecărui român să câștige mai bine, să aibă o viață mai decentă. Păi să se ocupe de guvernare pentru că guvernarea este catastrofală iar viețile marii majorități a românilor sunt afectate de toate aberațiile care au fost adoptate de acești agiamii care nu înțeleg nimic din ceea ce înseamnă economia  și care nu au capacitatea să guverneze această țară.

Jurnalist - Și pentru că ați adoptat astăzi bugetul, ne puteți spune ce datorii mai are PNL în momentul de față?

Ludovic Orban -  În scădere constantă. Nu pot să vă dau cifre. Obiectivul nostru este să încheiem plata acestor datorii până la 1 ianuarie 2020 și acest obiectiv va fi atins.

Jurnalist – Este posibil să achiziționați sediul din Modrogan?

Ludovic Orban -  Vă rog să le puneți astfel de întrebări celor care răspund de astfel de decizii.

Jurnalist – Domnule Orban, de la sfârșitul anului 2016 dumneavoastră nu mai sunteți deputat, cu ce vă ocupați, unde lucrați în acest moment?

Ludovic Orban – S-a mai pus întrebarea și am răspuns că sunt angajat la o firmă privată.

Jurnalist – Cum se numește această firmă?

Ludovic Orban – Permiteți-mi să nu vă spun numele acestei firme pentru că știți foarte bine, că în România suntem într-o țară care nu este chiar normală  și nu aș vrea să aibă de suferit firma cu care colaborez.

Jurnalist -  Cu cât a scăzut contribuția la Pilonul II?

Ludovic Orban – Nu am făcut acest calcul pentru că, în ceea ce mă privește pe mine, în momentul în care a fost adoptată legea și de când a intrat în vigoare nu făceam parte dintre categoriile care au devenit contribuabili la Pilonul II de pensii.

Deci, susținerea pe care o avem noi pentru apărarea pensiei private nu o facem pentru că mă afectează pe mine în vreun fel ci pentru că afectează milioane și milioane de români care pot să rămână fără pensie din cauza tentativei de naționalizare a coaliției PSD-ALDE.

Niciun comentariu: